G4Media.ro

Ministrul închisorilor din noul guvern taliban susține că execuțiile și amputarea mâinilor…

Sursa Foto: https://onlineteachingjobs.site

Ministrul închisorilor din noul guvern taliban susține că execuțiile și amputarea mâinilor vor fi reintroduse în Afganistan: „Este necesar pentru securitate”

Unul dintre fondatorii mișcării talibane și cel care aplică pedepsele impuse prin legea islamică, interpretată e dur de talibani când au condus ultima dată Afganistanul, a declarat că mișcarea extremistă aflată în prezent la putere va efectua din nou execuții și amputări de mâini, deși „poate nu în public”, relatează The Guardian, citând un interviu al Associated Press (AP).

În interviul acordat AP, Mullahul Nooruddin Turabi a respins indignarea asupra execuțiilor talibanilor din trecut, care au avut loc uneori în fața mulțimilor de pe un stadion și a avertizat comunitatea internațională în legătură cu interferențele cu noii conducători ai Afganistanului.

„Toată lumea ne-a criticat pentru pedepsele de pe stadion, dar nu am spus niciodată nimic despre legile și pedepsele lor”, a spus Turabi la Kabul.

„Nimeni nu ne va spune care ar trebui să fie legile noastre. Vom urma Islamul și vom face legile noastre urmând Coranul”, a precizat el.

De când talibanii au ocupat capitala afgană Kabul la 15 august și au preluat controlul asupra țării, afganii și lumea întreagă au urmărit să vadă dacă își vor reimpune stăpânirea dură de la sfârșitul anilor ’90. Comentariile lui Turabi au arătat cum liderii grupului rămân înrădăcinați într-o viziune a lumii profund conservatoare și dură, chiar dacă îmbrățișează schimbări tehnologice, precum smartphone-urile și utilizarea rețelelor de socializare.

Turabi, acum la vârsta de 60 de ani, a fost ministru al Justiției și șef al așa-numitului minister al Propagării Virtuții și Prevenirii Viciului, în timpul guvernării anterioare a talibanilor.

La acea vreme, comunitatea internațională a denunțat pedepsele aspre ale talibanilor, care au avut loc în stadionul din Kabul.

Execuțiile criminalilor condamnați au fost, de obicei, printr-o singură lovitură la cap, efectuate de familia victimei, care avea opțiunea de a accepta să dea bani și de a permite condamnatului să trăiască. Pentru hoții condamnați, pedeapsa era amputarea unei mâini. Pentru cei condamnați pentru jaf pe autostradă, erau amputate o mână și un picior.

Procesele și condamnările au fost rareori publice, iar sistemul judiciar a fost ponderat în favoarea clericilor islamici, a căror cunoaștere a legii s-a limitat la ordinele religioase.

Turabi a spus că de data aceasta, judecătorii – inclusiv femeile – vor judeca cazurile, dar fundamentul legilor din Afganistan va fi Coranul. El a spus că aceleași pedepse vor fi reintroduse.

„Tăierea mâinilor este foarte necesară pentru securitate”,” a afirmat el, spunând că a avut un efect descurajant asupra hoților. El a spus că guvernul studiază dacă va fi aplicată pedeapsa în public și va „dezvolta o politică” în acest sens.

De asemenea, talibanii au reintrodus o pedeapsă pe care o foloseau în mod obișnuit în trecut – umilirea publică a bărbaților acuzați de furturi mici.

În cel puțin două incidente din Kabul în ultima săptămână, bărbați acuzați de furturi mici au fost legați de mâini în spatele unei mașini, iar vehiculul a defilat cu aceștia prin oraș pentru a-i umili. Într-un alt caz, fețele lor au fost pictate pentru a fi identificați drept hoți.

Cine este Mullahul Nooruddin Turabi?

Purtând un turban alb și o barbă albă stufoasă și neîngrijită, Turabi, îndesat, șchiopăta ușor pe piciorul său artificial. A pierdut un picior și un ochi în timpul luptelor cu trupele sovietice în anii 1980.

Sub noul guvern taliban, el se ocupă de închisori. Turabi face parte dintr-o serie de lideri talibani, inclusiv membri ai cabinetului interimar, care se află pe lista sancțiunilor Organizației Națiunilor Unite (ONU).

În timpul guvernării anterioare a talibanilor, el a fost unul dintre cei mai feroce și mai lipsiți de compromisuri ai grupului islamist. Când talibanii au preluat puterea în 1996, unul dintre primele sale acte a fost să țipe la o femeie jurnalistă, cerându-i să părăsească o cameră cu bărbați și apoi să dea o palmă pe fața unui bărbat care s-a opus.

Turabi era renumit pentru smulgerea aparatelor muzicale din mașini, înșirând sute de metri de casete distruse în copaci și pe indicatoare. El le-a cerut bărbaților să poarte turbane în toate birourile guvernamentale și subordonații săi îi bată zilnic pe bărbații ale căror bărbi fuseseră tăiate. Sporturile au fost interzise, ​​iar legiunea „aplicatori ai legii” condusă de Turabi i-a forțat pe oameni să meargă la moschee pentru rugăciuni de cinci ori pe zi.

