G4Media.ro

„Mineralele sângelui”: Republica Democratică Congo acuză Apple că folosește minerale „exploatate ilegal”

Foto: Apple

„Mineralele sângelui”: Republica Democratică Congo acuză Apple că folosește minerale „exploatate ilegal”

Guvernul congolez a acuzat Apple că folosește în produsele sale minerale „exploatate ilegal”, care ar proveni din „mine congoleze” unde „numeroase drepturi ale omului sunt încălcate”, potrivit unor documente consultate de AFP. O notificare oficială a fost trimisă în această săptămână celor două filiale ale Apple din Franța de către avocați desemnați de guvernul congolez. O scrisoare a fost trimisă, de asemenea, companiei-mamă a gigantului tehnologic american. Potrivit avocaților, mineralele sunt apoi „transportate în afara RDC, în special în Rwanda, unde sunt supuse unui proces de “spălare””, scrie Le Figaro.

Din dosarul prezentat de RDC „reiese că Apple folosește în produsele sale minerale strategice cumpărate în Rwanda”, susțin avocații însărcinați cu redactarea notificării oficiale, o citație înainte de inițierea procedurilor judiciare. „Rwanda este un actor-cheie în exploatarea ilegală a mineralelor, în special a staniului și tantalului în RDC”, susțin avocații. „După ce sunt extrase în mod ilegal, aceste minerale sunt introduse ilegal în Rwanda, unde sunt integrate în lanțurile de aprovizionare globale”, se arată în notificarea oficială. „Mineralele în discuție ar proveni în mare parte din minele congoleze, unde sunt încălcate numeroase drepturi ale omului”, continuă avocații.

Notificarea oficială a fost trimisă săptămâna aceasta celor două filiale Apple din Franța de către avocații francezi William Bourdon și Vincent Brengarth. O scrisoare a fost trimisă, de asemenea, companiei-mamă americane a gigantului tehnologic, care comercializează iPhone și computerele Mac. Subsolul RDC este bogat în minerale, iar țara este primul producător mondial de cobalt și cel mai mare producător de cupru din Africa. Potrivit unui raport publicat în 2015 de ONG-ul The Enough Project, „aceste situri miniere par a fi adesea controlate de grupuri armate care folosesc violența și teroarea pentru a forța civilii să lucreze și să transporte mineralele. De asemenea, copiii sunt forțați să lucreze în aceste mine”.

Guvernul de la Kinshasa acuză Rwanda că vrea să pună mâna pe resursele, în special cele miniere, din estul Congo, unul dintre motivele pentru care, în opinia sa, Kigali susține rebeliunea M23, aflată în ofensivă de mai bine de doi ani în provincia Kivu de Nord. În prezent, M23 controlează întinderi mari din Kivu de Nord și înconjoară capitala provinciei, Goma. Potrivit avocaților, notificarea oficială către Apple este motivată „de gravitatea extraordinară a situației din estul RDC, care provoacă daune foarte grave populației locale și statului congolez”.

„Mineralele sângelui”

„Responsabilitatea Apple, și dincolo de aceasta a marilor producători de înaltă tehnologie, atunci când folosesc mineralele sângelui, a rămas multă vreme o cutie neagră”, au declarat joi pentru AFP avocații William Bourdon, de la biroul din Paris, și Robert Amsterdam, de la baroul din Londra. Avocații consideră că „diferitele angajamente și precauții luate” de Apple, „fie din proprie inițiativă, fie în aplicarea legii privind utilizarea mineralelor cumpărate în Rwanda”, sunt „în mod notoriu insuficiente”.

„RDC intenționează să moralizeze extracția de minerale rare, mai ales atunci când acestea sunt extrase cu prețul comiterii celor mai grave crime și, uneori, în beneficiul celor care le comit”, susțin ei. „Apple pare să se bazeze în principal pe vigilența furnizorilor săi și pe angajamentul acestora de a respecta codul de conduită al Apple, precum și pe auditurile externe efectuate asupra activităților acestor furnizori. Cu toate acestea, atât acești furnizori, cât și societățile de audit par să se bazeze pe certificarea ITSCI, care s-a dovedit a avea deficiențe grave și numeroase”, se arată în notificarea oficială.

Potrivit ONG-ului britanic Global Witness, programul ITSCI (Tin Supply Chain Initiative – Inițiativa privind lanțul de aprovizionare cu staniu) este unul dintre principalele mecanisme instituite în urmă cu peste 10 ani pentru a asigura aprovizionarea cu minerale “curate” și exploatate în mod responsabil în RDC. În aprilie 2022, Global Witness a acuzat programul că a contribuit la “spălarea” mineralelor în discuție, la munca forțată a copiilor, la trafic și la contrabandă în RDC.

Pentru a se aproviziona cu staniu, tantal și tungsten (așa-numitele metale „3T”, utilizate pe scară largă în echipamentele electronice), mari companii precum Apple, Intel, Samsung, Nokia, Motorola și Tesla se bazează pe acest mecanism „defectuos”, a deplâns ONG-ul, care a dezvăluit că „într-o anumită zonă minieră” din estul RDC, „90% din mineralele care au intrat în program în primul trimestru din 2021 nu proveneau din mine validate”. Scrisoarea de notificare a RDC către Apple este însoțită de o listă de întrebări privind „mineralele 3T utilizate în produsele Apple”. Avocații au cerut Apple să răspundă „în termen de trei săptămâni”. „Toate opțiunile legale sunt acum pe masă”, au adăugat avocații.

Contactată de AFP, Apple a făcut referire la informațiile publicate în raportul său anual 2023 privind mineralele utilizate. Acesta preciza că „nu a găsit nicio bază rezonabilă pentru a concluziona că vreuna dintre topitoriile sau rafinăriile 3TG (staniu, tungsten, tantal, aur) determinate ca făcând parte din lanțul nostru de aprovizionare la 31 decembrie 2023 a finanțat (…), direct sau indirect, grupuri armate din RDC sau dintr-o țară adiacentă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu m-ar mira ca acele forte armate care controleaza minele sa fie WAGNER, iar destinatia finala a metalelor sa fie fabricile Apple din China.

    • 🙂 in 2 saptamani minele vor fi legale si guvernul „ilegal” schimbat. in republica „democrata”