G4Media.ro

Magnatul Ștefan Vuza vrea să cumpere Oltchim cu finanțare rusească

Magnatul Ștefan Vuza vrea să cumpere Oltchim cu finanțare rusească

Combinatul de produse chimice Chimcomplex Borzești, controlat de magnatul Ștefan Vuza, a primit undă verde de la Consiliul Concurenței pentru achiziția unei mari părți din activele Oltchim, contra sumei de aproximativ 128 de milioane de euro. Finanțarea pentru cea mai mare parte a sumei vine de la banca VTB Europe, cu capital rusesc și sediul în Frankfurt (Germania), potrivit documentației depuse de Vuza. Banca – mamă a VTB Europe este o instituție rusească de credit, aflată pe lista băncilor sancționate de SUA și Uniunea Europeană din cauza legăturilor cu Kremlinul.

Filiala din Europa a VTB nu se află însă pe lista băncilor și companiilor sancționate de UE și SUA, așa că Chimcomplex poate apela la finanțarea tranzacției cu Oltchim prin intermediul acesteia.

Ștefan Vuza, proprietarul companiei care deține pachetul majoritar de acțiuni la Chimcomplex Borzești, a refuzat să facă declarații pentru G4Media.ro referitoare la tranzacție.

VTB este controlată de statul rus, prin intermediul unei agenții din subordinea Ministerului pentru Dezvoltare Economică. Ea a fost sancționată de SUA și UE pentru că a furnizat finanțarea necesară pentru operațiunea de anexare a Crimeei din 2014.

Vuza a încercat să atragă finanțarea necesară tranzacției de la mai multe bănci europene și americane, dar acestea au refuzat în cele din urmă să se implice, astfel că omul de afaceri a apelat la finanțare din Rusia. Alături de VTB Europe, un alt finanțator al tranzacției este Credit Suisse.

Rușii de la VTB au mai fost interesați de Oltchim și în 2013, când au discutat subiectul cu ministrul Economiei de la acel moment, Varujan Vosganian. Tranzacția s-a împotmolit atunci în procedurile birocratice provocate de insolvența societății.

După cumpărare, Stefan Vuza va crea Compania Romana de Chimie, din care vor face parte Oltchim Râmnicu Valcea si Chimcomplex Borzesti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Inca mai este fier vechi…

  2. VTB, este banaca care a fost implicata masiv in distrugerea Bancorex , care a mai finantat si alti magnati filorusi care au pus pe butuci industria din romania

  3. VTB, este banaca care a fost implicata masiv in distrugerea Bancorex , care a mai finantat si alti magnati filorusi care au pus pe butuci industria din romania urmaritii istoricul si cine au fost cei care au apelat la bani rusilor…

    • Nu e prima oara. Tari, companii, oameni, grupari, toate controversate, evitate in tari civilizate, se simt ca acasa in Romania. Cand UE alearga dupa finantari din SUA, fonduri europene si partnereiate cu start-up-uri sau alte companii din SUA/Europa, la noi se cauta chinezi, turci, arabi etc.

      Doar rusii mai lipseau. De ce nu, pana la urma?! Oricum tovarasii pesedisti acolo ne indreapta, iar persoanele nostalgice cu palma intinsa le ofera covorul rosu.

  4. Asta a fost scopul de la inceput, sa puna mana si pe asta rusii. Incet incet, rusii pun mana pe tara si pe tot estul europei, mai cu bani, mai cu omuleti verzi, mai cu Victor Orban si alte gunoiae ca Dragnea &Co.

  5. Consiliul Concurentei nu tine cont de Amenintarile la Suveranitatea Romaniei, faina treaba !

    • Dar de ce sa tina cont?! Doar n-ar face ea opinie separata de celelalte…
      De exemplu, cea mai in masura – CSAT – vi se pare ca tine cont de ceva in legatura cu asta?!

  6. vuza e un om de paie a rusilor

  7. Incet, incet, si Consiliul Concurentei a devenit o institutie a statului foarte suspecta!
    Pana la urma, se pare ca tocmai institutiile statului sunt cei mai mari tradatori ai natiunii!

  8. Puteti sa-i puneti cruce de pe acum achizitiei. Ce coincidenta, cum guverneaza partidul kgb-ului cum apar cumparatori rusi (ca doar nu-si inchipuie cineva ca insul e altceva decit o interfata) pentru parti din industria romaneasca. Omul cu multe oua, Nascase, a vindut (pe linga altele) o industrie strategica, cea a otelurilor aliate, rusilor. Totul s-a transformat in fum, dar votantii tradatorilor nu vad astea din cauza sutei de lei ce li se vintura in fata ochilor in campaniile electorale.
    Pacat ca nu-si dau seama nici ceilalti romani, prea preocupati cu comoditatile lor in ziua alegerilor.

    • Ba-si dau seama, dar sfarsec cu „asta e, n-ai ce sa faci!”, expresia care caracterizeaza foarte bine mentalul poporul roman.

  9. Face sau nu întelegeri secrete cu evrei, asa cum a suspicionat Dragnea?

  10. Pentru g4media ar fi interesant sa faca anchete la firmele detinute de acesta, asa cum le-a preluat si in ce stare se gasesc acum. Eu pot sa amintesc de societati ce nu au legatura intre ele ci doar sa fie la numar; Chimcomplex Borzesti, Contactoare electrice pe la Buzau, Utilaj Chimic pe la Ploiesti, Textile pe la Iasi, Uzina Mecanica si material rulant pe la Caransebes, Celuloza si hartie pe la Dej, Cauciuc pe la Pitesti, Sinterom Oradea sau Cluj, etc. Eu stiu ca la Ploiesti in 2003 la privatizare erau 1400 salariati, in 2007 cand am plecat mai erau 700, iar azi mai sunt 300-400 salariati. In 2003 aveam un punctaj anual pentru pensie de peste 2 puncte, in 2007 cand am plecat aveam 1,20 puncte, iar acum am auzit ca a coborat sub un punct. Vorbim de o functie de conducere medie ca importanta.

