G4Media.ro

Ministrul Energiei: Activiştii de la Greenpeace cer eliminarea cărbunelui din mixul energetic,…

Sursa foto: Pexels

Ministrul Energiei: Activiştii de la Greenpeace cer eliminarea cărbunelui din mixul energetic, dar nu propun măsuri concrete şi nu spun nimic despre minerii care îşi câştigă pâinea din asta

Activiştii de la Greenpeace cer eliminarea cărbunelui din mixul energetic, dar nu propun măsuri concrete şi nu spun nimic despre minerii care îşi câştigă pâinea din asta, afirmă ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Am fost şi sunt un om al dialogului, dar nu am să girez niciodată extremele. Am răspuns invitaţiei de a avea un dialog cu cei de la Greenpeace pentru că şi pe mine, ca ministru al Energiei, dar şi ca părinte, mă preocupă să luăm decizii pentru viitor, pentru un mediu curat. Cu surprindere am constatat astăzi că activişti de la Greenpeace au venit la sediul Ministerului Energiei să ceară eliminarea cărbunelui din mixul energetic, fără să propună soluţii concrete. Mai mult chiar, ironic aş putea spune, reclamă următoarele:

  • „Oamenii au un viitor. Cărbunele nu”. Dar despre oamenii de acum, minerii care îşi câştigă pâinea din asta nu aveţi nimic de spus? Sau ei nu sunt tot oameni? Aşa cum am tot spus, lucrăm să adoptăm cele mai bune soluţii pentru a respecta angajamentele României în planul de decarbonare, însă ne preocupăm şi de latura socială, ca să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Un grup de şapte activişti Greenpeace au format marţi o blocadă în faţa Ministerului Energiei, afişând bannere cu mesajele „Oamenii au viitor, cărbunele nu” şi „Energie regenerabilă, nu cărbune”.

  • „Mesajele sunt adresate ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi decidenţilor din instituţie, care refuză să accelereze tranziţia energetică verde în România, acordând în acelaşi timp, ilegal, sume generoase din bani publici subvenţionării cărbunelui. Activiştii intenţionează să rămână pe poziţii până la încheierea programului de lucru al Ministerului, urmând ca în perioada următoare să continue să transmită aceleaşi mesaje ministrului, în diverse moduri, până când acesta va prioritiza energiile regenerabile. Arderea cărbunelui pentru producerea energiei electrice generează, la nivel mondial, cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră. Acestea cauzează încălzirea globală şi accentuează efectele schimbărilor climatice, pe care le resimţim cu toţii: secetă, furtuni, inundaţii, temperaturi anormale, distrugeri ale biodiversităţii. Cărbunele e şi o problemă pentru sănătate: aproximativ 20.000 de decese premature şi 10.000 de cazuri de bronşită cronică sunt cauzate anual în Europa de aerul toxic generat de arderea cărbunelui”, notează activiştii într-un comunicat, menţionând, totodată, că valoarea costurilor de sănătate, cauzate de arderea cu cărbune, se ridică la aproximativ 60 de miliarde de euro, anual.

În viziunea organizaţiei non-guvernamentale, planurile de eliminare a cărbunelui trebuie să conţină măsuri care să susţină sistemul energetic naţional şi care să asigure locuri de muncă alternative decente pentru oamenii care lucrează acum în industria mineritului.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Virgil Popescu e o lichea PNL.

    Este sarcina lui sa gaseasca solutii, nu e treaba Greenpeace. Dar asa functioneaza mintea PNListului, el vrea sa-i pui in fata solutia gata facuta, sa nu fie nevoie sa gandeasca.

    Cei care mai votati PNL, nu sunteti intregi la cap.

    • Dar tu ce solutii ai? Oamenii aia stiu doar sa mineze. Ce fabrica, ce afaceri pot sa se deschida in zona aia? O sa vina firmele de IT si o sa fie noul Silicon Valley al Romaniei, asa-i? Mutli dati din gura, dar cand e vorba de gasit solutii va pititi. In zona aia, nu ai ce sa faci, pur si simplu.

    • Desi esti evident si tu un gunoi aici ai drepate.

