G4Media.ro

Marii câștigători ai referendumului

Marii câștigători ai referendumului

Pe plan politic, câștigătorii referendumului eșuat privind redefinirea familiei drept căsătoria exclusivă dintre un bărbat și o femeie au fost cei care s-au poziționat de la început împotriva acestei inițiative. Newcomer-ii scenei politice românești, USR și Mișcarea România Împreună (RO+) a lui Dacian Cioloș, dar și nou înființatul Demos, și-au asumat o serie de riscuri:

  • și-au pus la bătaie voturile din următorii doi ani electorali într-un moment în care părea că majoritatea covârșitoare a românilor vor sancționa orice actor care s-ar opune revizuirii Constituției;
  • și-au atras anatema Bisericii și a celorlalte culte promotoare ale inițiativei de revizuire, al căror impact electoral este semnificativ la orice scrutin organizat în România;
  • s-au expus canalelor de propagandă din media, care nu au ezitat să le pună ștampila de promotori ai adopției de copii de către homosexuali sau chiar ai legalizării zoofiliei;
  • au riscat augmentarea faliilor interne din partid, creând un conflict între taberele conservatoare și cele progresiste.

Ei au explicat de la început consecințele tentativei de redefinire a familiei – restrângerea unor drepturi fundamentale -, dar și mizele reale ale demersului: ridicarea unei perdele de fum de către Liviu Dragnea pentru a distrage atenția de la asaltul împotriva independenței Justiției și asamblarea unui eșafodaj retoric antioccidental care să fie folosit, de același Dragnea, ca bază de atac împotriva liderilor europeni care insistă pentru respectarea statului de drept și a continuării luptei anticorupție în România.

Din cauza inițiativei de revizuire a Constituției, USR a avut de gestionat un scandal intern cu potențial fatal. Pe fondul curentului majoritar de poziționare împotriva redefinirii familiei, președintele fondator al formațiunii, Nicușor Dan, a renunțat atât la șefia partidului, cât și la calitatea de membru.

Formațiunea condusă în prezent de Dan Barna nu doar că a depășit acel moment, dar a avut capacitatea să mobilizeze peste 12.000 de voluntari în secțiile de votare, ca o contrapondere la eliminarea de către PSD-ALDE, cu complicitatea celorlalte forțe politice, a tuturor piedicilor împotriva fraudării procesului electoral.

La rândul său, Dacian Cioloș, în ciuda opoziției interne din partid, a îndemnat în repetate rânduri la boicotarea unui ”referendum organizat de un politician condamnat pentru că furat la un alt referendum”.

La fel, nou înființatul partid Demos a marșat pe neparticiparea la un ”demers discriminatoriu, populist, inutil și costisitor”, explicând că modificarea propusă de Coaliția pentru Familie ”este o unealtă folosită de unii politicieni pentru a câștiga popularitate, iar  prețul îl vom plăti cu toții, prin divizarea profundă a națiunii”.

Ceea ce au făcut cele trei partide reprezintă un pariu riscant și denotă curajul de a-ți asuma politic o temă extrem de sensibilă care, în caz de eșec, te face să pierzi totul, dar al cărei câștig nu poate fi contabilizat foarte clar.

Poziționarea acestor partide s-a dovedit a fi una corectă din punct de vedere politic, când la finalul celor două zile de consultare populară, referendumul s-a dovedit a fi un eșec total. Cauzele acestui epic fail le-au explicat pe larg Cristian Pantazi și Dan Tăpălagă, care au subliniat inutilitatea demersului, tema artificială și lipsa de credibilitate a liderilor PSD-ALDE și a BOR pe tema familiei tradiționale.

Nu trebuie scăpată din vedere nici atitudinea ezitantă a președintelui Klaus Iohannis în acest context. Nu s-a implicat deloc în dezbatere, nu a atras deloc atenția asupra intereselor ascunse din spatele acestui demers, dar totuși a mers la vot duminică seara, cu o oră și jumătate înainte de închiderea urnelor, când era clar că referendumul va eșua. A jucat la două capete, cu intenția de a împăca și capra și varza, dovedind încă o dată anvergura mică de politician și registrul minor în care a preferat să-și joace rolul de președinte.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

32 comentarii

  1. BOREXIT !!!

    • Avem 3 partide noi, prostimea nevotanta nu poate spune ca nu are cu cine vota:

      USR
      Romania Impreuna
      Demos

      Despre Demos nu stiu nimic, dar cu siguranta nu strica inca un partid fara securisti.

    • @2087. Mai exact noutatea constă în faptul că stânga politică s-a rupt în mai multe partidulețul. Lucru bun ? Nu știu. PSD-ul, în realitate nu este de stânga și cu atât mai puțin de dreapta. Pur și simplu nu are ideologie omologabilă. Sau o are pe a infractorului dacă există.

