G4Media.ro

Ministrul Cîmpeanu, după ce aproape 130.000 de persoane au semnat o petiţie…

sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Ministrul Cîmpeanu, după ce aproape 130.000 de persoane au semnat o petiţie pentru prelungirea vacanţei de iarnă pentru elevi: S-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, nu de vacanţă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis, miercuri, după ce aproape 130.000 de persoane au semnat o petiţie pentru prelungirea vacanţei de iarnă pentru toţi elevii, că s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, nu de vacanţă.

”Am luat act de unele solicitări de extindere a vacantei”, a transmis, miercuri, ministrul Educaţiei.

Acesta a explicat de ce nu poate da curs unor astfel de solicitări.

”Răspunsul asumat este următorul :

  1. Avem un grafic de învăţământ / structura a anului şcolar aprobata prin OM 5549/5 nov.2021 discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenţi şi reprezentanţii elevilor, şi ai părinţilor, şi ai profesorilor.
  2. Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen (Evaluare Naţională şi BAC)
  3. Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilităţii în Educaţie.
  4. Avem recunoaşterea faptului că în educaţie s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, şi nu de vacanţă”, a mai declarat Cîmpeanu.

129.882 de persoane au semnat, până la ora transmiterii acestei ştiri, petiţia intitulată ”Extinderea vacanţei de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toţi elevii”.

”Cerem Ministerului Educaţiei să extindă vacanţa de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toţi elevii (deci şi pentru cei din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal)”, se arată în doc8ment.

Iniţiatorii anunţă de ce este importat acest lcuru.

1) Potrivit Convenţiei asupra Drepturilor Copilului, adoptată de ONU în 1989:

– fiecare copil are dreptul la odihnă şi la timp liber, dreptul de a participa la jocuri şi la activităţi recreative proprii vârstei sale;
– fiecare copil are dreptul la protecţie împotriva oricărei forme de exploatare;
– fiecare copil are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept;
– fiecare copil are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială;
– fiecare copil are dreptul să crească alături de părinţii săi.

2) Există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar. Conform ordinului actual de ministru, ei ar avea vacanţe diferite (primul până în 3 ianuarie, celălalt până în 9 ianuarie), ceea ce îngreunează planificarea activităţilor în familie. Revenirea la vacanţa unitară de iarnă pentru toţi copiii ar rezolva această problemă.

3) Finalul de semestru este dificil pentru elevi, fiind încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte, referate – toate într-un ritm alert, cauzat de durata scurtă a semestrului. Aşadar, o vacanţă cu timp suficient pentru odihnă şi recreere, fără teme, ar fi extrem de benefică.

4) Extinderea vacanţei de iarnă pentru toţi copiii până în 9 ianuarie 2022 ar permite acestora să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi psihice.

5) Există familii care şi-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au şi plătit avans) . Acordarea dreptului la vacanţă unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja şi le-au programat. Altfel vor pierde atât banii plătiţi deja, cât şi zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul.

6) În octombrie 2021 elevilor din sistemul public le-a fost impusă o vacanţă de două săptămâni, pe când cei din sistemul privat au putut să îşi continue studiile în sistem online. Acest lucru a avut ca efect modificarea structurii semestrului şi realizarea activităţilor de evaluare în perioada sărbătorilor de iarnă, care astfel, în loc să fie pentru odihnă, deconectare şi celebrare religioasă sau în familie, s-a transformat într-o perioadă de stres şi de oboseală, atât pentru copii, cât şi pentru părinţii lor. Această decizie a guvernului a creat o inechitate inutilă faţă de elevii din sistemul public, care nu a făcut decât să accentueze şi mai mult lipsa de socializare şi de activităţi tipice copilăriei ce exista deja din pricina pandemiei.

7) Mulţi părinţi care lucrează în străinătate şi-au luat concediu două săptămâni cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pentru a veni în ţară şi a petrece timp cu copiii lor.

8) Există familii care sărbătoresc Crăciunul de rit vechi, în 7 ianuarie, ceea ce nu va mai fi posibil dacă elevii ar relua cursurile în 3 ianuarie.

9) Vacanţa intersemestrială a fost deja eliminată şi înlocuită cu vacanţa forţată din toamnă, ceea ce a luat copiilor dreptul de a se bucura cu adevărat de sporturile de iarnă.