    • corect. E ca aia carora le spui ca nu au voie cu masini euro2 pe motorina ca ne omoara si ei zic: da-mi tesla si renunt la a batrana

    • Atentie! Vorbesc documentatii!

    • @ion și a cui e vina ca oamenii aia nu au nimic altceva ce face în zona aia? La ce plm avem autorități locale în Hunedoara și împrejurimi dacă nu fac nimic altceva pentru comunități decât sa fure? Ce au făcut 30 de ani baronii locali ca să dezvolte comunitatea locala?

  2. Dom’ Ministru, dacă Greenpeace trebuie să vină și cu soluțiile tu și ministerul tău de ce mai existați? Nu e treaba matale să găsești soluții?

    Atitudinea asta de instalator care se uită și zice „Dom’le, cine a lucrat aici n-a fost meșter bun” am tot văzut-o.

    Așteptăm să faci și ceva treabă, nu să stai să aștepți de la alții soluții. Altfel, poate e mai nimerit cineva de la Greenpeace pentru postul tău.

  3. Domnule ministru, dar aveti si mineri in fata Palatului Victoria de vreo 2 zile. Ca va laudati ca aveti grija de oameni.
    Solutiile pentru viitor trebuie sa le propuneti dvs., ca de aceea ati fost uns acolo. Dar carbunele e PA si o stiti!

  4. minerii sa construiasca infrastructuti: rutiera, feroviara etc.

    alternativa energetica? ha!…ATOMO

    • Ca să nu mai zicem de toate tunelurile pentru autostrăzi, care oricum sunt specialitatea lor. Minerii au ce lucra multă vreme.

      Centralele nucleare sunt relativ problematice. Reziduurile sunt o problemă, securitatea reactorului la diverse evenimente posibile nu e nici ea 100% garantata.
      Plus că există în lume proiecte destul de avansate pentru ca regenerabilele să poată produce în bandă, nu doar în peak, ca acum. Iar pentru realizarea lor va fi nevoie de forță de muncă nu neapărat înalt calificată.

  5. paceaverde sa spuna cine ii plateste si apoi sa latre precum hgreta !

    • Astia de la green peace sunt manati, de multe ori, de interese nu tocmai nobile, nu ii agreez, dar trebuie sa recunoastem ca industria carbunelui nu prea mai are viitor.

  6. Imi pare rau, dar ministrul asta ori e retardat, ori e retardat! De-a lungul istoriei omenirii au disparut o sumedenie de slujbe, ocupatii, categorii sociale pentru ca asta e cursul istoriei. Daca omenirea vrea, intr-un viitor mai indeparat sau mai apropiat, sa renunte la carbune ce-ar trebui sa faca? Sa stea cu minele deschise ca n-au minerii de munca? Ministerul are o sumedenie de instrumente cu care sa ajute minerii, reconversie profesionala etc.

  7. aceiasi situatie era in anglia prin anii 70 cu proteste masive si scandal mare Cum au rezolvat-o nu stiu dar stiu ca au incis minele Acum e bine si toata lumea multumita Hai sa vedem cum si poate se aplica si la noi

    • Problema în UK a fost „rezolvată” de Margaret Thatcher în mod foarte brutal. Pur și simplu a închis minele și nu a oferit cam nimic în loc.

      Cei mai mulți care o detestă, din cauza modului cum a tratat situația minerilor o detestă, și cu motive temeinice.

      Dar soluții există, cu două condiții: să ai bani de lucrări publice de infrastructură și să convingi minerii să se mute din zona Văii Jiului înspre unde au noi posibilități de lucru. Ceea ce ei nu vor, că încă au mentalitate de secol XIX pe-alocuri.

  8. Majoritatea românilor au impresia că minerii și energeticienii sunt o mulțime de tinerei care zburda frumos prin cariere , cu o cheița in mana. Toți vorbiți de reconversie, de muncit la autostrăzi etc. Domnilor, oamenii ăștia au 35 de ani de muncă în trei schimburi , iarna la -10 grade, vara la +40, prin noroaie, sâmbătă, duminică, Paste sau Craciun.Oamenii ăștia sunt trecuți de 50 de ani, îi vedeți mergând la cursuri de vânzători sau bucătari? Chiar așa, puțin respect când vorbim despre ei!
    ,