G4Media.ro

Cum a arătat singura dezbatere dinaintea alegerilor prezidențiale. Doar Dan Barna, Theodor…

Cum a arătat singura dezbatere dinaintea alegerilor prezidențiale. Doar Dan Barna, Theodor Paleologu și Kelemen Hunor au acceptat invitația Europa FM

Dan Barna, Theodor Paleologu și Kelemen Hunor sunt singurii trei candidați care au acceptat invitația Europa FM de a participa la o dezbatere înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale. Aproximativ 30.000 de oameni se uitau la dezbatere la ora 21:00, fapt care confirmă interesul foarte ridicat al electoratului pentru o astfel de confruntare electorală. Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și Mircea Diaconu au primit de asemenea invitația postului de radio Europa FM însă au refuzat să participe la dezbatere.




Principalele declarații ale candidaților:

România peste 10 ani

Kelemen: România trebuie să fie o țară mult mai modernă decât este acum, un hub pentru Europa de Est, un jucător pentru această zonă a Europei, un stat unde oamenii nu pleacă, unde crește economia în fiecare an cu 3-4%, cu venituri și predictibilitate, cu posibilitatea de a construi un viitor.

Paleologu: Îmi doresc o țară cu autostrăzi, infrastructură feroviară, un spitale unde să nu mai moară oameni. O țară în care să fie stabilit principiul meritocratic, dar unele proiecte sunt mai lungi decât 10 ani. Dar trebuie gândit pe termen și mai lung, de peste 20 de ani. Țara asta are nevoie de shcimbări care nu se fac rapid. Educația nu se schimbă repede, se schimbă direcția. E nevoie să schimbăm direcția în multe domenii.

Barna: Provinciile istorice conectate prin autostrăzi. O Românie digitalizată, plata taxelor și impozitelor prin mobil, caluclator, mersul la ghișeu trebuie să fie o excepție. O Românie în care propriii ei locuitori au încredere.

Pentru sau împotriva alegerilor anticipate anul viitor

Paleologu: Constituția lasă puține speranțe pentru așa ceva, nu văd șanse pentru acest lucru. Trebuie să schimbăm Constituția și unul dintre ele este exact același lucru: puterea președintelui de a organiza anticipate. Ar fi trebuit să avem anticipate după 26 mai.

Barna: Alegeri anticipate sunt soluția morală corectă pentru România. Ele sunt greu de făcut, dar necesare. Alegerile anticipate sunt necesare pentru că dacă stăm un an de zile cu guvernarea PNL ciuca bătăii PSD, ne vom trezi că tot efortul societății să scăpăm de PSD va fi aruncat la gunoi. De aceea sunt importante alegerile de duminică: dacă îi trimitem în turul 2 îi validăm din nou. Despre ce schimbare de Constituție să vorbim dacă nu schimbăm acest Parlament al rușinii?

Kelemen: Și mâine putem organiza alegeri anticipate. Nu trebuie să ai timp la dispoziție nici măcar jumătate de an să ce? Și mâine merg în fața oamenilor să spun ce am făcut și ce am de făcut mai departe. Dar trebuie să spunem și modul în care vom ajunge la anticipate? Pe actuala construcție nu se poate ajunge, indiferent ce am dori. Vreau, dar nu se poate ajunge. Restul e demagogie. Cei care au votat Guvernul PNL nu doresc anticipate pentru că dacă doreau nu votau Guvernul Orban.

Cum să arate schimbările din Constituție

Barna: Președintele să poată numi un nou premier, dacă moțiunea e de succes, fie să dizolve Parlamentul dacă nu există o majoritate. De asemenea, cred că în Constituție trebuie să se stipuleze fără penali în funcții publice. Apoi, un alt element, principiul reprezentativității aleșilor, apoi sigur sunt și alte elemente legate de CCR etc.

Kelemen: Acum câțiva ani, în 2013, am încercat o revizuire a Constituției destul de bună. În 2014, CCR a zis că nu se poate. Se poate și fără Revoluție. Principiul cel mai important: separarea puterilor în Stat. În actuala Constituție am copiat greșit sau fără să fim atenți Constituția Franței. Aș schimba radical și aș opta pentru republică parlamentară, nu trebuie să pui toată puterea în mâinile unui singur om, președintele. Aș da atribuții total diferite celor două camere parlamentare, dar aș păstra bicameralismul. Aș face un CSM separat pentru judecători și un CSM pentru procurori. Aș face și reforma serviciilor secrete astfel încât să nu fie nicio ingerință din politică și justiție. Aș pune și o chestiune importantă pentru fiecare cetățean: să fie recunoscute minoritățile ca parte constituantă a statului român.

Paleologu: În primul rând, propun o dezbatere națională, francă, onestă despre forma de guvernământ: monarhie sau republică? Cred că merităm o asemenea dezbatere. Republica a fost instaurată de tancurile sovietice, n-am avut o dezbatere de 30 de ani încoace. În ceea ce privește disputa republică parlamentară sau semi-prezidențială, eu cred că majoritatea românilor își doresc în continuare să își aleagă președintele prin sufragiu universal, iar republica parlamentară e cea mai puțin populară. Absolut categoric 300 de parlmentari, categoric de acord și cu ”fără penali”, am și semnat și vă felicit pentru acest lucru. Aș propune și două tururi de scrutin.

Kelemen: Eu nu vreau să fiu șeful statului. Eu nu vreau să fie cineva peste toți. De aceea eu cred că trebuie să păstrăm un sistem proporțional, o separare a puterilor în stat foarte corectă, să nu alunecăm în dictatură.

Barna: Discuția despre ce tip de România vom avea e foarte importantă. Ne rostogolim dintr-o criză în cealaltă. Trebuie să ne asumăm un anumit tip de conducere. Este nevoie de mai multă forță la președinte pentru că este singurul votat direct de cetățeni. Altfel rămânem în acest tip de baronism parlamentar.

Kelemen: Nu este vorba de baronism parlamentar. Ceea ce spune domnul Barna legat de puteri sporite de președinte, nu ne duce spre Franța, ne duce spre Moscova. Eu nu doresc acest lucru.

Este responsabil președintele României de faptele Guvernului pe care îl numește?

Kelemen: Actuala noastră Constituție presupune coabitare. Este responsabil, bineînțeles. Poți să pui un Guvern o dată, că nu ai majoritate, dar a doua oară, a treia, a patra, nu. Eu dacă aș fi fost în locul președintelui Iohannis, eu aș fi forțat după Grindeanu o altă formulă de guvernare.

Paleologu: Un guvern diferit nu e neapărat un guvern ostil. Legat de domnul Iohannis: a câștigat în 2014 cu peste 1 milion de voturi peste Victor Ponta și ne-am trezit după 2 ani cu o majoritate covârșitoare PSD. Este o contraperformanță extraordinară. Au fost guverne din ce în ce mai proaste ale PSD și, evident, nu trebuia să continuie să dea mereu șanse PSD. Nu trebuia să facă acest lucru.

Barna: Prea multe șanse date PSD. Responsabilitatea este împărțită. Cele 6 milioane de voturi ale președintelui au dat votul așteptând ca președintele să-și asume o prezență activă. Or responsabilitatea a fost împărțită. Dăncilă trebuia să nu existe. Tudose trebuia să fie ultima șansă a PSD (…) Cetățenii te aleg președinte să joci cărțile pe care ți le-au dat în mână, nu să te temi de suspendare. Un președinte trebuie să își asume jocul, riscurile. Eu voi fi un astfel de președinte.

Paleologu: Domnului Iohannis i-a și convenit să o numească pe doamna Dăncilă gândindu-se că va înmormânta PSD și își va asigura succesul.

Kelemen: Președintele trebuia să își asume inclusiv suspendarea. Eu nu aș mai fi dat șansa după Grindeanu, aș fi negociat o altă guvernare cu riscul suspendării. (de ce UDMR a susținut PSD în tot acest timp, n.red.) M-ați fi întrebat ce aș fi făcut dacă eram președinte. Nu a depins de noi această majoritate. Nu am fost de acord cu OUG13, am spus, orice ordonanță în Justiție distruge ceva, tot timpul. Dar în calitate de lider UDMR am căutat tot timpul parteneri.

Ar trebui considerată corupția o amenințare la siguranța națională?

Paleologu: Da, categoric da. Și trebuie relansată activitatea DNA, care a fost încetinită. Trebuie reflectat asupra cauzelor și trebuie prevenție. Cauzele corupției sunt excesiva reglementare care face oamenii vulnerabili și îi determină la corupție. Și prostia face multe ravagii.

Barna: Este clar o amenințare la siguranța națională. România a ajuns aici având o problemă peste medie de corupție. În toate statele europene există acest flagel, doar că în România a ajuns să ni se spună că ea este legitimă.

