G4Media.ro

Ministrul de externe al Chinei avertizează asupra unor potențiale conflicte cu SUA…

Sursa foto: Twitter / Qin Gang

Ministrul de externe al Chinei avertizează asupra unor potențiale conflicte cu SUA și salută legăturile cu Rusia: Războiul din Ucraina pare să fi fost condus de „o mână invizibilă”

SUA și China se îndreaptă spre un conflict inevitabil dacă Washingtonul nu-și schimbă abordarea, a declarat noul ministru de externe al Chinei într-o conferință de presă belicoasă, în care a apărat consolidarea relațiilor țării sale cu Rusia, potrivit The Guardian.

În prima sa apariție în presă în calitate de ministru de externe, care a avut loc marți, în marja reuniunii politice „două sesiuni”, Qin Gang a prezentat agenda de politică externă a Chinei pentru următorii ani, prezentând China și relația sa cu Rusia ca un far de putere și stabilitate, iar SUA și aliații săi ca o sursă de tensiune și conflict.

„De ce cere SUA Chinei să nu furnizeze arme Rusiei, în timp ce continuă să vândă arme Taiwanului?”, s-a întrebat ministrul de externe.

Qin a declarat că partea americană susține că vrea să fie înaintea Chinei fără a căuta conflictul, „dar, în realitate, așa-zisa competiție a părții americane este o reprimare și o suprimare totală, un joc cu sumă zero în care tu mori și eu trăiesc”.

„Dacă SUA nu frânează, ci continuă să meargă cu viteză pe drumul greșit, nicio balustradă nu poate împiedica deraierea și cu siguranță vor exista conflicte și confruntări”.

Qin a apărat prietenia strânsă dintre China și Rusia, o relație urmărită îndeaproape de Occident în lumina războiului din Ucraina. El a declarat că legăturile dintre Beijing și Moscova „reprezintă un exemplu pentru relațiile externe globale”.

„Cu China și Rusia lucrând împreună, lumea va avea o forță motrice”, a spus el. „Cu cât lumea devine mai instabilă, cu atât este mai imperios necesar ca China și Rusia să avanseze în mod constant în relațiile lor”.

El a spus că există un „contact strâns” între conducerile celor două țări, relațiile „între șefii de stat” constituind ancora relației. „Parteneriatul strategic (…) va crește cu siguranță din ce în ce mai mult.”

Comentariile lui Qin s-au aliniat cu un discurs ținut luni de liderul Chinei, Xi Jinping, în fața delegaților politici, în care a denunțat ceea ce el a numit „suprimarea” Chinei de către SUA.

„Țările occidentale conduse de Statele Unite au pus în aplicare îngrădirea, încercuirea și suprimarea pe toate planurile a Chinei, ceea ce a adus provocări severe fără precedent pentru dezvoltarea țării noastre”, a spus el.

Relațiile dintre China și SUA s-au deteriorat puternic în ultimii ani, iar eforturile de a le repara au fost deraiate la începutul acestui an, când SUA au doborât ceea ce au spus că este un balon spion chinezesc, care zbura în spațiul aerian american. China susține că a fost un accident cauzat de „forță majoră” și că SUA au reacționat exagerat.

Qin a dat vina pe SUA pentru înrăutățirea relațiilor, citând în mod specific incidentul cu balonul, precum și tensiunile legate de Taiwan și războiul din Ucraina. El a spus că conflictul din Ucraina pare să fi fost condus de „o mână invizibilă… care folosește criza ucraineană pentru a servi anumite agende geopolitice”, împingând la prelungirea și escaladarea conflictului.

China s-a prezentat ca un pacificator în conflict, dar, în practică, a sprijinit Rusia. Aceasta a publicat recent un plan de pace în 12 puncte, despre care analiștii au spus că a repetat în mare parte punctele de discuție ale Beijingului din ultimul an.

Qin a declarat că relația dintre Moscova și Beijing nu vizează nicio terță parte, nu reprezintă o amenințare pentru nicio țară și nu va fi supusă „interferențelor sau discordiei cusute de nicio terță parte”.

Qin a sugerat că SUA au acționat cu ipocrizie atunci când au apărat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar nu și revendicarea Chinei asupra Taiwanului, precum și atunci când au acuzat China că ia în considerare înarmarea Rusiei, în condițiile în care aceasta înarmează Taiwanul.

De asemenea, el a acuzat SUA pentru tensiunile legate de Taiwan, pe care Beijingul îl revendică drept provincie și a promis să îl anexeze prin forță dacă va fi necesar.

„Chestiunea Taiwanului este piatra de temelie a fundamentelor politice ale relațiilor dintre SUA și China și prima linie roșie care nu trebuie depășită în relațiile dintre SUA și China”, a spus el.

Qin a declarat că se aștepta la o întrebare despre Taiwan și de aceea a adus cu el o copie a Constituției Republicii Populare Chineze, înainte de a citi secțiunea care revendică Taiwanul ca parte „sacră” a Chinei.

Conferința de presă a lui Qin a expus intențiile de politică externă ale Chinei pentru noul mandat politic de cinci ani, care a început odată cu reconfirmarea lui Xi în funcția de lider al Partidului Comunist Chinez în luna octombrie a anului trecut, iar noile numiri guvernamentale urmează să fie anunțate în această săptămână. Qin a subliniat că China este o forță pentru stabilitatea și prosperitatea globală, inspirând modernizarea în întreaga lume, în special în sudul lumii. El a afirmat că realizările Chinei „distrug mitul conform căruia modernizarea înseamnă occidentalizare”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. logica lavroviana se extinde