G4Media.ro

Lumea trebuie să se pregătească de eventualitatea ca noul coronavirus să rămână…

sursa foto: Pexels

Lumea trebuie să se pregătească de eventualitatea ca noul coronavirus să rămână „printre noi” multă vreme în pofida vaccinurilor, susține șefa Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor

Lumea trebuie să se pregătească de eventualitatea ca noul coronavirus să rămână „printre noi” multă vreme în pofida vaccinurilor, a avertizat vineri directoarea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), făcând apel la păstrarea pentru moment a restricţiilor din Europa, relatează AFP.

„Acum pare să fie mai probabil să rămână” decât să dispară, a declarat Andrea Ammon, şefa ECDC. „Pare foarte bine adaptat la oameni. Deci trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea ca el să rămână printre noi”, a adăugat ea.

„Nu ar fi primul virus care rămâne printre noi pentru totdeauna, deci nu este o caracteristică neobişnuită pentru un virus”, a mai spus şefa agenţiei sanitare europene cu sediul la Stockholm.

Dacă vaccinurile permit reducerea foarte drastică a riscului de a contracta COVID-19, oamenii de ştiinţă nu ştiu încă dacă ele împiedică şi transmiterea virusului sau în ce măsură.

Cât va dura până se va şti mai clar dacă vaccinurile opresc transmiterea virusului? Potrivit şefei ECDC vor fi necesare „câteva luni”. „Se efectuează studii dar este necesar un volum mai mare de oameni vaccinaţi pentru a putea înţelege”, a precizat Andrea Ammon.

Variantele, în special cele sud-africană şi braziliană, complică datele problemei, întrucât există suspiciuni că ar putea slăbi eficacitatea vaccinului.

„Întrebarea este ce implică asta pentru eficacitatea vaccinului”, a subliniat Andrea Ammon, dând exemplul gripei sezoniere, care obligă la adaptarea vaccinurilor în fiecare an.

„Este posibil ca acelaşi lucru să se întâmple, sau ca la un moment dat virusul să se stabilizeze şi ca noi să putem utiliza un vaccin pentru o lungă perioadă”, a declarat ea pentru France Presse prin videoconferinţă.

În plus, directoarea ECDC a făcut apel la ţările UE să-şi menţină restricţiile în vigoare în prezent, în pofida unei scăderi a numărului de cazuri în majoritatea statelor europene.

„Este încă un tablou contrastant (…) Nu suntem încă la finalul problemelor noastre”, a afirmat ea, atrăgând atenţia asupra faptului că toate statele UE – cu excepţia Finlandei – se află încă într-o situaţie epidemiologică „serioasă”, potrivit criteriilor ECDC.

„Toată lumea s-a săturat de măsuri, dar când alergi o probă de fond (…) trebuie să parcurgi şi ultimii kilometri”, a pledat ea.

Numărul de noi cazuri cotidiene în întreaga Europă se apropie în prezent de 150.000, faţă de circa 250.000 în urmă cu o lună, potrivit datelor oficiale compilate de AFP.

Orice relaxare a măsurilor trebuie să se facă într-un mod „progresiv” şi „numai atunci când observaţi că numărul de cazuri rămâne stabil sau scade puteţi trece la o nouă etapă”, a recomandat ea.

Confruntată cu o penurie de vaccinuri agravată de întârzierile livrărilor, Uniunea Europeană a avut un demaraj dificil al campaniei sale de vaccinare începută la sfârşitul lui decembrie.

Potrivit ultimei centralizări a datelor oficiale de vineri, numai 3% din populaţia UE a primit cel puţin o doză, iar 1,4% pe amândouă, cu un total de 20 de milioane de doze administrate.

Comisia Europeană, criticată pentru modul în care a gestionat vaccinarea, şi-a fixat ca obiectiv să inoculeze 70% din populaţia adultă „până la sfârşitul verii”.

„Toată lumea vrea acest lucru, toate eforturile merg în această direcţie”, a răspuns Andrea Ammon, întrebată fiind dacă acest obiectiv i se pare realizabil.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Asta am spus o in urma cu 1 an, desteptilor, nu avetzi ce i face cu toate vaccinurile voastre. Ar trebui poate sa incercati sa aflatzi de unde a venit karkaletele, si de ce nu s a gasit gazda intermediara si de ce nu poate fi cultivat in laborator. Capisci?