Sursa foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

  1. Au și învațat multa vreme,vor prelungire! Inconștiență totală 😀😀😀👎👎👎

  2. La dnul ministroman nu contează nimic. Dar asta știam deja.

    • Deci pentru 130.000 sacrificam vreo cateva milioane. Bai ma lasati ma ? Dar ce dracu, n-a fost deja vacanta ? Ce sunt mizeriile astea cu „exista familii pe rit vechi”, „a luat dreptul copiilor de a se bucura de sporturile de iarna” ? Dar tineti-va fratilor copiii acasa ca oricum nu conteaza in tara asta ce stie un copil. Dar de ce vreti voi sa le impuneti la milioane de copii mizeriile astea ?

    • ce draqu sa mai invete ca ori cum tot la.sparanghel sau soferi pe TIR ajung..

    • Ce sa tot invete? Sistemul romanesc… toceala pt note .. sa ramai cu nimic?! Programa scolara de 50 ani… ce sa recupereze domnule, nu au pierdut nimic. Decat toceala , materii care oricum nu ii intereseaza. Va tot uitati in alte domenii spre occident. Uitati-va si la sistemul de invatamant si faceti update odata. Se merge in Occident pe dezvoltarea valorilor copiilor, materii care sa ii atraga, etc etc. Stiti dvs. Nu note, toceala, aiurea. Aici fac de toate, toate materiile… si .. nimic.

  3. Scoala va fi pusa pe butuci de acest incompetent. Pierderile vor fi si mai mari pentru ca acest dezastruos ministru nu are un plan B. Vor lua din nou cele mai proaste decizii de pe o zi pe alta, eventual cu ajutorul fikusului, daca nu e plecat la ski sau la golf.

    • Transportul(de orice fel) este foarte aglomerat pe 2-3 ianuarie din zona Moldovei pana la Bucuresti.

    • Am primit acele 2 săptămâni de vacanță,2 dar ei iau 4 săptămâni (2 din iarnă, săptămâna altfel, dintre semestre =4) ei iau dublu ce sa dat. Deja e jaf

  4. Deci majoritatea cazurilor solicită prelungirea vacanței pt a sta părinții la șpriț și chiolhanuri. Dă-i încolo pe ăia mici. O să le lăsați moștenire locul vostru de la fermele de sparanghel sau în abatoare. Ce atâta agitație cu școala?

    • 🤣🤣🤣👏👏👏

    • Dar de ce, domnu’ Samir, ti s-a spus ca fara vacanta asta o sa aiba alte locuri de munca?? Aia care sunt la sparanghel sunt tot produsul lu alde tampeanu, cu 2-5 mandate mai ‘nainte! Dar, nah,voi astia care vreti cantitate, nu puneti pret pe calitate, stiu.

    • Ești un nerod,asta dacă înțelegi termenul!!!!am un copil în clasa a-V-a ,unul în clasa a-II-a și unul în grupa mare.. încearcă tu sa le explici de ce ,cei 2 încep școală pe 10 și de ce în clasa a-V-a se începe pe 3!!!!!!!!!!!

    • Pt Popa Nicușor
      N-are cum să înțeleagă.
      De obicei tălâmbii o dau cu școala, școala… Să-și ascundă frustrările că în școală au fost mediocrii.
      Un om care gândește înțelege că programele școlare sunt exagerat de încărcate cu materii și informații inutile și copii sunt foarte obosiți, cei care vor să învețe.
      Interesul unor părinți e în primul rând să aibă copii sănătoși. Un copil surmenat nu este fericit.
      Materie multă și vacanță puțină nu sună bine pentru un învățământ eficient.
      Ar fi normal să facă o reformă, care nu e făcută de 30 de ani, și să existe un echilibru între materiile predate, cantitatea de informații, calitatea acestora și timpul liber necesar pentru a forma tineri sănătoși, echilibrați și eficienți în domeniul unde activează. Ce este inutil trebuie eliminat.
      Și ar trebui să se previzioneze pe timp scurt , mediu și lung necesarul de locuri de muncă pe diverse domenii și specializări în economia națională iar învățământul să fie proiectat pentru a răspunde la aceste cerințe.
      Sunt atâtea meserii în care deficitul de angajați este masiv. De ce învățământul nu formează profesiile respective ?
      Nu avem nevoie de două milione de juriști sau economiști și firmele să nu poată găsi un strungar, un lăcătuș mecanic sau un sudor.
      Și apoi nu din lipsă de învățătură ajung românii la muncile de jos în Europa, ci din cauza unor netoți care au fost de-a lungul timpului la conducerea țării și care au făcut ca românii să nu aibă demnitate, să se simtă umili și tolerați în țări străine, pentru că în propria țară nu au alternative decente.

