G4Media.ro

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, vrea interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul…

Foto: Violeta Alexandru, președinta PNL București. Sursa: Agerpres / Radu Tuță

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, vrea interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat sâmbătă, la Digi 24, că este în curs de elaborare un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de angajat la stat, transmite News.ro.

Ea a anunţat că se lucrează la un proiect de lege referitor la pensionarii care sunt angajaţi în instituţii de stat, proiect care va fi finalizat pe măsură ce vor fi strânse toate informaţiile legate de cei care ar putea fi vizaţi.

„Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare”. a opinat ministrul.

Violeta Alexandru a menţionat că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o „propunere coerentă”, pentru a decide asupra formei finale şi a modului de prmovare a legii.

Guvernul Boc a adoptat în decembrie 2008 un act normativ similar, OUG 230, pentru care Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională.

CCR a admis, în ianuarie 2009, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, argumentând că OUG afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie.

Foto: Agerpres / Radu Tuță

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

  1. Ar fi exceptional !

  2. Avand in vedere ce lichele lucreaza la stat, Violeta Alexandru va da inapoi in 3, 2, 1…

    • …dea domnul sa fie ajutata..tot mafiotii si apropiatii lor sunt in aceasta situatie… desigur,vor pune talpi…ca s au invatat cu porcoaie de bani nemunciti….de 30 de ani se jupoaie cateva randuri de piele de pe jalnica joiana romania…schilodita de exploatare….

  3. Cu doi parinti in invatamant pot spune sigur ca sustin o asemea lege . Toti au sarit de cur in sus pevremea lui Basescu pt o astfel de lege . Sper din tot sufletul sa treaca! Nu e normal azi sa tenpensionezi si apoi in 2 saptamani sa te angajezi in aceeasi unitate si cu pensie si sa ai si salariu .. mergi frumos la privat !!!

    • Așa DA , ce ar mai fi sa treacă o astfel de lege, cu siguranță își vor betona poziția ptr alegerile de anul viitor. Sunt tot felul de generali din armata poliție etc care după ce au ieșit la pensie sunt încadrați prin structurile statului. Cine este bun și de valoare sa meargă în privat sa cumuleze salariul cu pensia, care vor sa lucreze la stat să aleagă ori pensia ori salariul. Tinerii noștri merg peste hotare sa lucreze că în țară nu au locuri de muncă.

  4. Foarte buna masura. Sa dea dumnezeu !

    • De obicei basinosii,trantorii,tartanosii.. nu se dau dusi de la ugerul tarii…ventuzele parazitilor sunt hamesite..au sorb…au pompe de extractie…prin varii locuri,chititi doar pe furat…

  5. Statul trebuie sa poata angaja cei mai buni oameni indiferent daca si-au castigat sau nu dreptul de a primi o pensie.

    E o masura discriminatorie. Nu sunt de acord cu o astfel de masura.

    • Ca principiu, ai dreptate, dar stii cum se procedeaza practic in Ro, p.c.r.!
      Deci, mai bine lipsa!

    • Ai dreptate tipule, dar odată ce ai ieșit la pensie stai nene la pensie nu veni în același sistem pe bani multi cumulând pensia și salariul ,dacă ești așa bun mergi in privat că patronii se plâng de lipsa forței de muncă.

    • @tavi
      un profesor / conferentiar universitar care e simultan sef de departament sau director de scoala doctorala trebuie sa aleaga intre salariul de prof sau salariul de sef / director. nu le poate cumula, desi le face pe amandoua (in teorie, evident. nu e cazul acum sa lansam polemici. ironic, nu poti fi sef de departament / director de scoala doctorala daca nu esti prof sau conf).
      prin urmare, regula ar trebui extinsa, prin analogie, si in ceea ce priveste cumulul pensiei cu salariul bugetat. asta ca sa fie drept pentru toate categoriile de cetateni, nu? daca un pensionar este fff bun, si statul tine mortis sa-l angajeze, respectivul profesionist pensionar ar trebui sa aleaga intre pensie si salariul bugetat.
      desigur, daca unul din cele doua venituri (pensie / salariu) este din surse private, evident ca discutia nu-si mai are rostul.

  6. Da ar fi bine venita această lege. Care vrea sa mai acumuleze un salar pe lîngă pensie sa lucreze la privat

  7. ALO,ALO, Dna ministru ce vb vedeti ca aveti in guvern un specimen proaspat pensionar militar general de 4 stele care dupa ce a stat 5 ani la conducerea armatei (cu 1 an in plus ca asa a vrut neamţul) acum este ministrul apararii , păi ce am facut dna ministru ? E clar că astfel de lege nu are sorţi de izbândă.

