G4Media.ro

Ministrul Apărării din Croația: Drona prăbușită transporta un dispozitiv explozibil / Ancheta…

sursa foto: Captura

Ministrul Apărării din Croația: Drona prăbușită transporta un dispozitiv explozibil / Ancheta a intrat în faza finală, cu ajutorul datelor din Cutia Neagră urmând să reconstituim exact de unde a venit această aeronavă

Potrivit ultimelor declarații ale ministrului croat al Apărării, Mario Banožić, ancheta privind proveniența dronei militare, prăbușite în orașul Zagreb, urmează să fie finalizată, după ce a fost descoperită și cutia neagră a aparatuli de zbor. Banožić a confirmat că s-au găsit elementele unui dispozitiv explozibil, așa cum anunțase și un reprezentant al poliției miliare croate, Vlado Kovačević.

Ministrul Banožić a relatat pentru presă, potrivit index.hr, că sunt semne clare că drona prăbușită nu se afla într-o misiune de recunoaștere.

„Au fost găsite urme de explozibili și urme care sugerează că acestă dronă nu se afla în misiune de recunoaștere. Practic, s-au găsit fragmente dintr-o bombă aeriană. Am ajuns la concluzia că aeronava este de fabricație sovietică, la fel ca și alte componente din aceasta. Deocamdată, putem spune doar că este o bombă aeriană folosită pe avioanele de fabricație sovietică”, a transmis Banožić.

Oficialul a spus că ancheta a intrat în faza de finalizare, urmând ca toate datele să fie puse cap la cap, pentru a se stabili exact de unde a fost expediată această dronă

„Ancheta a intrat în faza finală acum. La începutul anchetei, am aflat că anumite fragmente conţineau elemente de explozibil astfel că trebuia abordată o modalitate mai atentă pentru îndepărtarea aeronavei şi eliminarea riscului unui eveniment tragic. De aceea pavilionul a fost golit. Am găsit și o cutia neagră și ne așteptăm să extragem din ea datele de zbor. Informațiile din cutia neagră vor fi coroborate cu celelalte date pe care le avem deja în anchetă și astfel vom putea reconstitui exact de unde a venit această dronă”, a explicat Banožić.

Și premierul croat, Andrej Plenkovic, a acuzat sâmbătă deficienţele de reacţie în spaţiul aerian al NATO, după prăbuşirea la Zagreb a dronei militare, de fabricatie sovietică lansate „pe teritoriul Ucrainei”.

„Este evident că reacţia nu a fost bună, nici estimarea nivelului pericolului, nici comunicarea cu celelalte ţări de manieră promptă şi rapidă (…) Este vorba despre un incident care nu trebuie să se repete”, a declarat şeful guvernului croat, Andrej Plenkovic, cu prilejul vizitei la locul căderii dronei.

„Este un test care trebuie să ne permită tuturor să învăţăm mult şi să reacţionăm mult mai bine”, a adăugat el.

Drona – care a traversat fără pobleme spațiul aerian al României și Ungariei – s-a prăbuşit joi seară într-un parc aflat la 6 km de centrul Zagrebului, lângă un campus universitar care găzduieşte 4.500 de studenţi şi la circa 200 de metri distanţă de un cartier rezidenţial, fără a face victime. Circa 40 de maşini aflate într-o parcare au fost avariate.

Potrivit liderului croat, este vorba despre un Tupolev Tu-141 Strizh, o dronă de recunoaştere de fabricaţie sovietică utilizată în anii 1970 şi 1980. Lung de 14 metri, acest dispozitiv cântăreşte peste 6 tone.

Sursa foto: captura video Ministru al Apararii/ Croatia

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Draga mea Laura, cutia neagră, (care de regula este portocalie) este un dispozitiv, nu o localitate. Prin urmare scrierea cu litere mari este incorectă. Dar ce mai conteaza la asa o aparare antiaeriana NA TO.

  2. complicat mai este , de unde a venit ?? din serbia …

    • Un general al armatei romane afirma pe B1 ca distanta pe care o poate parcurge drona este sub 200 km. In wikipedia scrie 1000 km. Daca generalul are dreptate, drona vine din Serbia. Daca nu, inseamna ca imprastie fake-news. Ar trebui sa cerceteze cineva de ce ne dezinformeaza.

    • Tu141 raza 1000
      Tu143 raza 200
      Le confunda sint modele diferite

  3. Drona a trecut pe deasupra Ungariei, cel mai probabil, fara a intra in spatiul aerian al Romaniei.
    Cel mai bine era daca se prabusea peste Kremlin, dar se pare ca au fost introduse gresit coordonatele.

  4. Dar si Ukraina a facut oarte din Uniunea Sovietica.

  5. Este jenant pentru România, Ungaria și Croația .
    Armata română trebuie sa aibă un răspuns urgent , chiar daca tehnic nu aveau timp de reacție pentru a ridica aparate de zbor pentru interceptare și distrugere , timpul de tranzit al teritoriului țării anunțat , fiind 3-4 minute . Întrebarea este : a comunicat în timp util Romania , Ungariei de prezenta dronei in mișcare rapidă ? Daca da , atunci Ungaria și Croația se dovedesc incapabile de reacție . Daca nu , atunci Romania este la fel de culpabilă și profesionalismul armatei romane este mai mult decât discutabil .
    Autoritățile române au obligația de a informa opinia publică fara nici un fel de cosmetizare despre adevărul tranzitului acestei drone .

    • Ce sa informeze? Ca o drona din flota ucrainei se plimba in spatiul nostru aerian si ca e lasata sa treaca? Asta stii ce inseamna? Cobeligeranta. Cu fiecare zi care trece incep sa observ ca desi putin este un macelar a fost atras intr-o capcana de altii la fel de rai ca si el.

  6. Ungaria trebuie trasa la raspundere, dar ai nostrii se fac ca ploua.

  7. Până nu descifrează croații cutia neagră eu au o teorie, mult sau mult mai puțin plauzibilă:

    Drona a fost lansată din Ungaria, de la granița cu Ucraina, la o înălțime foarte joasă.

    A survolat ce trebuia în UKR, apoi în RO, și a ieșit în 3 min.

    După aceea a devenit necontrolate de unguri și a picat în Croația, în loc să aterizeze frumos în HU, după care ar fi urmat niște declarații de presă.

  8. În orice caz reacția celor două țări ( România și Ungaria ) a fost nesatisfăcătoare, deși timpul petrecut în spațiul aerian românesc ( nepublicat ) probabil a fost mult mai scurt, decât deasupra Ungariei ( 40 minute ! ). Partea ungară a declarat că avioanele sale ( Gripen ) au mai fost alertate după acest incident încă de două ori, fără să detecteze ceva.
    Ipoteză : Este destul de probabil că cel care este interesat de posibila declanșare a unui conflict croato-sârb, în vederea abaterii atenției, a lansat și drona. Ucrainenii au cel mai mic interes să abată atenția de la ei, chiar dacă se va afla că a fost lansată din teritoriu ucrainean. Ar mai putea fi și o încercare de provocare unui membru Nato ( Ungaria / România ) sau testarea vigilenței acestora.