G4Media.ro

Ziua 109 de război. Rusia susține că a distrus cu rachete de…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Ziua 109 de război. Rusia susține că a distrus cu rachete de croazieră Kalibr un depozit de arme occidentale aflat la 140 de km de România / Rușii au distrus un al doilea pod care leagă Severodonețk și Lysychansk / Zelenski: Donbasul rezistă / China, „foarte întristată” de evenimentele din Ucraina

Trupele rusești controlau majoritatea Severodonețkului, care a devenit epicentrul luptelor pentru controlarea regiunii Donbas din estul Ucrainei, dar ucrainenii continuă să controleze o zonă industrială din oraș. Între timp, sâmbătă, forțele armate ucrainene au anunțat că au primit noi sisteme de comunicații prin satelit Starlink de la fondatorul și directorul general al SpaceX, Elon Musk. Președintele ucrainean a afirmat, sâmbătă noaptea, că „Donbasul rezistă”.

Principalele evenimente ale zilei de duminică, 12 iunie 2022:

Ora 22:00 Șeful Comitetului rus pentru prevenirea torturii a anunțat duminică că a desființat organizația după ce autoritățile ruse au catalogat-o drept „agent străin”. Calificând eticheta drept o „insultă”, Serghei Babineț a declarat: „Nu vrem să continuăm să lucrăm fiind etichetați drept „agenți străini”. Considerăm acest termen o insultă și o calomnie”, a declarat Serghei Babineț pe Telegram, citat de The Guardian.

 • „În ciuda importanței evidente a misiunii noastre, autoritățile încearcă de mulți ani să o prezinte ca fiind străină și dăunătoare”, a mai spus el.
 • „Autoritățile trimit un semnal că tortura devine (sau a devenit deja) o parte a politicii guvernamentale”, a adăugat el.

Organizația a fost înființată în urmă cu 22 de ani și a lansat mai multe campanii pentru a îndemna autoritățile să investigheze relele tratamente aplicate de forțele de securitate și să pună în aplicare măsuri de prevenire.

Calificată deja drept „agent străin” în 2015 și din nou în 2016, organizația a decis să se dizolve înainte de a se reforma pentru a încerca să se scuture de această denumire. „Agenții străini” sunt supuși la numeroase constrângeri și proceduri anevoioase, în caz contrar riscând sancțiuni grele. Ei trebuie să își indice statutul în toate publicațiile.

Ora 21:30 Forțele rusești au distrus un pod care leagă orașul Sievierodonetsk de orașul geamăn Lysychansk, tăind o posibilă rută de evacuare a civililor, potrivit oficialilor locali, transmite The Guardian. Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Luhansk, a declarat duminică că armata rusă a distrus un pod peste râul Siverskyi care lega cele două orașe. El a adăugat că bombardamentele rusești din Lysychansk au ucis o femeie și au distrus patru case și un centru comercial. Potrivit șefului administrației din Șievierodonețk, aproximativ o treime din oraș a rămas sub controlul forțelor ucrainene, iar aproximativ două treimi se află în mâinile rușilor.

Ora 20:30 Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat necesitatea de a consolida legile anticorupție în Ucraina. După întâlnirea cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele Comisiei Europene a declarat:

 • „Mai este nevoie de implementarea unor reforme, pentru a combate corupția, de exemplu, sau pentru a moderniza administrația, ceea ce va contribui, de asemenea, la atragerea investitorilor.”

Ora 19:00 Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti din Republica Populară Lugansk nu intenţionează ”să ia cu asalt” uzina chimică Azot din oraşul Severodoneţk, unde trupele ucrainene continuă să lupte, a declarat un oficial separatist, sub rezerva anonimatului, relatează agenţia de presă rusă Interfax, potrivit BBC, citat de News.ro. Oficialul neidentificat a declarat pentru agenţia de ştiri rusă Interfax că negocierile cu trupele ucrainene din uzina chimică Azot nu au reuşit până în prezent să ajungă la un acord. ”Nu există planuri să fie luată cu asalt uzina Azot. Uzina este blocată. Trupele ucrainene care rămân acolo vor fi forţate să se predea”, a mai spus oficialul.

Ora 18:00 Kievul a stabilit prin Polonia şi România două rute pentru exportarea cerealelor şi evitarea unei crize alimentare globale, deşi perturbările au încetinit lanţul de distribuţie, a afirmat duminică ministrul adjunct de Externe ucrainean Dmitro Senik, transmite Reuters, citată de Agerpres.ro. Securitatea alimentară globală este în pericol deoarece invadarea Ucrainei de către Rusia a oprit exporturile Kievului de cereale prin porturile de la Marea Neagră, provocând creşterea preţurilor şi penurii semnificative, a explicat Senik.

