G4Media.ro

Mai multe organizaţii neguvernamentale solicită transparenţă şi consultare publică în organizarea alegerilor…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Mai multe organizaţii neguvernamentale solicită transparenţă şi consultare publică în organizarea alegerilor locale şi parlamentare

Mai multe organizaţii neguvernamentale şi experţi electorali au transmis Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne şi Autorităţii Electorale Permanente o scrisoare deschisă în care solicită transparenţă şi consultare publică în privinţa organizării alegerilor locale şi parlamentare, exprimându-şi disponibilitatea de a colabora pentru găsirea celor mai bune soluţii în acest sens.

„Organizaţiile semnatare au luat act de impunerea unor restricţii privind procedurile de transparenţă decizională în contextul crizei cauzate de COVID-19. Am constatat că în această situaţie se impunea amânarea organizării alegerilor locale, prin prisma termenelor legale care solicitau stabilirea unei date pentru ziua votului, dar şi a riscurilor de contagiune. Guvernul a emis OUG 44 din 6 aprilie, care reglementează condiţiile pentru amânarea alegerilor, strângerea de semnături şi alte proceduri care ţin de candidaturi, precum şi prelungirea mandatelor aleşilor locali, urmând ca anumite aspecte să fie detaliate prin decizii ale Autorităţii Electorale Permanente”, se arată în scrisoarea deschisă, conform unui comunicat al Asociaţiei Expert Forum, transmis vineri AGERPRES.

Semnatarii subliniază că „transparenţa decizională rămâne un principiu fundamental al statului de drept în contextul elaborării unor acte normative care să reglementeze organizarea proceselor electorale”.

„Emiterea unor reglementări de acest fel, care au potenţialul de a afecta dreptul de a alege şi de a fi ales trebuie discutate în spaţiul public. Atât posibilii competitori electorali, cât şi societatea civilă, experţi sau alţi terţi care pot contribui la emiterea unor puncte de vedere relevante trebuie incluşi într-o dezbatere publică despre organizarea alegerilor. Miza acestei dezbateri este încrederea cetăţenilor în democraţia din România, un element de unitate socială în vreme de criză. Este esenţial ca România să dea un semnal, atât propriilor cetăţeni, cât şi partenerilor europeni, de normalitate şi stabilitate democratică în această perioadă de criză”, se explică în scrisoare.

Potrivit semnatarilor, trebuie luate în calcul metode de a organiza procesul de votare în condiţii de deplasare limitată care să nu afecteze participarea şi drepturile electorale, având în vedere că este posibil ca efectele crizei să nu dispară total până în toamnă sau să apară un al doilea val.

„Solicităm autorităţilor responsabile să ţină cont de faptul că în situaţia probabilă în care vor fi necesare alte amendamente acestea trebuie să asigure premisele pentru o campanie electorală veritabilă, cu reguli transparente şi inclusive, care să respecte angajamentele internaţionale asumate de România”, se mai menţionează în scrisoarea deschisă.

Organizaţiile semnatare pledează pentru o dezbatere publică în „puncte cheie”, precum stabilirea datei alegerilor locale şi, respectiv, parlamentare, publicarea mai multor scenarii de către Autoritatea Electorală Permanentă, ţinând cont de previziunile specialiştilor în sănătate publică privind evoluţia pandemiei şi un eventual al doilea val COVID-19 spre sfârşitul anului.

Acestea cer şi stabilirea unei perioade rezonabile în care competitorii electorali şi societatea civilă să transmită observaţii şi propuneri, organizarea a cel puţin unei dezbateri online pe această temă, cu o procedură care să permită interacţiunea cu publicul, dar şi metode alternative de vot.

AEP trebuie să realizeze „scurte studii” privind potenţialul unor metode de vot alternative, care să includă – printre altele – votul prin corespondenţă extins pentru toţi cetăţenii şi votul anticipat, în persoană, mai consideră semnatarii scrisorii deschise. Semnatarii scrisorii atrag atenţia că trebuie luată în calcul eliminarea anumitor vulnerabilităţi ale votului prin corespondenţă identificate raportul de monitorizare a alegerilor prezidenţiale publicat de Coaliţia FiecareVot.

ONG-urile mai solicită realizarea unor analize de către INSP privind riscurile epidemiologice ale diverselor metode de vot şi organizarea unei dezbateri publice interactive pentru a alege cele mai potrivite metode de exprimare a opţiunii electorale.

„Apreciem faptul că procesul de organizare a alegerilor va implica eforturi susţinute din partea Guvernului şi Autorităţii Electorale Permanente şi faptul că anumite limitări sunt inerente acestei situaţii, iar în acest sens ne arătăm toată disponibilitatea de a ne implica activ în identificarea celor mai bune soluţii pentru organizarea alegerilor locale şi parlamentare din 2020”, transmit semnatarii – Asociaţia Expert Forum, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for Democracy, Asociaţia CIVICA Iaşi, Centrul pentru Resurse Civice, Asociaţia Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet – ApTI, Funky Citizens, Greenpeace România, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, precum şi sociologul Mircea Kivu, Maria Krause – expert electoral.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ce folos?! Oricum nu ai cu cine vota!

  2. Buna ziua!Ca hotii noapte nu se aplica si „guvernului meu”???Întreb și eu,unde erau acesti domni si doamne când au fost date 25 de ordonanțe???De ce toate ordonanțele militare se comunica doar noaptea???De ce nu se autosesizeaza DNA ca în cazul guvernului Dancila?macar de curiozitate!!!De ce managerii spitalelor cu covid nu sunt ridicați cum a fost doamna Pintea???Au dat concurs pe post și au fost declarați competenti de „guvernul meu” că cei numiti de ciuma roșie au deja dosare penale!!!Pentru imagine…ajung institutiile de forță, nu mai este si cazul acestor ong-uri inregimentate „guvernului meu”!!!Suntem subestimati…..de catre cei carora le plătim salarii,functii si viitoare pensii,daca vom mai exista ca natiune!!!