G4Media.ro

Maria Zaharova, atac la adresa lui Aurescu pe tema „limbii moldoveneşti”: „Nici…

Sursa foto: Facebook / Russian Foreign Ministry - МИД России

Maria Zaharova, atac la adresa lui Aurescu pe tema „limbii moldoveneşti”: „Nici Bogdan Aurescu nu a existat, dar a fost creat”. „Spre deosebire de ministrul român, limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii”

Deranjată de o declaraţie a ministrului român de Externe Bogdan Aurescu, care a spus, luni, la Bruxelles, că aşa-numită limbă moldovenească nu există, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit apoi de Rusia în scopuri propagandistice, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a venit cu o replică. Ea a spus că pe  logica expusă de Aurescu și ministrul român de externe poate fi numit o „construcţie artificială”, relateză news.ro

„Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că limba moldovenească nu a existat niciodată, ea ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o „construcţie artificială”?” – a scris marţi Maria Zaharova pe contul său de Telegram.

Ea a continuat atacul la adresa lui Bogdan Aurescu:  „Spre deosebire de ministrul român, limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii”.

În plus, Zaharova a afirmat că „limba moldovenească este mai veche decât limba română”, făcând trimitere la o altă postare a ei de pe Telegram de sâmbătă, 18 martie,, când reacţionase la un comunicat al MAE român care saluta adoptarea, la Chişinău, a legii referitoare la „limba română”. Zaharova a spus că limba română şi limba moldovenească sunt într-adevăr asemănătoare, dar „sunt dialecte diferite”. Argumentele – îndoielnice – pe care le aduce în continuare Zaharova se încheie cu concluzia elucubrantă că limba română ar trebui redenumită limba moldovenească, pentru că aceasta din urmă este mai veche decât româna:

„În lingvistica istorică, există de mult timp un consens în privinţa limbilor moldovenească şi română. Ele sunt într-adevăr asemănătoare, dar sunt dialecte diferite. Limba moldovenească este o limbă veche a moldovenilor, este menţionată în lucrări din secolul al XVII-lea. În 1628, a fost publicată cartea savantului german I. Alsted „Comorile cronologiei”, în care moldoveneasca – lingua moldavorum – este menţionată în tabelul limbilor şi dialectelor Pământului. Există, de asemenea, referiri mai vechi la limba moldovenească, până în secolul al XVI-lea. Şi atunci nu exista limba română, exista limba română veche, care se numeşte mai corect, aşa cum consideră majoritatea cercetătorilor, limba valahă. Limba română propriu-zisă s-a format abia la sfârşitul secolului al XVIII-lea, după ce teologul român Samuil Micu-Klein a creat un set de reguli şi o gramatică. Mai mult decât atât, limba moldovenească, ca limbă a statalităţii moderne, este în mod organic un simbol al autoidentificării locuitorilor moldoveni, formată în interiorul graniţelor moderne din 1940. Prin abandonarea limbii moldoveneşti, actualul regim de la Chişinău ridică întrebarea: a cui este acum Basarabia (care a fost ocupată de România până în 1940) şi cui aparţin pământurile de-a lungul Nistrului (care au făcut parte din Ucraina până în 1940)? În mod paradoxal, limba moldovenească este acum păstrată oficial doar în Transnistria. Dacă vor să rescrie numele limbii, atunci să se ţină de logica istorică şi să numească limba română moldovenească, şi nu invers”, a recomandat Zaharova în postarea ei de sâmbătă.

Aflat luni la Bruxelles, unde a participat la Consiliul Afaceri Externe al UE, şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu a fost întrebat despre această reacţie a reprezentantei Ministerului de Externe de la Moscova.

„Nu se obişnuieşte ca un ministru de externe să comenteze declaraţiile unui alt ministru de externe”, a spus Bogdan Aurescu. El a precizat că, atunci când Parlamentul de la Chişinău a luat această decizie istorică, România a salutat acest pas foarte important. „Pentru că restabileşte adevărul istoric legat de numele oficial al limbii din Republica Moldova. În acelaşi timp, este un gest de maturitate al societăţii din Republica Moldova şi al aderării la valorile europene. Aşa-numită limbă moldovenească nu există, este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit mai apoi de Rusia în scopuri propagandistice”, a spus Bogdan Aurescu, citat de TVR Moldova.

