G4Media.ro

Ministerul Agriculturii a înaintat Ministerului de Interne un draft de act normativ…

sursa foto: guraialomitei.com

Ministerul Agriculturii a înaintat Ministerului de Interne un draft de act normativ privind situaţia critică din agricultură: Constanța a fost declarat județ calamitat

Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a înaintat Ministerului de Interne un draft de act normativ împreună cu nota de fundamentare cu privire la situaţia critică din agricultură.

Secretarul de stat din Ministerului Agriculturii, George Scarlat, a condus vineri la sediul instituţiei o întâlnire de lucru cu membri ai Grupului de iniţiativă civică a fermierilor dobrogeni.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre necesitatea modernizării prioritare a sistemului de irigaţii din Dobrogea, despre posibilitatea amânării plăţii ratelor către bănci şi firmele de leasing, despre Ordinul 182/2020 privind normele de prevenirea şi stingerea incendiilor specifice activităţilor sectoarelor din domeniul agricol şi despre despăgubirile pentru secetă.

  • „Altă temă aflată pe agenda discuţiilor a făcut referire la declararea judeţului Constanţa ca judeţ calamitat, iar în acest context secretarul de stat George Scarlat i-a anunţat pe cei prezenţi că MADR a înaintat către MAI un draft de act normativ împreună cu nota de fundamentare cu privire la situaţia critică din agricultură”, arată ministerul într-un comunicat.

Secretarul de stat George Scarlat a afirmat că ministerul poate sprijini fermierii să combată şi să reducă efectele schimbărilor climatice prin investiţiile planificate pe componenta de mediu şi schimbări climatice, precum şi în infrastructura de îmbunătăţiri funciare.

Oficialul Ministerului Agriculturii a trecut în revistă problemele semnalate de fermieri şi le-a prezentat participanţilor proiectele ministerului, menite să vină în sprijinul nevoilor agricultorilor.

Astfel, George Scarlat a transmis fermierilor că MADR, prin APIA se află în plin proces de centralizare a cererilor depuse pentru plata ajutorului de stat de către fermierii care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică şi a făcut apel către cei prezenţi să îndemne toţi producătorii agricoli din judeţ, care deţin procese–verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, să depună cererea de solicitare a ajutorului de stat la centrele judeţene APIA până la data de 15 septembrie inclusiv.

Cu privire la Ordinul 182/2020 privind normele de prevenire şi stingere a incendiilor specifice activităţilor sectoarelor din domeniul agricol, conducerea MADR a declarat că acesta a fost abrogat, iar în prezent au loc dezbateri în cadrul grupurilor de lucru la nivelul MAI şi MADR pentru elaborarea unui nou act normativ îmbunătăţit. Totodată, secretarul de stat a susţinut că în momentul elaborării unui nou proiect simplificat, vor fi organizate consultări cu formele asociative.

În ceea ce priveşte prorogarea ratelor bancare şi de leasing, secretarul de stat a afirmat că acest aspect nu este de competenţa MADR, dar i-a asigurat pe cei prezenţi că ministerul este alături de fermieri şi susţine acest demers, în acest sens realizându-se o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Băncilor la sediul MADR, precum şi un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, care a fost înaintat spre analiză către Ministerul Finanţelor Publice (MFP), iar în perioada următoare va avea loc o întâlnire pentru discutarea acesteia cu reprezentanţii MFP.

În cadrul discuţiilor, George Scarlat a prezentat succint lucrările incluse în Programul Naţional de Investiţii în infrastructura principală de irigaţii şi a precizat că Ministerul Agriculturii va avea oportunitatea de a include în Programul naţional de redresare şi rezilienţă sume consistente pentru obiective de investiţii majore în agricultură, precum proiecte de infrastructură pentru adaptarea la schimbări climatice, compensarea deficitului de umiditate a solului în vederea combaterii riscului de secetă, reducerea riscului la inundaţii şi alunecări de teren.

George Scarlat a precizat că ministerul consideră prioritară reabilitarea amenajărilor nefuncţionale existente, dar totodată acordă importanţă şi identificării unor noi suprafeţe pentru a reuşi să se realizeze noi investiţii în amenajări.

În urma discuţiilor, s-a stabilit organizarea unor grupuri de lucru pentru dezbateri mai aplicate, în vederea identificării unor soluţii concrete în sprijinul fermierilor.

sursa: News.ro, sursa foto: guraialomitei.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Oricum ct era calamnitat dinainte se seceta! Calamnitat de jeg, mizerie, hotie, infectie, clanuri mafiote organizate!!!

    Jegul romaniei il gasim la constanta!!!

  2. Mult i-a mai trebuit în legătură cu jud. Constanța când lucrurile erau clare de 2 luni!

  3. Au avut grija PSD-istii sa sece …

  4. Dupa ce au distrus si furat tot ce era de distrus si furat, acum vor irigatii!!!
    Si-au asigurat culturile? Nu. Atunci, de ce vor despagubiri?

    Exploateaza aceeasi oameni aceleasi suprafete de ani si ani? Da. Au facut vreo incercare de accesare a banilor europeni pentru sisteme de irigatii? Nu. Ca doar ploua din ceruri si gata! Acum toti la despagubiri!

    Mana intinsa….