G4Media.ro

Macron, acuzat că se implică prea mult în regiunea Sahel: Ce am…

Sursa foto: European Council

Macron, acuzat că se implică prea mult în regiunea Sahel: Ce am face dacă un astfel de puci ar avea loc în Bulgaria ori în România? Am spune la fel că nu ar trebui să ne angajăm prea mult?

Ambasadorul Franței din Niger va rămâne în post în ciuda presiunilor făcute de junta venită la putere în urma unui puci, anunță președintele Emmanuel Macron în cadrul unui discurs făcut în fața ambasadorilor reuniți la Palatul Elysée. Dar și în ciuda faptului că tot mai multe capitale îi sugerează că se implică prea mult în regiune. Ce ne-am face dacă un astfel de puci ar avea loc în Bulgaria ori în România?, s-a întrebat în acest cotext întreabă liderul de la Palatul Elysée, scrie RFI.

Consiliul Național pentru salvarea patriei (CNSP) care a preluat puterea în Niger, la finele lui iulie, i-a dat, pe 25 august, 48 de ore ambasadorului francez pentru a părăsi Niamey.

Ministerul de Externe francez a precizat, de partea sa, că „puciștii nu au nicio autoritate pentru a formula o astfel de cerere, doar autoritățile alese în mod legitim o pot cere”.

Ambasadorul este în continuare la Niamey, potrivit declarațiilor făcute de președintele Emmanuel Macron care, a evocat situația în cadrul reuniunii anuale a diplomaților francezi, ce a avut loc luni dimineață, la Palatul Elysée.

Președintele Franței, Emmanuel Macron a precizat că unele capitale – de la Washington și până la unele europene- i-au cerut să nu se implice prea mult deoarece devine periculos. Dar, se întreabă el, dacă un astfel de puci ar avea loc în România ori în Bulgaria, nu ar trebui să reacționăm?

„Este o lovitură de stat împotriva unui președinte ales democratic, ce provine dintr-o etnie minoritară care a început reforme curajoase, economice, politice dar care clarifică mai toate domeniile, un președinte care este angajat în întreaga agendă internațională – aceeași care este a noastră și a Națiunilor Unite. Acesta este ținut ostatic de puciști de o lună, în palatul prezidențial. Ni s-a reproșat că Franța este prea angajată în a-l susține pe președintele Bazoum. Dar ce am face dacă s-ar întâmpla așa ceva în Bulgaria ori în România? Am spune la fel că nu ar trebui să ne angajăm prea mult?”, a declarat Emmanuel Macron.

Președintele Franței consideră că politica Parisului este cea bună. Şi nuanțează faptul că această politică se axează pe curajul președintelui Mohamed Bazoum, pe angajamentul diplomaților și a ambasadorului aflat la Niamey care rămâne în post în ciuda amenințărilor și a presiunilor formulate de junta nelegitimă instalată la putere și grație forțelor de securitate și a militarilor prezenți în Niger.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Pai în Ungaria deja este un regim dictatorial la putere și uite ca Franța nu face nimic.
    De ce? Pentru ca Ungaria nu a fost colonie franceza.

  2. I n RO se instalează de 8 ani un regim prorus și antidemocratic

  3. E drept ca Președintele Iohannis muncește zilnic pentru ca diferența dintre România și statele SAHEL sa scadă continuu, dar chiar ar putea avea loc un puci in România?!

    Cine sa îl dea, căci toate instituțiile , de forța, sau de orice fel, sunt subordonate cleptocrației. ..

  4. vedeti „albirea” AUR de catre Israel si mentionarea Romaniei de Macron ca subiect de puci…nu-i asa ca incepe sa prinda contur un cosmar?

  5. Une déclaration maladroite, mai macroane, ce treaba au Ro sau BG cu tarile africane din punct de vedere politic? dar ce te mai astepti de la politicienii din ziua de azi, ai nostrii sint varza dar si occidentalii bat cimpii iar Macron e sef la declaratii de genu asta (nu el spusese acu vreo 2-3 ani ca NATO e in moarte clinica)