  5. Are numai raspunsuri asumate, pareri asumate, plagiat asumat

  6. Acest idefix al Educatiei, acest Scrooge inrait,da vacante cand are chef si pentru aceste greșeli ale lui, plătesc elevii cu o saptamana din cea mai dorita vacanta. Profesorii platesc si ei inconstienta ministeriala,corectand teze de Craciun.

  7. Toată lumea este de acord că trebuie să recupereze! Dar îi pasă cuiva dacă și pot ?! Da,pe hârtie vor recupera ! Ca de obicei, soluții care nu au legătură cu realitatea ,luate unilateral !

  8. E o bătaie de joc. Li se baga 2 săptămâni de vacanța forțată cand se putea face foarte bine online, iar ei trebuie sa plătească prin sacrificarea vacantei de iarna. Sa nu uitam ca Tampeanu i a pus pe deci sa învețe in 2 LUNI ceea ce trebuia învățat intr un semestru normal.

    • Asta nu e acolo ca sa faca ceva pt invatamant! E acolo ca sa vanda testele lu’ nutu si bote. A, si sa-l vedem constant la tv, ca pe tovarasu’. Lasa, ca vine valul 5.

  9. Manevra facuta de evazionistii din horeca.

  10. Încep să cred că Domnul Cîmpeanu încearcă să adopte un regim totalitar comunist în România pe partea de învățătură 🤘

  11. Își bate joc de copii numai să-i dea lui bine în cărți. ASTA NU-I ȘCOALĂ CÂND AU CHEF SE FACE,CÂND NU AU CHEF NU SE FACE.Dă-i Doamne la prost putere….Pentru asta a fost un’89 ca să-și bată ăștia joc de noi.

  12. Nu a facut nimic bun e un dezastru ambulant mandru de incompetenta lui de ce nu elimini din programa toate tampeniile inutile? De ce pierd copiii vremea cu muzica latina si n materii de care nu si mai aminteste nimeni.j7matate din materii cel putin sunt balast.lectura paeticulara ajuta infinit mai mult. Avem un invatamant arhaic corupt pina in maduva oaselor cadouri si bani adunati pt profi fondul clasei samd. Patronezi o prostitutie intelectuala si favi pemironosita. Tu ai incurcat pe toata lumeanesimtitle cu vacanta aceea total nejustificata. Esti un politruc mizerabil si habarnist o tumoare a institutiei un parazit

  13. Asta, este un fel de Abramburuca in varianta masculina. Numai idioți au fost la „Învățământ „

  14. Da cine i-a trimis cu sorcova doua săptămâni in Noiembrie? Tot domnul Tâmpeanu.
    Tocmai ați pierdut dreptul la a va exprima opiniile pe social media :)))

  15. Draga G4Media, inainte aveati cititori de calitate, acum orice subiect ar fi, au aceeasi atitudine de …….nimic

  16. Ba ar trebui să prelungească vacanta, că și așa nu se vor face ore din 3 ianuarie!!! Numai că vor merge profesorii la școală să socializeze, că elevi nu vor fi. Tâmpenia cea mare a fost vacanța impusă de Iohannis, iar ministrul obedient a pus-o în aplicare…. Din cauza ratei mari de incidență ar fi trebuit să lase școala on-line, că așa, TOȚI elevii au fost pe afară, prin mall-uri, spații mai mult sau mai puțin închise! Total neproductivă „vacanța forțată”! Pentru câteva zile, nimeni nu va fi mai deștept sau prost…

  17. Rafael sa fi sofer de tir îți trebe școală incultule să-ți dăm la mu……. ie toți șoferii de tir….

  18. De 2 ani tot stau pe acasă… pe meditații care pot, care nu, vai de ei… Sistem învechit, care nu i pregătește pentru viitor. Dacă nu au nici părinți responsabili nu mai exista șanse pentru copii. Societatea prin sistemul de învățământ oferă prea puțin.

  19. Da’ noi cand mai scapam de tine, dom’tampeanu?? Ca ai adus numa haos! Cand ai dat vacanta fortata de 2 sapt, ai dat si asigurari ca nu se modifica structura anului scolar. Ti-ai bagat p.icioarele in ce ai zis matale ș-ai schimbat-o in balamuc! Ce te-oi tine cu dintii de anu’ scolar, anu’ scolar, ca nici mai inainte n-ati fost mai breji! Niciunu’!!

