G4Media.ro

Ludovic Orban: Să facem achiziția de grâne cât mai repede, pentru a…

Ludovic Orban: Să facem achiziția de grâne cât mai repede, pentru a asigura securitatea alimentară a țării, apoi se va relua exportul

Premierul României anunță că măsura de suspendare a exprotului de grâne va înceta doar după ce statul Român își va asigura rezerva de stat, care să mențină securitatea alimentară a României.

„În ceea ce priveşte grâul şi porumbul, trebuie realizate achiziţiile de urgenţă la rezerva de stat. Am vorbit cu domnul ministru al Finanţelor, o să putem aloca resursele financiare din fondul de rezervă. Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Adrian Oros,  împreună cu ministrul Marcel Vela şi cu Administraţia Rezervelor de Stat, vor trebui de urgenţă să identificaţi cantităţile necesare pentru a asigura securitatea alimentară şi să facem achiziţia cât mai rapid din punct de vedere procedural, pentru că măsura interdicţiei la export nu poate fi decât o măsură temporară, iar motivaţia acestei măsuri ţine de asigurarea securităţii alimentare a României”, a spus Orban în cadrul ședinței de Guvern, conform Agerpres.

„Nu putem lipsi românii de pâinea de pe masă, numai pentru că e o conjunctură de piaţă care îi stimulează pe mulţi să exporte. Sigur, se vor relua exporturile, dar întâi să ne asigurăm că avem în rezervele de stat cantităţile necesare. Iar aici va trebui să ne mişcăm foarte repede”, a mai spus premierul.

Pe 10 aprilie, Ludovic Orban declara că măsura interzicerii exportului gârnelor vizează doar spațiul extracomunitar, fapt ce nu i-a împiedicat însă pe greci să se plângă de măsura impusă de Guvernul României.

Ministrul grec al Dezvoltării Agricole şi Alimentaţiei, Makis Voridis, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia României de a interzice exportul unor produse, într-o scrisore adresată comisarilor europeni abilitaţi pe probleme de agricultură: Janusz Wojciechowski, comerţ, Phil Hogan, piaţă internă, Thierry Breton şi sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, scrie Capital.gr

„Decizie încalcă principiile de bază şi regulamentele atât ale Pieţei Comune, cât şi ale Politicii Agricole Comune şi de aceea cere Comisiei Europene să intervină imediat pentru a nu fi nevoite şi alte state membre să adopte practici similare şi să aplice contramăsuri drept răspuns la această evoluţie negativă”, a relatat publicația greacă.

Sursa Foto: Guvernul României

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. pai de ce nu refaceti rezerva de la fermierii astia carora le-ati interzis exportul? Dar platiti-le pretul pe care-l incaseaza ei.
    Si sa nu mai vorbim ca au contractele antamate cu mult timp in urma si ii puneti in situatia sa nu-si poate respecta obligatiile.

  2. E STARE DE URGENȚĂ, DA? BLOCAȚI EXPORTURILE! URGENT! CE MAI AȘTEPTAȚI? CEI CARE EXPORTĂ ÎN STARE DE URGENȚĂ TREBUIE SĂ SUPORTE CONSECINȚE! NU TREBUIE SĂ NE CONDUCĂ ALȚII! LA NOI ÎN ȚARĂ, POPORUL ROMÂN ARE PRIORITATE! NU LĂSAȚI ALTE ȚĂRI SĂ NE IA PÂINEA DE SUB NAS!

    • Nu ne ia nimeni painea. E platita la pretul pietei, adica mai scump decat la noi.
      Cand floarea soarelui sau zaharul sunt scumpe la noi si mai ieftine din import, atunci ce sa facem?!?

  3. Export și achiziții de grâne?!

  4. nu sunt de acord cu demisia premierului Orban, mai ales in aceasta perioada complicata, a facut o greseala: nu e bine dar sa le fie ca un dus rece, personal voi vota cu PNL USR Ciolos indiferent de greselile pe care le vor face, deoarece alternativa este mafia alde psd udm care fac orori in serie, asa ca puie msd forever in vecil vecilor

  5. Poftim? Adica avem o tampenie intr-o alta ordonanta?
    Logica obtuza invinge in guvernul PNL.
    Trei comisari spun ca un stat care e in UE de vreo 13 ani nu pricepe nimic din cum functioneaza treaba.

  6. Astia au exportat tot, acum degeaba au sistat exporturile, ca nu mai avem nici pt supravietuire pana la toamna. Avem 700.000 tone, si consumam180.000 tone per luna… Daca e seceta… Foametea scrie pe noi!