G4Media.ro

Mii de bucureșteni cer redeschiderea parcului Universității Politehnica București închis la începutul…

Mii de bucureșteni cer redeschiderea parcului Universității Politehnica București închis la începutul pandemiei. Rectorul: Consiliul de Administrație nu este de acord din cauza furturilor și distrugerilor

Locuitorii cartierelor Politehnica, Militari, Cotroceni și Crângași sunt nemulțumiți de faptul că nu se mai pot recrea în parcul Politehnica, unul dintre cele mai mari din oraș cu cele circa 60 de hectare. Acesta a fost închis publicului la începutul pandemiei de Covid-19 și reprezintă singura zonă verde la care au acces pietonal zeci de mii de locuitori din zonă.

Unii dintre nemulțumiți au facut o petiție online denumită „Politehnica parc public”, prin care cer redeschiderea parcului. Până acum, petiția a obținut 2.615 semnături.

Semnatarii petiției cer: „1. accesul liber în interiorul parcului UPB: pietonal și cu orice alt mijloc de deplasare nemotorizat; 2. accesul liber cu animale de companie; 3. solicităm sprijinul Primăriei Sect 6 pentru montarea dispozitivelor/dozatoarelor de pungi pentru igienice pentru animale; 4. asigurarea salubrității întregului parc UPB, susținută de la bugetul Primăriei Sect 6.”, sunt câteva dintre solicitările acestora. Realizatorii petiției susțin că potrivit regulamentului de ordine interioară a UPB, accesul este în continuare permis însă în realitate acesta este restrictionat.

Rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, a declarat pentru G4Media.ro că parcul va rămâne închis în continuare deoarece Consiliul de Administrație nu a fost de acord cu redeschiderea lui. Motivele din spatele deciziei ar fi că, până a fi închis, unii dintre cei care vizitau parcul Politehnica aveau obiceiul de a folosi toaletele din clădiri și nu în ultimul rând de a distruge și a fura din campus

“Parcul Politehnicii este de fapt campusul universității, proprietatea privată a universității. Nu știu instituții publice care sa pună la dispoziție curtea proprie pentru publicul larg. Toate școlile, spitalele, institute de cercetări, alte instituții publice au campusurile închise. Campusul a fost închis publicului după intrarea in criza sanitara, motivele sunt evidente. UPB este singura care asigura întreținerea campusului, din bugetul propriu, fără sprijinul niciunei alte autorități sau instituții. Pana la criza sanitara parcul era deschis publicului (care folosea inclusiv toaletele din clădiri) deși repet și subliniez, toată întreținerea revine UPB. Politehnica a înregistrat in decursul anilor multiple distrugeri, furturi etc in campus, toate acestea fiind suportate de către universitate. Cu toate acestea analizăm în această perioadă, în care numărul infectărilor a crescut foarte mult, posibilitatea deschiderii parcului. Această analiză o realizăm după o discuție cu dl primar Gabriel Mutu (primarul Sectorului 6 – n.red.), în speranța că Primaria se va implica alaturi de UPB in rezolvarea unor probleme generate de prezenta unui număr mare de oameni in campus. Mai adaug faptul ca sunt multe alte instituții in zona și nu se pune problema deschiderii campusurilor acestora, dar și că am supus solicitarea Consiliului de administrație al UPB care încă nu a fost de acord cu deschiderea.”, a declarat pentru G4Media.ro, Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București.

Foto: Universitatea Politehnica București

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Orban vrea revolutie cu orice pret.

  2. Și de ce s-ar plimba miticii prin parcuri?Le merită? Să le murdărească, să le distrugă? Miticii merită doar betoane, că aia au votat. Nu am auzit ca să iasă la demonstrații când politicieni ca Băselu le fura parcurile, pardon, le „retroceda”

    • „policitieni ca Baselu le FURAU( acordul predicatului se realizeaza cu subiectul „politicieni””, nu cu substantivul propriu Baselu care îndeplinește funcția sintactică de atribut) parcurile” _ acordul subiectului cu predicatul se invata mai întâi în clasele 1- 4 și, apoi, se aprofundeaza in gimnaziu.
      Dacă se invata…. 🙄

    • usurel tzaranusule ca dai in icter :DD

    • Spre deosebire de tine care ai grija de ele, normal, ca acolo îți paște vaca!

