G4Media.ro

Ministerul Mediului, despre „covoarele” de deșeuri care ajung în Ungaria: Partea ungară…

Sursa foto: MTI/Balázs Attila

Ministerul Mediului, despre „covoarele” de deșeuri care ajung în Ungaria: Partea ungară a fost informată încă din 4 februarie / Există protocoale de colaborare cu autorităţile locale, să fie igienizate periodic cursurile de apă, inclusiv cu participarea societăţii civile

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a transmis marți câteva precizări privind deșeurile plutitoare care ajung în Ungaria, din cauza inundațiilor din România, afirmând că partea ungară a fost informată încă din 4 februarie de această situație și că autorităţile din România fac „eforturi considerabile” să colecteze deşeurile care se strâng pe cursurile de apă, astfel încât ele să ajungă în cantităţi cât mai mici pe teritoriul Ungariei.

„Ca urmare a fenomenelor hidro-meteorologice din ultimele săptămâni, caracterizate prin alternanţa perioadelor cu temperaturi negative şi acumularea stratului de zăpadă, cu perioade de încălziri şi precipitaţii sub formă lichidă, pe cursurile de apă din bazinele hidrografice din vestul ţării au fost antrenate cantităţi însemnate de deşeuri plutitoare: PET-uri, alte deşeuri din plastic, resturi vegetale etc. (…) Totodată, autorităţile din statul vecin au fost informate cu privire la măsurile întreprinse de statul român: în aceste zile, autorităţile din România fac eforturi considerabile să colecteze deşeurile care se strâng pe cursurile de apă, astfel încât ele să ajungă în cantităţi cât mai mici pe teritoriul Ungariei. Precizăm că, în zonele pentru care au fost emise coduri hidrologice, nu se poate interveni eficient pentru colectarea lor”, precizează un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

MMAP susține că există, la nivelul Administraţiilor bazinale de Apă (ABA), protocoale de colaborare cu autorităţile locale, care permit acţiuni periodice de igienizare a cursurilor de apă, inclusiv cu participarea societăţii civile.

Astfel, potrivit protocoalelor semnate de ABA Crişuri cu autorităţile locale, „în zonele rurale protocoalele prevăd decolmatări şi igienizări comune, iar în zonele urbane, accentul cade pe igienizarea cursurilor de apă, în colaborare cu societatea civilă”.

„Un exemplu în acest sens ar fi protocolul de colaborare între ABA Crişuri, Primăria Oradea, Poliţia Locală şi firma de salubrizare. Astfel, pe cursurile de apă cadastrate din municipiul Oradea (Crişul Repede, Peţa şi Adona), sunt stabilite clar măsuri pentru eliminarea deşeurilor de pe maluri şi din ape. În funcţie de problemele depistate, protocolul se actualizează o dată la doi ani”, precizează MMAP.

Ministerul Mediului mai spune că organizează periodic controale pentru a identifica depozite de deşeuri neconforme de pe malul apelor şi în astfel de cazuri se solicită autorităţilor locale îndepărtarea lor.

„Inspectorii au aplicat amenzi autorităţilor locale pentru salubrizarea necorespunzătoare sau identificarea unor depozite de deşeuri necontrolate în localităţi, în valoare de 605.000 lei. Pe termen lung, este necesar ca, pe de o parte, să intensificăm demersurile de educare a populaţiei. În acelaşi timp, este necesar să întărim capacitatea autorităţilor locale în asigurarea unui management adecvat al deşeurilor, cu suportul tuturor instituţiilor de stat care au atribuţii în acest domeniu: Garda Naţională de Mediu, Poliţia Română, Administraţia Naţională Apele Române, departamentele de poliţie locală din cadrul primăriilor”, se menționează în comunicat.

Ministerul Mediului amintește că Sistemul Garanție Returnare (SGR) pentru ambalaje, prin care ar urma ca acestea să fie colectate și reciclate în proporție de până la 80%, ar trebui să devină operațional în cursul anului 2022.

Covoare de deşeuri de plastic au fost aduse de ape peste graniţă în Ungaria în ultimele zile în urma inundaţiilor, conform autorităţilor ungare, în pofida solicitărilor anterioare pentru stoparea poluării adresate vecinilor din amonte, Ucraina şi România, transmite Reuters.

  • Vezi aici imagini cu poluarea pe Tisa

Până luni, unităţile de eliminare a deşeurilor plutitoare au îndepărtat 500 de metri cubi de deşeuri de pe râurile Tisa şi Someş, a declarat Gabriella Siklos, purtătoare de cuvânt a Direcţiei pentru gestionarea apelor din Ungaria.

Sticle de plastic ajung în apele Tisei din Ucraina şi pe râul Someş care curge din România, a spus Gabor Molnar, inginer în cadrul direcţiei, adăugând că deşeurile sunt numărate de colegii săi situaţi în amonte, la intrarea în Ungaria.

Sursa foto: MTI/Balázs Attila

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ok, deci, pe scurt, Romania a confirmat ca nu este in stare sa pastreze cursurile de apa curate si ca trimite tone de gunoaie in aval, asa cum a semnalat Ungaria.
    Faptul ca avem protocoale si ca i-am anuntat pe unguri ca le trimitem cateva mii de metri cubi de gunoaie e o scuza sau cum?
    Vai de steaua noastra..

    • Asa-s romanii, mai nesimtiti, sa le rezolve altii problemele lor.

    • – exista protocoale
      – actiuni periodice cu societatea civila (sa intelegem ca nu cu functionari)
      – s-au aplicat amenzi
      – se intensifica (demersurile de) educarea — sa intelegem ca sunt aproape de maxim, dar tot le mai intensifica un pic.

      Eu zic ca functionarii MMAP vad problema ca deja rezolvata, si se intorc linistiti la Solitaire/odihna/sporuri salariale.

    • Totusi au fost inundatii, nu este o situatie normala. Apele au intrat in gospodarii si au luat tot ce se afla pe acolo.

    • Zimbrule, a intrat si la tine apa de ploaie prin casa si a luat tot ce a gasit pe acolo?
      Ma faci sa rad.
      Pai tonele de peturi sunt de la deseurile aruncate de populatie si firme de salubrizare prin vaioage, albii de rauri si locuri virane. Garda de mediu doarme pe bani multi iar ministrul mediului debiteaza aberatii. In loc sa puna in aplicare legea ca sa nu mai ajunga aceste gunoaie in rauri ei stau sa adune gunoaiele si sa ridice din umeri.

  2. Primarii sa aduca voturi, nu sa implementeze sisteme de gestionare a deseurilor. Ca acum 50 de ani, taranul se duce si arunca gunoiul si starvurile „la rau”. In cel mai bun caz primarii primesc o bila alba, daca se ocupa de gospodarirea comunala.

    Prioritare raman salariile din primarie si algerile locale, parlamentare, etc.

  3. Ministerul mediului trebuie sa se asigure ca furtul de paduri va continua…. sunt tot felul de tampiti din EU care vin cu infringement si alte tampenii. Cand partidele trebuie sa transforme resursele naturale in bani negri, pentru partide si pentru burtile lor, clar… Sunt putini ministri care au iesit din aceste linii directoare.

    Restul sunt chestii secundare. Ce gunoaie, ce PET-uri??? Sa se duca voluntarii sa le stranga.

  4. Ce zice prostul nostru?!