    • Ministrul e salariat? Scrie „ministru” în cartea de munca? N-o fi nici o diferenta între un demnitar (care, în acest caz, a fost votat de Parlament) si un salariat? Ar fi un pensionar eligibil pentru postul de Presedinte sau s-a pus limita de vârsta si acolo si n-am aflat eu?

  8. Inca din 2012 ordinara de ccr era captusita cu javre care faceau pe pofta psd-ului. Adica, cel care iese la pensie, are si drept la pensie, dar si drept la munca, dupa cum a decis ccr, insa de ce tot la stat? Daca vrea sa se angajeze tot la stat, sa renunte la pensie, sau sa nu iasa la pensie.

  9. Normal, ori ești pensionar ori ești activ. CCR-ul să facă bine să mai studieze și nu să apere căpușile comuniste care ne sug sângele… Dacă ai dreptul la pensie, înseamnă că nu poți munci, că de aia s-a stabilit vârsta de pensionare. Dacă poți munci nu mai ai dreptul la pensie.

    • Exact!
      În cazul în care cineva vrea să muncească după vârsta de pensionare ar trebui să fie suspendată plata pensiei pentru persoana respectivă.

  10. Eu aș extinde legea la cei care sunt in consiliile de administrație a diferitelor agenții ale statului să primească o singură plată. Iar toți cei pensionați pe caz de boală reexaminați și dacă sunt apti de muncă trimiși la muncă că știm cu toții cum se poate ieși pe caz de boală mai ales pe cei din structurile de apărare.

    • Mai exista si functionari la stat care prin legea functionarilor publici pot lucra in invatamant ori cercetare. In invatamantul superior sunt cadre didactice care au contracte de ani si ani la institute de cercetare si iau doua salarii de la stat. Asa ca mai sunt si alti cu plata dubla, nu numai pensionarii. Inainte de 1990 orice pensionar mai putea lucra 4 luni pe an, pt ca avea experienta.

  11. Exista situatiii in care presedintele Consiliului Judetean cumuleaza o pensie uriasa cu salariul de presedinte al CJ. Si el e doar o unealta a PSD care tranzactioneaza posturi in institutiile subordonate, contracte avantajoase pt. firmele de casa lae PSD, etc. !!!
    IN plus, apropiatii si rudele lor, au fost angajati la cate o firma privat care nici macar nu avea activitate, singurul angajat fiind cel care in aceeasi zi era detasat la o institutie publica din subordina CJ si pe functie de conducere. Si alte aberatii si ilegalitati pe banda rulanta….

  12. De acord cu astfel de masura. Dupa pensionare ori se angajeaza la privat pentru a le avea pe amandoua ori continua la stat, fara pensie.

  13. Ar fi bine să se refere și la cei care s-au pensionat la limită de vârstă și insistă sâcâitor de mult să lucreze în continuare. Și asta în detrimentul tinerilor.
    Se întâmplă în universități de stat, când ditamai profesori cu vârsta atinsă și chiar depășită *mai mulg* un salar pe lângă pensie ca *profesori asociați*, după ce în vremea lui Tăriceanu li s-au dublat salariile, față de alte grade didactice rămase pe dinafară.
    Luați și aceste aspecte în considerare, doamnă ministru!

  14. Motiv in plus sa iesim la vot,mai ales că doamna ministru a enervat rău bugetarii paraziti cu faza asta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  15. Sunt foarte curios si astept cu nerabdare daca aceasta lege intra in vigoare, dar dupa cum aceste capuse care sug din bugetul tarii sunt legatide functii nu vor ceda usor. Aici PNL isi va arata caracterul si onoarea, iar daca cedeaza vor suferi groaznic.

  16. Eu sunt de acord cu aceasta lege
    Am mai fost si eu angajat dupa pensie,la stat, dar am fost platit cu ora…bineinteles o anumita perioada …nu tot anul

  17. Ar fii EXCEPȚIONAL .Dar nu știu dacă so și aplica…
    Sunt fooarte mulți pensionari care iau și pensie și salariu. Să se hotărască să renuțe la una din ele.
    Nu mai zic că sunt mulți care sunt inchipuiți bolnavi și pot să muncească..Să se faca dreptate și ptr.ăia care le este greu să se ducă la muncă.
    Sau dacă vor să muncească să se ducă la privat.??La stat știe că o duce bine. NU.

  18. Masura este corecta daca nu cumva e deja stipulated in LEGEA actuala
    Persoanele care au iesit la PENSIE din SISTEMUL de stat nu se pot intoarce in sistem si ca salariul dar pot obtina VENITURI suplimentare angajindu se la privat.
    Chiar eu stiu citeva cazuri de politisti care acum lucreaza in security dupa ce sau pensionat la stat.Chiar unul din ei mi a spus ca nu poate reveni in sistem

  19. Tare doresc sa treaca o astfel de lege , dar , sa nu uitam de pensionarii din servicii care acum cred ca mai lucreaza ba pe ici pe colo , ba consilieri guvernamentali , ba la primarii , ori consilii locale ori judetene ……. deci ? P.S. am auzit ca un super market angajeaza carator de carucioare din parcare . Doritori din rindul acestora ?

