G4Media.ro

Magnatul rus al cuprului Igor Altușkin, supranumit „miliardarul ortodox”, acuzat că finanțează…

pixabay.com

Magnatul rus al cuprului Igor Altușkin, supranumit „miliardarul ortodox”, acuzat că finanțează o unitate militară care luptă împotriva Ucrainei / Oligarhul nu este supus sancțiunilor occidentale

Magnatul rus al cuprului Igor Altușkin, a cărui avere este estimată de Forbes la 3,4 miliarde de dolari, este principalul finanțator al Batalionului Urali, un grup de voluntari care luptă alături de forțele armate ruse în Ucraina, potrivit mai multor surse care au discutat cu The Moscow Times.

„El furnizează echipamente și alte lucruri. Acesta este batalionul lui. Am primit [această] informație de la comandantul lor”, a declarat o sursă din cadrul Ministerului Apărării pentru The Moscow Times.

Pierderile grele și necesitatea de a aproviziona și de a ocupa linii de front lungi înseamnă că Rusia s-a confruntat cu o lipsă acută de oameni în cea mai mare parte a războiului său din Ucraina, obligând Kremlinul să se bazeze pe un amestec de soldați contractuali, mobilizați și voluntari, precum și pe mercenari.

Implicarea lui Altușkin în Batalionul Urali a fost confirmată pentru The Moscow Times de Viktor Yarkov, șeful Fondului Veteranilor Forțelor Speciale, o organizație cu sediul în orașul Ekaterinburg care trimite luptători voluntari în Ucraina din 2014.

Întrebat cine finanțează unitatea militară, Yarkov, un fost soldat din forțele speciale, a spus „Altușkin, compania [sa] de cupru, precum și alții”.

Veteranul a refuzat să dea numele altor sponsori. El nu a răspuns la alte apeluri.

Un purtător de cuvânt al Companiei de Cupru din Rusia, deținută de Altușkin, a refuzat să răspundă la întrebări despre legăturile omului de afaceri cu Batalionul Urali, spunând că „nu comentează zvonuri”.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Nu este clar câți bani a donat Altușkin Batalionului Urali, câți soldați luptă în cadrul unității sau unde anume în Ucraina au fost desfășurați.

Un reportaj din februarie al postului de televiziune RT, finanțat de stat, despre această unitate susținea că aceștia luptau în apropierea orașului ucrainean Kreminna.

În reportaj, un soldat mascat a declarat că Batalionul Urali „primește fonduri suplimentare de la persoane private”.

Altușkin a încercat inițial să îl copieze pe șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, recrutând condamnați pentru Batalionul Urali din închisorile rusești, a declarat pentru The Moscow Times Olga Romanova, șefa organizației pentru drepturile omului Russia Behind Bars.

Dar aceste eforturi se pare că au eșuat atunci când Prigjhin a blocat accesul potențialilor concurenți la populația penitenciară a Rusiei.

Altușkin, care și-a început cariera drept comerciant de fier vechi, a fondat în 2004 compania Russian Copper Company, cu sediul în Ekaterinburg. În prezent, compania este al treilea mare producător de cupru din Rusia, cu fabrici miniere și metalurgice în Rusia și în Kazahstanul vecin.

În decembrie, Forbes l-a clasat pe Altușkin pe locul 48 în topul celor mai bogate persoane din Rusia, cu o avere de 3,4 miliarde de dolari. Cu toate acestea, peste 5 miliarde de dolari au fost șterse din averea sa personală anul trecut, potrivit Forbes, deoarece sectorul metalurgic al țării a cedat în urma sancțiunilor occidentale impuse din cauza invaziei din Ucraina.

Nici Altușkin, nici afacerile sale și nici cineva din familia sa nu au fost sancționați de Occident.

Soția lui Altușkin și cel puțin unul dintre fiii săi dețin cetățenia britanică, potrivit presei ruse, iar miliardarul deține un conac londonez de 17 milioane de lire sterline (21 milioane de dolari) care a aparținut anterior cântăreței pop Madonna.

De asemenea, el deține alte câteva apartamente în Marea Britanie în valoare totală de 2 milioane de lire sterline (2,5 milioane de dolari), potrivit unui raport din 2020 al ziarului rus independent Novaya Gazeta.

Altușkin a fost supranumit un „miliardar ortodox” datorită investițiilor sale în construirea și restaurarea bisericilor din regiunea rusă Sverdlovsk și din republica majoritar musulmană Cecenia din Caucazul de Nord.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, a folosit avionul privat al miliardarului în timpul unei călătorii la Ekaterinburg în 2018.

De asemenea, el pare să aibă legături strânse cu Kremlinul. Altușkin a primit mai multe premii de stat de top și a ajutat la finanțarea construcției unui monument al țarului Alexandru al III-lea în Crimeea anexată, care a fost inaugurat oficial de președintele Vladimir Putin în 2017.

Deși există puține informații publice despre persoane bogate care contribuie direct la efortul de război al Rusiei, Batalionul Urali nu este singura unitate militară rusă de voluntari care este implicată în luptele din Ucraina.

În afară de infamul grup de mercenari Wagner al lui Prigojin, zeci de mii de bărbați ruși s-au alăturat unor unități militare voluntare ridicate de autoritățile locale, grupuri de cazaci și așa-numita Rezerva specială de luptă a armatei ruse.

Influentul om de afaceri Konstantin Malofeev ar fi oferit recompense militarilor ruși și ar fi finanțat unele unități militare.

Luptătorilor voluntari ruși li se promit adesea salarii bune pentru serviciul lor, inclusiv prime de înscriere generoase, ceea ce reprezintă o mare atracție în comunitățile rurale cu rate ridicate de sărăcie și puține oportunități de angajare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează