G4Media.ro

Ministerul Mediului apără decizia de amendare a Asociaţiei Prietenii Berzelor care a…

Ministerul Mediului apără decizia de amendare a Asociaţiei Prietenii Berzelor care a salvat doi pui de urs: O poveste despre cum bunele intenții și spiritul de inițiativă nu se pot substitui respectării legii

Asociaţia Prietenii Berzelor a fost amendată deoarece, deşi deţine, în mod indiscutabil, meritul salvării a doi pui de urs, modul în care reprezentanţii acestei asociaţii au acţionat este total contrar prevederilor legale şi ar fi putut duce la înrăutăţirea stării de sănătate sau chiar la decesul animalelor, se arată într-o postare pe Facebook a Ministerului Mediului, relatează Agerpres.

Asociaţia a anunţat, vineri, că a fost amendată de Garda de Mediu Sibiu pentru că a transportat doi pui de urs abandonaţi şi deshidrataţi la sanctuarul din Zărneşti.

„O poveste despre cum bunele intenţii şi spiritul de iniţiativă nu se pot substitui respectării legii. Tot ce trebuie să ştii despre cazul ursuleţilor de la Sibiu + BONUS un caz similar de astăzi, din aceeaşi zonă, dar cu deznodământ foarte diferit (citeşte până la sfârşit)”, se arată în postarea Ministerului Mediului.

Oficialii instituţiei relatează, mai departe, versiunea lor a modului în care s-au derulat lucrurile:

„În data de 30 martie, reprezentanţii asociaţiei pentru protecţia animalelor Prietenii Berzelor / Friends of Storks – Cristian, Romania din judeţul Sibiu, au primit de la o persoană fizică două exemplare de pui de urs. Din declaraţiile acestora, puii au fost găsiţi în proximitatea localităţii Biertan, iar la momentul primirii starea de sănătate a acestora era una precară, fiind hrăniţi necorespunzător.

Ce spune legea în aceste situaţii? Prevederile legale sunt foarte clare: Persoana fizică sau reprezentantul unei persoane juridice care deţine accidental exemplare de faună sălbatică are obligaţia să le declare imediat la comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu (prin sistemul unic 112) şi să semneze declaraţia privind capturarea accidentală a unei specii strict protejate. (Art. 14 din HG 323/2010).

De ce e important să fie respectată legea? În astfel de cazuri, prioritatea trebuie să fie identificarea celor mai bune soluţii pentru salvarea şi reabilitarea exemplarelor în cauză. Garda de Mediu este instituţia care decide, alături de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi DSVSA, care este calea de urmat. Medicii veterinari analizează imediat starea de sănătate, iar în urma analizei se stabileşte dacă este necesară plasarea în custodia provizorie a unui centru de reabilitare. Toţi aceşti paşi sunt esenţiali în vederea atingerii obiectivului final: reintroducerea exemplarelor în habitatele naturale de origine.

Ce s-a întâmplat cu puii de urs de la Sibiu? Deşi au constatat că starea de sănătate a puilor de urs este una precară, deşi activează încă din anul 2007 în domeniul protecţiei animalelor, reprezentanţii asociaţiei Prietenii Berzelor au decis să ignore prevederile legale (notificarea imediată a Gărzii de Mediu prin dispeceratul 112) şi să transporte cele două exemplare cu un autoturism personal de la Sibiu la Zărneşti, judeţul Braşov, pe o distanţă de peste 150 km, fără supravegherea unui medic veterinar, pentru a le preda Asociaţiei Milioane de Prieteni, care administrează sanctuarul de urşi AMP Libearty – Bear Sanctuary. Reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni au fost şi cei care, în jurul orei 17:00, au anunţat autorităţile despre speţa în cauză, informând că urmează să primească cei doi pui de urs.

Imediat după primirea informării, comisarii Gărzii de Mediu au încercat, timp de aproape 4 ore, să ia legătura cu reprezentanţii asociaţiei Prietenii Berzelor însă nici mesajele nici repetatele apeluri nu au avut succes. Abia în jurul orei 21:00 s-a stabilit legătura cu aceştia, după ce puii de urs fuseseră deja predaţi la Libearty.