    • Ideea nu e sa-i facem noi ceva, ci sa nu ne mai face el ceva noua. Si aici vaccinurile clar ajuta. In plus, nu e exclusa nici eradicarea prin vaccinare, dar nu e clar daca merita costurile.

    • vaccinurile sunt si vor fi tot timpul in urma tulpinii de anul viitor, pt ca este o gripa, prin urmare va ramane printre noi for ever. si evident ca la unii le va fi fatala, altii vor trece fara stress. raman intrebarile: cum avem vaccin eficient 95 % cand testele au eroare 30 %, care e gazda intermediara, de unde a venit si de ce nu se poate cultiva in lab? restul e cancan si abureala!

    • Vladut, tata, nu exista eradicare prin vaccinare!! Nu a existat si nu va exista!! Coronavirusurile nu pot fi eradicate, este chiar asa greu sa intelegeti, obisnuiti va!!

    • Ce vrei sa spui cu „nu se poate cultiva in laborator”? E virus, nu e bacterie, il izolezi, nu il cultivi. Orice vaccin e in „urma” virusului, nu pentru ca e un virus gripal, ca nu e, ci pentru ca vaccinurile se modeleaza dupa agentul patogen. Cum ai putea sa faci vaccinuri pentru milioanele de mutatii posibile ale unui virus? Si de ce ai face asta? Bolile eradicate prin vaccinuri cum de au fost eradicate? Cine v-a mintit ca e vreo asemanare intre virusul gripal si coronavirusul asta? N-au absolut nicio legatura. Nu este nici pe departe la fel de mutagen ca virusurile gripale sau ca HIV. Tu ai idee ce e ala un vaccin? Ce treaba au vaccinurile cu erorile la teste? Cunoasterea genomului e una, eroarea de recoltare sau de prelucrare a unui test e altceva. Daca 30% din maioneze se taie, asta inseamna ca nu se stie cum se face o maioneza? Si nu e de 30%, au fost raportare erori de testare intre 2% si 29%, depinzand de locul de unde si cat de corect se preleveaza tamponul si de numarul de cicluri de multiplicare. Testul, efectuat corect, are o sensibilitate de 97%. De unde, naiba, veniti cu toate prostiile astea de analfabeti stiintific?

    • Singurele boli eradicate pana acum au fost eradicate de vaccinuri, deci evident ca se poate eradica. Asta nu inseamna ca vom si reusi.

      Pana cand s-a demonstrat ca vaccinurile contra COVID-19 functioneaza, circula si povestea ca „nu se poate face un vaccin pentru coronavirusuri”, iar ulterior s-a demonstrat ca este foarte usor, practic a durat doar doua zile realizarea unui vaccin, dupa ce codul genetic al virusului a devenit disponibil. Testarea vaccinurilor a durat restul de 11 luni, realizarea unui vaccin este banala.

      Da, virusul se schimba. Dar acum putem reactiona mult mai repede si adapta vaccinurile la aceste schimbari, pentru ca stim deja ca metodele folosite pentru producerea de vaccinuri sunt sigure, si trebuie facute doar ajustari minore pentru alte variante de virus.

      Asadar, never say never. Asa ziceau unii ca nu putem zbura. Sau nu putem merge pe luna. Aducand ca „dovezi” pentru afirmatiile aberante ca „nimeni n-a mai mers pana acum pe luna”, si „niciun om n-a mai zburat pana acum”.

      Cand investesti suficient efort si resurse aproape orice este posibil, daca nu este interzis de legile fundamentale ale fizicii. Asa cum spuneam mai sus, singura intrebare este daca este sau nu neaparat nevoie sa-l eradicam. Daca nu merita efortul, nu va fi eradicat. Daca merita, va fi. It’s that simple.

    • Au fost eradicate zeci de epidemii prin vaccinare(popiomelita, variola,tbc,etc),evident ca apar cazuri izolate pentru ca nu s-a vaccinat toata populatia planetei,dar un focar izolat e stins repede,o pandemie fara vaccinare face zeci de milioane de victime(vezi 1918) pana se imunizeaza toata populatia.Ce e prostia asta cu selectia naturala,daca te musca un caine faci vaccin antirabic nu stai ca prostu’ sa vezi ce se intampla.