      Înțeleg din acest articol că ciuma se vindecă cu antraxul.
      După era ceaușă a venit cea pesedeauă și perspectiva pentru îmbunătățirea situației ar fi partidele din stânga politică.

      Stăm bine !

    • Demos e interesant pentru ca este un partid cu adevarat de stanga, ceea ce in Romania nu exista cu adevarat PSD fiid doar o gasca de mafioti degizata in partid, care nu are nicio ideologie (in afara de a fura tot ce se poate). Demos vrea tocmai sa se ocupe de problemele sociale si se ia din electoratul PSD. Le urez succes.

  2. Felicitari pentru curaj somnului Citre, care in ciuda pericolelor ce aplaneaza asupra jurnalistilor de investigatie din Europa zilelor noastre, devoaleaza adevarata fata a useristilor ciolosisti satanisti securistoizi, care nu doar ca au fraudat alegerile, dupa cum par sa arate toate sursele g4, dar au in agenda, aparent, preluarea tuturor functiilor cheie in stat, oprirea procesului democratic si al alegerilor libere, obligativitatea intretinerii de relatii ghei si nu in ultimul rand parasirea de-a binelea a Șenghen!

    • E vorba evident de “domnul” nu “somnul” Citre!

    • au fraudat nevotand. loooool. numai un asistat putea sa scoata asemenea perle. ai ajuns asistat mental :D; urmeaza ca partidul sa ti-o tina cand te duci la WC. 🙂 🙂

    • Ai nevoie urgenta de asistenta psihiatrica! Mars la Balaceanca, jigodie putinista!

    • Continutul si forma scrisa a acestui comentariu ma duce cu gandul la faptul ca autorul pare a fi un troll necizelat din ferma lui putin; nu merita coment dar totusi..

    • Pt asistat: căcatule!

    • In loc sa-ti iei medicamentele mai bine manancu kkt ?

    • Bai @Asistat, simt o usoara amenintare in spusele tale, esti sigur ca nu faci parte din Ndràngheta calabreza si, mercenar fiind, sa vrei sa ” faci un ban gramada” ca sa nu te mai incurci cu maruntisul primit la tastare…?

  3. Eu sunt curios cum era bine sa joace Iohannis? Toata lumea critica orice actiune de-a lui pe toate partile. Daca s-a dus, de ce? Daca nu s-a dus, de ce ?

    Fratilor, a tacut, nu s-a implicat, a votat seara ca sa nu i se imputa ca nu s-a dus la vot. Puneti-va in locul lui si ziceti ce ati fi facut.
    Sa ne intelegem, nu am un poster cu Iohannis acasa la care ma rog in fiecare zi si sunt sigur exista lucruri pe care ar fi putut sa le faca mult mult mai bine, dar nu am vazut pe nimeni sa vina cu o alternativa. Toata lumea zice „vai, ce rau a facut!”

    • Johanes a jucat foarte bine, il las sa-si pastreze cele 7 case !

    • A fost ca de obicei absent, Iohannis. A preferat sa fie ficusul de care s-a facut misto in loc sa fie barbatul de stat pe care il votasem acum 4 ani. Putea sa protesteze in primul rand impotriva modului de organizare a referendumului care a cuprins numeroase elemente de frauda potentiala. Putea sa intrebe macar dupa referendum ce e cu cele 400.000 de voturi pe liste suplimentare si urna mobila.
      Nu si-a asumat nicio pozitie, niciun risc, la fel ca si pe 10 august, cand a iesit tardiv si a condamnat cu jumatate de gura actiunile jandarmeriei.
      Timp in care PSD + ALDE fac ce vor cu legile, Constitutia, legile electorale, etc. Sa nu se mire Iohannis daca vor modifica modul de organizare a alegerilor prezidentiale de la anul la fel de arbitrar si lasand loc de fraude. Sa nu se mire daca in urmatorul mandat, daca il mai prinde, rolul lui va fi efectiv de ficus bun de luat la tinta de fostii colegi USL-isti cand nu mai au timp sa fuga pana la baie…
      Sunt curios ce va face cu numirea sefei DNA dupa avizul negativ al CSM. O va numi cu ochii inchisi ca pe Dancila? Din tot mandatul lui Iohannis ne vom aminti numirea lui Dancila si revocarea rusionasa a lui Kovesi. Asta e, atata poate…

    • Asa bine prinde la pulime asta cu „7 case”..pfff…

      Alooo, Dragnea e DUBLU condamnat penal, iar pe voi va fute grija ca unu are mai multe case.
      Invidia si ura o sa ne distruga.

      Iar ca sa clarificam: TOTI politicienii au mai multi bani ca voi. TOTI.