Proiectul referitor la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislaţia Republicii Moldova a fost adoptat, săptămâna trecută, în a doua lectură, în Parlamentul de la Chişinău. Astfel, în toată legislaţia ţării, termenul „limba română” va trebui să înlocuiască sintagmele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” şi „limba maternă”. Totodată, sărbătoarea naţională „Limba noastră”, aşa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi zilele de odihnă şi în Codul muncii, va fi redenumită „Limba română”, relatează news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. tuta are mai nou si studii limbistice..scuze, lingvistice❓❓❓❓❓❓❓❓…😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  2. Suntem nenorociti, daca Doamne Fereste iesim din UE si NATO, Romania o sa fie distrusa de rusnaci, devenim satelitul Moldovei.

  3. „….limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii…” Ca si limba teleormaneană, ex.: „Năsturei dă dor dă cap aveti?” (în traducere: „aveti antinevralgice?”). Sunt neaos de pe-acolo si militez pentru recunoasterea acestei limbi ca fenomen important în istoria lumii…(me inclusive !).

  4. Practic rusul îți intră în casă și le spune copiilor că mama lor e alta, e chiar penibil.
    Tupeul rusesc e mărginit cu NEBUNIA.
    Acești oameni au nevoie de tratament urgent, au rămas fără pastile?!?
    Cât de limitat sa fii, ai auzit prima dată o limbă într-un loc și ai impreasia că acea limbă se confundă cu locul, pai in felul asta la cat de inculți sunt rușii daca merg prima dată în Argentina și apoi în Spania, o să zică că spaniolii vorbesc limba argentiniana.
    Numai zic daca prima dată merge rusul incult la Carnaval in Rio ai apoi când merge in Lisabona, le va spune portughezilor că ei vorbesc limba braziliana.

    Lumea a existat și înainte să o descopere Rusia Primitivă, rămasă primitivă, rușine, rușine, rușine, asta e comportament infantil.

    Vă dați seama că rușii cred că englezii vorbesc limba americană?!?

    • o fac deliberat…‼️‼️‼️‼️‼️‼️dinamiteaza orice legatura istorica, culturala,economica cu romania si …propaga agresiv o legatura falsa sau impusa …cu spatiul mujic…🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  5. Ministerul Afacerilor Externe trebuie sa raspunda, si s-o faca neintarziat pentru a contracara aceasta aberatie varsata in spatiul public.

    • Sa raspunda la ce? Asa ceva nici nu merita consemnat, daramite raspuns. De fapt merita consemnat ca nu sunt multe iesiri ale rusilor in care sa fie mentionat cu nume si prenume un roman. Deci doare rau insa de vina sunt fratii de peste prut, nu noi.

    • @Unu – Absolut corect! Femeia asta e dusa cu pluta, nici nu ai ce sa-i raspunzi, habar nu are ce spune acolo, nu are nici macar o baza elementara de filologie.

  6. Doamna Maria… cu numele asta dulce-dulce… blonda… cu decolteul asta ravasitor… aaaahhh… despre ce era vorba in propozitie???
    Nu ca i-ar pasa cuiva.

  7. Alcoolismul face ravagii .

  8. Stimată doamnă incultă-Zacharova,limbile nu se creează,nu se decretează,apar într-un proces istoric natural cu evoluție de aproape două milenii, lucru pe care orice cercetare lingvistică îl demonstrează.Din acest proces așa zisa limbă moldovenescă lipsește.Nu poți să pui pe același plan numirea sau investirea unor membri ai guvernului,oricare ar fi acela cu procesul de formare al unei limbi decât dacă ești analfabetă funcțional și politrucă așa ca dumneata.

  9. @Unu
    Este util sa urmaresti indelungat presa de la Chisinau, sa intelegi politicile lingvistice si cum sunt aplicate acestea in RM.
    Situatia a fost si este extrem de complicata, iar RM nu are capacitatea de a se descurca singura.
    Controversa limba romana/moldoveneasca ne atinge si pe partea asta a Prutului — vrem, nu vrem.
    Deci, Academia Romana si Ministerul Afacerilor Externe trebuie sa dea un raspuns viguros unei tari imperialiste care are contribuit nemijlocit si brutal la deznationalizarea unei bune parti a poporului roman.