Unde au greşit reprezentanţii asociaţiei Prietenii Berzelor? 1. Au omis să notifice imediat Garda de Mediu (prin sistemul unic 112) despre deţinerea puilor de urs, încălcând astfel prevederile HG 323/2010 (contravenţie pentru care au fost deja sancţionaţi cu amendă de 10.000 de lei, cu posibilitatea plăţii a jumătate din minim în termen de 15 zile, respectiv 2.500 lei);

2. Nu au apelat imediat la expertiza unui medic veterinar, care ar fi trebuit să analizeze starea de sănătate a exemplarelor (asta deşi, fiind o organizaţie de protecţia animalelor, asociaţia Prietenii Berzelor dispune de serviciile unui veterinar);

3. Au transportat în mod ilegal cei doi pui de urs pe o distanţă de 150 de km, în condiţii improprii şi fără supravegherea unui medic veterinar, de la Cristian la Zărneşti (fapta constituie infracţiune şi este în cercetare la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu);

4. Au ignorat în mod repetat apelurile şi mesajele comisarilor GNM;

5. Au luat de unii singuri decizia greşită de a preda puii de urs Sanctuarului Libearty. Deşi este cel mai cunoscut din ţară, Sanctuarul Libearty este destinat exclusiv exemplarelor mature de urşi care, din varii motive, nu mai pot fi reabilitaţi. În acest centru, urşii cu probleme de sănătate sau comportamentale îşi pot trăi viaţa în condiţii bune, evitând interacţiunea cu omul sau cu alte exemplare. În cazul puilor de urs însă, prima opţiune este întotdeauna un centru de reabilitare special pentru exemplare juvenile, în vederea reintroducerii lor în mediul natural. Or Sanctuarul Libearty nu oferă acest tip de serviciu specializat, urşii de aici trăind în captivitate pentru tot restul vieţii. Specialiştii analizează în prezent posibilitatea relocării puilor într-un astfel de centru de reabilitare, atunci când starea lor de sănătate o va permite.

Concluzii: deşi asociaţia Prietenii Berzelor deţine, în mod indiscutabil, meritul salvării celor doi pui de urs, modul în care reprezentanţii acestei asociaţii au acţionat este total contrar prevederilor legale şi ar fi putut duce la înrăutăţirea stării de sănătate sau chiar la decesul exemplarelor”, precizează oficialii Ministerului Mediului.

Potrivit acestora, relocarea exemplarelor din speciile strict protejate se face sub îndrumarea directă şi numai cu acordul şi supravegherea instituţiilor statului.

„Le recomandăm tuturor iubitorilor de animale care se vor regăsi, pe viitor, în situaţii similare, să ceară imediat intervenţia autorităţilor competente. Doar astfel se pot lua cele mai bune decizii şi măsuri, pentru binele exemplarelor în cauză”, au arătat reprezentanţii ministerului.

Garda de Mediu Sibiu a aplicat o amendă de 10.000 lei Asociației „Prietenii Berzelor” care s-a implicat în salvarea a doi pui de urs, pe care i-au predat mai departe Asociației AMP Liberty-Bear Sanctuary.

Puii de urs erau abandonați lângă o casă din comuna Biertan-Sibiu, iar voluntarii Asociației „Prietenii Berzelor” au considerat că viața lor este pusă în pericol. Animalele au fost preluate și predate Asociației de profil din Zărnești, AMP Liberty-Bear Sanctuary.

„Două fețe pufoase, orfane de numai 2 luni, au sosit aseară în grija echipei Sanctuary- AMP Libearty. Micii urși au fost găsiți lângă o casă din Biertan, județul Sibiu. Erau singuri, flămânzi și extrem de speriați! Degeaba proprietarul casei a așteptat-o ​​pe mama urs să revină la pui, ea nu s-a mai întors, deși puii au chemat-o continuu”, au scris reprezentanții AMP Liberty-Bear Sanctuary pe contul lor de facebook.

Pentru a-i feri de pericole, pentru a nu cădea pradă câinilor sau altor animale din zonă, proprietarul casei din Biertan a lăsat puii de urs, peste noapte, în curtea sa, în speranța că va apărea mama urs. Nu a apărut peste noapte și nici a doua zi.

Pentru că erau slăbiți, deshidratați și pentru că viața lor era în pericol, bărbatul din Biertan a cerut ajutorul asociației de profil AMP Liberty-Bear Sanctuary, care a apelat mai departe la sprijinul Asociației „Prietenii Berzelor”.

„Mulțumită unei bune colaborări cu președintele Asociației „Prietenii Berzelor” din Sibiu, cei mici au ajuns la timp în grija echipei AMP Liberty-Bear Sanctuary. Bine ați venit în pădurea de stejar AMP Libearty, micuților!”, au transmis reprezentanții acestei organizații.

Amenda a fost aplicată Asociației „Prietenii Berzelor”, care i-a preluat pe urși

Reprezentanții Gărzii de Mediu au considerat că intervenția Asociației „Prietenii Berzelor” ar fi fost nelegală. Preşedintele ONG-ului, Miruna Gritu, a anunțat printr-un comunicat de presă că organizația a fost amendată cu 10.000 de lei, pentru că nu a respectat procedura de relocare a animalelor.

