G4Media.ro

MAI vrea să introducă actele electronice de identitate din 2021/ Cei care…

Foto: Carte electronica de identitate / Sursa - Ministerul de Interne

MAI vrea să introducă actele electronice de identitate din 2021/ Cei care le refuză vor putea să opteze pentru o variantă nouă a documentelor actuale

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care prevede emiterea actelor electronice de identitate începând cu august 2021, informează Agerpres.

„Pentru a asigura cetăţenilor români exercitarea dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiţii similare celorlalţi cetăţeni UE, România este obligată să emită acte electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor (2021)”, informează un comunicat al MAI.

Potrivit sursei citate, prin proiect se creează cadrul legal naţional pentru asigurarea aplicării directe a Regulamentului (UE) 2019/1157, astfel ca actele de identitate româneşti să respecte standardele stabilite la nivelul UE, în principal cele care privesc elementele de securitate.

„Noile acte de identitate vin cu garanţii suplimentare de securitate şi întăresc încrederea instituţiilor publice şi a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Astfel, se aduc îmbunătăţiri majore actualului act de identitate (care a fost pus în circulaţie în anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricaţie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate şi, nu în ultimul rând, prin protecţia IT oferită de mediile de stocare electronice”, arată sursa citată.

Prin intermediul noului act de identitate, cetăţenii români vor putea, indiferent de locul unde se află, în România sau în afara teritoriului naţional, să interacţioneze online cu autorităţile administraţiei publice şi să solicite prestarea de servicii publice.

Întrucât identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezenţa fizică a cetăţeanului la ghişeu nu va mai fi necesară, acesta putând accesa de la distanţă servicii, precum înmatricularea unui autovehicul, obţinerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizaţii sau a altor documente de la autorităţile publice, depunerea unor declaraţii personale prevăzute de lege ş.a.

Noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate şi, în aceste condiţii, va asigura „funcţionalitatea de card de sănătate”.

„Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu vârsta de 12 ani şi, opţional, sub această vârstă, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali. Tot ca element de noutate, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România”, precizează MAI.

Pentru cei care nu doresc o carte electronică de identitate, va exista opţiunea de a solicita eliberarea unei cărţi de identitate simple; aceasta nu va conţine elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate.

Sursă foto: Ministerul Afacerilor Interne

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. aaaa, deci acest nou CI va inlocui cardul de sanatate ?! ha ha

    si care sistem informatic va fi utilizat ? unul nou sau cel existent ?

    cate milioane de euro vom mai plati pt ca aceste CI-uri sa fie compatibile cu sistemul existent ?

    • Pamflet
      Afacerea cu carduri. Au o firma de partid care face sau furnizeaza aparatura pentru asa ceva si vor sa ii dea de lucru. Pe banii nostri

  2. Cotiti articolul si mai ales comentariile de pe Hotnews, ca sunt mult mai edificatoare decat textul de pe g4media (din pacate).

  3. ”Pentru cei care nu doresc o carte electronică de identitate”
    Cum plm sa oferi o asemenea optiune cand o gramada de infractiuni notariale, imobiliare, etc s-au facut cu acte de identitate false?!
    Uneori am impresia ca in Romania nu se intelege deloc ce inseamna gandire logica si totul e o emotie cretina generata de analfabeti ceausisti.

  4. Bravo,pertinenta remarcarea! U.E.,ar trebui sa inventeze si c.i.-ul cu detector de IQ ,si ,doar daca este sub 75, sa permita libera circulatie prin spatiul ei.Pentru a pute fi exploatat!

  5. Daca va fi de dimensiunea unui card bancar, atunci sa fie primit.

  6. Ultima gaselnita ca sa faca niste PSDisti niste bani usori, fara efort.

    Dupa asta vor scoate si generatorul de chei, ca sa poti folosi cardul online, care va costa 150 de lei, din care 148 de lei e profitul pentru mafia PSDista.

    • Stimabile usor cu pianul pe scari
      Acum la conducere este guvernul meu, pardon guvernul lui. Oricum sunt aceias mizerie pnl= psd

  7. in sfarsit se pune data nasterii pe buletin

    • Data nasterii e si azi pe CI. Daca ai orbul gainilor, asta e.
      Incearca sa vezi în CNP (ce stie aproape toata lumea): prima cifra e sexul (pe secole!), apoi doua care dau anul nasterii, apoi doua care dau luna, apoi doua care dau ziua (nu stiu cât de exact pentru tine, care probabil te-ai nascut noaptea).

  8. Tara avansata taica, le pling pe alea fara buletin, SUA, UK si care-or mai fi, niste inapoiati.
    Aici, la noi, e ordine, sa stie stapinirea pe unde umbli, ca nu te-a facut ma-ta sa fii de capul tau.

    • Plus amprentele a doua deşte, sa fie acolo, ca nu strica, nu? Acolo nu pe card, ci in baza de date a Politiei imune la coruptie.

      Cetateanul este considerat implicit infractor sau nevinovat, cum ramane pana la urma? 💡

    • Cauta un pic pe net: gasesti în ce an si în ce stat al SUA guvernatorul a dat ordin sa fie emise permise de conducere pentru ORBI. Scrie si de ce…

  9. Statl interlop vrea toate amprentele cetanilor. Asa-i mai usor de inteles. Cu noul CI fara cip nu poti calatori in UE. Pasaport daca-ti faci iti cer din nou amprentele. Pasaportul temporar nu se mai elibereaza. Deci ingradirea dreptului la libera circulatie. Incalcarea Constitutiei!