  11. Cred ca ar fi trebuit sa ne fi invatat deja sa ne ferim sa facem afaceri cu magnate romani si cu bani rusesti. Aceste actiuni, luate in sine, sau in combinatie respectiva, nu prea au sanse de a duce la nimic bun.

  12. Nu cumva Dj. Vulpescu a vandut Oltchimul lui Dan Diaconescu pe cativa saci bancari umpluti cu rumegus ?

  13. Legea Magnitsky ce a dus la sanctionarea a numerosi indivizi si entitati rusesti pare sa fie un mare „scam”. Magnitsky era contabilul unui americano-britanic, mentionat si de Putin la intrevederea din iulie 2018 la Helsinki: William Browder care avea datorii la statul rus de cca 240 milioane dolari.

    In anii 90, in timpul regimului Ieltsin, economia Rusiei s-a prabusit. Rapt economic, saracie, societate distrusa, companii rusesti si industrii importante vandute prin acele „actiuni de bursa”. Astfel, William Browder, printr-o serie de inginerii financiare, intermediate de Magnitsky (contabilul sau), NU plateste statului rus impozitul pe profit, cca 240 milioane dolari. Cand ajunge Putin presedinte, dec. 1999, ani mai tarziu, toti oligarhii care au delapidat si procedat la raptul economic al Rusiei au trebuit sa dea socoteala. Cine nu a vrut, a ajuns la inchisoare (Hodorkovski) sau a fugit (Berezovski). La fel si Browder, iar Magnitsky ajunge la inchisoare…

    Deci, daca UE se conformeaza sanctiunilor americane, Vuza obtine bani de la VTB. „Business is business, no politics” si spre ex., presedintele Trump o stie foarte bine cand avem in vedere cazul Jamal Kashoggi-Arabia Saudita !

    Se stie foarte bine ca gazul lichefiat din Yamal/Nenets ajunge bine mersi in porturile Norvegiei de unde este trimis la diverse destinatii din UE si lume. Sau ca rusii continua sa incheie o serie de tratate in cadrul BRICS, ASEAN, APEC si EEU. Mai mult, Rusia furnizeaza cca 1/3 din necesarul de gaz al UE si tocmai a realizat finalizarea conductei TurkStream cu Turcia (pe langa faptul ca aceasta doreste sa cumpere S400 de la rusi desi este membru NATO).

    In timp ce SUA impune sanctiuni si antagonizeaza o serie de actori internationali (a se vedea si G20 in urma cu 2/3 zile in Argentina), Rusia, China etc. procedeaza la o serie de tratate bilaterale si multilaterale, precum Japan-Rusia, Taiwan-Rusia, Tailanda-Rusia, Singapore-Rusia, etc. Astfel, EuroAsia devine tot mai puternica economic iar SUA-UE tot mai slaba economic.

    Asta nu inseamna ca nu exista diverse actiuni subversive. Ba da! Insa, „business is business” iar politica e politica. In fond, si politicienii sunt sponsorizati de corporatii uriase in alegeri si pt promovarea intereselor lor. Precum o fac Top5 din SUA in domeniul militar: Raytheon, Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Dynamics si Boeing dar si marile concerne energetice, Hollywood, etc.

    In fond si Rafael Systems Ltd (Israel) face afaceri cu Romaero (Romania) privind o cupola antiracheta pt tara noastra. Prima fiind in parteneriat cu cateva dintre acele Top5 contractori militari americani.

    Si atunci, ce atat zgomot pt nimic a propos de Oltchim? Pt ca finantarea vine de la rusi?

  14. Sa vedem cu ce garanteaza „magnatul” creditul si atunci o sa vedem daca si ce anume ii intereseaza pe rusi, ca suntem cu totii intelesi ca la un asemenea credit se executa silit garatiile in max 18 luni.

    Apropos de „magnat”: ca si in diversele articole despre „oamenii” si „fieful” Liei Savonea, folositi aiurea un ton si niste adjective cu care flatati toti descultii si le creati o intreaga mitologie a puterii la care astia nici nu viseaza.

    • Rusii sunt folositi ca diversiune de acoperire, Oltchim s-a dus la fier vechi cu tot cu investitiile statului.

  15. Nenorocitul asta a distrus în Iași o întreprindere profitabila, apoi se chinuie sa vândă terenul.

  16. De mult nu mai luaseră ruşii ceva din România cu metoda „makirovka” ! Aplicaăa cu mare succes, în tot procesul de privatizare. „Stupid people” al lui Brucan, se bucura şi dădeau din coadă, ca au început şi amricanii să cumpere fabrici în România, cănd de fapt era „cioara vopsită” rusească, în alb că să creadă românul că este porumbel de rasă ! Bravos, naţiune ! Numai că ticăloşii ca Tăriceanu, l-a primit cucovorul roşu, în Senat, pe NARÎŞKIN, actualul sef al serviciilor secrete ale armatei roşii. Ce credeaţi că vorbesc între patru ochi ? Tradarea liberală nu i-a lipsit niciodată alor noştri lideri politici ! Altfel „capitalismul de cumetrie nu i-ar fi promovat ! Sâc !