Kelemen: Da, este o amenințare la siguranța națională. Reglementările trebuie să fie făcute ca să nu lași portițe mici, omul cade în această capcană de multe ori. Orice demnitare care s-a atins de averea publică trebuie pedepsit drastic, trebuie să construim un sistem în care să avem încredere mult mai mare. Magistrații nu trebuie să fie jucători politici.

Inclusiv implicarea serviciilor secrete în combaterea corupției?

Paleologu: Da. Dar avem nevoie de noi legi care să reglementeze funcționarea serviciilor secrete. Nu control parlamentar ca acum.

Barna: Mă bucur că avem un consens așa consistent. Fără îndoială da. Costul corupției este uriaș pentru statul român. Corupția este aceea în care milioane de euro în contracte mari dispar sau sunt risipite. Acolo statul trebuie să își folosească toate instituțiile, inclusiv serviciile secrete. Dar trebuie să avem un control civil real asupra serviciilor de informații. E o chestiune de igienă, foarte important în orice stat european și NATO.

Kelemen: Fără protocoale secrete. Pentru serviciile secrete Justiția nu trebuie să fie un câmp tactic, serviciile secrete nu trebuie să ajungă la judecători. Trebuie să avertizeze, să atenționeze, să îi ajute pe cei care luptă împotriva corupției, dar nu trebuie să fie jucători. Trebuie o reformă a justiției, inclusiv tot ce înseamnă tehnnica, înregistrările (…) Nu folosesc serviciul secret în derularea anchetei. Nu vreau un stat în care să se implice serviciile în Justiție. Ajută cu informații, cu tehnică, cu altceva.

Paleologu: Aș vrea să spun că nu trebuie să uităm mica corupție. Pentru că pe cei mai mulți români mica corupție îi doare. Or aici trebuie să acționăm asupra cauzelor. Vrei să deschizi o cafenea? Îți trebuie tot felul de reguli și avize care nu există în altă parte. Și acest lucru te face vulnerabil și te face să dai șpagă ca să scapi.

Considerați că pedepsele prevăzute pentru fapte de corupție sunt prea mici, mari sau așa cum trebuie?

Paleologu: Nu am o opinie pe această chestiune. Mă voi consulta cu juriști.

Barna: Problema nu e mărimea pedepselor. Problema e recuperarea prejudiciului care nu se întâmplă. Confiscarea averilor nejustificate este un lucru necesar. Unii acceptă 2 ani de închisoare pentru că rămâne cu niște milioane de euro într-un cont dintr-o insulă. Pot fi mărite pedepsele, dar nu se va schimba nimic, dacă nu sunt însoțite de recuperarea prejudiciului.

Kelemen: Nu vreau să îmi consum timpul degeaba. Sunt de acord cu Dan Barna. Rareori, dar acum sunt.

Paleologu: Am o propunere. Să ne luăm un angajament ferm toți trei pentru recuperarea prejudiciului.

(Cum se poate face recuperarea prejudiciului?)

Barna: Prin funcționarea reală a instrumentelor de recuperare a prejudiciului. Asta trebuie să fie o prioritate. Și, exact în aceeași logică, și confiscarea averilor nejustificate. Cum poate un funcționar, dintr-un salariu la stat toată viața, 7 vile și 5 mașini? E o întrebare legitimă. În statele civilizate, această întrebare este adresată de FISC (…) Prezumția de avere licită e un aspect, nejustificarea averilor este altceva. Asta trebuie să facă FISC-ul, nu să fugărească antreprenori.

Paleologu: Am o curiozitate, dar păcat că nu e domnul Iohannis aici, pentru că poate detalia și dumnealui despre averea sa.

Ce ați fi făcut în momentul în care Iohannis a fost obligat de CCR să o demită pe Laura Codruța Kovesi?

Barna: (face aluzie ironică la replica ”Dacă aș fi fost eu președinte”, n.red.) Vreau să cred că dacă aș fi fost președinte, nu aș fi ajuns niciodată în situația respectivă, pentru că doamna Dăncilă nu ar mai fi primit nicio șansă. Președintele a ajuns într-o situație de neieșit pentru că de fiecare dată când a putut ieși, nu a vrut să iasă (…) Președintele trebuie să respecte deciziile CCR, dar CCR ia decizii într-un context politic, așa că o prioritate este inclusiv aceasta: depolitizarea CCR. Este inadmisibil ca președintele CCR să fie președintele Camerei Deputaților din partea PSD.

Kelemen: Eu aș respecta toate deciziile CCR, altfel nu se poate. Dacă tu spui că unele sunt bune, altele nu, distrugem statul român, acea mică parte care a mai rămas din respect. Iohannis a mers până la zid, dar când a venit decizia, a respectat-o. Dacă tu ca șef al statului nu respecți Constituția, distrugi tot ce înseamnă încredere în instituțiile statului.

Paleologu: Sunt de acord că CCR e complet politizată. Aș fi asumat riscul unei suspendări de către majoritatea PSD. Nu mi-aș fi ales această bătălie, dar mi-aș fi ales o bătălie principială, conștient fiind că am poporul de partea mea. Aș fi asumat riscul unei suspendări înainte ca acest lucru să se întâmple (să fie obligat de CCR să o demită pe Kovesi, n.red.)

Cum depolitizăm Educația?

Barna: Puterea la cetățeni. În cazul educației, înseamnă puterea la școală și la părinți, desființarea Inspectoratelor Școlare care sunt centre sinecurale de alocat funcții politice. Dacă ne uităm la Finlanda, un model de bună practică, a ajuns la concluzia că atunci când e inspecție de la ISJ, e Ziua Națională în școală. Asta ar trebui să fie tot timpul. Consiliile de părinți și profesorii trebuie să aibă puterea, ISJ pot avea doar un rol metodologic, de integrare curriculară.

Kelemen: Inspectoaratele ar trebui să ajungă la autoritățile locale. Copilul trebuie să fie în centrul interesului. Apoi, bineînțeles, alocarea sumelor necesare de la bugetul de stat. În fiecare an găsim pretexte să nu alocăm bani la Educație. Avem 1700 de școli care nu au toaletă în interior. Dacă nu reușim în secolul al XXI-lea un lucru atât de simplu… Și investiții în Cercetare, în Inovare. Profesorul nu trebuie să fie administrator, trebuie să fie pedagog. Apoi, trebuie să ne concentrăm pe competitivitate. Fără o nouă lege, fără descentralizare, nu putem să depolitizăm Educația.

Paleologu: Desființarea inspectoratelor școlare, cel puțin în forma actuală. Apoi, figura rectorului-politician. Această politizare canceroasă este posibilă din cauza soclului etatist. Eu cred în libertate și doar prin competiție putem avea calitate. Nu sunt de acord ca directorii de instituții să facă atâta administrație, stau sub mormane de hârtii.

Să spunem că Guvernul trebuie să aleagă între 6% pentru Educație și 2% pentru Apărare. De unde tăiați mai întâi?

Kelemen: Pentru 2020 aleg 6% pentru Educație. Dacă ne gândim la viitorul României, la tinerii care au nevoie de educație, mergi acolo. Securitatea națională, Apărarea trebuie să fie o prioritate, dar nu suntem sub amenințare directă și poate să mai aștept un an.

Paleologu: Este un răspuns ușor să spui Educația. Eu cred că dacă dublăm sau triplăm bugetul și continuăm în felul în care o facem acum nu o să ajungem nicăieri. Nu cred că se poate dubla atât de repede, eu cred într-o creștere progresivă a bugetului. Dar bugetul militar e o urgență, nu poți tăia de acolo pentru că avem niște angajamente față de partenerii noștri. Iar la Educație degeaba dublăm bugetul dacă nu reformăm:

Barna: Realist nu se va putea 6% într-un singur an la Educație, de-asta am trecut Educația ca obiectiv de mandat. Însă cu cei 2% poți angaja o dezvoltare a țării care apoi să te ducă spre 6% în Educație.

România alocă 2% pentru Apărare de câțiva ani. Ce mai e de făcut totuși, ca să i se ridice vizele pentru SUA sau să poată intra în Schengen?

Paleologu: Legat de vize, nu e vorba de cât alocă România pentru Apărare, ci de credibilitatea statului pe plan extern care, din păcate a fost distrusă în ultimii ani.

Barna: Eu sunt surprins că domnul Paleologu, diplomat de carieră, nu vede soluția. E refuzul României de a folosi diaspora. Succesul Poloniei, succesul Ungariei se datorează fix implicării diasporei lor.

Paleologu: Observ că vizita domnului Barna la Washington a fost un curs scurt de politică externă. Evident că diaspora e esențială și eu am lucrat cu diaspora în Danemarca.

Kelemen: Am îndeplinit criteriile tehnice pentru Schengen, tot ce este peste criteriile tehnice este dublă măsură. Pierdem bani, pierdem nervi și suntem considerați un stat de mâna a doua. Schengen se poate rezolva foarte repede (…) Trebuie să faci lobby, să crești credibilitatea prin politică internă, spre exemplu nu trebuie să îți bați joc de investitorii americani.

