G4Media.ro

Ministrul Finanțelor anunță că lucrează la un plan de măsuri fiscale pentru…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Finanțelor anunță că lucrează la un plan de măsuri fiscale pentru a reduce deficitul bugetar

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi că este „o realitate” că, după cinci luni, există un deficit bugetar de 2,33% din PIB, adică 37 miliarde de lei cheltuiți de stat în plus față de venituri, potrivit Agerpres. El a mai declarat că lucrează la un plan de măsuri fiscale pentru ca ținta asumată de 4,4% din PIB să fie respectată la finalul anului, dar nu a vrut să dea detalii despre viitoarele măsuri fiscale.

„Planul de măsuri fiscale, am vorbit despre el, este o nevoie pe care o avem în momentul de faţă pentru a gestiona corespunzător riscul de deficit bugetar şi, îndată ce va fi definitivat, la nivelul coaliţiei de guvernare, vă voi da explicaţiile corespunzătoare. (…) Este o realitate. Sunt cinci luni de restricţie bugetară, 2,33% din PIB deficitul bugetar, 37 miliarde de lei, aceasta este realitatea astăzi. Nu putem sta cu mâna în sân, pentru că, după cinci luni, 2,33% deficit bugetar nu este de joacă şi, tocmai, încă de la audieri şi de la primele zile de mandat, de două săptămâni, aceasta este a doua săptămână de când am mandatul de ministru al Finanţelor, m-am concentrat pe acest plan de măsuri, care urmează să fie agreat la nivelul coaliţiei şi să putem gestiona corespunzător riscul de deficit bugetar”, a afirmat Boloş, la sediul PNL.

El a adăugat că gestionarea corespunzătoare a deficitului bugetar este în interesul României, pentru a nu afecta investiţiile şi pentru „a închide anul bugetar la nivelul ţintei deficitului bugetar asumat” la Comisia Europeană 4,4% din PIB.

Întrebat care ar fi măsurile şi economia la buget după aplicarea acestui plan, Boloş a precizat: „După ce o să-l definitivăm şi o să vedem fiecare scenariu pe care l-am luat în discuţie, avem şi impactul bugetar corespunzător”.

„Ar fi nedrept să vă spun, acum, măsuri din planul pe care îl avem în lucru (…) şi după aceea ele să nu fie puse în aplicare. Mai mult, să inducem această stare de panică în rândul contribuabililor. Nu este normal faţă de contribuabili, dar este o certitudine că acest plan trebuie să fie pus în aplicare”, a menţionat Marcel Boloş.

Întrebat în legătură cu impactul bugetar al eliminării cumulului pensiilor cu salariilor şi al pensiilor parlamentarilor, ministrul a răspuns: „Îl avem calculat, impactul respectiv şi este unul semnificativ – 2,4 miliarde lei pe măsura de cumul al pensiei cu salariul”.

Impactul bugetar al aplicării pensiilor speciale este calculat eşalonat, a explicat ministrul.

„Impactul calculat este unul eşalonat în timp şi pe noi ne interesează măsura acum, aceea de a gestiona deficitul bugetar. Atunci când noi ţintim reducerea pentru 2035, nu ne putem bizui pe această măsură, este unul nesemnificativ, 0,5% din PIB. V-am spus, este unul progresiv, iar pe noi ne interesează prezentul ca să putem realiza investiţiile din fondurile europene”, a transmis ministrul Finanţelor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Politicienii care au in cap doar „planuri de măsuri, care urmează să fie agreat la nivelul coaliţiei” sper sa aiba atata minte sa stie ca cetățenii nu trebuie sa fie afectați de la o luna la alta de imaginația lor.
    Orice masura care afecteaza direct, financiar, cetatenii trebuie anuntata cu 5 ani in avans (cât tine creditul lor la banca)

  2. Neclar dacă Statul s-a mai ales cu ceva din valul de prescripții și eliberări semnalate de presă după alungarea USR de la guvernare.

  3. Daca planul asta de masuri se rezuma la reducerea risipei bugetare si la scaderea aparatului bugetar, in general functionari care taie frunze la caini, atunci e OK. Daca in schimb se va veni cu idei gen impozitarea progresiva, tare mi-e ca efectul va fi exact cresterea deficitului. Daca intr-o tara cu impozitare 45%, printre cele mai mari din UE pentru venituri de sub 10.000 eur/luna se vine cu ideea cresterii impozitarii la 50-55%, tare mi-e ca fix aia care castiga rezonabil isi vor face bagajele si se vor muta in tari cu impozite mai mici.

  4. Masuri fiscale pentru susținerea cheltuielilor nesimțite cu salariile și pensiile speciale, sinecuri, salarii și cheltuieli aiurea în administrațiile locale, furaciuni de tipul PNDL.