
Ministrul ungar de externe: Budapesta a fost vizitată de o delegaţie care suferă de hungarofobie, de oameni care nu suportă Ungaria / Ce i-a cerut Guvernului Orban comisia de Control bugetar a Parlamentului European
Budapesta a fost vizitată de o delegaţie care suferă de hungarofobie, de oameni care nu suportă Ungaria, a declarat Péter Szijjártó referitor la vizita delegaţiei Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European, la Budapesta, la începutul săptămânii trecute. Ministrul ungar de externe a spus în cadrul unei emisiuni difuzate de Radio Kossuth din Budapesta: „Ba mai mult, membrii delegaţiei au vrut să se amestece în chestiunile care constituie suveranitatea Ungariei”, transmite Hirado, citată de Rador.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Între timp, ziarul ungar „Magyar Nemzet” a scris că activitatea delegaţiei la Budapesta s-a referit la exercitarea unei presiuni asupra Ungariei. Şantaj şi atac nedemn – astfel a caracterizat ziarul „Magyar Nemzet” vizita la Budapesta a Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European.
Unul dintre membri comisiei, Daniel Freund, a scris pe Twitter cu câteva zile înainate de vizită că „nu există bani UE” – ca răspuns la afirmaţia rostită de premierul ungar la Conferința Conservatoare pentru Acțiune Politică (CPAC), potrivti căreia trebuie să spunem nu migrației, lobby-ului de gen și războiului.
După investigaţie, politicianul de stânga a şi scăpat o vorbă.
„Dacă înţeleg bine postarea de pe Twitter, aceasta spune că ungurii nu vor primi bani de la UE până când se concentrează asupra respingerii migraţiei, lobby-ului de gen şi războiului? Aceasta este poziţia dumneavoastră? – l-a întrebat pe Daniel Freund reporterul Daniel Bohár. Ca răspuns, politicianul german a vorbit despre reţinerea banilor. „În acest sens, ‘nicio migraţie, să nu intre nimeni aici’ ar putea conduce destul de uşor şi direct la ,nicio resursă UE'”, a ameninţat Daniel Freund.
La Budapesta, delegația s-a întâlnit cu jurnalişti critici la adresa Guvernului, organizații ale societăţii civile liberale și politicieni de stânga. Ba mai mult, au fost invitaţi să facă parte din delegaţie – care a investigat folosirea fondurilor – şi doi politicieni ungari de stânga, respectiv Katalin Cseh din partea formaţiunii Momentum, şi Sándor Rónai, membru al Coaliţiei Democratice (DK).
Cei doi au fost invitaţi să facă parte din delegaţie în pofida faptului că rețeaua de firme legate de afacerea de familie a europarlamentarului formaţiunii Momentum a primit în ultimii ani de la UE – în condiţii suspecte – drept sprijin aproape cinci miliarde de forinţi. Iar, Ferenc Gyurcsány însuși a spus recent că şi europarlamentarii DK au făcut lobby pentru impunerea unor condiţii împotriva Ungariei în schimbul fondurilor UE.
Aceasta este esența vizitei delegației PE în Ungaria, a spus directorul de cercetare la UE al Centrului pentru Drepturi Fundamentale, care a evaluat activitatea delegaţiei la Budapesta. Attila Kovács a declarat: vizita este o misiune de şantaj, care a fost programată tocmai atunci când Ungaria a ajuns la un punct crucial în negocierile privind resursele UE.
„Această misiune de şantaj este practic unul dintre instrumentele şantajului în timpul războiului. Permiteți-mi să fiu foarte clar, de la Bruxelles vor să şantajeze, vor să forțeze Ungaria să intre în război”, a spus specialistul.
Budapesta a fost vizitată de o delegaţie care suferă de hungarofobie, a afirmat, la rândul său, ministrul ungar de externe în cadrul unei emisiuni difuzate de Radio Kossuth din Budapesta. Péter Szijjártó a subliniat: membrii delegaţiei erau oameni care nu suportă Ungaria.
„Aceşti oameni cred că ungurii nu sunt în stare să ia decizii mature cu privire la viitorul lor și al propriei țări, acești oameni care au fost în această delegație vor să se amestece constant în chestiunile care constituie suveranitatea Ungariei. Aceşti oameni reprezintă o instituţie, Parlamentul European, care nici până în ziua de azi nu a putut să răspundă în ce cazuri de corupție a fost implicat, ce interese externe îi conduc, cine finanțează diverși oameni de aici, colegii lor, așa că cred că este mai bine ca reprezentanții UE să tacă”, a precizat Péter Szijjártó.
