G4Media.ro

Ministrul Sănătății: ”Nicio ţară din lume nu poate să amenajeze atât de…

sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

Ministrul Sănătății: ”Nicio ţară din lume nu poate să amenajeze atât de multe paturi pentru pacienţi arşi care ar putea să deservească în caz de catastrofă”/ Acord cu Belgia pentru ajutor în caz de urgență

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a vizitat sâmbătă dimineaţă şantierul unei noi clădiri care va fi construită în cadrul Spitalului Judeţean Timişoara şi care va funcţiona ca un Centru de Mari Arşi, a declarat că aceasta va avea 12 locuri, el precizând că nicio ţară din lume nu poate să amenajeze foarte multe paturi pentru această categorie de pacienţi, pentru a putea deservi în caz de catastrofă. Rafila a adăugat că Spitalul Judeţean din Timişoara va putea funcţiona ca un spital regional, transmite News.ro.

Rafila a adăugat că proiectele de construire a unor Secţii de Arş în România erau blocate când a preluat el conducerea Ministerului Sănătăţii.

”După momentul 2016 a existat o mare emoţie publică şi intenţia de a realiza, în România, o infrastructură care să poată să deservească acest domeniu. În luna decembrie a anului 2021, când am venit la Ministerul Sănătăţii, am găsit cele 3 proiecte prin care trebuiau să se construiască Secţiile de Arşi, mă refer la Bucureşti, Târgu Mureş şi la Timişoara, complet blocate, deci erau foarte mici şansele de continuare a acestor proiecte. Erau finanţate de Banca Mondială. Am hotărât, împreună cu colegii mei, să redeschidem capitolul de negociere cu Banca Mondială şi, lucrul cel mai important, am reuşit să obţinem o nouă finanţare care să poată să facă posibilă funcţionarea acestor centre”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului, cel mai avansat proiect de construire a unui Centru de Arşi este cel de la Timişoara.

”Centrul de la Timişoara este cel mai avansat, am semnat, de asemenea, contractul la Târgu Mureş şi urmează să îl semnăm şi pe cel de la Bucureşti. Deja aici s-a amenajat terenul, se realizează protecţia diverselor tipuri de instalaţii care există aici, pe teren şi în cadrul complexului Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara va exista această nouă clădire care să ofere 12 locuri noi pentru pacienţi cu arsuri grave sau de nivel intermediar. La fel vor fi la Târgu Mureş şi la Bucureşti, câte 12 unităţi de tratare a pacienţilor cu arsuri”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că în nicio ţară din lume nu se pot amenaja paturi pentru arşi care să deservească în caz de catastrofă, astfel că va fi semnat un acord cu Belgia, în acest sens.

”Vreau să mai înţelegem un lucru care este foarte important. Nicio ţară din lume nu poate să amenajeze atât de multe paturi pentru pacienţi arşi care ar putea să deservească în caz de urgenţă, de catastrofă, astfel de pacienţi şi trebuie să existe şi posibilitatea rezolvării la nivel naţional, dar şi prin parteneriate şi în curând vom semna un acord în acest sens cu Guvernul belgian pentru a exista o legiferare şi un mecanism pentru aceşti pacienţi. Toată această infrastructură de sănătate trebuie deservită de personal calificat. Lucrăm foarte îndeaproape cu comisia de chirurgie plastică a Ministerului Sănătăţii încât să operaţionalizăm cât mai multe paturi la nivel naţional ca să poată să trateze pacienţii cu arsuri”, a declarat Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că Spitalul Judeţean Timişoara poate funcţiona ca un spital regional.

”Mai mult, cred că Spitalul din Timişoara poate să devină funcţional ca spital regional nu numai ca dezvoltare a serviciilor obişnuite, ci şi prin dezvoltarea unui centru de excelenţă în câteva domenii cum ar fi politrauma sau neurochirugia încât spitalul din Timişoara, în decurs de câţiva ani, nu foarte mulţi, să poată să aibă exact aceleaşi funcţiuni ca un spital regional. El ar putea să se adauge celorlaltor spitale regionale. Ştiţi bine că am început, ia Iaşi, lucrările vor începe în această toamnă. Proiectul tehnic s-a finalizat, de asemenea, s-a finalizat proiectul tehnic şi la Cluj, iar până la sfârşitul anului se va finaliza şi la Craiova”, a precizat Rafila.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai constructorului au semnat contractul de construire a unei clădiri noi în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ”Pius Brânzeu” din Timişoara. Lucrările au început în data de 12 iunie 2023.

Investiţia constă în construirea unei clădiri noi, în care să funcţioneze integrat Centrul de Arşi, compus din 6 paturi pentru mari arşi, 6 paturi pentru arşi intermediari şi post-critici şi 5 paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă; secţia ATI cu 27 paturi; blocul operator cu 25 de săli de operaţie; spaţii conexe (Sterilizare, Farmacie, spaţii administrative şi logistice, spaţii tehnice, etc.) şi un heliport. De asemenea, va funcţiona şi UPU-SMURD cu 58 de posturi.

Valoarea investiţiei este de 66 milioane de euro, iar durata de execuţie este de 26 de luni.

Finanţarea este asigurată în cadrul proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar finanţat din Acordul de Împrumut nr 8362 dintre Guvernul României şi Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mai Alex, nicio tara din lume nu ar fi continuat sa faca NIMIC dupa o tragedie precum Colectiv, dar uite ca Romania condusa de lepre a reusit performanta asta