G4Media.ro

Mamuții hibrizi cu păr lung ar putea reveni în regiunile Arctice în…

Foto: Wikipedia

Mamuții hibrizi cu păr lung ar putea reveni în regiunile Arctice în șase ani dacă un proiect revoluționar american de inginerie genetică reușește

Proiectul, condus de un renumit genetician de la Harvard, George Church, și susținut inițial cu 15 milioane de dolari de la investitori, inclusiv antreprenorul tehnologic Ben Lamm, intenționează să readucă la viață mai multe specii dispărute pentru a restabili ecosistemele pierdute și a încetini schimbările climatice.

Lamm, care este director executiv al Colossal, o nouă companie de științe biologice și genetică co-fondată cu Church, a spus: “Niciodată, omenirea nu a reușit valorificarea puterii acestei tehnologii pentru a reconstrui ecosistemele, a vindeca Pământul și a asigura viitorul prin repopularea cu specii de animale dispărute. În plus față de readucerea speciilor dispărute, vom putea să ne folosim de tehnologiile noastre pentru a ajuta la conservarea speciilor pe cale de dispariție.”

Church, în vârstă de 67 de ani, este profesor de genetică Robert Winthrop la Școala Medicală Harvard și este cunoscut ca părintele biologiei sintetice. El a contribuit în mod esențial la dezvoltarea tehnologiei de editare a genei Crispr, premiată cu Nobel, cu ajutorul căreia oameni de știință pot modifica secvențele ADN și pot modifica funcția genelor în scopuri precum corectarea defectelor genetice sau sporirea rezistenței culturilor.

În 2015, el și echipa sa au folosit tehnologia Crispr pentru a îmbina genele de mamut înghețate cu ADN-ul celulelor pielii de la un elefant asiatic, prima dată când genele de mamut au fost activate de la dispariția lor. Mamuții cu părul lung au dispărut în mare parte în urmă cu 10.000 de ani, deși populații izolate peste supraviețuit în jurul Mării Bering și Oceanului Arctic până acum aproximativ 4.000 de ani.

Colossal va duce acea lucrare mult mai departe, pe baza conceptelor de inginerie genetică deja dovedite la porci. Rezultatul ar fi un hibrid modificat genetic elefant-mamut, crescut într-un uter artificial într-un laborator.

Scopul este de a recrea habitatele pierdute prin revenirea speciilor dispărute care au trăit cândva acolo; în cazul mamutului, revitalizarea pajiștilor arctice, despre care se speră că ar încetini topirea permafrostului și ar spori capturarea carbonului – procesul prin care dioxidul de carbon, o cauză a schimbărilor climatice, este captat în mod natural din atmosferă și stocat.

Deși proiectul sună a ficțiune științifică, Church a spus că este încrezător că va putea modifica genetic elefantul asiatic, deoarece a făcut o manipulare genetică similară cu porcii, unde a făcut 42 de modificări genetice în celulele lor.

Colossal este susținut financiar de companii și personalități printre care Thomas Tull, un producător de film miliardar și investitor în inteligență artificială.

The Times, CNBC

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...