    • @„Magistrat”
      Șobolane, dacă tot ai „învățat” tu așa multe la școală, de diacritice ce ne poți povesti?

    • pe net nu se scrie cu diacritice. daca nu intelegi, naspa. in schimb daca scrii cu erorile tale gramaticale, atunci chiar nu se intelege nimic. si acum mai bate campii un pic.

  3. Și de ce s-ar plimba miticii prin parcuri?Le merită? Să le murdărească, să le distrugă? Miticii merită doar betoane, că aia au votat. Nu am auzit ca să iasă la demonstrații când politicieni ca Băselu le fura parcurile, pardon, le „retroceda”.

    • Acest comentariu duplicat sugereaza fara suparare ca esti idiot si fudul. Cea mai proasta mostenire genetica. Si nu se mai poate face nimic!

  4. Avem o grava lipsa de civilizatie si de spirit civic. De la cei care isi plimba cainii si nu strang dupa ei pana la cei care simt nevoia sa distruga spatiile publice. Ne e greu sa tinem o hartie, un ambalaj, un muc de tigara pana ajungem la un cos de gunoi. Mancam seminte si scuipam pe jos, ne lipim guma de mestecat pe banci, rupem florile. Asa ca de ce sa se deschida pentru public?

  5. Parcul UPB e “proprietate privată”?!

    Sunt tare curios sa vedem documentele juridice care atesta asta.

    In plus, dacă s-a furat din clădirile UPB și asta e argumentul pt care se refuza deschiderea parcului, ce s-a întâmplat cu plângerile penale făcute de UPB pe aceasta tema?
    Sau e o evident minciuna livrata pentru a dovedi mulțimii ca exista niște inși care pot decide orice cu parcul UPB?

    • Ce nu pricepi, nu e un parc public, e curtea universității.
      Prin curtea Universității de Medicinăde exemplu, te poți plimba ?
      Erau de treabă și permiteau accesul, s-au supărat și nu mai permit, e treaba lor

  6. Ce nu pricepi, nu e un parc public, e curtea universității.
    Prin curtea Universității de Medicinăde exemplu, te poți plimba ?
    Erau de treabă și permiteau accesul, s-au supărat și nu mai permit, e treaba lor

  7. Dacă susțin că e proprietate privată, atunci cu siguranța trebuie să cerceteze cineva cum s-a ajuns aici.
    Legal, puțin probabil.
    Terenul unei instituții de învățământ superior de stat, care aparținea statului înainte de 1989, trebuia să fie domeniu public în administrarea instituției respective, nicidecum proprietate privată. Putea fi privat doar dacă era dobândit prin cumpărare din venituri proprii ale instituției, ceea ce nu e cazul.
    Este un teren de uz public ( utilizat de instituția publică respectivă), deci îndeplinește condițiile pentru a fi domeniu public, nu privat al statului.
    Doar în cazul societăților comerciale înființate prin transformarea fostelor întreprinderi de stat dinainte de 1990, Legea 15/1990 și HG nr. 834/1991 permiteau emiterea de titluri de proprietate de către ministerul de resort. Univ. Politehnică nu e soc. comercială, ci instituție publică, deci cum a ajuns proprietara terenului?
    În cel mai rău caz, în calitate de parc, terenul putea fi domeniu public local, dacă nu era utilizat de Univ. Politehnică.
    În nicio situație acel teren nu putea fi proprietate privată, nici măcar proprietate privată a statului, afară de cazul că a fost proprietatea instituției înainte de 1945, când s-ar putea merge pe ideea de reconstituire a dreptului de proprietate, idee discutabilă în cazul unei instituții publice.

