G4Media.ro

Mai mulţi porci, găsiţi morţi pe un câmp în județul Dolj /…

Sursa foto: Gazeta de Dolj

Mai mulţi porci, găsiţi morţi pe un câmp în județul Dolj / Specialiștii DSV iau în considerare o posibilă intoxicație cu solanină, toxină produsă de planta cartofului

Mai mulţi porci morţi au fost găsiţi aruncaţi pe un câmp de pe raza localităţii Rojişte, județul Dolj, anunță Gazeta de Sud. Evenimentul a fost anunţat de Instituţia Prefectului Dolj şi au fost luate primele măsuri de către DSV Dolj.

„Prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, a solicitat marţi intervenția specialiștilor de la Direcția Sanitar Veterinară în localitatea Rojiște, unde mai multe animale moarte au fost aruncate pe câmpurile din apropierea localității. Inspectorii DSV care l-au însoțit pe prefect au făcut cercetări la fața locului. De asemenea, au prelevat probe de la porcii morți şi au făcut dezinfecția locului. Apoi, cu un buldoexcavator au săpat gropi pentru a-i îngropa.

Până la sosirea rezultatelor, specialiștii DSV iau în considerare o posibilă intoxicație cu solanină. În special pentru că, în această perioadă, mai mulți localnici au solicitat consultații pentru porcii din gospodării. Multe dintre animalele examinate au fost tratate de această intoxicație. O parte dintre localnici și-au sacrificat animalele pentru consum propriu. Solanina este o substanță toxică care se găsește în tuberculii de cartofi încolțiți și poate deveni mortală pentru animalele care o consumă“, a precizat Instituţia Prefectului Dolj.

Solanina poate fi întâlnită în tulpină, fructe sau tuberculi (la încolțire). Are o puternică acțiune toxică (în cantități foarte mici), fiind utilizată mai ales pentru proprietățile sale ca fungicid și pesticid.

În general conținutul de solanină este direct proporțional cu culoarea verde a tuberculilor (culoare dată de clorofilă), ceea ce duce la deteriorarea lor. (sursa: Wikipedia)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...