G4Media.ro

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian: Provocarea unei generaţii – restabilirea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian: Provocarea unei generaţii – restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat, miercuri, la Bucureşti, că una dintre cele mai mari provocări este „restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia”, potrivit Agerpres. Oficialul francez a fost prezent la şedinţa solemnă a Parlamentului României, dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

„În opinia mea, una dintre cele mai mari provocări cu care trebuie să ne confruntăm împreună este restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia. Aceasta este, fără îndoială, provocarea unei generaţii. Dar este, în acelaşi timp, o provocare urgentă. Pentru că este din ce în ce mai clar, de câţiva ani şi astăzi şi mai mult, că vecinul nostru rus a ales să se comporte ca o putere a dezechilibrului”, a declarat şeful diplomaţiei franceze.

El a vorbit, în acest context, de „încercarea de a impune o logică a zonelor de influenţă” şi de „angajarea în manevre de ingerinţă chiar şi pe teritoriul Uniunii Europene şi NATO”.

„Pentru a găsi un nou echilibru cu vecinul nostru rus, trebuie să formulăm un set de principii cu aliaţii şi partenerii noştri – şi asta facem. Dar trebuie, de asemenea, noi, europenii, să fim capabili să îl conturăm – şi arătăm astăzi că suntem cu adevărat capabili, pentru că, în cele din urmă, această sarcină implică aspecte care nu afectează pe nimeni aşa cum ne afectează pe noi”, a arătat Le Drian.

Ministrul francez a evocat principiile securităţii colective în Europa, suveranitatea statelor, inviolabilitatea frontierelor şi integritatea teritorială a statelor, libertatea fiecărui stat de a decide asupra alianţelor sale şi a organizaţiilor la care doreşte să adere, drepturile omului şi libertăţile fundamentale, a căror aplicabilitate este universală.

„Chiar şi în acest context, acestea sunt şi principiile pe baza cărora Rusia îşi oferă, astăzi, toate mijloacele pentru a putea să le calce în picioare în Ucraina. Vreau să fiu extrem de clar: Rusia trebuie să fie conştientă de lovitura pe care şi-ar da-o ei înseşi dacă ar efectua un nou atac împotriva acestei ţări, pentru că europenii nu ar accepta acest lucru”, a susţinut Le Drian.

Oficialul francez a vorbit în context de un „angajament solemn” comun. „Am început deja să pregătim sancţiuni masive pe care le-am
adopta fără ezitare împotriva Rusiei, dacă ar trebui să se ajungă la asta, şi am început să ne coordonăm cu partenerii noştri americani pentru a gestiona consecinţele asupra economiei noastre”, a spus ministrul.

Şeful diplomaţiei de la Paris a subliniat că este responsabilitatea aliaţilor să încerce să definească, în relaţia cu Rusia, „termenii unui dialog exigent privind reglementarea relaţiei de competiţie strategică”.

El a apreciat că, „fără reguli, coabitarea cu Rusia este o coabitare instabilă şi periculoasă”.

Le Drian a evocat, de la tribuna Parlamentului de la Bucureşti, momentul aderării României la NATO. „Este o mândrie pentru noi că am contribuit la aceasta, aşa cum este o mândrie pentru noi, astăzi, în calitate de aliat, partener european şi ţară prietenă, să fim alături de dumneavoastră într-un moment în care mediul nostru de securitate se deteriorează la graniţele dumneavoastră”, a spus ministrul francez.

Acesta a amintit de anunţul preşedintelui Macron privind disponibilitatea Franţei de a contribui la noi măsuri de reasigurare în beneficiul României, inclusiv, dacă este cazul, ca naţiune-cadru într-un dispozitiv colectiv care urmează a fi convenit cu aliaţii NATO.

„Acest angajament se înscrie în continuitatea acţiunilor noastre în favoarea securităţii noastre comune, cea a Franţei şi a aliaţilor săi şi partenerilor europeni, prin misiuni de poliţie aeriană şi în cadrul prezenţelor avansate consolidate şi adaptate ale NATO, în Estonia şi Lituania, pe care Franţa le va menţine”, a arătat Le Drian. (Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. De ce se tot milogesc ăștia să aibă relații bune cu Rusia, când ar trebui să fie invers (rușii să se…)?

  2. Individul ar trebui sa fie la parlamentele sau guverne sau ce-or fi, in tarile care au semnat garantiile de integritate ale Ucrainei, cand a renuntat la armele nucleare!
    Figuratie de 2 bani, timp perdut(omul e oricum platit, pe bani grei….), sa arate ce?
    Prostii cotizeaza cu impozite, si `politicienii`, adica parazitii, se fac ca lucreaza, nu dinescule?
    GAVARIT MASKVA, sa inteleaga si tovarasul dinescu…

  3. Comuniștii nu respectă tratatele, ce predictibilitate?! Cu ăștia trebuie să vorbești pe limba lor

  4. O generație de politicieni ratată, care datorita lipsei de viziune ne baga intr-un razboi pe care nu l-a dorit nimeni. Relațiile bune cu Rusia costa si pot frige.