    • Bucureşti, Moldovă nouă.

    • Lucrez in UPB, sunt subiectiv, dar simt nevoia sa fac niste comentarii:
      – universitatiile nu au acelasi regim juridic ca si primariile. Prin autonomia universitara ele pot decide ce fac, dar au si responsabilitatea bugetului. Daca universitatea ramane fara bani, nu imi plateste salariul, eu nu pot da in judecata MEN ci doar universitatea.
      – bugetul unei universitati nu este prin alocare directa prin legea bugetului. De la stat vine sub forma de alocatii per student (in mare statul zice ca plateste alocatia pentru 150.000 studenti si universitatile se bat sa ii inmatriculeze ca sa ia banii de la stat), granturi pe institutie (cuanitificate pe baza cercetarii raportate), plus proiecte castigate de cei din universitate (de la UE, statul roman, etc).
      – Suplimentar universitatea poate si trebuie sa atraga fonduri din exterior cum ar fi din proiecte de la firme, servicii catre firme, inchirieri. Studenti cu plata. Astea sigur nu sunt fonduri publice
      – din aceste fonduri, universitatea plateste ce are de platit si este responsabila ca bugetul sa se inchida.
      – paza universitatii este cheltuiala a universitatii.
      – uitati-va in jurul UPB cate blocuri s-au construit si unde s-a pus gardul. Daca era teren public, chiar credeti ca nu se retroceda si apareau blocuri in cadrul ceea ce e acum UPB? Sau nu se forta relocarea in exteriorul orasului (cum s-a facut corect cu fabricile comuniste) si acum erau doar blocuri acolo?
      – cine distruge? Un exemplu erau homelesi care cand era frig, veneau sa doarma in inauntru. Frecvent rupeau usi ca sa intre si distrugeau incaperi (de exemplu nu mai mergeau la toaleta). Nu furau. Venea politia, ii mai ridica, dar nu are ce sa le faca pe termen lung si se intorceau.
      – apropo de domeniu privat si public, multe blocuri de locuinte (construite in comunism) sunt pe domeniu public, care este concesionat blocului pe durata existentei cladirii. Nu prea vad ca scarile blocurilor alea sa fie teren de joaca. Multe din blocurile din jurul Politehnicii au litigii in instanta pe baza dreptului de proprietate asupra terenului de sub ele. Statul (nu universitatea) vs privati.

    • @claudiu
      Este adevărat că administratorul/concesionarul domeniului public poate restricționa accesul, dar aici se susține că terenul ar fi proprietatea UPB . Nu am susținut eu ci rectorul. Dacă așa este, merită cercetat cum s-a ajuns în această situație, căci e foarte improbabil să se fi ajuns așa cu respectarea legii. În afară de cazul că terenul ar fi fost al UPB dinainte de 1945, nu prea văd cum.
      Acele blocuri ridică la rândul lor mari semne de întrebare. Nu știu dacă nu cumva, și în privința lor, trebuie întrebată tot conducerea UPB, în măsura în care sunt edificate pe domeniul public aflat în administrarea UPB.
      Poate nu știți, dar edificarea de construcții nu e o dovadă că totul e în regulă – vezi numeroasele scandaluri de corupție fix pe această temă – cazurile Poterașu, Mazăre, Băneasa, etc. Cunosc bine zona și mereu m-am întrebat cum se ridică acele construcții private pe un teren care ar trebui să fie, cel mai probabil, domeniu public al statului în administrarea UPB. Poate s-or fi făcut retrocedări prin hotărâri judecătorești (ceea ce ar însemna că terenul nu a fost proprietatea UPB înainte de 1945, și nu era nici la data retrocedării).
      Cât despre blocurile comuniste, acestea în general nu sunt pe domeniul public ci privat al UAT-urilor sau al statului, iar proprietarii apartamentelor au dreptul de a obține titluri de proprietate asupra cotei de teren aferentă apartamentelor, în baza Legii nr. 18/1991.