În interviul din această săptămână cu AP, Turabi a vorbit cu o femeie jurnalistă. „Suntem schimbați față de cum eram în trecut”, a declarat el.

El a spus că talibanii vor permite televiziunea, telefoanele mobile, fotografiile și videoclipurile „pentru că aceasta este necesitatea oamenilor și suntem serioși în privința asta”.

El a sugerat ca talibanii să vadă mass-media ca pe o modalitate de a-și răspândi mesajul. „Acum știm că, în loc să ajungem doar la sute, putem ajunge la milioane”, a precizat el. Turabi a adăugat că, dacă pedepsele sunt făcute publice, atunci oamenilor li se poate permite să filmeze sau să facă fotografii pentru a răspândi efectul de descurajare.

Chiar dacă rezidenții din Kabul își exprimă frica față de noii lor conducători talibani, unii recunosc cu regret că capitala Kabul a devenit deja mai sigură în ultima lună.

„Nu este un lucru bun să îi vezi pe acești oameni umilițo în public, dar îi oprește pe infractori pentru că atunci când oamenii o văd, ei se gândesc că nu vor să fie și ei în locul omului respectiv»” a spus Amaan, un patron al unui magazin din centrul Kabulului, citat de The Guardian.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. bun, dar cine decide ca ala e vinovat sau nu si cum o face? ca daca o face cu arma la cap….sorry, dar totul e un mare bullshit. se traduce in: vrem sa instauram teroarea, ca asa stim noi sa guvernam.

    • conduse de clerici specializați în drept islamic. Caută „Sharia courts”. Sunt peste tot în lumea islamică. Subiectul e vast. În discuție este cât de stricți vor fi. Asta cu amputările, biciurile și omorâtul cu pietre de către familia victimei vine direct din Coran, și mai vechi, din Vechiul Testament. Noi în vest avem o imagine deformată asupra talibanilor, datorită propagandei neîntrerupte. În prima lor guvernare din 1996-2001 ei au instaurat ordine în Afghanistan, suprimând teroarea și haosul din timpul războiului civil. Au făcut-o aplicând foarte dur (la literă) legea islamică. Noi suntem șocați de formă (modul tradițional de aplicare a pedepselor) și îi considerăm „teroriști” și sălbatici pentru asta, când ei de fapt sunt proceduriști și respectă legile lor. Uite, îți spune proprietarul de prăvălie din Kabul „trebuie să recunosc că acum e mai multă siguranță”, și cauți să îi subminezi zisele, pentru a ieși din disonanță cognitivă.

  2. nu ma interseaza nici pe mine si nici pe nimeni ce se intampla in tari bananiera, astea nu sunt subiecte reale
    nu ma mira ca in tari islamice se taie si se spanzura, asa si? nu ne priveste

    ne privesc lipsa doctorilor specialisti din spitale, abia ii mai gasesti la privat dar cu cozi de cateva luni, ne privesc copii si adulti care mor de cancere pentru ca nu si-au urmat tratamentul din cauza guvernului, ne privesc lipsa manualelor din scoli, ne priveste haosul din economie, ne priveste birocratia extrem de lenta si corupta, ne privesc preturile la gaz si electricitate,

  3. Un fel de vaccinare
    Pe unii ii va „imuniza”
    Pe alții ii va „proteja” (de unfractiuni

  4. La noi doar Tepes mai poate starpii crima si hotia, infractorii romani fura si cu mainile si cu picioarele.

    • Lasă că dacă o să câștige plusere alegerile, vom avea și noi talibanie! Le taie mâinile la penali și vom avea și noi o țară ca afară, ca în Afganistan! 😉 Fără hoție ajungem departe! Nu trebuie să mai muncească nimeni, trebuie doar să nu se mai fure!

    • Fereasca-ne Dumnezeu de harnicia hotului.

  5. Cer imperios patriarhatului heteronormativ sa ne mai scuteasca de lectii de morala.

    Fiecare popor are valorile lui, si fiecare minoritate din acel popor este un trandafir pretios!

    Atata vreme cat nu se amputeaza singura extremitate care ma intereseaza pe mine, sunt de acord.

  6. Talibanii sunt puternic anticorupție, la fel ca legionarii. Și ca pluseristii.

    • Eu zic ca sunt mai degraba ca AUR, ca aia aveau liste cu oameni pe care sa-i impuste daca ajung la putere. Si sunt la fel de habotnici.

    • Arabii amputau mainile la hoti si limba la mincinosi.

  7. Daca s-ar aplica legea lor si la noi toti parlamentarii ar ramane fara o mana.

  8. asa ceva ne-ar trebui si noua dar cu o judecata cinstita

    • E o tampenie. Tai mana unui hot, in loc sa recuperezi paguba si sa-l pui sa munceasca in folosul comunitatii? Ar trebui sa depinda de gravitatea faptei, de cat de premeditat si de complex a fost furtul. Daca paguba e de milioane, implicand evaziune, mita , coruptie, fals in acte, etc sa zicem.
      problema e ca e usor sa fii acuzat de furt. intri in magazin cu rucsacul pe umar si uiti ca ai o sticla de apa sau niste servetele. Te controleaza la iesire si te alegi cu mana taiata.

  9. Se strică vremea in Afganistan, se anunță o ploaie mocănească cu drone