Sursa Foto: Facebook/AMP Liberty

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

38 comentarii

 1. Se vede ca legea e in favoarea salvarii animalului, cand autoritatile au ca solutie vanarea acestora in cel mai scurt timp. Mi-e greata de ce stat avem. Construit impotriva bunului simt si a cetateanului..

  Ministerul mediului se face partas la un mediu neprotejat, poluat, cu paduri rase si cu un aer irespirabil in marele orase. Tot acest minister e un vesnic pretin al exploatatorilor de lemn si al vanatorilor. Cerintele cetatenilor legate de mediu sunt fie ignorate, fie luate in deradere.

 2. E o tâmpenie ce spun acum dar reflecta adevărul. V-ați gândit ca nu mai exista încredere în autorități? Garda de Mediu a fost implicata în ultimii ani în atâtea fapte de corupție, încât… Ce îmi place, salvatorii iau amenda, OK, nu au respectat legea, dar lasă-o asa, dosar penal? Voi sunteți sănătoși.?

  • Daca sunau, cei doi ursi erau deja morti sub umbrela ministerului de DISTRUGERE a mediului

   Absolut toate denumirile institutiilor trebuie citite cu ” lupa” pusa invers.

   Min sanatatii = min mortii

   Min apararii = min tradarii

   Min transporturilor = min mersului de.melc

   Min educatiei = min analfabetizarii

   Min muncii si protectiei sociale = min somajului si al distrugerii populatiei

   Min justitiei = min nedreptatii

   Min de interne = min de aparare a infractorilor

   Min economiei = min vanzarii activelor pe doi bani

   Min de finante = min de protejare a multinationalelor si de jecmanit cetatenii ROMANI cinstiti si firmele ROMANESTI fara proptele transpartinice

   Desi totul.pe.hartie e pt protectia noastra, realitatea e exact pe dos

  • The price of bear bile varies by location, bile sells for about

   US$410 per kilogram in China,

   an average wild bear gall bladder sells for

   US$33 per gram in Japan,

   and a whole bear gallbladder sells for about

   US$10,000 in South Korea

  • In tarisoara noastra nici o fapta buna nu ramane nepedepsita!Am zis!

 3. Nu e corect pe principiul „cine? cui?”. Daca era un incult, un om fara Masterat in Economia Coceanului de Iowa, era ilegal. Dar daca e sorosist, e iubire de urs.

 4. Inca odata, care este obiectul legii ? Sa protejeze animalele si mediu, nu sa amendeze oamenii care incearca sa faca bine, in scopul legii. Deci Garda de Mediu, desi este acoperita birocratic de legii, este in eroare. Iar Ministerului Mediului le recomand sa nu fie tampiti si sa vada scopul pentru care actioneaza, nu litera legii, in acest caz.

 5. noapte mintii peste toti astia de la mediu?

  pana obtineau astia toate aprobarile mureau puii de urs, ba idiotilor!

  reproduce Steinhardt ideea unei povestiri a lui Leon Daudet: venit sa inspecteze inapoia frontului un spital militar, e oprit de colonelul comandant al bolnitei, ]n dreptul patului unde zace un ofiter care si-a pierdut in lupta bratele si picioarele. generalul privise cu atentia jalnicul trunchi, cat a mai ramas din trupul eroului, si parea dus de ganduri. Se reculege, desigur, se infoara, sse pregateste sa rosteasca vorbe de compatimire si glorificare. Dar nu, se intoarce catre colonel si spune: foarte bine, dar de ce nu e tuns, regulamentul prevede ca spitalizatii trebuie sa fie tunsi!

 6. Cibinul precum și alte râuri din judetul Sibiu sunt pline de gunoaie.Unde este Garda de Mediu Sibiu ?

 7. Niste nemernici care s-au acoperit cu hartii norme de aplicare la legi facute de analfabeti doctori!
  Idioti care nu pot sa anticipeze ca dupa a treia bere trebuie sa faca pipilica! Atat ii duce capu…..

 8. Astia de la ministerul mediului nu sunt tot aia care anul trecut au lasat un urs lovit de o masina sa se chinuie cateva zile pe marginea soselei pe undeva din Harghita, pana sau dumerit si ei ce sa faca?
  Puteau frumos sa dea si ei un avertisment, dar sincer, sunt praf si pulbere astia de la mediu. Dupa cum a zis cineva mai sus, nimeni nu mai are incredere in ei, cand e vorba de dat amenzi, dau o amenda de 1000 de lei la aia care polueaza cu adevarat, dar dau 10.000 la aia care fac ceva cu adevarat. Vai de steaua lor de …… Si acum ies pe facebook, sa ne explice de ce e kkt praf…..Sincer, mai bine taceau, decat sa ne explice noua cum se face, dupa gafele pe care ei le fac zilnic.