Ora 17:00 Fostul militar britanic Jordan Gatley a fost ”împuşcat şi ucis” în luptele împotriva forţelor ruse din oraşul ucrainean Severodoneţk, a declarat familia militarului, relatează The Guardian. Jordan Gatley a părăsit Armata Britanică în martie pentru ”a-şi continua cariera de MILITAR în alte zone” şi a ajutat trupele ucrainene să-şi apere ţara împotriva Rusiei, potrivit declaraţiei emise de tatăl său, Dean Gatley, pe Facebook, transmite News.ro.

Ora 16:40 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a calificat duminică drept legitime preocupările de securitate formulate de Turcia în legătură cu opoziţia sa faţă de aderarea Finlandei şi Suediei la alianţa militară, relatează Reuters, citată de News.ro. Stoltenberg, care a fost primit duminică de preşedintele finlandez Sauli Niinisto, a explicat că este important să se aibă în vedere că Turcia a suferit mai multe atacuri teroriste decât orice alt aliat din NATO şi de aceea preocupările sale trebuie luate în serios.

Ora 16:09 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că statele membre ale Uniunii Europene se vor afla în faţa unei ”decizii istorice” la summitul blocului comunitar desfăşurat în perioada 23-24 iunie, în privinţa aderării Ucrainei, relatează dpa.

 • ”Sper ca peste 20 de ani, când ne uităm în urmă, să putem spune că am făcut ceea ce trebuie”, a declarat preşedinta Comisiei Europene în timpul călătoriei de întoarcere din Polonia, cu privire la decizia blocului comunitar în privinţa candidaturii Ucrainei la aderare.

Ora 15:58 Liderul separatist pro-rus Denis Puşilin din Republica Populară Doneţk, estul Ucrainei, a declarat că nu doreşte să schimbe sentinţa celor doi britanici şi a marocanului condamnaţi la moarte sub acuzaţia că au luptat cu armata ucraineană, considerând-o ”perfect echitabilă”, relatează Le Figaro. Detalii aici.

Ora 14:43 Armata rusă a distrus un al doilea pod care leagă orașele vecine Severodonețk și Lysychansk și îl bombardează pe cel de-al treilea, a declarat Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, potrivit BBC. Detalii aici.

Ora 14:40 Ucraina a stabilit două rute prin Polonia și România pentru a exporta cereale și a evita o criză alimentară globală, dar blocajele apărute încetinesc lanțul de aprovizionare, a declarat duminică ministrul adjunct de externe ucrainean, citat de Reuters. Detalii aici.

Ora 14:03 O grupare criminală specializată face contrabandă cu artefacte istorice de mare valoare din Ucraina, care sunt duse în Rusia, potrivit unei echipe internaționale de academicieni și experți în tehnologie digitală care urmăresc aceste furturi, scrie The Guardian. Detalii aici.

Ora 13:22 Rusia a atacat orașul Ciortkiv din regiunea Ternopil, vestul Ucrainei – 22 de persoane rănite / Moscova susține că a distrus un depozit de arme occidentale cu rachete de croazieră Kalibr. Detalii aici.

Ora 13:03 Eurodeputatul PPE Eugen Tomac a cerut duminică pedepsirea preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru vieţile distruse în războiul din Ucraina. Apelul său intervine cu ocazia comemorării deportărilor staliniste din iunie 1941. Detalii aici.

Ora 12:52 China afirmă că nu a oferit niciodată asistență materială Rusiei în conflictul din Ucraina, a declarat duminică ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, în cadrul conferinței de securitate Shangri-La Dialogue care are loc în Singapore, potrivit agenției rusești de presă TASS. Detalii aici.

Ora 12:14 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că statele membre ale Uniunii Europene se vor afla la summitul din 23-24 iunie în faţa unei ”decizii istorice” cu privire la eventuala candidatură a Ucrainei în vederea aderării ţării la UE, transmite duminică dpa. Detalii aici.

Ora 11:44 Fostele restaurante din Rusia ale grupului McDonald’s, care și-a anunțat plecarea după mai bine de 30 de ani de prezență ca reacție la conflictul din Ucraina, au fost redenumite „Vkusno i toșka” (Delicios și punct) de către noul lor proprietar rus, potrivit BFM TV. Detalii aici.

Ora 11:36 O aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, face, duminică, o misiune de transport umanitar pe ruta Otopeni – Rzeszów–Jasionka (Polonia) – Copenhaga (Danemarca) – Otopeni. Detalii aici.

Ora 11:04 Ucraina afirmă că a respins o serie de atacuri ale rușilor împotriva Severodonețk. Detalii aici

Ora 10:00 Forțele armate ale Ucrainei au publicat bilanțul zilnic privind pierderile militare rusești, potrivit The Guardian.

