
Loro Piana, brandul de lux deținut de LVMH, plasat sub administrare judiciară în Italia pentru exploatarea muncii
Un nou caz de exploatare a muncii care implică un brand de lux a ieșit la iveală. De această dată este vorba despre Loro Piana, brand deținut de LVMH. Un tribunal din Milano a dispus plasarea companiei sub administrare judiciară pentru un an. Frédéric Arnault este CEO-ul companiei din 10 iunie, relatează Fashion United.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit agenției italiene de presă Ansa, măsura dispusă de judecătorii secției pentru măsuri de prevenire are legătură cu o anchetă condusă de procurorul Paolo Storari. Acesta a stabilit că Loro Piana a externalizat producția de articole vestimentare, inclusiv jachete, care ar fi fost fabricate în condiții de „exploatare a muncii”. FashionUnited a contactat Loro Piana pentru un punct de vedere, însă compania nu a emis nicio declarație până în prezent. Recent, compania a obținut o victorie juridică în lupta împotriva contrafacerii.
Revenind la cazul de exploatare a muncii, Loro Piana este un alt brand de modă de lux asupra căruia procurorul Storari a aruncat reflectorul. Acesta a obținut instituirea regimului de administrare judiciară din partea judecătorilor. Potrivit anchetelor desfășurate de Grupul de Protecție a Muncii din Milano, compania nu ar fi luat măsuri pentru a preveni și limita exploatarea forței de muncă în lanțul său de producție și nu ar fi implementat proceduri adecvate de verificare a condițiilor reale de muncă. De asemenea, nu ar fi monitorizat capacitatea tehnică a companiilor contractate. În acest fel, potrivit Ansa, Loro Piana ar fi facilitat, din culpă, exploatarea muncii.
Potrivit anchetei, casa de modă a încredințat producția unor articole vestimentare unei companii externe, Evergreen. Aceasta, neavând capacitatea de a onora comenzile, ar fi subcontractat munca către Sor-Man SNC din Nova Milanese, o companie care, la rândul ei, nu dispunea de capacitate de producție adecvată. Conform reconstrucției realizate de Parchet, pentru a reduce costurile, această companie ar fi apelat la fabrici chinezești. Acestea au fost ulterior închise de autorități, iar unul dintre patroni a fost arestat în luna mai. În hotărâre se menționează că aceste fabrici foloseau „muncă nedeclarată și clandestină, în medii nesănătoase și periculoase”. Muncitorii erau cazați „în dormitoare improvizate, pentru a fi exploatați la orice oră din zi sau noapte, fiind supuși unor ture de muncă (…) care depășeau cu mult cele prevăzute contractual”.
Acest sistem ar fi permis maximizarea profiturilor, determinând fabrica chineză care producea efectiv bunurile să reducă costurile cu forța de muncă (contribuții, asigurări, taxe directe). Aceasta a recurs la muncă „la negru” și clandestină. Totodată, nu ar fi respectat reglementările privind sănătatea și securitatea la locul de muncă și nici Contractul Colectiv Național de Muncă din sector, în ceea ce privește salariile muncitorilor, programul de lucru, pauzele și concediile. Potrivit Ansa, instanța a stabilit că acest „mecanism a fost întreținut de Loro Piana S.P.A”, care nu a verificat capacitatea reală a companiilor contractante și subcontractante (Sor-Man) cărora le-a încredințat producția. De-a lungul anilor, compania nu a efectuat inspecții sau audituri eficiente pentru a verifica în mod concret modul de funcționare a lanțului de producție și condițiile reale de muncă și de mediu.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.