 9. Ticăloșia bugetarilor inutili, chiar dăunători, crește pe zi ce trece!!! Cu cât sunt mai reduși, cu atât sunt mai obraznici!

  • As contacta autoritatile competente, daca as avea autoritati competente, dar nu am, am autoritati parsive.

 10. Nici nu ma mira pozitia ministerului mediului, doar garda de mediu din Sibiu a actionat la ordinele omului cu glontul pe teava, recte tanczos barna.
  E totul atat de straveziu, baieti.
  Aparati legea acolo unde mediul e distrus, nesimtitilor.

 11. Loool cat tupeu mai frate. Cine sa va sune mai praduitorilor, hotilor si gunoaielor ? Nimeni nu are increder in voi . Auzi tu, cerceteaza politia Sibiu…o sa mai dea si aia o amenda 🤮

 12. Statul roman exista doar sa ne chinuie.

 13. Prea-cinstitii aparatori ai mediului nu au fost in stare sa spuna ce s-a intamplat cu cei patru ursuleti filmati ,mai acum vreo luna-pe cand niste onorabili (care -se pare -au fost identificati, totusi) se distrau chinuindu-i…probabil si cei doi ursuleti de acum ar fi avut aceeasi soarta,ar fiajuns… de negasit ;oare cum pot fi ajutati salvatorii (cei de la „Prietenii berzelor”,nu imbuibatii bugetari platiti sa protejeze mediul,nu sa dea cu legea-n cap celor care sar in ajutor cand e nevoie)

 14. Are dreptate ministrul, dupa ce zile in sir a dat declaratii instigand la ursocid, la masacrarea ursilor ramasi fara adapost dupa defrisarile masive din muntii nostrii, vin acest ongisti si salveaza doi pui pe care el ii considera ca si rezolvati din moment ce ursoaica era moarta, cum ii place lui.
  Normal ca trebuie amendati. Daca ar fi putut, i-ar fi imbracat in blanuri proaspete de ursi si i-ar fi impuscat personal. Dar si amenda e buna, sa priceapa pulimea care e directia pe care o pohteste pipotica lui de imbuibat corupt.

 15. Ce nemernici

 16. Daca legea ar trebui aplicata doar in litera ei, n-am avea nevoie de „comisari” ai Gărzii de Mediu, ci doar de niste laptopuri imbracate in uniformele pentru care respectivii iau bani separat!

  In tarile cu apa calda exista un motiv bun pentru care au oameni si nu roboti pentru astfel de situatii: chiar daca au gresit, uneori oamenii nu trebuie sanctionati. Dar o sa le povesteasca asta judecatorii. Si la fond si la apel.

  Birocratii romani, patrunsi de importanta lor, ar fi in stare sa amendeze si soferul unei ambulante care intra intr-un parc sa ia un ranit, pentru ca semnul de la intrare zice „circulatia interzisa” iar ambulanta nu a avut luminile si semnalele sonore in functiune!
  Iar domnul ministru de Interne, de pe bancheta din spate, va da o declaratie publica in care ii va lauda pe subordonatii care n-au pregetat sa aplice legea!
  In final, imnul national.
  Domnul Ciucă cu mana pe inima.
  Dupa un timp, nu s-a mai stiut nimic despre natiunea respectiva.

 17. Am intrat pe pagina de Facebook a ministrului Tankzos, gunoiul nu are decât postări în limba maghiară.
  Oare o fi înțeles înjurătura în română ?

 18. 20 de comentatori …
  Amenda este JUSTIFICATA! Indivizii lucreaza in domeniul protectiei animalelor. Nu erau niste simpli cetateni care sa spunem ca nu ar fi cunoscut legea. Ei o cunosteau. Sediul Garzii de Mediu din Brasov era la jumatate de ora de ei. Si un cabinet veterinar la fel. Dar, nu, ei au mers 150 km pana la Zarnesti, nu au raspuns 4 ore la telefon si au pus autoritatile in fata faptului implinit. Pe principiul: ”Ce plm pot sa ne faca?” Ei, uite ca pot sa va amendeze. Smecheri de Romania.

