G4Media.ro

Ministrul bulgar al energiei: Ne putem descurca și fără Gazprom, dar e…

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Ministrul bulgar al energiei: Ne putem descurca și fără Gazprom, dar e mai bine cu ei

“Ne putem descurca fără Gazprom, dar este mai bine dacă luăm gaz de la ei”, a declarat ministrul interimar al energiei de la Sofia, Rosen Hristov, într-un interviu acordat recent postului de televiziune bTv, citat de Dnevnkik.

Astfel, într-o singură frază, a combinat două dintre declarațiile sale contradictorii din ultimele săptămâni. Cu 20 de zile în urmă, ministrul a anunțat că negocierile cu Gazprom sunt inevitabile, iar recent că Bulgaria se poate descurca și fără ele.

Ministrul energiei a dat asigurări că la iarnă va fi curent și gaz. Urmează două licitații pentru gaz – săptămâna viitoare și peste două săptămâni. Hristov a subliniat că determinant pentru ei va fi prețul, pentru că dacă aceasta va fi de peste 250 de leva pe MW/h „nu e bun pentru mediul de afaceri”.

El a subliniat că licitațiile sunt pentru cantitățile necesare pentru lunile noiembrie și decembrie, care momentan nu sunt asigurate. Ministrul a evidențiat că există posibilitatea ca prețul gazului în noiembrie să fie mai mic decât cel din octombrie, deși Bulgargaz a cerut deja o creștere a prețului cu 12%.

El a explicat discrepanța prin faptul că conturile companiei se bazează pe indicații preliminare de preț. Întrebat despre comunicarea cu Gazprom, despre reluarea livrărilor, ministrul a spus că merge încet. Cei de la companie și-au exprimat disponibilitatea de a discuta despre condițiile bulgare, dar după ce au fost trimise, nu s-a primit niciun răspuns.

Ministrul a interpretat atitudinea inactivă a Gazprom afirmând că probabil în Rusia este o decizie politică pentru a nu se vinde materia primă Bulgariei.

Întrebat cine a încălcat contractul de furnizare a gazului, Hristov a refuzat să dea un răspuns cert, referindu-se la confidențialitatea contractului. El a subliniat că Bulgaria nu vrea să meargă la arbitraj, deoarece este o întreprindere riscantă și costisitoare, cu un rezultat neclar.
Întrebat cine l-a invitat să fie ministru al energiei, Rosen Hristo a spus că este vorba de președintele Rumen Radev.

„Eu nu îl cunoșteam. Căutau o persoană cu experiență internațională, fără dependențe în Bulgaria și fără legături cu companiile energetice, iar eu am corespuns profilului”, a explicat ministrul. Și-a arătat și diploma de la Universitatea din California, San Diego, despre care la un moment dat au existat îndoieli dacă există și dacă este reală.

Sursa: Dnevnik/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Sa fie bine ca sa nu fie rau, asa i???