    • @claudiu
      Un alt aspect mi-a scăpat în susținerile dv. – cum că UPB ar fi un fel de entitate privată, fiind finanțată pe cap de student. Nu e, cum nu sunt nici spitalele. Dacă ați fi, atunci ar trebui plătiți statului chirie pentru toată dotarea imobiliară care nu e edificată/achiziționată din fonduri proprii.
      Nu doar terenul, ci și construcțiile edificate de stat ( „ciuperca” de pildă) ar trebui să fie în proprietatea publică a statului și administrarea UPB, iar dacă ziceți că nu sunteți instituție publică, ar fi trebuit de mult închiriate pe bază de licitație publică.

  8. “Parcul” Politehnicii nu e parc, de fapt, ci campusul unei institutii de invatamant. Nu am vazut nicaieri in tara asta si nici in lume sa se ceara ca, de exemplu, curtea unei gradinite sau scoli sa fie folosita si pe post de parc. Scopul principal al Politehicii e sa ofere servicii educationale in conditii optime, campusul face parte din patrimoniu, gazduieste facilitatile, permite efectuarea unor activitati didactice si academice, nu parc public. Locuitorii orasului trebuie sa se adreseze Primariei care sa le faca parcuri pe parcela proprie, nu sa dea vina pe entitati terte ca nu isi pun la dispozitie pamantul pt a compensa incompetenta administratiei. Nu e normal sa faci curs, sa tii geamul deschis si afara sa urle copiii care se joaca dupa ce au scapat de la liceu sau sa auzi tot “vocabularul” celor care joaca tenis de picior in echipament de strand. Oricum, si daca permiti activitati sportive, acestea trebuie doar in ore si spatii adecvate, precum si dedicate studentilor si personalului UPB, eventual, nu publicului larg. Maine-poimaine cer locuitorii sa stea si in camine, ca sunt “chiriile” ieftine, 150 de lei pe luna fata de 300 de euro prin hidoseniile alea de blocuri care ziduiesc campusul. Deja aceleasi pretentii sunt legate si de parcare, primarul a desfiintat parcarea pe Iuliu Maniu fara sa ofere o solutie reala in schimb (stilul clasic in “Capitala”) si acum sunt pretentii sa nu mai poti merge pana la camin fara sa stai la semafor prin campus, eventual, admiramd coloane de masini cum incearca sa mai gaseasca un trotuar de incalecat unde sa arunce masinile cat stau pe la “corporatiile” din zona. Primaria daca vrea sa ajute, sa puna un autobuz dedicat studentilor si nu numai, care sa vina din Regie/Grozavesti pana sus la Automatica si la Leu, de exemplu, ceva util pentru beneficiarii reali ai spatiului, nu pt toti lacomii care au cumparat apartamente supraevaluate si ale caror potai nu au pe unde sa mai lase cate un cadou, ca stapanul, bineinteles, nu strange dupa pentru ca nu are punguta si cosulet UPB in care sa puna norocul. Nici sa tii fortareata, total de acord, sa te poti plimba, ok, in liniste si civilizat, nicio problema, dar nici pretentii de “mi se cuvine”, auzi, sa il administreze Primaria, de ce, sa il tina santier perpetuu, sa il umple si pe-asta de macar trei randuri de borduri cum au facut cu scuarul de pe bulevard? Parerea mea ca va fi redeschis cand se termina criza sanitara, daca in toamna se reia intr-o masura sau alta activitatea didactica in campus, ar fi indicat persoane care nu au treaba acolo sa nu stea sa taie frunza la caini degeaba, clar, se pot duce daca chiar nu au stare sa stea cuminti, in celelalte parcuri din acest “minunat” oras “european”.
    Semnat, fost student care se bucura de traiul “in provincie” pe timp de pandemie.