G4Media.ro

Ucraina folosește două rute pentru exportul cerealelor, prin România și Polonia, și…

Sursa foto: Pixabay

Ucraina folosește două rute pentru exportul cerealelor, prin România și Polonia, și încearcă să deschidă o a treia, prin țările baltice

Ucraina a stabilit două rute prin Polonia și România pentru a exporta cereale și a evita o criză alimentară globală, dar blocajele apărute încetinesc lanțul de aprovizionare, a declarat duminică ministrul adjunct de externe ucrainean, citat de Reuters.

Dmitro Senik a declarat că securitatea alimentară globală este în pericol deoarece invazia Rusiei în Ucraina a oprit exporturile de cereale din Marea Neagră ale Kievului, provocând penurii generalizate și creșterea prețurilor.

Ucraina este al patrulea mare exportator de cereale din lume și spune că există aproximativ 30 de milioane de tone de cereale depozitate pe teritoriul controlat de Ucraina, pe care încearcă să le exporte pe cale rutieră, fluvială și feroviară.

Publicitate electorală

Ucraina se află în discuții cu statele baltice pentru a adăuga un al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a declarat Senik.

El nu a dat detalii despre cât de mult grâu a fost deja transportat sau va fi transportat prin aceste rute.

„Aceste rute nu sunt perfecte pentru că se creează anumite blocaje, dar facem tot posibilul să dezvoltăm aceste rute între timp”, a declarat el, în marja unui summit asiatic de securitate din Singapore.

Sistemul feroviar ucrainean funcționează pe un ecartament diferit de cel al vecinilor europeni, cum ar fi Polonia, astfel încât cerealele trebuie să fie transferate în trenuri diferite la graniță, unde nu există multe facilități de transfer sau de depozitare.

Redirecționarea cerealelor către România implică transportul pe calea ferată către porturile de pe Dunăre și încărcarea acestora pe barje pentru a fi transportate spre portul Constanța, un proces complex și costisitor.

Moscova, care numește războiul o operațiune militară specială și neagă că a lovit ținte civile și agricole, dă vina pe sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și pe minele maritime puse de Ucraina pentru scăderea exporturilor de alimente și creșterea prețurilor globale. Rusia este, de asemenea, un exportator major de cereale.

Războiul din Ucraina a dominat dezbaterile la reuniunea din Singapore, Dialogul Shangri-La.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...