G4Media.ro

Ministrul de externe Aurescu a discutat cu omologul ungar Szijjarto despre restricțiile…

sursa foto: Facebook

Ministrul de externe Aurescu a discutat cu omologul ungar Szijjarto despre restricțiile de călătorie impuse de Budapesta din cauza crizei COVID-19

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri, la Borş, cu ocazia deschiderii punctului de control şi de trecere a frontierei Borş II – Nagykereki, că a discutat cu omologul ungar, Peter Szijjarto, prezent de asemenea la eveniment, despre restricţiile de călătorie stabilite de guvernul de la Budapesta, în contextul epidemiei de COVID-19, transmite Agerpres.ro.

  • „În cadrul discuţiilor cu omologul ungar, am abordat şi aspecte legate de restricţiile introduse la frontierele interne ale Uniunii Europene, pe fondul crizei generate de pandemia de COVID-19 şi am apreciat decizia părţii ungare de a permite, în contextul măsurilor adoptate începând cu 1 septembrie, tranzitarea teritoriului Ungariei de către cetăţenii români care se deplasează spre diverse state vest europene sau care revin în România, precum şi decizia de a permite în continuare circulaţia lucrătorilor transfrontalieri. Sperăm că relaxarea de către partea ungară a restricţiilor de călătorie va avea loc cât mai curând posibil. Am discutat, de altfel, acest aspect cu domnul ministru Szijjarto, dată fiind vecinătatea nemijlocită şi densitatea contactelor interumane dintre ţările noastre, ca buni vecini”, a afirmat ministrul Aurescu.

Şeful diplomaţiei a menţionat că „România îşi doreşte, în modul cel mai sincer, o abordare pozitivă a relaţiei cu Ungaria, care să se traducă prin cooperare şi rezultate concrete”.

  • „În cadrul vizitei efectuate la Bucureşti, pe 26 mai, de către colegul meu Peter Szijjarto, am discutat şi am convenit o serie de aspecte necesare pentru intrarea într-o etapă decisiv constructivă a dialogului politic româno-ungar. Şi astăzi am avut plăcerea să constat că există progrese în acest sens. Am vorbit şi convenit accelerarea procesului de creare a unei Camere de Comerţ româno-ungare pe care să o activăm, să devină funcţională cât mai repede, până la finalul acestui an. De asemenea, am discutat despre organizarea unei noi sesiuni a Comisiei Economice Mixte, care să aibă loc la Budapesta în toamna acestui an. Totodată, aşteptăm în continuare rezultate concrete cu privire la celelalte aspecte pe care le-am discutat şi convenit în timpul vizitei din mai, de la Bucureşti, şi anume, negocierea şi semnarea unui acord cu privire la stabilirea cadrului general privind finanţările acordate de la bugetul de stat ungar pentru proiecte desfăşurate în România şi semnarea Protocolului Comisiei mixte de specialitate româno-ungare de colaborare în domeniul minorităţilor”, a evidenţiat ministrul Aurescu.

Totodată, ministrul român a arătat că speră că în viitorul apropiat vom putea vorbi mai mult despre ceea ce uneşte cele două ţări.

  • „Despre viitorul european comun al ţărilor şi cetăţenilor noştri, despre oportunităţile unei cooperări întărite între cele două state vecine, care sunt parteneri atât bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi NATO, precum şi în formate de cooperare regională foarte importante, pe care România şi Ungaria le susţin, cum este, de exemplu, Iniţiativa celor Trei Mări sau formatul Bucureşti (B9). Reiterez dorinţa sinceră de a construi, împreună cu Ungaria, o relaţie orientată spre viitor, de care generaţiile viitoare de cetăţeni români şi ungari să fie mândre şi faţă de care să se simtă responsabili. Europa de astăzi are nevoie, în regiunea noastră, mai mult decât oricând, de relaţii de bună vecinătate, de parteneriate solide, de relaţii dinamice şi constructive şi asta este ceea ce România îşi propune în relaţia cu Ungaria”, a subliniat Aurescu.

De asemenea, el a menţionat că inaugurarea conexiunii de autostradă A3-M4, care face legătura între cele două ţări, „este o dovadă concretă că România şi Ungaria pot construi împreună şi pot acţiona constructiv împreună, inclusiv în contextul dificil creat de această criză sanitară, în direcţia sporirii interconectărilor de transport, care au potenţialul de a facilita mobilitatea persoanelor şi mărfurilor şi de a genera creştere economică”.

  • „Între ţările noastre există un potenţial semnificativ de cooperare sectorială, care poate fi exploatat prin intermediul proiectelor de conectivitate, care contribuie la facilitarea contactelor între cetăţenii statelor noastre, la crearea de oportunităţi economice şi de dezvoltare pentru mediul de afaceri şi la promovarea relaţiilor de bună vecinătate. Conectivitatea reprezintă un motor al creşterii economice, al creării de locuri de muncă, al atragerii de investiţii, iar conexiunea de autostradă pe care o inaugurăm astăzi reprezintă un exemplu concret în acest sens”, a mai spus ministrul Bogdan Aurescu.

sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. A venit si randul Ungariei dupa pacea dintre Israel si Palestina.