  20. Sunt directori ai u or fegii de stat care s-au pensionat, la limita de vârstă iar în 15 zile s-au reangajat, la alte regii, tot de stat, tot ca directori, cu norma întreagă. Adică într-o parte era la vârsta pensionarii și în alta nu? Cum vine asta? Nu veți reuși sa faceți nici o schimbare atâta timp cât aveți și voi ‘clienti’ în aceasta situație. Voi reveni cu exemple concrete (nume și funcții) după ce va trece timpul propus pentru modificarea legii. Pentru că, repet, nu se va schimba nimic.

  21. Dar cazurile de mai jos, ce va spun?!
    Si cate din astea or fi?!
    „Guvernul va interzice o prevedere prin care Daea și Meleșcanu au câștigat, de la Buget, sume uriașe!
    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, și ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, s-au aflat în situația menționată de ministrul Violeta Alexandru.
    Din Declarația de avere reieșea că fostul Ministrul de Externe cumula pensia cu salariu de stat.
    Pensia și salariul sunt încasate după o muncă prestată la același minister. El încasa o pensie de la MAE de 107.302 lei/an, adică 1.900 de Euro/luna. Meleșcanu a câștigat, anul trecut, ca șef al diplomației 151.711 lei, adică 2.750 Euro/luna. În total, anul trecut Meleșcanu a câștigat, de la Buget, prin cumularea pensiei și a salariului, suma de 4.650 de euro/lună.

    Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea încasa un salariu și 2 pensii de la stat. Petre Daea a avut, în 2018, o Pensie de 39.666 Lei din Sistemul de asigurări sociale. La aceasta se adaugă Pensia specială, primită conform statutului deputaților și senatorilor, în valoarea de peste 111.000 Lei.
    Daea a câștigat, ca ministru, suma de 140.000 de lei.
    Veniturile LUNARE TOTALE ale lui Daea au fost de 5.300 de Euro.
    https://newsweek.ro/politica/guvernul-va-interzice-o-prevedere-care-le-a-adus-lui-daea-si-melescanu-venituri-de-mii-de-euro

    Cred ca observati, ca de acest Cumul Pensie + Salariu la Stat beneficiaza in general politrucii si clientela PSDista!

  22. Decizia-i una corecta si binevenita .Felicitari d.nei. Violeta Alexandru.

  23. Foarte bine!! E oportună o astfel de măsură. Ei tin posturile ocupate, iar tinerii buni și cu studii alese stau acasă. La noi nu se gândește nimeni la ora actuala, că nu ne putem începe carierele, sa ne putem câștiga și noi o pâine decent, după atâția ani de învățământ!

  24. Corect și nu prea. Exista cazuri de persoane pensionate pentru limita de vârstă și la care valoarea pensiei este departe de a fi una multu-mioare. Concret, cei carora punctajul de pensie este mic, în jurul a 0,75-1,25 ar trebui ca legea sa le poată permite să-și completeze veniturile, prin prestarea unei activități care dacă ar fi remunerata de stat, sa se încadreze într-un plafon pe care sa nu îl depășească prin cumularea cu pensia proprie și sa se situeze la nivelul salariului mediu pe economie din anul respectiv. Și oricum exista și niște baremuri maxime de vârstă pana când poți lucra la stat și as propune chiar ca aceasta vârstă sa fie egala cu cea maxima la care se pensionează cetățenii în tarile dezvoltate ale UE.

  25. Vechea Lege a pensiilor din 2010 permitea cumulul pensiei cu salariul la stat în fără a depăși nivelul salariului mediu din anul respectiv. Deci dacă ai și un salariu pentru care plătești dări la stat și ai și o pensie modesta și sa zicem ca venitul cumulat nu depășește nivelul salariului mediu atunci ești bun de pus la index?

  26. Legea pensiilor veche, cea din 2010 permitea cumulul îl limita unui plafon echivalent cu salariul mediu pe economie. Personajele de care antecesorii fac vorbire mai sus doar salariul îl aveau cu mult peste nivelul salariului mediu, deci pensia pe care o obțineau nu avea cum sa fie mica iar cumularea cu orice altceva depășea cu mult nivelul salariului mediu. E clar ca au încasat mai mulți bani decât le permitea legea. Numai ca… exista și persoane cu pensii nesimțit de mici de 200-250-300 €. Cu aceștia are ce are noua putere „democrata”.