Potrivit Kievului, de la începutul invaziei, aproximativ 32.150 de soldați ruși au fost uciși. Ucraina susține că a distrus aproximativ 1.430 de tancuri, 2.455 de autocisterne și alte echipamente auto, 3.484 de vehicule blindate, aproximativ 1.000 de sisteme de artilerie, sisteme de lansatoare multiple de rachete și alte mijloace de apărare aeriană, 212 avioane, 178 de elicoptere și aproape 600 de drone, 13 nave maritime și 125 de rachete de croazieră.

Ora 9:20 Un dosar cu probe certificate de tehnologia blockchain ar putea ajuta la dovedirea faptului că Rusia a comis crime de război în Ucraina. Detalii aici

Ora 8:30 Povestea rusoaicei care trăia în Ucraina și s-a refugiat în România/ La 24 de ani, Elizaveta Babets este traducătoare și educatoare voluntară pentru integrarea copiilor ucraineni refugiați în Brașov. Detalii aici

Ora 7:55 China este „foarte întristată” de evenimentele din Ucraina

Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a declarat că Beijingul este „foarte întristat” de evenimentele din Ucraina, potrivit Sky News.

Wei a mai declarat că țara sa susține derularea de discuții între Ucraina și Rusia.

Ora 7:02 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, în discursul său pe care îl susține în fiecare seară, că Donbassul rezistă și că în Severedonețk au lor lupte de stradă „feroce”.

Acesta a comentat informațiile potrivit cărora locuitorilor din Herson, o parte a Ucrainei care a fost ocupată de Rusia încă din primele zile ale războiului, li s-au acordat pașapoarte rusești.

El a spus: „Știri despre distribuirea pașapoartelor rusești în Herson și despre distribuirea pașapoartelor în Melitopol au fost răspândite în mod activ în teritoriile ocupate și în Rusia.

Și m-am uitat la cine în aceste știri a fost prezentat ca fiind rezidenții din Herson și Melitopol care se presupune că doresc pașapoarte rusești. Câțiva colaboratori și oameni din anturajul lor.

Ei bine, nu părea o coadă pentru a obține un pașaport, ci o încercare de a obține un bilet pentru a fugi. Foarte demonstrativ”.

Zelenski a continuat: „Trupele ucrainene eliberează treptat teritoriul regiunii Herson”.

„Astăzi, satul Tavriiske a fost adăugat pe lista așezărilor restituite statului nostru. Există un anumit succes și în regiunea Zaporijia.”

În orașul Severodonețk continuă „luptele de stradă feroce”.

„Sunt mândru de toți apărătorii noștri care au reușit să oprească înaintarea acestor oameni ostili, a acestor ocupanți deja de multe săptămâni și să mențină apărarea noastră puternică”.

„Vă amintiți cum Rusia a sperat să captureze întregul Donbas la începutul lunii mai? Suntem deja în a 108-a zi de război, suntem deja în iunie. Donbasul rezistă”.

„Pierderile suferite de ocupanți, inclusiv în această zonă, sunt extrem de semnificative. În total, armata rusă are astăzi aproximativ 32.000 de suflete moarte. Și pentru ce? Ce ți-a dat ție, Rusia?”.

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. -Zele, avem vreo 200 de ortaci care au ieșit în piață aseară, dacă vreți, ți-i dăm și pe ăștia să te ajute să #reziști…Nu sunt ei cine știe ce, dar țin la terfeleală

 2. Cafteala mare intre Ucraina si Rusi … sper ca in viitorul apropiat dupa ce Ucraina clacheaza ,vine randul Moldo-vlahilor sa -i cafteasca Rusii , deja sunt la granita pe prut sa-i astept pe Rusi cu flori si cu paine calda … Patriotii Moldo-Vlahi stau la coada sa-si ridice pasapoartel pt vacanta prelungita …

  • Ivane vine foame mare la Tiraspol, globul ala de cristal rusesc iti da rateuri.
   Mergi prin Siberia sa iti aprofundezi cunostintele de mancurt, acolo e locul vostru.

 3. De unde ai scos-o ca NATO este vinovata de razboiul din UKR? Vinovati sunt rusii ca au jnvadat o tara independenta. Iar daca Ukr avea razboi civil, conflicte interne nu este treaba altor state sa intervina. Si le poate rezolva singura, este o tara uriasa si puternica.
  PS. Ucraina seamana mai mult cu Polonia decat cu Rusia.

 4. Cafteala mare intre Ucraina si Rusi … sper ca in viitorul apropiat dupa ce Ucraina clacheaza ,vine randul Moldo-vlahilor sa -i cafteasca Rusii , deja sunt la granita pe prut sa-i astept pe Rusi cu flori si cu paine calda … Patriotii Moldo-Vlahi stau la coada sa-si ridice pasapoartel pt vacanta prelungita …