G4Media.ro

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de modificare a Codului…

Foto: Pixabay

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de modificare a Codului Penal

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative, a fost lansat marți, în dezbatere publică.

„În temeiul dispozițiilor art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Ministerul Justiției supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative” se precizează în informarea instituției.

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiției.

Legea nr. 286/2009 privind Codul penal a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014. Ulterior acestei date, Curtea Constituțională a fost sesizată cu mai multe excepții de neconstituționalitate în legătură cu texte din acest act normativ, unele dintre aceste excepții fiind admise.

Dintre deciziile de admitere a unor excepții de neconstituționalitate a unor texte din Codul penal pronunțate de Curtea Constituțională, unele impun operarea unor intervenții legislative prin care să se realizeze punerea în acord a dispozițiilor legale declarate neconstituționale cu Constituția, așa cum a fost aceasta din urmă interpretată prin deciziile respective ale instanței de contencios constituțional, potrivit dispozițiilor art. 147 alin. (1) din Constituție.

Expunerea de motive privind modificarea Codului Penal poate fi consultată AICI: EM-Pr.-Lege-CP-CCR_27.07.2021_site-MJ-Copy (1)

 

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Da,
    LEGE nr. 78 din 8 mai 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie
    E brici? Sau e buna doar pt. DNA?

  2. NU TRECE O ORA SI tanczos barna VORBESTE DE URSI ! URSI ! URSI ! URSI !

    I-AU SCOS PE SOSESELE, I-AU IMPINS IN ORASE. URSI! URSI ! URSI !

    televziunile SE AFLA IN CAMPANIE: URSI ! URSI ! URSI !

  3. Uitati-va la pedepsele din USA, furi din bani publici 13 mil $, faci puscarie 30 de ani si dai banii inapoi pana la ultimul cent!
    La noi ca la nimeni, politicienii infractori fura zeci sau sute de milioane de euro, nu dau banii inapoi, raman cu vilele de lux, scriu prin intermediul interpusilor 10 carti pe luna si ies dupa 2 ani de puscarie. Caz celebru , turnatorul Felix…
    Mizeria si bataia asta de joc trebuie sa inceteze!

    • Aveți perfectă dreptate, dar atunci întreg sistemul de justiție trebuie să fie identic cu cel din SUA.

    • De unde ai scos-o pe asta cu SUA? Acum câteva luni era un articol cum au fentat toți bogații americani taxele. E plin în SUA de pușcăriași, care nu sunt ajutați sa se reintegreze. Oameni săraci care nu și-au permis avocați.
      Noi, suntem în UE. Hai sa copiem un sistem european, dar legi și organizare, ca megajuristii noștri nu-s în stare sa scrie un cod care sa respecte constituția și tratatele internaționale pe care România le-a semnat.

    • Citeste despre „anti-corruption-law-sapin II”
      Sa fie transpusa si in Romania… daca un angajat „fura” atunci Directorul, CA-ul au parte din vina… Ca doar nu o sa stam „noi” sa monitorizam ca ei nu fura.
      Si SEAP/SICAP si legea achizitiilor publice (aflare sub coordonarea Guvernului) sunt o mare problema.
      Nu tine totul doar de Min. Justitiei… oricate legi ar da/corecta – efortul trebuie sa fie comun!

  4. Dac-or să le facă, iar, judecătorii, o să iasă același copy paste din cele mai ciudate legislații, ca în codurile actuale, fiind nevoie de sutele de decizii de neconstituționalitate pentru a le repara!

  5. obligatoriu trebuie fixat un prag valoric al pagubei la abuzul in serviciu intrucat conform deciziilor ccr 406 din 2016 si 392 din 2017 s a stabilit clar obligatia ce revine legiuitorului de a impune un cuantum al pagubei ce trebuie sa fie certa si efectiva. in caz contrar modificarile vor fi iar declarate neconstitutionale de catre ccr