G4Media.ro

MAE: Este regretabil că legea privind minorităţile naţionale din Ucraina a fost…

Sursa foto: Telegram - Zelenskiy / Official

MAE: Este regretabil că legea privind minorităţile naţionale din Ucraina a fost adoptată în absenţa unei noi consultări a Comisiei de la Veneţia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) consideră „regretabil” faptul că legea privind minorităţile naţionale din Ucraina a fost adoptată în absenţa unei noi consultări a Comisiei de la Veneţia, „a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător şi clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ”.

„De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absenţa unei consultări adecvate a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina, aşa cum a solicitat partea română”, se precizează într-un comunicat oficial transmis de MAE.

În acest context, MAE solicită autorităţilor ucrainene „să consulte Comisia de la Veneţia chiar şi în acest stadiu şi să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de şase luni pentru intrarea sa în vigoare”.

Ministerul român aminteşte că „România susţine pe deplin parcursul european al Ucrainei şi înţelege dorinţa firească de accelerare a procesului de apropiere de UE, însă semnalează faptul că accelerarea intempestivă a procesului de legiferare în acest domeniu a afectat, de o manieră semnificativă, procesul de consultare cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, care ar fi trebuit să fie unul de substanţă, anterior adoptării legii”.

MAE subliniază că a solicitat în mod repetat părţii ucrainene consultarea temeinică a comunităţii române din Ucraina în procesul elaborării şi adoptării legii.

Pe fond, arată reprezentanţii ministerului român, legea reprezintă „o variantă îmbunătăţită în raport cu proiectele anterioare analizate la nivelul legislativului ucrainean”.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că va continua coordonarea cu reprezentanţii comunităţii române şi dialogul susţinut cu autorităţile ucrainene pentru asigurarea respectării depline şi promovării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv în baza obligaţiilor internaţionale asumate de Ucraina în materie, pe care şi legea le recunoaşte în mod expres ca fiind prioritare.

„Partea română a invocat permanent în contactele cu partea ucraineană promisiunea preşedintelui Ucrainei conform căreia persoanele aparţinând comunităţii române din Ucraina vor beneficia de acelaşi tratament de care beneficiază în România persoanele aparţinând comunităţii ucrainene”, punctează MAE, potrivit Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Precum legile justiție la noi.

  2. Naziștii ucrainieni nu se dezic. Vor sa șteargă orice urma de identitate naționala a romanilor. Dar hei, slava !

  3. Nu vreau să bag bățul prin gard dar așa se pare că merg lucrurile: Cu europa se negociază și se fac consultări doar cand e vorba de primit fonduri și armament. Pe de altă parte românica nu are niciun cuvânt de spus nicăieri și nu vor fi ucrainenii primii care ne vor întreba ceva în legătură cu orice. Oricum nh i-am văzut nici pe moldoveni să se înghesuie la unirea cu românica deci pe aici se latră cam degeaba.

    • Corect.
      Si noi sa i sustinem pe refugiati, cand ei nu ii sustininpe cetatenii ucrainieni de etnie romana.
      Cam asa arata moaea.

    • „nh i-am văzut nici pe moldoveni să se înghesuie la unirea”

      Și cum trebuiau să se înghesuie dacă liderii politici de ambele maluri ale prutului până în 2021 avea cu totul alte interese?

      Poporul își alege conducători și conducătorii le arată calea pe care să meargă. Din 2021, politicienii de pe ambele maluri vorbesc din ce în ce mai mult despre unire. Inclusiv Ciolacu a zis că își dorește unirea. Mai așteaptă un pic.

  4. Un nou succes rasunator al politicii externe a Romaniei.

  5. Statul roman nu așteaptă opinia Comisiei de la Veneția, dar are pretenții de la alte state.

  6. Cand o sa respecte Romania deciziile Comisiei de la Venetia sa ceara si Ucrainei sa faca asta.
    Drepturile minoritatii romane trebuie respectate, dar guvernantii romani nu au credibilitate, der altora ce nu respecta chiar ei…

  7. In prezent Ucraina are statut de victima și, sub impulsul emoțiilor, victimele sunt percepute ca fiind inocente.
    Dar când războiul se va fi încheiat, sa vedeți naționalism ucrainean!
    Dacă nu e negociat ACUM statutul minorităților în Ucraina, iar minoritatea românească nu e apărată de statul roman, după război nu va mai exista picior de român în toată Ucraina.
    Politica se face fără emoții.

  8. pai ce facem domnilor, vorba ceea „nu musca mana care te hraneste”. Cum ar fi sa le su geram ca am avea dificultati in procesarea transporturilor de echipamente si mu nitie catre Ukraina pana legislativul lor nu trec o lege care sa corespunda rigorilor si valorilor europene la care ei sustin ca vor sa adere. Nu imi place ipocrizia Austriei, dar e mai tolerabila decat a Ukrainenilor, care in anumite momente arata ca au mult mai mult in comun cu ruzznacii decat cu europenii.

    Iar voi cei de la G4 ori sunteti batuti in cap sa cenzurati comentarii perinente si sa le lasati pe alea cu injurii ori aveti filtre de rasul curcilor.

  9. De vreo 2 ani săracul Aurescu se milogeste în fata lui Kuleba(ministrul de externe al Ucrainei) sa recunoasca inexistenta „limbii moldovenesti” și ala îl ignora ca pe un catel care da tarcoale pe la masa. Tot repeta papagaliceste ca a zis nu știu ce Zelensky…Sa fim serios: sa te aștepți de la un actor-politician sa vorbească serios e de domeniul rasului..

  10. Pentru budiștii ăștia vor unii să ne bage în război. Doar regretați sau și faceți ceva? Sau din contră încetați să mai faceți. Nu mai întrebați la licu.rici, că știți ce vă răspunde. Ca Austria. Ciocu’mic și poziția ghiocel, că știm noi ce vă trebuie.