G4Media.ro

Ministrul Economiei: Dorim să ne implicăm în recuperarea sau reprogramarea vacanţelor turiştilor…

Deputatul PNL de Mehedinti, Virgil Popescu, sustine o conferinta de presa la sediul partidului, joi, 25 ianuarie 2018. Inquam Photos / Justinel Stavaru

Ministrul Economiei: Dorim să ne implicăm în recuperarea sau reprogramarea vacanţelor turiştilor români. Un sprijin din partea statului ar putea fi acordat și pentru hotelieri. Sper să putem avea deschise cel puțin terasele, după 15 mai

Ministru Economiei, Virgil Popescu, arată pe zona de turism lucrurile trebuie privite din două perspective. O perspectivă vizează agenţiile de turism precum și turiştii care au plătit avansuri, și care, în momentul de faţă, nu se mai pot duce în aceste vacanţe. Iar o altă perspectivă vizează hotelurile care au turiştii lor de sine stătători şi care trebuie ajutate separat, cel mai probabil cu un pachet de  sprijin din partea statului.

„În privința agenţiilor care au plătit bani către hotelierii din afară şi către alte agenţii din afara României, trebuie să avem o radiografie exactă. Vrem să verificăm câţi turişti români au plătit avansuri la aceste agenţii și dacă acele agenţii au fost de bună credinţă, şi la rândul lor au plătit acele avansuri către hotelieri şi agenţii din afara României. Dorim să ştim valoarea acestor sume care au fost tranzacţionate. Dorim să ne implicăm ca stat în recuperarea sau reprogramarea vacanţelor turiştilor români. Altă parte a industriei turismului sunt hotelurile care au turiştii lor de sine stătători şi care trebuie ajutate separat. Sunt convins că hotelierii români îşi vor reveni mult mai repede. Ei ştiu ce au de făcut. Ne gândim la un pachet de sprijin al hotelierii români”, a spus ministrul Virgil Popescu la Realitatea Plus.

În acest context, Virgil Popescu a subliniat că ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, i-a confirmat că fondurile alocate IMM-uri au crescut la un miliard de euro, de la 750 de milioane. „Vrem să ajutăm hotelierii şi restaurantele din România să se adapteze acestor noi cerinţe prin granturi pe care le pot accesa, pentru că este o cheltuială în plus şi noi vrem ca ei să îşi revină foarte repede şi să asigure condiţiile de securitate şi de sănătate după ce își vor relua activitatea”, a spus Popescu.

Agențiile de turism care se folosesc de contextul epidemiei 

Ministrul Economiei a dezvăluit că deține informaţii cum că ar exista agenţii care înregistrează datorii către hotelieri, sau către alte agenţii din străinătate, pentru pachete turistice de anul trecut. Aceste agenții se folosesc de criza actuală pentru a masca situația plăţilor din anii trecuţi.

„Aştept în continuare să văd în acea aplicaţie pe care am realizat-o la nivelul Ministerului Economiei, volumul financiar al banilor primiţi de către agenţii şi ce s-a transferat mai departe. Dorim să vedem cum putem ajuta atât agenţiile cât şi turiştii români (…) Avem informaţii la nivelul Ministerului Turismului, prin alte raportări, că anumite agenţii au datorii către hotelierii din afară, către agenţiile din afară încă de anul trecut, pentru pachetele de turism de anul trecut, ori noi nu dorim să încurajăm acest lucru. Nu dorim ca banii turiştilor români să fie folosiţi de către agenţii, să fie rostogoliţi cu datorii şi acum să folosească criza ca un pretext pentru a masca acele neplăţi din anii trecuţi, a spus Popescu,

Turiștii care au plătit deja bilete/pachete de vacanță, sfătuiți să reprogrameze și să nu ceară banii înapoi

Pe de altă parte, ministrul îi îndeamnă pe turiștii care au plătit avansuri să încerece o reprogrmare a vacanțelor. „Îmi întăresc apelul ca turiştii români să nu se ducă peste agenţii şi să ceară banii repede înapoi. Să încerce o reprogramare a acestor vacanțe, în prima instanţă, prin vouchere acordate. Totodată, așa cum am mai spus, doresc ca aceste agenţii să dea dovadă de bună credinţă şi să spună dacă banii de la turiști i-au trimis mai departe sau dacă nu i-au trimis şi i-au folosit în interes propriu”, a subliniat ministrul.

Oficialii din turism intenţionează să discute cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii pentru a vedea dacă, după data de 15 mai, este posibil să se deschidă terasele în România.

„Ne dorim ca, după 15 mai – dar numai într-o discuţie cu Ministerul Sănătăţii – să putem avea cel puţin terasele deschise. Cred că fiecare dintre noi îşi doreşte să iasă la o terasă, să bea o cafea, să se uite la natură, dar asta va trebui să discutăm cu Ministerul Sănătăţii să vedem dacă este posibil acest lucru.

Sursa Foto: Inquam Photos/Justinel Stavaru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. De unde obsesia asta cu terasele? Cine face presiuni pentru asa tampenie? Crede cineva ca dupa fiecare client o terasa va dezinfecta scaunele, masa, tacamurile, paharele si toate farfuriile? Terasele ar trebui sa fie printre ultimele deschise, in mod normal.

    • Proprietarii de retele de terase fac presiuni, care in general sunt fii sau fratii primarilor (vezi Suceava, multe terase la zona cu vad sunt ale fiului primarului liberal, lungu), dar si in alte orase. Si vorba lui Bizzar, acolo se spala foarte multi bani. De asta au si pus bacul asa devreme, va sa aiba timp dupa, sa stea la terasa . Iar televiziunile ii ajuta la greu in campania de deschidere. Extrem de multa ipocrizie la televiziunile din romania. La toate

    • trebuie bani pentru pensiile pesedistilor

  2. Da, da, foarte bine. Si cazinourile trebuie deschise, iar scoala desfiintata. Afacerile voastre de 2 bani tre sa mearga, une mai pui ca nu ai une spala banutii castigati cu greu in perioada asta de „urgenta”

  3. Tot ce e ajutor de stat, adică pe cârca românilor, ar trebui să aibă garanția recuperării integrale a acestuia. Nu e corect altfel. Adică, unii muncesc ca alții să n aibă pic de gratitudine, în forme concrete. Statul, mereu prostituata mediului privat, politicienii fiind instrumentele erotice. Obraznic dar real ca raza soarelui.

  4. ASTA SUNT PLANURILE DE REDESCHIDERE A ECONOMIEI – TERSASELE. BAUTURA SI CAFELE 🙂

  5. Felicitari ca ii mai pasa cuivasi de oamenii de buna credinta care au platit avansul pentru concedii si fara de care, de altfel industria turismului, ca intermediere nu ar exista. Intr adevar este foarte bine ca inainte de afi oferite ajutoare de stat sa se reduca posibilitatea de abuz in solicitarea acestora, se stie doar ca e sport national.