G4Media.ro

Marea Britanie scoate în afara legii gruparea militantă palestiniană Hamas / Ministrul…

Marea Britanie scoate în afara legii gruparea militantă palestiniană Hamas / Ministrul britanic de Interne: „Are o capacitate teroristă semnificativă, inclusiv acces la armament extins şi sofisticat”

Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, a declarat vineri că a interzis gruparea militantă palestiniană Hamas, o măsură ce aliniază poziţia Marii Britanii faţă de conducătorii din Gaza cu cea a Statelor Unite şi a Uniunii Europene, informează Reuters, citată de Agerpres.

„Hamas are o capacitate teroristă semnificativă, inclusiv acces la armament extins şi sofisticat, precum şi la facilităţi de pregătire a teroriştilor”, a declarat Patel într-un comunicat, citat de agenţia britanică de presă. „De aceea am decis astăzi să interzic complet Hamas”, a mai zis ea.

Organizaţia va fi interzisă în conformitate cu Legea privind terorismul şi oricine îşi exprimă sprijinul pentru Hamas, îi flutură steagul sau organizează întâlniri pentru organizaţie va încălca legea, a confirmat Ministerul de Interne. Se aşteaptă ca Patel să prezinte modificarea în parlament săptămâna viitoare. Dacă măsura va intra în vigoare după dezbaterea din parlament, încălcarea ei va fi pasibilă de o pedeapsă ce ar putea ajunge până la 14 ani de închisoare, scrie AFP.

Mişcarea Hamas – cu numele complet „Mişcarea de Rezistenţă Islamică” – are o ramură politică şi una militară. Fondată în 1987, ea se opune existenţei statului Israel şi negocierilor de pace, pledând în schimb pentru „rezistenţa armată” împotriva ocupaţiei Israelului asupra teritoriilor palestiniene.

Până acum, doar ramura armată a Hamas, brigăzile Ezzedine al-Qassam, era interzisă în Regatul Unit, în timp ce mişcarea islamistă se afla deja pe lista neagră a organizaţiilor teroriste în SUA şi Uniunea Europeană (UE), din care Regatul Unit a ieşit din 2020.

În fragmente dintr-un discurs prevăzut pentru vineri, în cadrul unei deplasări la Washington, titulara britanică a internelor a acuzat de asemenea Hamas că este „fundamental şi violent antisemită”, apreciind că interzicerea ei era necesară pentru a apăra comunitatea evreiască, relatează AFP.

Premierul israelian, Naftali Bennett, a salutat pe Twitter această decizie, calificând Hamas drept „grupare islamistă radicală, care vizează israelieni nevinovaţi şi caută să distrugă Israelul”.

Potrivit şefului diplomaţiei israeliene, Yair Lapid, este vorba de o „decizie importantă care le dă forţelor de securitate britanice instrumente suplimentare pentru a împiedica o întărire continuă organizaţiei teroriste Hamas, inclusiv în Regatul Unit”.

În 2005, armata israeliană s-a retras unilateral din Fâşia Gaza, înainte de a impune în 2007 o blocadă asupra acestui teritoriu, atunci când Hamas a preluat puterea în urma unor lupte fratricide cu mişcarea Fatah a lui Mahmud Abbas.

De atunci, Hamas şi Israel s-au confruntat în patru războaie (2008, 2012, 2014 şi 2021).

Sursa foto: Twitter / Priti Patel

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. A aflat în final , uite că MI5 nu ia banii poporului degeaba!

  2. Pai si guvernele britanic si american au „capacitate teroristă semnificativă, inclusiv acces la armament extins şi sofisticat” pe care il folosesc ca sa omoare ilegal mii de civili anual.
    Felicitari Hamas, ai fost admis in clubul teroristilor guvernmentali.

    • Cu ceva deosebiri esentiale Guvernele mentionate sunt sub controlul democratic al popoarelor respective in timp ce gsca hamas terorizeaza chiar propria populatie, nu recunoaste dreptul international si urmareste doar mentinerea puterii prin teroare Dar probabil stii foarte bine aceste lucruri si postarea ta e doar o alta postare inepta a unei si mai inepte propagande

    • De acord cu tot ce ai zis, T, mai puțin cu „democratic”. „Lasă-mă să te parafrazez: sunt sub controlul pseudo-democratic”.