G4Media.ro

Marea evadare a lui Gruevski arată cum funcționează mass-media din Ungaria

sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Marea evadare a lui Gruevski arată cum funcționează mass-media din Ungaria

Mass-media pro-guvernamentală din Ungaria încearcă să stârnească simpatie pentru premierul fugar al Macedoniei, Nikola Gruevski, după ce acesta s-a ascuns la Budapesta. În același timp, scandalul a fost folosit și de alte agenții de presă pentru a critica administrația lui Viktor Orban, scrie BalkanInsight.

Când fostul prim-ministru macedonian Nikola Gruevski a fugit săptămâna trecută din Macedonia și a ajuns pe neașteptate în capitala Ungariei, căutând azil, mass-media pro-guvernamentală din Ungaria a fost inițial tăcută cu privire la marea sa evadare.

Se pare că guvernul maghiar, prin personalul său diplomatic, l-a ajutat pe Gruevski să părăsească Macedonia după ce acesta a reușit să se sustragă unei sentințe care îl condamna la doi ani de închisoare – și acesta este motivul pentru care mass media din Ungaria a fost atât de părtinitoare atunci când a relatat întreaga poveste.

Mass-media pro-guvernamentală a pus capăt tăcerii miercurea trecută când fostul prim ministru al Ungariei, Ferenc Gyurcsány, care acum este un critic fervent al guvernului condus de Viktor Orban, a publicat o poză pe Facebook în care acesta apare alături de Gruevski.

În postarea sa de pe Facebook, Gyurcsány l-a numit pe Gruevski „un criminal mizerabil” care fură din propria țară. Fostul prim-ministru neagă orice implicare în fapte de corupție și a declarat că este o victimă politică a magistraților.

Ca răspuns, Origo,  cea mai citită publicație maghiară pro-guvernamentală, a publicat un reportaj despre fosta relație de prietenie a lui Gyurcsány cu Gruevski. Cei doi s-au întâlnit de două ori, în 2006 și în 2008, când cei doi erau liderii statelor lor.

Două zile mai târziu, pe 16 noiembrie, tabloidul pro-guvernamental Ripost a publicat o știre cu titlul „Fostul prim-ministru macedonian ar putea ști multe despre secretele întunecate ale lui Gyurcsány. Vor fi ele dezvăluite?”

Acesta pretinde că Gyurcsány deține o companie împreună cu omul de afaceri bulgar Tsvetan Vasilev și că cei doi au încercat să cumpere într-un mod mascat tot ce s-ar fi putut cumpăra în Macedonia. Povestea citează „experți balcanici” fără a-i numi care „afirmă” că Gruevski cunoaște o mulțime de detalii despre afacerile lui Gyurcsány în Balcani.

Aceste știri par mai degrabă să-l defăimeze pe Gyurcsány, decât să-l laude pe Gruevski, dar apoi au apărut afirmații care sugerau că fostul prim-ministru macedonean, care are relații apropiate cu premierul Orban, este un politician decent care este pe nedrept persecutat de fundații de stânga, finanțate din străinătate.

Ziarul pro-guvernamental cu circulație redusă Magyar Hirlap, a publicat o listă cu politicile anti-imigraționiste ale guvernului Gruevski, care sunt privite drept pozitive de Ungaria.

Ziarul afirmă că Gruevski și guvernul său au închis și întărit granițele în momentul în care valul de refugiați și-a atins punctul maxim, închizând astfel „ruta balcanică” către UE. Înainte însă, mass-media pro-guvernamentală îl creditase pe Orban drept cel care a închis ruta.

Magyar Hirlap a mers până acolo încât a susținut că guvernul Gruevski a fost detronat de opoziția de stânga susținută de ONG-urile miliardarului filantrop George Soros, care este privit ca un spirit diabolic în Ungaria. „Rețeaua Soros” controlează, de asemenea, o mare parte din mass media macedoneană, afirmă același ziar pro-guvernamental.

Toate aceste afirmații au fost făcute de jurnaliști care au scris anonim, dar au fost republicate apoi în toate ziarele pro-guvernamentale. O declarație a partidului Fidesz a fost publicată pe unul din cele mai fervente site-uri pro-guvernamentale, 888.hu, în care se menționează că este doar o chestiune de timp până când Ungaria îi va acorda azil lui Gruevski, deoarece acesta este vânat de guvernul de stânga susținut de Soros.

„Există guverne socialiste precum cel din Malta, unde jurnaliștii sunt uciși, și există guverne socialiste care îi amenință pe oamenii politici care s-au aflat la putere”, se arată în declarația Fidesz.

„Egalitatea în fața legii nu există”

Alte agenții de presă au adoptat o perspectivă diferită asupra cazului, dar știrile lor au fost, de asemenea, părtinitoare.

Încercând să atace guvernul, au publicat detalii neverificate pe care le-au preluat de la diferite agenții de presă balcanice – de exemplu, s-a sugerat că Gruevski a trecut granița maghiară îmbrăcat în haine de femeie.

Dar au fost, de altfel, și detalii serioase și interesate în mass-media anti-guvernamentală care a tratat cazul Gruevski. Index, cel mai mare ziar online, a afirmat în primul articol care inventaria cazul că Gruevski a fost ultimul aliat în Balcani al președintelui rus Vladimir Putin, după ce Muntenegru a alunecat din mâinile Moscovei.

András Rácz, un cercetător al Political Capital Institute, a scris de asemenea despre „unghiul rusesc”. Rácz a sugerat că, deoarece există un mandat internațional de arestare, Gruevski poate merge numai în Rusia sau Turcia, așa că Ungaria trebuie să se consulte Moscova și Ankara în viitorul apropiat pentru a decide ce va face în cazul Gruevski.

Rácz a argumentat că nu există motive logice pentru ca guvernul de la Budapesta să acționeze în acest caz. „Mă mir, de la care dintre partenerii străini a dorit guvernul ungar să primească note bune?”, se întreabă acesta.

Au fost câteva articole în mass-media de opoziție despre dimensiunea legală a cazului. Peter Erdelyi, un jurnalist de la site-ul liberal 444.hu, a scris într-un editorial că în Ungaria nu contează ce spune legea, deoarece aceasta poate fi violată oricând doresc autoritățile.

„Egalitatea în fața legii nu există în Ungaria; liderii țării, prietenii lor și partenerii de afaceri nu au nevoie să se conformeze legii care se aplică tuturor celorlalți”, spune Erdelyi.

Index are, de asemenea, un articol lung despre aspectele legale ale cazului, în care autorul său, Andras Dezso, scrie că nu există nicio lege care să îi permită lui Gruevski să intre în Ungaria fără pașaport, evitând zona de tranzit stabilită pentru a proteja granița din sudul țării de imigranți și refugiați.

Oricum, luate împreună, mass media pro și anti-guvernamentală care a documentat afacerea Gruevski pare să spună mai multe despre disputele politice din Ungaria decât despre cazul fugarului macedonean.

Traducere făcută după orginalul Gruevski’s Great Escape Highlights Hungarian Media’s Bias, apărut astăzi în BalkanInsight.

Sursă foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Az anyad picsaba Orban !