G4Media.ro

Ministrul Economiei: O companie din Turcia cu afaceri în România, interesată de…

Cariera Cupru Min Abrud. Foto: siteul companiei

Ministrul Economiei: O companie din Turcia cu afaceri în România, interesată de construirea unui combinat de prelucrare a minereului de la Cupru Min Abrud

Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a vorbit luni la Alba Iulia despre posibila construire a unui combinat de prelucrare a minereului de cupru împreună cu o companie din Turcia. Ministrul nu a pronunțat numele firmei turcești, dar a precizat că în trecut, aceasta a cumpărat acțiunile Moldomin, o altă companie de stat. Astfel, ar fi vorba despre firma turcească Eti Bakir.

El a precizat că au fost deja mai multe întâlniri pe acest subiect. Turcii s-au întâlnit atât cu premierul Marcel Ciolacu, cât și cu reprezentanții Cupru Min Abrud.

”Studiem și nu singuri, împreună cu cei care au cumpărat acțiunile la Moldomin, o companie turcă, ideea de a realiza în România acel combinat.

Nu poate Cupru Min singur, trebuie să fim și să fie o capacitate dimensionată pentru a răspunde nevoilor de a aduce o valoare adăugată minereului de cupru din România.

Din câte știu a și fost o delegație, pentru că m-am întâlnit deja împreună cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și cu alți colegi din Guvern cu compania turcă în ideea de a începe exploatarea și acolo și de a aduce valoare adăugată.

Din câte știu deja reprezentanții companiei turce au fost la Cupru Min pentru a vedea împreună cum putem să facem și acest proiect și eventual să îl demarăm în România.

Trebuie să fie un proiect care să fie rentabil pentru România, pentru că altfel acționarii, adică cetățenii României, trebuie să primească dividend, adică plus valoare” a spus ministrul.

Ideea realizării unui combinat de prelucrare a cuprului este mai veche și este reluată de fiecare guvern.

Firma din Abrud vinde cuprul ca materie primă, industria românească nemaifiind capabilă să îl proceseze. Astfel, în programul de guvernare al PSD, a apărut încă de acum 5 ani promisiunea de ”construire/modernizare a uzinei metalurgice de la Zlatna”.

Fostul ministru al Economiei, Mihai Fifor, într-o vizită în zonă, a promis reluarea activității metalurgice la Zlatna, ignorând faptul că pe locul uzinei de prelucrare din perioada comunistă nu mai exista nimic, la fel cum nu mai existau circuitele de producție care legau exploatările miniere și uzinele de procesare a minereurilor.

Uzina a dispărut acum aproape 20 de ani, sub târnăcoapele căutătorilor de fier vechi, iar de atunci România exportă exclusiv minereu.

Cupru Min SA este una dintre puținele firme deținute de statul român, care are profit în fiecare an, datorită prețului la care a ajuns cuprul pe piețele internaționale.

Este totodată cel mai mare angajator din zona Munților Apuseni și o miză politică, directorii fiind susținuți alternativ de partidele aflate la guvernare.

Eti Bakir AȘ (cumpărat în urmă cu mai mulți ani de Cengiz Holding) este un colos al industriei turcești, cu o istorie de aproape 100 de ani și cu activități în domenii variate, inclusiv în cel al exploatării minereurilor și al prelucrării cuprului.

Camera de Comerț din Istambul a plasat firma între primele 300 de companii ale țării (pe locul 254).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. În afara limbajului aproximativ ( ”din câte știu” ) doar necunoașterea crasă a problematicii mă lasă cu gura căscată. Până în 2001 a existat combinatul din Baia Mare, cu capacitatea de a prelucra TOATE minereurile românești, cu conținut de cupru ( și bineințeles metale prețioase ). În ultimii ani era obligat să importe minereuri de cupru, chiar din Chile. Combinatul, vândut de FPS București în Octombrie 1998 ( Sorin Dimitriu vă spune ceva ? ) la ”investitori strategici” indieni, a devenit rapid devalizat, indienii au dispărut, astfel că în 2001 a fost ”salvat” de capital autonom ( Horia Simu, un alt nume notoriu ) iar în prezent este un ghetto de romi, în sensul strict al cuvântului.
    Ministrul și probabil toți cei care se perindă pe la industrie nu au habar că după ce ai distrus un combinat care avea capacitatea de prelucrare a intregii cantități de minereuri cuprifere din țară și lucra și din import pe deasupra, minereurile din zona Abrud / Zlatna nu ating nici pe departe cantitativ capacitatea critică de care este nevoie pentru o prelucrare fezabilă. Și încă nu vorbim de probleme de minerit, de preparare și de mediu care măresc costurile enorm, fără să aducă ”valoare adăugată”, vorba ministrului..
    Oricât de ciudat ar părea, valorificarea minereurilor pare singura cale de umblat ( nenumărate țări sunt exportatoare de minereuri, fără a avea capacitatea de prelucrare a lor ) numai că, având în vedere că toate minereurile din Apuseni conțin și aur ( puțin, în comparație cu cuprul, dat totuși ) depinde foarte mult cu cât și în ce condiții vinzi. Dealtfel, nu mă miră că turcii ne curtează, comerțul mondial de minereuri are cei mai mari rechini, care ne pot trage ușor pe sfoară.
    Oricum, prelucrarea lor în țară este o himeră ( figurează dealtfel și în ”programul” partidului aur ). După ce am distrus, la propriu, mineritul, prelucrarea și metalurgia neferoasă. Totul e o istorie tristă. Faceți o vizită în Baia Mare, pe strada Electrolizei, ca să vedeți proporția .