  2. Era fain sa fie o poza de la eveniment. Oare in al catelea cincinal se va uni pe autostrada Bucurestiul cu Bors?

  3. Eu nu am nicio constrangere diplomatica (precum Aurescu), asa ca spun pe sleau:
    – Ungaria abuzeaza fara rusine de situatia actuala in care Romania nu are granita cu alte tari din Europa Centrala (in trecut a avut cu Cehoslovacia si cu Polonia), iar pentru acest „atu” Ungaria este recunoscatoare Rusiei.
    – Ungaria si Serbia sunt prietene sub bagheta Rusiei, si actioneaza pentru a izola Romania de Vest si pentru a forta Bulgaria sa cedeze complet dorintelor Rusiei si sa nu se alieze cu Romania impotriva Rusiei.
    – Dar istoria nu se termina aici. Ucraina nu este un stat viabil, iar cand se va rupe Ucraina de Vest (fostele teritorii Poloneze, Romanesti si Cehoslovace) de restul Ucrainei*, aceasta se va putea integra in UE, si va completa colaborarea Romano-Poloneza. Se va putea ajunge din Romania la Berlin doar pe la nordul Carpatilor (Suceava – Cernauti – Lvov- Cracovia – Berlin), iar Ungaria va deveni ceea ce ii dicteaza vocatia si cultura turcica: un stat balcanic la fel de plin de succes ca Serbia (si mare lucru daca va pastra teritoriile de acum; la fel si Serbia – are mai mult teritoriu decat se justifica si decat merita).
    – Din punct de veder cultural is istoric, Romanii maghiarofoni sunt superiori Ungurilor maghiarofoni (scuzati quasi-pleonasmul, este pentru simetrie semantica) deoarece si Transilvania luata singura ca regiune, si evident si Romania intreaga, este superioara Ungariei din punct de vedere al geografiei (fizice, biologice, umane, chiar si economice si urbane). Romanii maghiarofoni din Transilvania sunt in primul rand Transilvaneni si abia apoi maghiarofoni. Addagio: ca sa fie clar, nu numai regiunea (ca atare a) Transilvaniei este superioara Ungariei (care este o regiune cu statut de tara) ci si Moldova in mod sigur (si Moldova de Vest luata singura, adica Moldova din actuala Romanie, si evident is Regiunea Moldova ca intreg – care ar include si Basarabia si Bucovina de Nord) si posibil chiar si Oltenia-Muntenia sau Banatul plus Dobrogea luate impreuna.
    – Statul Ungar actual este doar o clica de ofticosi cu minte plecata in universuri paralele. Prin asta, Ungaria este un stat periculos si problema asta trebuie rezolvata, si va fi.
    – Sigur, statul Roman nu este perfect, Bucurestiul trage Romania in jos. Dar chiar si asa, Ungaria este mult sub nivelul Romaniei — ca tara.

    • * sub presiunea fortelor divergenta pro-vest vs. pro-est si in contextul absentei unor institutii viabile, si lipsa unei traditii de stat independent. De aceea, eu personal (sau la nivelul speculatiilor personale, ca sa zic asa; dar cu motive) cred ca Ucraina se va rupe in cel putin trei parti: Ucraina de Vest, mentionata mai sus, Ucraina Centrala (cu capitala la Kiev), o Ucraina de Est care va deveni o republica in Federatia Rusa (ma rog, in scurt timp se va sparge si Rusia, dar acolo este o alta discutie) formata din zona Rusofona de la est si sud de Nipru, si eventual Odesa independenta; Ucraina Centrala va ramane cu deschidere la Marea Neagra – o portiune intre Bug si Nipru.
      Repet, am si eu o opinie, si am dreptul sa o spun. Asa cred eu ca se va intampla. Poate ma voi insela, poate nu.

    • Povestile tale au un mic impediment: U.E.
      Daca se va rupe U.E., poate, dar cu sanse minuscule, se va implini profetia ta. Sa traim mult ca sa vedem.

    • Ioane, aiurezi. Romania e suficient de stupida sa se izoleze singura, nu are nevoie de „ajutorul” nimanui.
      A respins cooperarea cu V4 (care va fi motorul Europei pe termen mediu), nu are relatii de prietenie cu niciunul din vecini…, asa ca, despre ce halucinezi? Despre politica externa inexistenta, despre oportunismul (gretos) necontenit, de gudurarea pe langa cel care dicteaza astazi (sau maine), mentalitatea de poate mai pica ceva de pe masa mai marilor puteri… 🙂
      (O intrebare: ce a realizat/obtinut romanul, ca natie si ca tara singur/a?)
      Iara superioritatea damboviteana despre care fabulezi…, o poveste, o amagire, o mascare a propriei neputinte. Iar cea ce priveste viitorul tarii vecine: vrabia malai viseaza, Ionele.

  4. Premierul maghiar Viktor Orban a respins criticile Comisiei Europene privind închiderea frontierelor ţării sale. Viktor Orban a declarat că oficialii de la Bruxelles vor proceda la fel. Guvernul maghiar a interzis străinilor să intre în Ungaria până la sfârşitul lunii septembrie.
    „Birocraţii de la Bruxelles pot spune orice vor, dar, cu toată modestia, îi vom vedea urmând politica noastră în câteva zile, altfel nu au nicio şansă să oprească epidemia”, a declarat Viktor Orban la postul naţional de radio, citat de Le Figaro.

    „Să nu uităm că apărarea noastră împotriva coronavirusului a fost cea mai reuşită din Europa”, a mai spus Viktor Orban.