  20. Ideea ar fi sa fie vacanta pana in 9 ianuarie sa simta si copiii ceva din sarbatorile de iarna si sa se prelungeasca in vara cu o saptamana. Dar daca onor ministrul nu simte decat ura si nimic altceva pentru copii si profesori… evident ca n- o sa se faca nimic. E jenant ca din cele trei sapt de vacanta de iarna acest incuiat a lasat doar una singura.

  21. Oamenii buni,ați luat-o razna de tot? Ați ajuns sa îi dați dreptate acestui personaj delirant,acest ministru care ce visează noapte schimba a doua zi? De când naiba a ajuns că vacanta de iarna, să aibă o săptămână ,când mereu a avut 3 săptămâni, chiar și în vreme lui Ceaușescu? Și atunci nimeni nu mai recupera nimic ,când se închidea școală câteva zile că a nins și sa blocat orașul!!! Acest personaj obscur a nenorocit acest an școlar în totalitate! Când trebuia sa bage școală online ,că și cei din învățământul privat,a închis școlile 2 săptămâni, pentru a Nu mai plăti anumiți profesorii, adică cei la plata cu ora! O mizerie! In ce tara normala la cap nu există pauză intersemestriala??? Numai în România lui Tampeanu și Klaus Raus Johannis!!! Școală înainte de Bobotează!!! V ați pilit de tot! Să nu vina nimeni la școală pina in 11 ianuarie,să vedem ce face? Trebuie o țară întreagă șa sufere pentru decizia aberantă a unuia??? Pe bune? Controlul psihiatric nu i a cerut nimeni acestui personaj? A schimba o hotărâre de 3 ori Intr o zi și voi credeți că are ceva ok acolo sus???? Pe bune? Noi ne certăm aici că fraieri și el își bate joc de noi,că și ceilalți! Cei care îl pupa in dos o fac pentru că vor să își ducă copii la școală și after că sa se duca la muncă pentru că șefii lor îi cheamă să muncească și sâmbătă și duminică și de sărbători ,asta e! Daca ai atâția bani plătește să stea cineva cu el! Alți nu au bani și nu fac nici gură!

  22. Soluția este PRIVATIZAREA TOTALA A INVATAMANTULUI. Cine vrea sa i învețe progenitura, sa muncească și sa l tina n scoli. Nu sa i l țin eu și pe urma sa plece sa muncească pt stapanii de afara

    • Atunci pot sa și ia vacante câte vor ei. Și uriașul inutil sistem de învățământ, plătit de ei, nu de noi

  23. Kuie Mlaus,si tu esti progenitura cuiva si au platit altii pt scoala ta.

  24. In ziua de azi vacanta pentru copii, mai ales pentru cei mai mari inseamna in mare parte jocuri pe console/ PC. In situatia data, cand nu se stie cand/ daca nu se vor inchide iar scolile, cred ca e benefic sa mearga la scoala. Macar mai socializeaza fata in fata.

  25. Se poate lua din luna iunie și două săptămâni …oricum i forțează pe profesori sa lucreze in fiecare an luna iunie completă ….deci, se poate lua din luna iunie o săptămână …dar ,iunie este luna de vacanță al domnului Ministru am uitat,nu dorește să o strice…dacă ne gândim bine o parte din elevi nu vin sigur ,cei care și-au rezervat…deci cheltuieli în ianuarie mari de gaz ,când în iunie nu cheltuie nimic .

  26. Daca sunt de recuperat cursuri de ce in ultima saptamana de scoala mai mult nu s au facut ore?
    Situatia este genarala, nu doar intr o scoala, elevii sunt supraevaluati pentru a nu scadea prestigiul scolilor, in realitate nivelul de educatie este dezastruos.

  27. Deci pana la urma vacanta e pana pe 9 pentru toti copii ?

  28. „Si cu chiloti si far chiloti, tot te ..rezolva, fata mamii!”‘
    Si cu scoala si fara scoala, tot catre tam.pirea noii generatii se merge rapid..Acasa nu fac nimic pentru cladirea personalitatii, la scoala intra in nivelul bazal al piramidei progresisto-neomarxisto-liberale.Acasa, mai subtil, pe PC/consola cum zicea cineva mai sus(si pe Netmu!x, adaug au), la scoala , prin programa pe model Sc. de al Franckfur Reloaded..Dragi bunici (parintii cred ca sunt putin prea tineri ), uitati-va ce subiecte au la L. Romana, Stiinte Sociale, istorie, ‘drepturile copilului” suialte chestii de socialisma, pardon , liberalism stiitific.