    • Iohannis putea sa adopte o pozitie ferma, pentru schimbarea constitutiei, sau impotriva acestei modificari. De bun simt ar fi fost sa se pozitioneze contra, sa spuna clar ca boicoteaza acest referendum pentru ca e organizat de un condamnat pt frauda la vot, de o coalitie care ignora vointa suverana a poporului exprimata la referendumul privind reducerea numarului de parlamentari la 300. Sa spuna ca asteapta ca acest parlament ilegal sa puna in aplicare efectele precedentului referendum.
      Nici nu era nevoie sa isi exprime optiunea privind familia …

  4. Nu-i mai dati in cap lui Iohannis ca-i dau destul PSD. Hai sa ne apreciem politicienii de partea buna a baricadei mancav-as inteligenta cenusie.

  5. Încetați cu acest Demos, e un partid de extremă stânga. Oamenii ăia din turnurile lor de fildeș nu înțeleg concepte elementare din economie, catalogandu – le pe toate care nu le convin ca neoliberale. Visează socialismul și economia planificată. Aveți grijă ce promovați

  6. RESPECT USR, au fost primii care s-au distantat de acest referendum de cacat, n-au stat pe gard can PNL incercand sa joace la ambele „tabere”.

    • Subscriu si completez. Acest partid a facut o numaratoare paralela a voturile informand cetatenii Romaniei despre nr. de participanti la referendum. Cinste lor.

  7. Si totusi… Un castigator este si PSD. 3 milioane jumate de oameni le-au urmat demersul. Cam tot atatia votanti au avut si acum 2 ani, si acum 6…
    Dupa toate balbele, incompetenta si grobianismul aratate, sa reusesti sa iti conservi bazinul electoral atatia ani este o performanta.

    • Cred ca o parte (nu stiu insa cat de mare) din cei 3,5 milioane care au votat, sunt votanti ai PNL !
      Iar altii, cati or fi ei, sunt apolitici.

      PS. Una peste alta, din pacate, raman insa mult prea multi romani sedusi de populismul lui Dragnea si al partidului sau ! 😉

  8. Cam dura aprecierea cu privire la presedinte. Ca sa nu zic incorecta. Functia il obliga sa fie neutru in multe chestiuni. Nu e sarcina lui sa faca opozitie. Simpla lui tacere si mersul tarziu la vot au aratat clar ca nu sustine acest referendum. Eu zic ca a procedat cat de bine se putea. Nu putea nici sa se opuna consultarii populatiei, nici sa indemne pe fata la boicot sau sa lipseasca de la vot.

  9. Demos asta e un newcomer care nu va face multi purici. Mă tem că e băgat la înaintare ca un fel de sperietoare/ de alternativă de viitor (mai umana) la pesede.
    Masele nu-i cunosc pe cei de la demos și nici nu vor achiesa la mesajele lor, atâta timp cât n-au un lider arhicunoscut si apreciat așa cum e Ciolos pt Ro+

  10. La ultima afirmație, nu sunt de acord. Președintele și a jucat rolul exemplar, în calitate de prim om al țării trebuia să voteze! Deci eu cred că dacă ne uităm puțin la cum sa prezentat la urne înțelegem și mesajul transmis de președinte! Dacă nu ar fi votat, PSD ar fi dat vina direct pe Johannis! Deci? Implicare în ce? Cred că este un jucător foarte bun!

    • iesti mult prea suptil pt rezultatele „educatiei” din rssh tzigania, refo’mata sau ne-, cu accent pa funebru, ‘al mai ‘fo’mizd dintre ‘p*litruci

  11. N-am fost la vot dar doar pentru ca intrebarea era ciudata si putea insemna orice si venea de la personajul sulfuros Liviu Dragnea si tema era promovata de menajeria de ciudati CpF. Altfel, cu ideea in sine sunt perfect de acord si nu cred ca sunt singurul care n-a fost la vot tocmai din motivele enumerate. Nu voi vota insa nici USR tocmai datorita pozitionarii fatise ideologic marxist. Ramane de vazut totusi daca e un moment de bucurie pentru USR sau e acelasi 8% scremut, totusi bazinul p$d e tot acolo si va vota in numar si mai mare in 2020 cand se va da drumul si la sarmale, mici, petreceri, galeti, promotionale si autocare pentru tot poporul!

  12. iesti mult prea suptil pt rezultatele „educatiei” din rssh tzigania, refo’mata sau ne-, cu accent pa funebru, ‘al mai ‘fo’mizd dintre ‘p*litruci

  13. Eu marturisesc ca am fost la vot duminica, asa mai dupa-amiaza.
    Chiar daca nu aveam de pus nici o stampila.
    Dar am scris pe buletin un „MUIEPSD” din adancul sufletului.
    Si stiu ca nu am fost singurul!