  2. Botnita si pepsiglas, intre orele 23 si 5, pe o raza de o suta de metri in jurul scolilor! Daca faceti toate astea, plus vaccin, plus inchis bisericile de langa moluri, virusul va fi invins… niciodata?

  3. Boala este rodul pacatului . Pacatului din noi , savirsit zi de zi , ceas de ceas . Noi indepartam efectul la cauza nu umblam pentru ca sintem …. asa cum sintem .

    • Bravo fiule! Te-am învățat bine! Să trăiască familia ta și copilașii tăi. Sa dai 1 leu la catedrală!

    • Boala este rodul unui tip care a mers in jungla sa prinda lilieci sa vanda la piata in Wuhan.

      Toti fraierii religiosi ies la iveala acum.

  4. Cerem, în aceste condiții foarte periculoase, carantina pe veci. Amin!

  5. Partea buna e ca majoritatea victimelor nici nu știu ca sunt bolnave pana nu sunt testate special pentru asta. Si trăiesc asa, in ignoranta totala fata de boala secolului, de parca ar fi sănătoși.

    Partea proasta e ca, desi se cunoște mecanismul inflamator prin care boala omoara, nu avem la dispoziție nici o molecula (buna, rea, slaba, agresiva) cu efect antiinflamator… A, stai! Sunt cateva eficiente si ieftine… dar sunt ignorate activ ca schema terapeutica.

    Acum, daca am putea trata pacientii fără să-i mai ardem de vii, ar fi un real progres al omenirii. Poate am trata si alte boli mai grave, alte probleme ce tin de viata cotidiana si viitor.

    • Eu astept cu nerabdare pilula anti furat si vaccinul anti prostie.
      Sunt probleme mai grave decat covidu asta.
      Doar ce am urmarit un episode din MacGyver despre Great Reset.
      Daca omenirea e considerata o boala planetara atunci covidul e o incercare de vaccinare anti umana.Oare covidul asta e de acord sa fie atacat cu medicamente si palinca sau clor?
      Un pic de empatie oare este si el o creatura lasata libera de Dumnezeu? cine ne da dreptul sa il batem cu antibiotice si sa i dam dureri de cap, sal lasam fara piciorusele alea dragute.
      #saveCovid.

  6. Evident ca virusul va circula ani buni dar prin mutatii exista sansa sa devina mai adaptat pentru traiul in corpul uman ,deci mai putin nociv. Tulpina care a generat pandemia de gripa spaniola a aparut in focare izolate pana prin anii 50.Vaccinul in schimb e o mare gura de oxigen si la propriu si la figurat,prin impiedicarea aparitiei formelor grave care necesita spitalizare,poate in a doua jumatate a anului se va porni si economia inghetata in anumite sectoare de un an

  7. E mama omida tanti aia?
    Eu zic sa cumparam un kill de clor/1 de hasis sau ce substanta ajuta si 2 botnite si scapam.
    Sa zicem ca nu e eradicat dar daca ai vaccinul si e usor de raspandit la toate cabinetele locale atunci nu vor mai fi blocate spitalele aiurea.

  8. Cand ma gandesc la Naivitatea unora dintre noi care credeam ca tot ce se spune in OCCIDENT, E PURUL ADEVAR…
    FRATI ROMANI, STATI LINISTITI!
    AU SI EI NEISPRAVITII, INCULTII, SEMIDOCTII, PALAVRAGII LOR!
    EI NU STIU CUM ARATA MODIFICARILE DATE DE VIRUS IN TESUT SAU CAT DUREAZA IMUNITATEA DUPA VACCIN SAU BOALA, INSA ISI DAU CU PAREREA CAT VA TINE PANDEMIA, CE MUTATII VOR VENI, ETC, ETC..
    HAI SIK….

  9. „directoarea ECDC a făcut apel la ţările UE să-şi menţină restricţiile în vigoare în prezent” – pana cand mentinem restricţiile? La nesfârșit pentru ca e clar ca sansele va virusul sa dispara complet sunt aproape 0.
    Sau ne vom trăi restul vietii intr-un mod ciclic, restricții, în pic de relaxări cand scad nr de îmbolnăviri, iar restricții cand cresc îmbolnăvirile etc?
    Nu exista o alta planeta pe care sa emigrez? Sincer niciuna din cele 2 variante nu reprezintă idealul meu in viața…
    Oare pana aici sa fi fost partea cea mai buna a vietii mele?