În ceea ce privește fondurile Uniunii Europene, care i se cuvin Ungariei, ministrul a subliniat că are încredere că negocierile colegilor săi miniștri vor duce la succes. În același timp, trebuie spus clar că viitorul Ungariei poate fi decis doar de unguri și nu de Bruxelles.
Sursa: Hirado/ Rador
Context
Delegația Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European, care a vizitat săptămâna trecută Budapesta, a cerut Guvernului ungar să distribuie mai responsabil fondurile Uniunii Europene, nu „de sus în jos”, ci să ia decizii cu implicarea părților interesate și să pună în aplicare condițiile necesare pentru deblocarea fondurilor, a declarat la o conferință de presă susținută la Budapesta șefa delegației formate din șase membri a Parlamentului European, Monika Hohlmeier, citată de MTI.
Monika Hohlmeier a subliniat că „soarta a 28 de miliarde de euro, adică 10.000 de miliarde de forinți, depinde de îndeplinirea celor 27 de pași de reformă, a așa-numitelor super jaloane, convenite anterior de Viktor Orbán și UE, precum și de cele 17 corecții aferente. Fondurile UE reprezintă o mare oportunitate pentru țară, dar, în același timp, există îndoieli dacă, într-adevăr, cetățenii și antreprenorii ungari sunt beneficiarii acestora.
Șefa delegației, europarlamentară germană din partea Partidului Popular European, a menționat că au fost nemulțumiți, printre altele, din cauză că Oficiul de Audit de Stat nu a putut furniza informații – în 29 de cazuri, care implică 1,48 miliarde de euro – despre soarta fondurilor europene contestate anterior.
A provocat nemulțumirea delegației și faptul că în cazul achizițiilor publice nu sunt respectate principiile economiei de piață, iar la distriburea banilor nu sunt implicate și organizațiile societății civile și autoguvernările.
Monika Hohlmeier a mai menționat că guvernul ungar a introdus o serie de măsuri menite să denatureze sau să restricționeze concurența, cum ar fi impozitele individuale, a modificat legile fără consultare și i-a intimidat pe cei implicați.
De asemenea, deciziile sunt luate în pripă, iar legea bugetului este modificată peste noapte. Pentru deblocarea fondurilor de coeziune și din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (RRF) o condiție fundamentală este ca toate regiunile și întreprinderile să aibă acces egal la fondurile UE într-un mod mai transparent și imparțial – fără părtinire politică.
Fondurile UE trebuie să ajungă la cetățeni și la societate, a subliniat șefa delegației, care a apreciat înființarea noii Autorități de Integritate și a calificat, de asemenea, drept pozitive schimbările care au avut loc la Agenția Națională de Administrare Fiscală, precum și consolidarea poziției Consiliului Judiciar.
Petri Sarvamaa, membru al delegației, (Partidul Popular European, Finlanda), a precizat că de 11 ani desfășoară astfel de misiuni de investigație și investighează implementarea supravegherii democratice. Scopul este obținerea respectării statului de drept și a protecției bugetului UE.Lara Wolters (S&D, Olanda) a afirmat că sunt îngrijorați de concetățenii lor europeni, de următoarea generație.
Înghețarea fondurilor europene a fost necesară, deoarece Guvernul ungar nu a fost dispus să acționeze în problema privind statul de drept.Daniel Freund (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Germania) a declarat că nu doresc ca prietenii și familia lui Viktor Orbán să se îmbogățească prin fonduri europene și se așteaptă să fie asigurată utilizarea corectă a fondurilor.
Europarlamentarul Partidului Verzilor din Germania, care este cunoscut și ca un critic hotărât al Guvernului Orbán, a mai declarat, potrivit portalului economic Portfolio.hu: „De fiecare dată când vin aici, învăț mereu lucruri noi despre Ungaria. Aceasta a fost a opta mea vizită la Budapesta și încă am văzut lucruri care nu se pot întâmpla în alte țări ale UE”.
Daniel Freund a precizat că este important ca tinerii ungari să fie ajutați din fondurile UE, să fie ajutate cele mai vulnerabile pături sociale, precum și instalarea panourilor solare pe clădiri.Membrii observatori ai delegației au fost Katalin Cseh (Renew, Ungaria) și Sándor Rónai (S&D, Ungaria), care nu au participat, însă, la conferința de presă.
Sursa: Euractiv
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii