G4Media.ro

Mii de români votează în Canada și SUA, dar numarul este scăzut…

Mii de români votează în Canada și SUA, dar numarul este scăzut în comparatie cu 2014. „Ne rugăm ca oamenii să vină la vot” – oficial de la o secție din Montreal

Cateva mii de romani au votat deja vineri si sambata in cadrul alegerilor prezidentiale la cele aproape 50 de sectii de votare deschise in Canada si Statele Unite, dar numarul celor care voteaza in cele doua tari este relativ scazut in comparatie cu cele intamplate in urma cu cinci ani sau chiar cu alegerile europarlamentare din luna mai a acestui an.

Oficialii romani de la sectiile de vot din Montreal au vorbit pentru G4Media.ro de prezenta modesta la vot in primele doua zile, ei anticipand insa ca numarul alegatorilor sa creasca duminica, in ultima zi a scrutinului. In Canada, alegatorii pot opta pentru una din cele noua sectii de vot, in timp ce in America romanii au la dispozitie 38 de sectii de votare. Alte cateva mii de romani din cele doua tari nord-americane au ales sa voteze prin corespondenta, dar nici numarul acestora nu este mare.

In primele doua zile ale alegerilor din Canada, circa 2.200 de romani au votat deja, cel mai mare numar fiind inregistrat in Toronto, Montreal si Vancouver, cu cateva sute de votanti pe sectie. Daca in Toronto au votat peste 800 de romani, la cele doua sectii deschise in Montreal au fost circa 600 de alegatori.

Duminică, in ultima zi de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, românii au inceput sa ajunga la sectiile de votare deschise la Consulatul Romaniei din Montreal (doua la numar) inca de la primele ore ale diminetii, in ciuda temperaturilor relativ scazute (sunt circa 3 grade, iar in ultimele zile a fulguit deja in zona metropolei). Deocamdata nu este aglomeratie, asa cum s-a intamplat la alegerile din 2014, iar in sectii sunt maximum 2-3 alegatori o data.

Se asteapta ca numarul votantilor sa creasca in jurul pranzului si in cursul dupa-amiezii, perioadele traditionale de vot pentru romanii din cele doua tari. Multi alegatori prefera de exemplu sa mearga la vot imediat dupa terminarea slujbei la pranz (in Statele Unite, situatia este avantajata si de faptul ca multe dintre sectii sunt organizate in biserici ortodoxe, baptiste si penticostale unde merg credinciosi romani). Este oricum un numar modest fata de alegerile trecute, lucru sesizat si de membrii celor doua sectii de votare. Acestia spun ca sunt pregatiti pentru vot, ca sistemul functioneaza fara probleme, dar deplang lipsa alegatorilor. „Ne rugam ca oamenii sa vina la vot,” a afirmat o membra a sectiei, in timp ce un alegator a descris sectiile goale ca ” deprimante.”

Potrivit celor declarate de membrii celor doua sectii de vot de la Montreal, procesul de vot nu dureaza mai mult de cateva zeci de secunde, de la inscrierea cu actul de identitate, semnatura, votarea in cabina de vot si depunerea buletinului in urna.

In ambele sectii deschise in cladirea consulatului din centrul metropolei canadiene, procesul de votare este filmat pe parcursul tuturor celor trei zile. Este o masura care asigura transparenta si permite rezolvarea eventualelor contestatii, au afirmat ei.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014, în Canada au votat 2.668 de persoane. In turul al doilea al scrutinului din acelasi an, 6.490 de români s-au prezentat la urne. Desi nu exista o statistica clara, din cauza faptului ca multi romani care locuiesc in Canada nu se inregistreaza la oficiile diplomatice ale Romaniei, numarul posibililor votanti romani din Canada este estimat la 40.000 – 50.000 de persoane.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aprobat înființarea a nouă sectii de votare in Canada, acestea fiind deschise la Ottawa, Montreal (doua sectii), Toronto (doua sectii), Vancouver, Calgary, Quebec și Dieppe (ultimele trei au consulate onorifice). Autoritatile canadiene nu au permis deschiderea de secții de votare în alte localități decât cele unde se află misiuni diplomatice și oficii consulare.

In Statele Unite, romanii pot vota la 38 de sectii deschise in intreaga tara, din New York, Boston si Washington pe coasta de est, in Utah, Colorado, Michigan, Texas sau Nevada, pana in Los Angeles, Sacramento si San Francisco, pe coasta pacifica. Sectiile de vot sunt deschise la ambasada, consulate, inclusiv onorifice, centre comunitare si in multe biserici.

Estimari neoficiale indica un numar potential de 60.000 de alegatori romani in Statele Unite.

Foto: Secție de vot din Canada

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. In Canada nu se Votează așa masiv pt ca unica modalitate e cu pașaportul românesc. In Europa ii lasă cu buletinul. Aici nu mai avem buletine, ni le-au confiscat…n-are nici un rost sa-ți faci pașaport românesc doar pentru a vota!
    Dacă vreți sa voteze oamenii din Canada și SUA, lăsați-i sa voteze cu certificatul de naștere!