Măsuri concrete pentru combaterea tăierii ilegale a pădurilor

Barna: Subiectul a fost ignorat și am privit tăierea pădurilor ca pe un fapt: Așa se întâmplă și n-ai ce să faci. Totul e privit ca o fatalitate. Am explicit în program. Subiectul pădurilor trebuie să fie o temă majoră. Măsurile trebuie să privească reîntoarcerea la mecanismele de monitorizare, radarul pădurilor din Guvernul Cioloș. Furtul este industrial. supravegheat de autoritățile statului. În Suceava, la Moldovița, e un cimitir de rădăcini. Există supraveghere prin satelit, cu drone, multe mecanisme pe care un președinte trebuie să le ceară Guvernului.

Kelemen: Cea mai eficientă modalitate ar fi stoparea tăierii pădurilor în scopuri economice pentru următorii 10 ani de zile. Adică pentru industria mare, ci doar pentru încălzirea populației. Știu că este o chestiune radicală, controversată, dar cred că ar fi cea mai bună soluție. Alături de aceasta, aș opta pentru un program de împădurire (mult lemn de foc ajunge în Ungaria, n.red.) Nu, deloc de acord cu exportul. Se poate, nu e nicio problemă, au făcut-o și austriecii (industria mobilei nu consumă mult lemn și produce câteva cifre importante din PIB, n.red.) În industria mobilei se lucrează acum cu mult lemn din Ucraina, Belarus. Poți să imporți. Poți să găsești surse alternative dacă dorești.

Barna: Consider un scenariu nerealist. Rezolvi o criză printr-o altă criză. Aruncăm niște comunități într-o criză pentru care n-avem alte soluții. Exploatarea rațională și monitorizarea, oprirea furtului, acelea sunt soluțiile. Nu putem să omorâm o industrie ca să oprim furtul de lemn.

Kelemen: Nu este nerealistă. Trebuie să umblăm cu măsurile acolo unde un stat poate să intervină. Cu pădurile trebuie să intervii brutal.

Paleologu: Exportul de mobilă aduce mult și consumă puțin, deci nu sunt de acord cu domnul Kelemen. E o mare problemă de corupție, ajungem la problema combaterii corupției. Sunt de acord cu ce s-a spus despre programul de împădurire, este o opțiune pe care o avem, din fonduri europene. Când era domnul Verestoy, nu era așa de vehement.

Kelemen: Este o legendă urbană că Attila Verestoy tăia păduri. E un om care nu mai este printre noi și eu nu vreau să îl întreb pe domnul Paleologu despre Petrov, care este printre noi.

Pentru sau împotriva reformei administrative, comasarea județelor și a localităților? 

Kelemen: Sunt pentru reogranizarea județelor, avem nevoie de unități administrative mai mari. Avem nevoie de regiuni mai coerente, 15-16 regiuni. Sunt de acord să regândim și reorganizarea comunelor mai mici, dar aici nu poți merge mecanic, trebuie să te adaptezi realităților din teritoriu. Sunt zone unde se poate face, altele unde trebuie să muți sate de la 40 de kilometri. Prin reforma administrativă nu poți să schimb raportul etnic din acea zonă. Trebuie să ții cont, să respecți tratatele semnate. Se pot găsi soluții astfel încât să respecți tratatele.

Paleologu: Comasarea comunelor, categoric da. În foarte multe cazuri nu-și pot permite plata salariilor. Pe de altă parte, avem modelul francez de grupare pe regiuni. Deci pot fi grupate pe regiuni care să acceseze fonduri europene și să aibă acces la alte beneficii. În ceea ce privește județele, problema este că la nivel regional e mai eficient în atragerea fondurilor europene și e nevoie de o coordonare regională. Nu cred că președintele trebuie să dea indicații și să fie un nou Ceaușescu care așa cum a creat județele să le și desființeze.

Barna: Dacă vorbim de o Românie care se modernizează trebuie să acceptăm că județele sunt un mecanism care nu mai funcționează. Trebuie să facem o reformă administrativă profundă.

Fiecare candidat adresează o întrebare unui singur contracandidat din platou:

Paleologu pentru Barna: Legat de anonimizarea contractelor pe fonduri europene. Când era domnul Ghinea ministru la Fonduri Europene, cum se prezintă lucrul acesta din punct de vedere etic, politic față de colegii din USR?

Barna: Cât am fost secretar de stat la fonduri europene și domnul ministru a fost Ghinea, a fost o luptă teribilă pentru a desecretiza toate contractele. Sunt un om care crede în transparență. În interviul cu RISE am aflat că contractele mele au fost secretizate de cei din minister pentru că se încălca o prevedere de protecția datelor. Habar n-aveam. Noi am luptat cu juridicul din minister să desecretizăm și am făcut mult mai mult decât a făcut vreodată un politician. Jurnaliștii au complet dosarul, cu tot cu rambursări până la biletul de autobuz. Nu este nicio taină.

Barna pentru Paleologu: Cu cine veți vota în turul doi?

Paleologu: Cu mine, evident.

Barna: Eu întrebam serios.

Paleologu; Serios.

Barna: Atunci ipotetic, dacă nu ajungeți?

Paleologu: Acreditați ideea că o să fiți finalist cu domnul Iohannis. Nimic nu este mai puțin sigur. Să vedem ce vor decide cetățenii pe 10 noiembrie și vă răspund atunci. Barna-Iohannis este o ipoteză fantezistă. În spate este dorința de a acredita ideea că un tur 2 fără PSD înseamnă automat Dan Barna. Nu răspund la această întrebare ipotetică dar vă spun altceva. Din 1992 de când am drept de vot întotdeauna am votat împotriva FSN, PDSR, PSD și așa mai departe.

Kelemen pentru Barna: Pe mine m-a uimit reforma Constituțională în sensul de creștere a prerogativelor președintelui. De ce vă e așa drag modelul lui Putin?

Barna: Nu este nici pe departe modelul lui Putin. Este o reformă, șeful statului, tocmai pentru că este ales de cetățeni, trebuie să poată să fie arbitru. Este nevoie de o perspectivă de leadership, este nevoie de o variantă de reprezentare. Gândiți-vă cât de simplu ar fi fost să putem să facem alegeri anticipate imediat după moțiunea de cenzură.

Întrebări din partea redacției Europa FM:

Pentru Kelemen: UDMR a susținut guvernele Dragnea și a participat activ la susținerea modificărilor legislative. Ați proceda altfel dacă am retrăi ultimii 3 ani? 

Kelemen: 90% aș susține din nou ceea ce am susținut pe legile Justiției. Codul Penal nu am votat, nu am fost de acord inclusiv cu abuzul. Probabil pe procedura penală nu aș mai vota așa cum am votat, am reținerile mele. În iunie am votat pentru moțiunea de cenzură, am și semnat, împreună cu colegii cu care am semnat și în octombrie și nu a trecut. Dacă e vorba de moțiunea de cenzură, penultima moțiune aș fi votat acum, da.

Pentru Paleologu: 16 septembrie, cu 4 zile înainte de decizia Curții de Apel care decide că Traian Băsescu a fost informator al Securității. V-ați mai fi anunțat candidatura din partea PMP dacă știați ce urmează?

Paleologu: Da, categoric da, pentru că nu domnul Băsescu candidează. Sunt și alți susținători ai mei, nu dau socoteală pentru nimeni, nu sunt avocatul domnului Băsescu.

Pentru Barna: Suntem înainte de 2016, dumneavoastră sunteți consultant și manager pe fonduri europene. Ați face ceva diferit față de atunci?

Barna: Probabil că aș fi muncit și mai mult la acele petiții și adrese ale beneficiarilor pentru care am luptat la minister. Poate puteam să fac mai mult. Am reușit la ministerul Finanțelor să ajutăm comunitatea pe care am creat-o și piața pe care am creat-o, atunci când reglementările erau foarte puține. Poate puteam să muncesc mai mult, asta pot să-mi reproșez. Nimic altceva.

 

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

151 comentarii

  1. Felicitari pentru preluare.

    • Osa ascult si eu ieri

    • TVR, Digi24, B1 TV si Antena 1 au dovedit ca in aceste alegeri merg pe mana lui Iohannis si a Vioricai Dancila pentru ca nu au preluat Dezbaterea Electorala si nici nu au pomenit de ea la stiri, este ca si cum nu a avut loc.

      Sunt curios ce parere are Cristian Tudor Popescu ca postul de stiri unde activeaza a difuzat o discutie cu Ioana plus stiri in loc sa preia Gratuit transmisia Europa FM.

  2. Da unde-i Buhanis.Si-a luat concediu cu sepepista de la protocol???

    • Trudește, acum e și prim- ministru, se va relaxa 5 ani după campanie

    • Sasule, protocolul si SPPul e zwei kestier differiten. Si nu, nu si-a luat concediu nici cu o SPPista – Aida, mmmm 🙂 – nici cu vre-una de la protocol, ca-i rupe neasemuita picioarele.

    • Pai ce sa faca cu sppista? La cat de greoi isi misca limba, adoarme aia in timpul serviciului.

  3. Dezbaterea piticilor.

    • Si care s gigantii care au lipsit?
      a. Un malac mut si misecuvenist care considera ca al doilea mandat trebuie sa i se puna pe tava, ca o recompensa pentru primul
      b. O tantitza prostuta combinata si postita de mai tot baronetul
      c. Un individ plecat cu sorcova

      Te las sa asociezi tu descrierile cu personaje reale.

  4. Daaa, de senzație, 30.000 de urmăritori, nici primar de sector nu ieși cu 30.000?

    • Trebuie obligate televiziunile ştiriste să aibă corespondenţi externi şi să dea 30% documentare.

    • 30.000 de unici azi, cateva sute de mii care vor citi in presa maine => infinit mai multi decat cei care i-au auzit pe Iohannis sau dancila ce au de zis.

    • + 14k sunt pe live stream pe YouTube, + câteva zeci de mii pe radio, etc, sunt peste o sută de mii de followeri reali, destul de mult, 2% dintre votanți, exact cât trebuie ca să-l trimiți pe barna în turul 2

    • Cred ca fiecare am vazut nr de urmaritori pe site-ul de unde priveam noi.

      Hotnews unde m-am uitat eu arata 22K dar prietenii imi spun ca pe Facebook au fost mult mai multi.

      Si nu uitati de oamenii care nu au Online si au ascultat dezbaterea doar pe Audio, pur si simplu fixandu-si radioul pe EuropaFM.

      Eu zic ca vorbim de sute de mii.

    • Eu am ascultat la TV pe cablu, cu opțiunea tv radio

    • Pe Facebook-ul Europa FM au fost cam 27K. Oricum mi se pare trist ca asta a fost singura dezbatere. Cert e ca mi-a schimbat optiunea de vot. Apreciez efortul si deschiderea mai mult decat atitudinea centrata fix pe jocul politic.

    • TV-ul e deja istorie….

  5. asta avem cu asta defilam, traiasca PSD si PNL, USL traieste

  6. Iohanis cel superior, Dancila cea barbata si Diaconu (cel cu mana intinsa)

    • Sociologul Bogdan Mateescu scrie pe FB:

      „Cu neprezentarea la dezbaterea Europa FM, Iohannis dă niște procente mari de tot lui Barna. Nu multe. Puține de fapt. Dar mari, adică relevante. Vorba aceea: ultimele, cele care vin cel mai greu. Dacă Barna ajunge în turul doi și după aceea îl bate pe Iohannis, aici se va fi decis de fapt totul.”

      Aroganta ca si Frica lui Joahnis s-ar putea sa-l coste in final. Vom vedea. Se joaca…

    • Aroganta si frica la Iohannis, bateti campii! Cei trei candidati care doreau sa-si prezinte programul nu s-au putut abtine sa nu arunce ceva laturi asupra presedintelui Iohannis, iar treaba poate fi vazuta drept ”dupa razboi, multi viteji s-arata”, iar razboiul nici macar nu s-a incheiat, este in plina desfasurare. N-am vazut vreo incetinire a obrazniciilor si atacurilor psdiste, dupa ce s-a dus dracului dancila din guvern, ba chiar dimpotriva, o escaladare a lor. In turul doi, cu siguranta presedintele va participa la dezbateri, acum insa ce rost avea, cata vreme in lipsa lui, s-au auzit tot felul de acuze si reprosuri, de, lumea e desteapta, ala facea asa, ala facea altfel, insa niciunul nu a fost efectiv in locul presedintelui, singur, ca sa aiba vreun drept sa-l critice constructiv. Iar Kelemen este de un tupeu fantastic.

  7. Neinteresant.

  8. O dezbatere in desfasurare ,cu teme vechi , fara notiuni de actualitate , fara noutati in ceea ce priveste o atitudine prezidentiala de viitor , cu aceleasi raspunsuri stereotipe si plicticoase , cu contraziceri ridicole pe teme discutate si paradiscutate,nimic nou sub soare . Mereu si mereu aceleasi cuvinte repetate si iar repetate , ca un ecou nesfirsit, ce ne sifoneaza urechile cu inconsistenta lor pe la diverse posturi tv , ce nu aduc in prim planul discutiei nimic interesant sau macar ceva deosebit in plan spiritual . O discutie monotona, fara nici o perspectiva ,fara nici o argumentatie ce poate sa decida vreun cistigator ,e ca si cum alergam in trei si la final de cursa, ne asteptam unul pe celalalt sa trecem impreuna linia de sosire si invingatori fiind sa asteptam cu sufletul la gura aplauzele multimii , aplauze care nu mai vin ,iar noi cei trei invingatori absoluti ,ne uitam in jur cu nedumerire si stupefiati de neintelegerea proprie ne intrebam unul pe celalalt – DAR UNDE NE SUNT SUSTINATORII – si ecoul, ce nu se mai termina ,ne spune neincetat ca o adiere de vint la ureche -Au plecat cu totii – .

    • Pana nu de mult existau tari mici cu existenta molcoma si asezata care isi permiteau politicieni plicticosi si plictisiti si dezbateri fara miza. Noi nu suntem acolo, nu ne-am burghezit si nu ne-am civilizat incat sa ne permitem acest nivel de mediocritate.

  9. In sfarsit, reprezentantii adevaratei drepte romanesti recunoosc ca Iohannis nu a dorit sa stopeze degringolada creata de PSD si a pus-o pe Dancila premier doar ca sa-si asigure inca un mandat! Un oportunist…si atat!

    • hop postacii anti-iohannis sant la serviciu…

    • @adrian hopa postacul pro-iohanis este prezent
      ps se scrie „sunt” , ce esti dancila?

    • Se spune ca unii oameni au drag de ficusi.

    • Corect. Iti imaginezi ce viata ar fi avut Dragnea si PSD daca il aveau pe Basescu presedinte? Le mergeau fulgii nu alta. Si daca incercau sa-l suspende tot stergea podele cu ei.

      Mi-as fi dorit ca PMP-ul meu sa aiba un candidat la fel ca Basescu, dar cu Paleologu suntem atat de departe de el. Mihai Neamtu ar fi fost mai bun pt ca e mai incisiv, dar pacat ca s-a restras. Deh, stia si el ca noi cu candidatul nostru n-avem nicio sansa si atunci l-a lasat pe Paleologu sa filosofeze vreo 2 luni prin campanie ca lui ii place asta.

  10. Discursul paticipantilor poate este un discurs bun de politician ,ce este desemnat de vreun partid sa reprezinte partidul in vreo dezbatere politica la tv obisnuita ,cu teme oarecare ,dar la acest nivel ,un presedinte trebuie sa arate altceva,o alta capacitate de intelegere a lucrurilor mai ales ca functia prezidentiala nu se ocupa numai de maruntisurile interne ci si de latura ce cuprinde notiuni politice globale la nivel de Uniune europeana si chiar mondiala . In esenta o discutie fara miza , nu putem spune cine a iesit cistigator si nici nu ne ramane in minte ceva ce poate face diferenta . Un egalitarism politic de nesuportat .

  11. Votați Paleologu, Barna sau Kelemen pt bunul simt de a răspunde prezent invitației la dezbatere.
    Stimați domni, pt comportamentul dvs extrem de civilizat, pt opiniile dvs și prezența de spirit, va felicit!
    Unul dintre voi va avea votul meu.
    Succes!

    • Eu l-am abandonat pe Barna si m-am decis la Paleologu inca de cand acesta si-a anuntat candidatura.

    • @Marcel, mă bucur că nu sunt singur!

    • ba radulescule, tu esti si ai fost un basist !

    • ba adriane, cand multi iti spun ca esti prost, inseamna ca ai o problema!

    • @Radulescu Marcel

      Il faci pe Adrian prost dar tu esti un mincinos netrbnic si abject. Tu esti un lup imbracat in piele de oaie. Tu esti un PMP-ist de-a lui Petrov si Udrea. Te stim de pe Facebook. Si tu vii aici sa faci parada de cum l-ai abandonat tu pe Barna pt Paleologu. Esti ca un preot care predica impotriva pacatelor dar el bea, fumeaza si preacurveste. Gretos!

      Zicea bine Fane – colegul tau de partid de la PMP ca voi ati fi avut un candidat mai bun in Mihai Neamtu. Degeaba va scremeti din toate tendoanele sa-l ridicat pe Paleologu. Tot 5% va lua cat are si partidul vostru.

    • Dacă pui ștampila pe un candidat fără șanse de a intra în turul 2, nu faci decât să o ajuți pe Dăncilă să ajungă acolo. Ai doar un glonț. Nu-l irosi!

  12. [VPN] Se pare ca pana in acest moment, Barna este singurul care da raspunsuri directe, clare si explicate, lasand intepaturile la minim (fata de Paelologu care o face 90% din timp).

    • Mie mi s-a parut cam 91,32%!

    • Dap, paleologu le da si direct si inteapa de asemenea unde trebuie. Votat. Altfel, mai bine votati Kelemen decat Barna. Barna il iei doar daca vrei un corporatist ofticos surprins ca dupa cursuri de dezvoltare personala nu are carisma din videourile de pe youtube de care au auzit vorbindu-se.

    • Rolul Pedagogic al lui Paleologu este Necesar !
      Nu va vaietati ca Paleologu Atinge Problema ! Altfel NU ne Trezim !

      Sau ne trezim cu o Barna N Ochi !

    • Cind cineva (ca Barna) crede ca le stie pe toate si nu ezita niciodata cind raspunde inseamna ca nu gindeste. E prost, cu alte cuvinte. Plesu a spus-o.

    • @Vlaicu

      Minti cu nerusinare. Plesu nu l-a facut niciodata prost pe Barna.

      Dar e ok. Voi de la PMP cu Petrov in functie asta stiti sa faceti. Sa va comportati ca niste securisti.

      Liiceanu in schimb l-a facut prost pe Paleologu in articolul scris pe Contributors.ro. 🙂

    • @un domn : Paleologu o fi bun, dar doar la o sueta la cafenea. Nu de filozofi ironici ai nevoie pe un post de presedinte. Iar pentru ironii la misto, il ai pe @Radulescu Marcel.
      @Vlaicu : te comporti ca un pesedac adevarat. Daca nu raspundea Barna la intrebari, era prost, daca a raspuns, e suspect. Pt. tine o fi bun iliescu?

    • Imi pare foarte rau, dar Barna e destul de oarecare. Coerent, articulat – fara dubii un intelectual, dar fad, cat despre faza cu antreprenoriatul – mai slabiti-ma, aia erau bani publici, iar daca ar fi fost banii lui – falimentul era regula, nu posibilitate ! Ma enerveaza oamenii care nu-si asuma o doctrina, felul asta de plastiline nu ascunde nimic bun, chiar cu riscul de a-i antagoniza pe unii trebuie sa-ti asumi un model, un pattern.

  13. ce poate fi mai convingator sa pui stampila sau nu cand Udrea Costa Rica si securistul Basescu Pentrov garanteaza pentru Paleologu

    • S-a defectat robotul barna si s-a transfera reptilianul in alt corp? Se vede ca habar nu are nici un robot sa sustina o dezbatere daca nu trece inainte prin faza de testare. Avea nevoie de un beta test.

    • @Dascal

      Paleologu a fost de departe cel mai slab in dezbaterea asta. Pana si Kelemen care de fapt e un PSD ungur a stiut sa performeze mai bine si sa dea raspunsuri mai convingatoare chiar daca evident ipocrite.

      Paleologu arata ca un student de filosofie adus la un examen de drept. Nu merge frate cu abureli.

    • Raspunsurile lui Paleologu au fost mai mult decat decente si coerente.
      Defapt toti candidatii au dat dovada de o pregatire buna si bun simt.
      Ca tu nu ai fost in stare sa urmaresti argumentele unuia dintre ei asta vorbeste ceva mai mult despre tine decat despre candidat.

    • Lasa, ADI, nu te mai forta, ca te cunoastem!

    • @dayD

      Hai las-o ca nu tine. Paleologu e slab si se vede din avion. E un aiurit.

      Zicea bine Fane – coleg de-al tau din PM ca Mihai Neamtu ar fi fost un candidat mai bun pt voi decat Paleologu.

      Paleologu imi aduce aminte de scenata aia cu Florin piersic jucand rol de elev si la orice materie il asculta profesorul el raspundea cu castravetele.
      https://www.youtube.com/watch?v=fSpKDbNWmNs

      Asa si Paleologu: „eu stiu engleza, germana si franceza, am facut scoala in Franta si am fost ambasador in Danemarca”. Asa si? Ce stii sa faci? Asta imi tot venea sa-l intreb, cum bine a zis Andrei Plesu. Ce stii sa faci? Concret!

    • Ma cunosti cumva? *hai sa ne introducem: Votant USR in 2016, Votant Iohannis in 2014, Votant Paleologu in 2019. Matale? Pretenas de-a lui Caramitru?

    • @dayD

      N-ai cum sa fii votant de Johanis si USR adica complet impotriva PSD si acum sa spui ca votezi Paleologu in turul 1. Din 2 una:

      1. Fie minti interesat pt ca esti de fapt PMPist de-a lui Petrov si Udrea si joci pentru blatul dintre Johanis si Dancila
      2. Fie nu te duce capul. Dar eu nu cred in varianta asta.

      Logica oricarui om anti-PSD-ist e „Turul 2 fara PSD” si daca nu-ti place Barna votezi Johanis in turul 2. PErfect logic, destept, calculat si util. Si cu efectul dorit.

      Oh si nu-mi spune ca tu tot pe logica „Turul 2 fara PSD” esti dar votezi cu Paleologu pt ca atunci chiar dovedesti ca esti un mincinos care incearca doar sa manipuleze. Paleologu nu va trece de 5% scorul partidului sau. Ba chiar va fi probabil su scorul ala, pt ca eu am destule cunostine PMPiste care-s impartite intre Barna si Johanis stiind ca doar si-ar irosi votul pe Paleologu. Doar postacii PMP de pe net il descriu pe Paleologu ca fiind superman.

    • Nu draga Florin. Esti alient mintal. Barna este un vid total in ceea ce inseamna ideile, curajul si verticalitatea. El nu e o optiune. Discursul cu Petrov este al petardelor Caramisciene din cloaca lui Barna. Paleologu este singurul candidat de dreapta care sa aiba principii si o logica solida in spatele convingerilor sale. Candidatuk providential Barna nu e o alternativa reala la ficusul din cotroceni.

      Si toata povestea cu Sa nu ajunga dancila in turul 2 e un vis umed lansat de petardele lui Barna.

    • Pai, stai asa, ce are Udrea cu PMP? Ai ceva, poti sa dai un link, l-ai vazut pe Paleologu purtand vre-o poseta Donna Karan cadou de la a doua mama a Romaniei (prima e Dancila, evident) sau ceva? N-ai nimic? Pai nu mai genera bioxid de carbon degeaba ca te prinde Greta si iese cu bataie. Cat despre Chiorus Maximus Imperator, ala si-a facut treaba, si-a tras imunitate si s-a dus. PMP acum e Tomac. Indiferent cum te raportezi la Paleologu, si indiferent ce preferinta ai pentru prezidentiale, tu chiar crezi sincer ca Paleologu lsta drepti in fata unui Tanase-sase-clase ca Basescu? Hai mai, totusi….

    • Nope, esti spalat pe creier de Barna.
      Si daca Paleologu avea un procent peste in sondaje, ii injurai aici pe astia care votau Barna? sau cum?

    • @Zev

      Ne crezi prosti si uituci, asai-?

      Crezi ca am uitat de odele aduse de Paleologu lui Udrea cand ea candida la presidentie? Cum adica ce are Udrea cu PMP. Te faci ca ai uitat sau ce? E plin netul de laudele lui Paleologu la adresa lui Udrea.

      Prin urmare sa stiti ca votand cu Paleologu votati cu Udrea si Petrov bai ii mai si dati niste bani la beizadeaua EBA (din cei decontati dupa campanie) sa-si mai ia niste case si niste Land Rover-uri.

    • @dayD

      Iar tu esti un sugaci PMP-ist care face jocul liberarilor facandu-i campanie lui Palelologu ca sa rupa voturi de la Barna. Si prin ricoseu o ajuti pe Dancila si PSD. Absolut penibil.

      Stai linistit ca vi se termina fentele. Romanii nu se mai lasa fraieriti de tehnicile voastre manipulatoare cu „iepuri” aruncati in campanie ca sa va iasa voua jocurile. Paleologu e un loser. Un lingau care ii ridca ode lui Udrea mare candidata la presidentie.

      Sa ajungi sa-i faci jocurile turnatorului la securitate Petrov, dupa ce parintii tai au avut de suferit atat de mult din cauza comunistilor inseamna sa fii doar un parvenit sinecurist. Asta e Paleologu.

    • Atac la persoana, fain.

      O dar vai, cum indraznesc sa votez Paleologu? Imi da o lacrima pentru Barna. Nu v-ati saturat de mizeria asta ieftina ca Barna are dreptul la locul 2? Daca chiar vrea USR sa nu intre Dancila in turul 2 se rezolva rapid. Anunta Barna si Ciolos ca votam toti pe Paleologu. Job done. Dar nu, USR face doar un joc electoral ca sa creasca in sondaje pentru parlamentare. Nici chiar Barna nu crede ca are vreo sansa in fata lui Iohannis.
      Uitati ca votantii PMP si votantii din mediul crestin-democrat nu voteaza USR + Barna (undeva la 5-8 %) ci mai degraba Iohannis. Deci degeaba sperati sa scadeti procentele lui Paleologu.
      Daca USR PLUS erau seriosi cu candidatura la prezidentiale bagau in cursa pe Ciolos.

    • Bai florine, voua la USR va ia dumnezeu mintile, nene, sa-l faci pe Paleologu ”parvenit sinecurist”, inseamna sa te duci cu capu’, mai baiete!

  14. Felicitări celor trei candidați!

  15. N-am stiu ca Paleologu e chiar atat de incompetent. La mai toate raspunsurile a fost pe aratura. Mai ales aia cu presedintele care tre sa rezolve visele pt SUA. Ce dobitoc.

    • Votam Paleologu sustinut de Petrov !

    • Subscriu. Raspunsuri slabe din toate directiile, dar Paleologu nici nu are ce cauta acolo, omul este incredibil de slab si e pe araturi rau de tot.

    • Or sarit juniorii lui Caramitru la povesti pe g4media?

      Eu zic sa re-asculti partea cu vizele cu SUA. Omul are perfecta dreptate. Imaginea externa a Romaniei, care e la un all time low cu Dancila si Dragnea, trebuie refacuta. Polonia a ajuns in pozitia actuala si datorita unui lobby bun in SUA si o relatie diplomatica foarte buna in ultimii ani.
      Nu a zis nicaieri ca presedintele rezolva cu vizele ci ca imaginea pe care Romania si-o proiecteaza in exterior afecteaza mult relatiile bilaterale cu alte state care pot inlfuenta genul asta de probleme.
      Cateva exemple, in cazul in care nu va duce mintea:
      Esecul Romaniei de a numi directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica unde pana si Franta, prin Macron, a votat impotriva candidatului Romaniei si pentru cel argentinian.

      Cazul cu Consiliul de securitate ONU: Esecul diplomatic in Europa de Vest precum si racirea relatiilor cu partenerii din orientul mijlociu din cauza gafelor lui Dancila a facut Romania sa piarda postul din consiliuo de securitate ONU

      Atitudinea jignitoare fata de prim ministrul Japoniei

      Declaratiile belicoase si anti europene ale guvernului ce au ajutat la mentinerea MCV

    • @dayD

      Vad ca te iei de altii etichetandu-i „Caramitru” dar tu esti mai rau decat Caramitru. Dai drumu la noroi in ventilator si debitezi niste gogomanii mai mari ca tine.

      Bai baiatule, tu stii in functie de ce criteriu scoate sau nu SUA vizele pt cetatenii unui stat? In nici un caz in functie de tampeniile pe care le-a spus Paleologu’ si pe care tu le repeti ca un papagal dovedind clar ca esti doar un postac PMPist de-a lui Petrov, Udrea, Videanu si Bica.

      SUA scoate vizele cand procentul de respingere a cererilor de vize de la cetatenii statului respectiv scade sub un anumit prag. Ai fost vreodata la Amabasada SUS de la Bucuresti sa vezi romansi incearca sa obtine vize acolo si sunt respinsi. Acolo trebuie sa va duceti si tu si Paleologu’ daca vreti sa vedeti unde e butonul care poti face SUA sa scoata vizele pt Romani nu povesti cu diplomati si tampenii nascocite de un filosof falit ca Paleologu.

    • O dar vai ce am jignit. Am zis ca ii cineva pretenas cu Caramitru. Asta mai nou ii noua injuratura pe G4media?
      Nu neaga nimeni ca sunt criterii tehnice, dar nu alea nu is suficiente.
      E
      xemplu simplu: Argentina putea la fel de bine sa fie re-admisa in program pe baza criteriului de respingeri, care e mai bun decat cel al polonezilor.
      La fel de bine, polonezii puteau fi admisi pe criterii tehnice in mandatul lui Obama.
      Tot nu iti e clar rolul lui Trump si a politicii externe a Poloniei pentru intrarea in program?

      The inclusion of Poland into the Visa Waiver Program is a testament to the special relationship that exists between our two countries, and the ongoing friendship and close cooperation on our joint security priorities,” said Acting Secretary McAleenan.

    • @dayD

      Ok si daca e asa, ce-a facut Johanis pt ca SUA sa ne scoata vizele? S-a dus in vizita la Trump si s-a intors cu o sapca ieftina. Halal presedinte. De aia trebuie inlocuit cu Barna.

    • corect. Sau cu Paleologu 🙂

  16. Nici unul nu are stofa de presedinte, asta s-a vazut la „dezbateri”.

    • Tur 2 fara PSD.

      Asta mi se pare cel mai bun rationament de vot in turul 1. In turul 2 mai vedem. Poate vine totusi Johanis la o dezbatere si in functie de aia decidem.

  17. E circ. Conteaza cine e cel mai bun de gura? Mai important e ce poate face cineva si ce caracter are.
    In alta ordine de idei cind cineva cu multe voturi are o dezbatere de la egal la egal il va valida pe cel care are putine voturi si il ridica. Vor tinde sa fie vazuti pe acelasi palier. E contraindicat ca cineva cu multe voturi ca Johannis sa accepte o dezbatere DE LA EGAL LA EGAL cu cineva ca Barna, Viorica sau Paleologu. Sa dezbata cei de pe acelasi palier.
    E ca pe internet. Un link de la un site mare spre un site mic il va ridica pe cel mai mic. Sper sa nu cada Johannis in capcana asta cu „regresul democratic” cum ii zicea useristul Tapalaga.

    • Cu oameni ca tine era Ceausescu presedinte 😉

    • Vlaicule, exact asta mi-a trecut si mie prin minte.

    • Doar ca votul nu e ecuatie matematica. Nu e link-uri si site-uri si Internet. E mai ales Emotie. E ca atunci cand iti place cineva atat de mult incat te indragostesti.

      Aroganta sau frica sunt insa amandoua trigere de emotii negative. Resping nu atrag. De aia cred eu ca Johanis a pierdut prin neprezentare in seara asta. Unii votanti care erau un pic inclinati spre el acum s-ar putea sa nu mai vina sa voteze cu el. Si daca va fi vreme rea afara Duminica, cu atat mai mult.

      De unde Johanis e dat peste tot cu peste 40% in primul tur, s-ar putea sa constatam ca va fi sanctionat pt aroganta si frica si va luat doar 35%.

    • Mai Gina, era de asteptat ca toti sa il atace pe Iohannis pe ultima suta de metri.Deci nimic nou.
      Ghinion, Iohannis nu este nici arogant si nici fricos.Este pur si simplu consecvent.A facut bine ca s-a tinut deoparte de toata mafia media romaneasca ( cu foarte mici exceptii ).
      Palavragiala de tip romanesc santem satui, de acea Iohannis a ales inca de la inceput Facebook.

      Atentie, mafia ciumei rosii incearca sa induce lumea, ca vezi doamne oricum Iohannis castiga, si deci nici nu mai are rost sa mergem sa votam.

      IESITI MASIV LA VOT DUMINICA,INDIFERENT CE VOTATI, MAFIA CIUMEI ROSII VOR SCOATE ORCII SI MONSTRII LA VOT.

  18. Johanis daca ar fi participat ar fi fost intrebat:

    1. De ce a demis-o pe Kovesi. Putea contesta in justitie dat fiind ca raportul a fost facut de ministrul justitiei (Tudorel Toader) si nu „procurori anume desemnaţi” asa cum spune legea.
    2. De ce nu s-a opus numirii unui nou premier PSD dupa Grindeanu sau chiar dupa Tudose.
    3. De ce nu s-a opus golirii functiei prezidentiale de catre Dragnea si PSD, chiar cu riscul unei suspendari.
    4. De ce a formulat atat de defectuos intrebarile la referendumul pt justitie desi a fost avertizat chiar si de Basescu ca formularile sunt nepotrivite.
    5. De ce a promulgat legea pt alegerea primarilor intr-un singur tur desi a spus ca se opune.

    Johanis ar fi fost ciuruit intr-o astfel de dezbatere si de aceea se ascunde.

    Pacat ca romanii ca de fiecare data se lasa mintiti de televiziunile mogulilor PNL si comit din nou o greseala istorica votand cu Johanis.

    • Alina,Aliona,Andrei sau cum te mai numesti postac PSD-ist, Viorica ar fi mandr(u)a de tine !

    • @Adrian,

      Eu stiu ca multi barbati gandesc cu ce au in chiloti si nu cu capul dar tu chiar ai tinut sa confirmi si sa arati asta.

      Nu sunt postac PSD. Sunt un cetatean liber al acestei tari care are opinii fie ca-ti place, fie ca nu.

    • @adrian intrebarile sunt 100% pertinente si arata relatiile PNL(+PDL)+PSD, care de 30 de ani s-au strans si intarit
      si ma declar „postac” USR ist convins, convins ca daca nu vin oameni noi in politica, nu evoluam

      p.s. mai e unul cu acelasi nume andrei … faci confuzii de logica.. intrebarile sunt anti PSD si anti PNL .. deci nu puteau fi scrise de un postac PSD

  19. Barna a raspuns clar si la obiect ,fara eschive.
    il voi vota cu incredere, sper ca va fi un presedinte care sa impulsioneze o schimbare in bine a societatii!!

    • Cind cineva (ca Barna) crede ca le stie pe toate si nu ezita niciodata cind raspunde inseamna ca nu gindeste. E prost, cu alte cuvinte. Andrei Plesu a spus-o.

    • @Vlaicu

      Tu ai fost un elev mediocru la scoala asa-i?

      Eu n-am fost nici rau, nici bun, pe la mijloc, asa. Da’ stii ce mi-a ramas in minte din scoala? 2 colege de-ale mele. Una din ele e judecator azi iar cealalta e profa univesitara de matematica la o universitate din Canada. Amandoua raspundeau la lectii asa cum descrii tu si cum a raspuns Barna azi.

      Deci eu zic ca oamenii sinceri si onesti, (nu postaci interesati ca tine care-s prieteni cu anumite partide si au interese pt ca s-au invatat cu bani furati din buget), discern usor asta si isi dau seama ca Barna chiar e cel mai bine pregatit.

    • Corect, dl Florin. Iar cel mai important, ceea ce simt, este nevoia unui tur doi fără PSD, adică fără Dancilă sau Diaconu. Punct.

    • Subscriu!

  20. M-a convins Barna. Se exprima clar si la obiect, fara limbaj de lemn. Imi plac si ideile pe care le sustine.

    • Nu m-am uitat. A explicat de ce si-a angajat rudele si prietenii pe salarii grase pina s-au terminat fondurile europene luate pentru handicapati? Asa va face si in guvern?

    • Cred ca avea ceva legatura cu sifonarea fondurilor europene prin exploatarea persoanelor cu handicap. Dar nu te supara, ok? Era legal. Nu a fost incalcat nimic.

    • Măi „VLAICU” în primul rând confunzi statul cu privatul şi bănuim că ai în cap ceva cu conflictul de interese, prietene nu există CONFLICT DE INTERESE LA PRIVAT că era o societate privată de consultanţă aşa că dacă avea 100 de puradei putea să îi bage în afacere ca nu ţinea de stat ŞI NU CRED CĂ E TREABA TA CE FACE CINEVA ÎNTR-O AFACERE PRIVATĂ PERSONALĂ….e greu de priceput băiete sau care e baiul cu ăştia care nu înţelegeţi că conflictul de interese NU EXISTĂ DECÂT PENTRU ANGAJATUL DE LA STAT?….deşi în povestea asta el nu a luat-o pe sora sa în firmă ŞI DE FAPT A FOST ANGAJATUL SOREI LUI PRESTÂND UN SERVICIU PENTRU EA ŞI NU INVERS!

      Mai vedem că tu nu înţelegi cu ce se ocupă Barna aşa că o să îţi explicăm ca la proşti şi o să o facem printr-o asociere care vom presupune că e de nivelul tău: „păi să presupunem că vrei să îţi faci o firmă şi să te ocupi şi tu să spunem de zugrăvit şi eşti prost ca o bidinea fără nici o pregătire decât la dat cu bidineaua şi fără nici un ban şi îţi sare în ochi un anunţ de consultanţă care atrag bani europeni şi să vezi tu ce îţi sare inima din piept când ai aflat că sunt unii care îţi aduc bani gratuit ocupându-se ei de toată treaba cu hârţogăriile şi altfel de nenorociri pentru capul tău de la sfârşit după ce ţi-a pus toată afacerea pe picioare le mai rămâne să îţi dea cheia şi să te apuci de zugrăvit ŞI ACOLO S-A TERMINAT TREABA CELOR CU CONSULTANŢA!”……apoi vine un nătărău ca tine care de la prea multe bidinele luate în cap de la zugrav că îi stăteai între picioare şi vi să spui că nătărăi ălora care le-a dat afacerea la cheie şi-au îngropat afacerea din variabile motive şi de fapt e tot vina ălora care şi-au terminat treaba de mult pentru că nu era treaba lor să zugrăvească în locul lor şi nici să le aducă clienţi ŞI DOAR SĂ ÎI AJUTE SĂ ÎŞI DESCHIDĂ FIRMA CU BANI EUROPENI, înţelegi nătărăule că Barna nu avea legătură cu funcţionarea acelor firme?

      Hai să vă explicăm şi mai simplu: „se duc doi însuratei la preot să îi cunune şi preotul să presupunem că e Barna şi îşi face preotul treaba apoi şi însuratei merg în treaba lor iar după un timp însurateii se despart şi să vezi dandana mare între vecini şi toţi erau isterizaţi din ce cauză s-au despărţiţi şi toată lumea a ajuns la concluzia că dacă preotul nu îi cununa nu ar mai fi fost nevoiţi acuma se se despartă iar unii chiar pretindeau că dacă preotul venea să o crăcănească pe însurăţică în locul însurăţelului atuncea sigur preotul nu ajungea să fie vinovat că ia cununat”….EXACT ASTA E POVESTEA VOSTRA ÎN LEGĂTURĂ CU BARNA NĂTĂRĂILOR!

    • Lasa, lasa, mai no-yo, le zici tu frumos, dar s-ar putea sa mai auzim despre aceste lucruri, hai sa nu ne grabim in niciun fel, nici in a-l blama, nici in a-l apara pe Barna, sa avem putintica rabdare, ca nimic din ce este acoperit nu ramane acoperit. Bunaoara, abia dupa 4 ani aflam cum s-au comportat structurile ISU la Colectiv, abia dupa 3 ani incepem sa aflam cate ceva despre ceea ce au facut psdistii cu tara asta, asadar sa nu ne grabim ca fata mare la maritat.

  21. #tur2faraPSD

    Dan Barna a fost coerent, cunoaste bine subiectele, a dat raspunsuri clare. Doar ca ar trebui sa vina si cu cifre reale pe masa. Sunt deacord cu autostrazi de legatura intre zonele istorice ale Romaniei. Cum le finantam? Fonduri europeene, PPP? Care e solutia concreta. In cat timp? Ce estimari de la expertii USR?

    O dezbatere cu bun simt. Chiar si Kemelen m-a surprins, doar ca nu are coloana vertebrala. S-a dat cu puterea, cum bate vantul, deci nu e de incredere.

    Paleologu cateodata bate campii cu tampenii. Mai are de munca pana sa convinga.

    Iohannis rusinica! Decizie strategica proasta. Trebuia sa participe la discutii, nu sa faca discursuri electorale regizate la investirea noului guvern. Are si el partea lui de vina, si pentru aia trebuia sa vina sa se justifice in fata alegatorilor.

    Voi vota clar Barna.

    • Ufffff. Mi-e așa de lene să scriu și tu așa bine le zici…
      Pe scurt: de acord total cu tine.

    • Evident in aceasta companie Dan Barna a fost ceva mai bun deci imi confirma optiunea. In turul I Barna in turul II Iohannis.

  22. Panica mare la Antena3. Desi ei publica un sondaj de ala fals de-al lor in care Dancila intra in turul 2, in studio dezbat ca „serviciile” il vor baga pe Barna in turul 2.

    E ridicol. Ei stiu din sondajul lor ca Barna va intra in turul 2, dar evident ca au preferat sa puna alte cifre pe ecran ca deh mai incearca si ei sa mobilizeze ceva electorat pro-Dancila.

  23. nu înțeleg care e problema unora că a dat din contracte la familie Barna, și eu as fi făcut la fel, in privat face cum te taie capul e ban privat nu din impozite și taxe…. Am un atelier repar mașini și l-am făcut pe fratemiu șef la schimbat cauciucuri… Nu e el cel mai bun dar e Fratelo .. exemplul e pur ipotetic

    • Ca bine zici. Si eu cand mi-am facut casa, l-am adus pe fratemi-o ca are firma de constructii. E conflict de interese si la mine? Trebuia sa chem alta firma sa-mi construiasca casa?

    • Pe banii tai angajezi pe cine vrei, matusa , bunica, vecina. Pe banii luati de la UE pentru handicapati, nu pentru tine, nu e la fel ca nu sunt ai tai si nu poti sa faci risipa cum te taie capul.

    • @Vlaicu,

      Se pare ca la tine in cap e asa de intuneric incat nu poti sa pui 1 si cu 1 laolalata si sa vezi ca face 2.

      Da frate, banii erau europeni. Si da proiectul era pt persoane defavorizate, mai exact femei fara loc de munca care urmau sa lucreze ca si croitorese. Si da detinatoarea proiectului, a firmei respective era sora lui Barna. Iar soara lui Barna a angajat firma lui Barna si a colegilor lui sa-i faca proiectul pt atragere de fonduri euroepene pt proiectul ei social.

