G4Media.ro

Ministrul Agriculturii, întrebat cât mai este până la declararea stării de calamitate:…

Sursa foto: Pixabay

Ministrul Agriculturii, întrebat cât mai este până la declararea stării de calamitate: „Nu suntem departe. Suntem în interiorul procedurii de a stabili calamităţile”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că România nu este departe de momentul declarării stării de calamitate, precizând că ne aflăm în interiorul acestei proceduri de a stabili calamităţile pentru culturile afectate de secetă, transmite News.ro.

Petre Daea a fost întrebat, marţi, la Antena 3, dacă va declara sau nu stare de calamitate în România.

“Inginerul Daea constată, eu nu declar. Constată existenţa unui factor care a determinat calamitarea produsului, motiv pentru care am intrat în tiparul legal pentru a constata la faţa locului, prin comisiile stabilite de către prefect, prin ordinul prefectului, stabilindu-se concret la faţa locului, ce cultură este, ce suprafaţă este în tarlaua respectivă, care este gradul de afectare. Şi aici avem trei praguri. Avem situaţii în care culturile nu sunt afectate sau sunt afectate puţin, dar nu este într-un procent mai mare de 50 la sută, sunt situaţii când acele culturi sunt afectate într-un procent mai mare şi sunt situaţii, astea ne interesează acum, când culturile sunt distruse pur şi simplu”, a explicat Petre Daea.

El a precizat că a iniţiat demersurile pentru ca fermierii să poată decide ceea ce se va întâmpla cu cultura respectivă.

“În momentul în care am ajuns în Bucureşti, împreună cu colegii, secretarii de stat, ne-am aşezat la masa de lucru, am proiectat actul normativ, l-am semnat astăzi cu ministrul Bode, a plecat la Monitorul Oficial, am avut videoconferinţă cu toate structurile din ţară, le-am transmis ce am făcut, le-am dat liber să decidă fermierul şi să păstreze o suprafaţă de 5 la sută din tarlaua respectivă, ca să fie probă martor pentru executarea proceselor verbale de constatare a calamităţii şi pentru a nu fi penalizaţi de către APIA să-şi piardă subvenţia. Este primul pas concret pe care l-am putut face şi pe care l-au cerut fermierii”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Întrebat cât de departe suntem până la constatarea din punct de vedere legal a stării de calamitate, Petre Daea a răspuns: “Nu suntem departe. Suntem în interiorul procedurii de a stabili calamităţile pentru că prin procesele verbale noi ce facem? Constatăm, măsurăm, fenomenul este definit. Este secetă pedologică. Eu, ca agronom, specialiştii în domeniu constată că această secetă pedologică a avut efecte negative asupra plantei respective. A distrus-o pur şi simplu”.

El a mai fost întrebat dacă până la sfârşitul lunii iulie starea de calamitate va fi constatată în România.

“Eu declar un singur lucru. Că fac ceea ce trebuie în spaţiul juridic pe care îl am şi constat la faţa locului gradul de afectare a culturii. După această etapă vom vedea ce înseamnă din punct de vedere al impactului asupra zonelor respective. Nu toată ţara este aşa. Va fi pe zone. Şi vă spun un lucru, vom avea pâine. Sunt pierderi de recoltă, dar nu peste tot. Acolo unde s-a obţinut o producţie mai mică, calitatea este mai bună. Este o regulă agronomică aici. În momentele acestea de secetă, calităţile bobului de grâu sunt mai bune”, a mai transmis Petre Daea.

El a mai declarat că nu există un fond special pentru calamităţi la Ministerul Agriculturii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Suntem norocosi ca are cine sa constate calamitatile.
    „Constatăm, măsurăm, fenomenul este definit”

  2. hai ba ca stam bine si in calamitate!!! bobul de grau e plin de vetamine! vesnic tanarul Daea ne da paine ca-n crimeea!

  3. Daea e Daea să constate 😂🤣😂

  4. Petrea Daea insusi este o calamitate.

  5. nu suntem departe de calamitate, cainca nu am stabilit in ce situatie suntem… adica cum putem sti daca nu avem un raport…
    sau
    nu suntem departe de a stabili dezastrul…

  6. „Suntem în interiorul procedurii”
    „O producție mai mică, calitatea este mai bună”
    !!!!!!!!??????
    🤣🤣🤣🤣

  7. Niste nenorociți!inundații de 4-5 ori/an și ei nu au apă!nu au creier pentru rigole, șanțuri colectoare,bazine,lacuri de acumulare, pantă deversoare,etc!nu au timp decât pentru jaf! rușine!niste lăcuste peste un teren aproape arid!Ba maimuțoi lor,alții fac recolte pe nisip,în desert,voi nu știți decât să furați!