 19. Este mai mult ca evident ca acest stat este in colaps. Motivul este ca acolo se gasesc indivizi si nu oameni. Acoperiti de hartii, proceduri facute sa-i avantajeze in lene si indiferenta, de relatii intre ei si de legi facute stramb (sau mai precis de norme de aplicare tampe), acesti indivizi nu vor iesi din relatia cu cetateanul decat alungati cu sau fara mijloace democratice. Pana atunci insa o sa mai vedem multe anomalii unde numai de omenie nu este vorba.

 20. PARCA udmr A NEGOCIAT CEVA LEGAT DE URSI… LA IMPARTIREA PRAZII GUVERNATE…

 21. Au fluierat în biserica lui Barna. Pentru asta trebuiau amendați cu maximul prevăzut în legislație! Ceea ce s-a și întâmplat. Și-au permis să „încarce inventarul” ministerului păstorit de Barna cu două exemplare de urs. Acum trag ponoasele.

 22. Exces de zel.
  În cazuri ca acesta dai un avertisment pentru nerespectarea formală.
  Văd însă că Bucureștiul e poluat excesiv în fiecare zi și culmea, în perioada de restricții de circulație. În cazul ăsta nu aud nici de amenzi, nici de arestarea făptașilor.

 23. Asociația Prietenii berzelor căutau berze în bârlogul ursului?

  • Atat ai inteles tu?
   Oricum, mai intereseaza-te despre cine sunt si ce fac cei de la „Prietenii berzelor”

 24. ministru boanghin e dement.

 25. Birocratia invinge omenia! Garda de mediu nu e in stare sa opreasca poluare cronica a capitalei tarii desi stie foarte bine cine sunt poluatorii. In schimb sa indreapta cu furie asupra celor ce salveaza vieti. Atata ticalosie functionareasca ce pune procedurile birocratice mai presus de vietile animalelor mai rar. Asa sa va ajute Dumnezeu pe voi si familiile voastre!

 26. Aceste legi importate,la care se aduga interesul palamentarului vanator,fac ca oamenii sa fie vinovati chiar si atunci cand actioneaza in virtutea bunului simt.La cate milioane de texte de lege sunt in tara asta o sa ajungem sa ne fie teama si sa ne facem nevoile sau sa suflam nasul in batista.Tot felul de idioti au ajuns sa faca amendamente la legi,care ies din Parlament ca niste facaturi juridice cu denumiri pompoase,care mai de care mai academice si care produc efecte dezastruoase in societate.Este rezultatul fabricilor de diplome si a combinatiilor de tot felul,atat la adoptarea lor,cat si la aplicarea acestora.Cand am citit despre procedura care trebuia urmata am avut impresia ca este vorba despre manipularea uranilui inbogatit,nicidecum despre doi pui de ursi care ,maine,poimaine vor ajunge sa terorizeze oamenii din vecinattatile padurii.S-a ajuns la pacatul,rostit chiar de Mantuitorul Isus Hristos,ca animalul boierului sa fie mai important decat omul.Capitalismul acesta salbatic a dezbinat si i-a instrainat pe oameni,incat acestia,multi dintre ei,isi gasesc alinarea in dragostea pentru animale,care,in aceste conditii manifestata, devine exagerata si chiar ridicola.
  In ce priveste aplicarea amenzii,n-ai ce sa-i ceri unui lipitor de afise,devenit peste noapte comisar de mediu, sa judece proportii.In plus de asta a fost un prilej pentru el sau ea sa-si justfice activitatea.Cel mai usor lucru in Romania este sa dai amenzi,pentru ca nu te sanctioneaza nimeni daca sunt ilegale.Cica instanta de judecata stabileste acest lucru si cand te duci acolo nu-i vezi capul judecatorului de teancul de dosare,de ai impresia ca le judeca dand cu zarul,ca la barbut.
  „Nu judeca aceste legi,ca esti nebun de le intelegi”Asa spunea Eminescu acum 140 de ani,cand lumea de aici se caznea sa iasa din feudalism.

  • Lasa vecine, mai bine asa mai instrainati, cum zici tu, decat la poarta la o barfa! Ce ziceai tu? Ca te ataca ursul si omul este om si e mai important? Ia uite ce citesc eu (relatari din amintiri despre cel de-al doilea razboi mondial) cum pasarile le ciugulesc ochii mortilor ramasi pe camp, cum oamenii scot matele altora. Cine este mai important dintre una dintre acele pasari si unul dintre acei „oameni”?

  • Lasa, vecine, mai bine asa „instrainati” cum zici tu, decat la poarta la o barfa!

 27. Din pacate,prin aceasta atitudine,dovedsti din plin ca mediul acesta creat de capitalismul salbatic te-a influentat foarte mult,incat logica elementara a legaturii cauzei cu efectul a devenit o chestiune derizorie,nu numai in ce te priveste.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.