G4Media.ro

Lunga noapte spaniolă. Culisele marii încleștări pe tema mediului de la Madrid

Lunga noapte spaniolă. Culisele marii încleștări pe tema mediului de la Madrid

Cum aduci 196 de state împreună? La Conferința pentru Climă, organizată de ONU la Madrid, divergențele sunt evidente. În culise, în prelungiri, se caută încă o soluție de compromis, arată Deutsche Welle într-o analiză dedicată evenimentului din Spania.

Lumea așteaptă un singur anunţ: „Participanții la cea de 25-a conferință ONU dedicată Climei (COP25) au căzut de acord asupra unei declarații comune.” Anunțul se lasă însă așteptat. Iar negocierile se prelungesc de la o oră la alta, întocmai ca și la întrunirile anterioare dedicate climei.

Și în timpul nopții, textele au fost din nou editate, au fost căutate noi formule de compromis care să ascundă oarecum interesele atât de diferite. Și de această dată vor exista voci care vor lăuda formulările, în vreme ce alții le vor critica fără nicio reținere.

Inițial, COP25 trebuia să se încheie vineri, la ora 18.00, după două săptămâni de dezbateri intense. Dar întrunirea finală din plen a fost de mai multe ori amânată. Președinta conferinței, responsabila pe probleme de mediu din Chile, Carolina Schmidt,  i-a avertizat pe participanți că: „Lumea este cu ochii pe noi.”

Mărul discordieiarticolul șase

Până în ultimul moment, temele principale au continuat să fie intens dezbătute. Mai ales articolul șase din Acordul de la Paris a dat bătăi de cap participanților. Acest articol se referă și la includerea mecanismelor de piață în majorarea contribuțiilor statelor naționale la protecția climei. Pe baza acestei prevederi, un stat ca Germania, de exemplu, poate finanța o țară africană în scopul reducerii utilizării energiilor fosile, iar economiile în emisiile de noxe astfel rezultate pot trece în contul Germaniei.

Bineînțeles că și banii contează. Deosebit de discutată a fost problema pagubelor și a pierderilor irecuperabile cauzate de schimbările climatice, importantă fiind finanțarea pe care au mizat statele mai sărace.

Schulze: UE foarte aproape de cel mai mare succes

Responsabila de mediu din guvernul de la Berlin, Svenja Schulze, care reprezintă Germania la summitul de la Madrid, a amintit de marea realizare obținută nu la Madrid ci la Bruxelles: „Cel mai mare succes despre care am discutat aici vine din UE.” Decizia luată la summitul UE de vineri, referitoare la neutralizarea gazelor cu efect de seră până în anul 2050, „a făcut valuri incredibile”. Se recunoaște că Europa „preia rolul de lider”, a spus Schulze pentru Deutsche Welle.

Reprezentanții mișcării Fridays for Future s-au arătat profund dezamăgiți de rezultatele conferinței. Încă înainte de finalul dezbaterilor, activiștii au anunțat, la o conferință de presă, că summitul nu a făcut mai mult decât să „caute portițe de scăpare”.

Cea mai faimoasă reprezentată a mișcării, Greta Thunberg, a vorbit despre responsabilii politici, care încearcă să fugă de responsabilități. Fridays for Future a organizat pe parcursul săptămânilor de dezbateri din cadrul COP25 mai multe proteste, nu doar în capitala Spaniei ci și în alte țări.

În principiu, conferința de la Madrid trebuia să adopte un plan concret pe baza căruia să fie atinse obiectivele Acordului de la Paris, din anul 2015. Atunci aproape 200 de state s-au angajat să limiteze încălzirea globală cu sub două grade, pe cât posibil cu 1,5 grade în raport cu temperatura medie din perioada anterioară industrializării.

În acest sens se impune reducerea semnificativă a emisiilor de noxe, în special a dioxidului de carbon rezultat în urma arderii cărbunilor, a folosirii petrolului și gazului. Până în prezent indicele continuă să crească, chiar și la finalului acestui an fiind prognozate noi majorări ale acestei îngrijorătoare valori.

Foto: Poluarea mediului (Pixabay)


 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. In spatele unei lupte aparent inocente se afla in fapt o alta fațetă hidoasa a extremei stangi anti capitaliste care se folosește de problemele mediului pentru a-și atinge idealul meschin. Pentru asta folosește mase de manevră impingand tineri plictisiți de bunăstare spre extremism și alienare.

  • ”In spatele unei lupte” evident mizerabile ”se afla in fapt o alta fațetă hidoasa a extremei” po-puliste înrudite cu ”stanga anti capitalista care se folosește de problemele mediului pentru a-și atinge idealul meschin”: păstrearea status quo-ului actual convenabil pentru o minoritate de șmecheri cu afaceri dubioase care nu sunt interesați să țină pasul cu evoluția tehnologică. . ”Pentru asta folosește mase de manevră impingand tineri plictisiți de bunăstare spre extremism și alienare” otrăvindu-i cu tot felul de porcării rasiste, antisemite, machiste, xenofobe.

 2. Un mare eșec
  Chiar daca se va ajunge la un”consens” acesta probabil nu va fi respectat.
  Țările „mici” au dreptate să respingă articolul 6 al tratatului de la Paris. Marile economii au dreptul să continue să polueze.
  Za ne zică Greta Thunberg cate tone de gaze cu efect de seră s-au aruncat în atmosferă cu ocazia acestui conferințe.

 3. Emisii gaze de sera: UE contribuie doar cu 9%.
  Despre ce vorbim, de fapt unde ar trebui redusa poluarea?

  • Bun și care e ideea? UE ar trebui să o crească, să-i egaleze pe ceilalți?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.