      Duuuh. Am explicat destul de „dummy style” sau nu si pt tine?

    • Ghici cine mai facea mutari dastea dar clar cu ilegalitati? Cloaca PSD. Votati Barna si sprijiniti sifonarea de fonduri europene.

    • Ba băieți, eu am ajuns la concluzia ca posta ii PSD nu sunt oameni, sunt niște boți fără creier. Oamenii normali vin cu explicații și postari de bun simt, iar aia sunt ca niște papagali care doar repeta ce aud.
      Cred ca e foarte dureros sa fi atât de prost și sa ți se confirme asta cu fiecare ocazie.
      N-a-n-a-n-a!

    • Johanis = Dragnea. A facut falsuri in acte si a luat o casa pe care in final a pierdut-o dupa procese repetate, justitia dand casa adevaratilor proprietari. Johanis coruptul. Johanis penalul.

  24. Nu irosesc votul pe Paleologu, nu are cum sa intre in turul 2. Ca sa ajut tara si sa nu intre psd in tur 2 votez Barna. Putem visa multe dar alta varianta nu avem.

  25. FELICITARI Dle PALEOLOGU!
    Aveti voturile familiei mele! Nu ati cazut in capcana moderatorului care are obsesia -BASESCU – Ati parat bine! Nu trebuie sa va fie rusine ca ati fost propus de Dl Basescu, cel mai proeminent politician al tarii, un adevarat patriot.
    in opinia mea, ati fost propunerea D-lui fiindca prin Dvs.a intentionat sa i ofere o platforma politica intelectualilor care au fost alaturi de D-lui pana la declansarea crizei, taierea salariilor si dezvaluirile cu privire la unele abuzuri din justitie in special DNA,( care s-au adeverit reale)
    Daca cititi cu atentie ultimele adeverinte emise de CNSAS puteti constata ca cei cu dosarele arse au fost declarati -NECOLABORATORI- cei cu o serie de documente ramase in dosare si cu nume conspirativ au fost declarati -INFORMATORI- numai Dl BASESCU – pt 2 caracterizari date CI stului de la Institutul de Marina in timpul studentiei – fara sa stie ca i s-a dat nume conspirativ – PETROV- a fost declarat COLABORATOR a fostei securitati. Sa nu uitam ca studentii de la
    Institutul de Marima la vremurile respective aveau regim militar. In acest context, dupa 30 de ani dela revolutie, apreciez ca adeverintele emise de CNSAS au o latura subiectiva si nu exprima NIMIC in general, iar in particular ofera posibilitatea unora ( f c ) sa declanseze un linsaj mediatic . In conluzie , in aceasta dezbatere întrebarea moderatorului adresata dlui Paleologu privire la Basescu- Petrov a fost total deplasata, rautacioasa, pentru care merita NOTA 0!
    Apreciez evolutia in aceasta campanie prezidentiala a Dlui Paleologuca EXCELENTA- Nota ZECE!

    • @VULPY,

      Tot ce faci tu e s-o ajuti pe Dancila si pe EBA. Ii dai o mana lui Dancila sa ajunga in turul 2 si deci ajuti PSD-ul sa se regrupeze si sa supravietuiasca. Si dandu-i voturi lui Paleologu il ajutati pe el si pe Petrov sa ia cei 10 mil de dolari si uite cum EBA – doar o alta beziadea de Dorobanti – o sa-si mai ia o casa in cartierul Primaverii si un SUV Land Rover cum tu nici nu visezi. Asa patesti daca alegi cu burta in loc sa-ti folosesti capul si ratiunea.

  26. RUSINE Johanis pt ca nu se prezinta la dezbateri.

    E un fricos si un arogant si un lenes si un incompetent!

  27. f slab, din ce in ce mai slab….pacat romania. avem nevoie de o femeie dura, desteapta si care sa fie pragmatica, pacat codruta.

  28. Cine a castigat, A castigat Johannis. Restul sunt niste carpe. Paralelologul isi da demisia si il pune pe Duda rege ca asa e in monarhie, Barna inca nu stie daca e putinist sau,, sa scoata tara din rahat,, . Daca nu era Johannis acum erati sclavi pe plantatie la ala cu mustata. Cum a zis nora Ginuta,, ba sclaviilor,,.

  29. @Elena
    Bai fato (ca sa te citez adaptat la gen), ce spui tu e rationamentul administrativ.Exista, de acord. In afara de rationamentul administrativ, exista cel politic. Trumpache poate sa determine ridicarea vizelor, oricat ar chitzai administrativii. Si o poate face din ratiuni politice. Si da, felul in care este perceput statul subiect al potentialei ridicari a vizelor influenteaza major decizia. Dar, meh, daca inveti politica de la TV si ai cam tot atata informatie despre consulare si politicile publice in domeniul imigrarii cat am eu despre poetica chineza in perioada dinastiei Ming produci postari de-astea. Culca-te, e tarziu.

    • @Zev,

      Daca e asa cum zici tu, inseamna ca Johanis are un Mare, Mare minus. Fie a fost lenes, fie a fost incompetent. Vorba lui Moise: dam 2% din PIB la aparare si mare parte din banii aia merg la americani de la care cumparam arme. Pai cu vizele cum ramane? Johanis s-a dus in vizita la Trump ca sa-i puna o sapca ieftina pe cap nu sa rezolve probleme adevarate pt romani. De aceea avem nevoie de un alt presedinte, de un presedinte implicat.

  30. Odata ce PSD prin cele doua fractiuni respectiv Dancila si diversiunea Diaconu nu au venit , in nici-un caz nu trebuia sa vina Iohannis si nici nu ra cazul ca daca aia ziceau ca poate vin, sa vina el ca fraierul. El a spus ce vrea adica a si facut cat a putut ce ar vrea sa fie facut asa ca pe el lumea il judeca dferit de ceilalti. Aia au doar promisiuni el are si ceva facut.

    • Asa e! A pus-o pe Dancila premier din prima, care ti-a facut tara de rasul lumii si a dat-o inapoi cu cativa ani!

    • @ion adrian

      Tu suferi de wishful thinking. Mai citeste pe-aici ce zic oamenii. Unii din diaspora sunt de-a dreptu’ revoltati ca Johanis n-a venit dupa ce ei au stat ore intregi in ploaie la cozi ca sa voteze in 2014 si sa-l faca presedinte pe Johanis.

      Eu zic ca neprezentarea asta o sa-l coste pe Johanis. Si o spun citind ce spun specialistii in sociologie. Votul este despre emotie si cand te comporti asa cum a facut-o Johanis tot ce trezesti sunt doar emotii negative nu emotii pozitive. Vorbesc de oamenii neutri de unu’ ca tine care il sustine si il voteaza pe Johanis pana in panzele albe. Fanaticii sunt imuni la emotii. 🙂

  31. Repet: Evident in aceasta companie Dan Barna a fost ceva mai bun deci imi confirma optiunea. In turul I Barna in turul II Iohannis.

  32. Kelemen Hunor a fost singurul care nu a zburdat pe câmpii și a prezentat o concepție democratică în respectul legii și al parlamentarismului. Ceilalți doi au dat senzația că doresc să reînvie ideea unui președinte atotputernic, singur deținător al adevărului. Oricum, lașitatea și aroganța lui Dăncilă și Iohanis de a nu participa la dezbateri îi descalifică pentru turul doi, să nu mai vorbim despre potențialul lor de șantajabilitate ceea ce va duce la deturnarea votului.

  33. Duduie pe aici de postaci USR-isti si basisti.

    • Nu – I asa? Hai, figuta, dă-i drumul acasă la tine pe comentarii pe A3, Rotv, dcnews, luju.
      Aaa, nu poți comenta acolo? Oare de ce?

  34. Mai are multe de învățat domnul Barna, sa supărat că nu-l votează Paleologu si nu le-a dat nici autografe

    • Nu „sa supărat” nimeni, eu zic ca mai ai tu un pic de invatat limba romana apoi poti emite pareri si trage concluzii

    • Tu ăsta care ai dreptul sa tragi concluzii știi să mai faci și altceva,decât sa-i pupi in cur pe unii si să o sugi la altii?

  35. Dezbaterea are 111k vizualizari pe youtube si este #25 in trending. La ora 21:00 o fi fost 30k, darau fost mult, mult mai multi. Pe facebook europafm au 729k vizualizari.

  36. ” Cu neprezentarea la dezbaterea Europa FM, Iohannis ii da niste procente mari de tot lui Barna.
    Nu multe. Putine de fapt.
    Dar mari, adica relevante.
    Vorba aceea: ultimele, cele care vin mai greu….”
    Punct de vedere care vine din partea unui cunoscut sociolog ( B.M.) care pana acum a apreciat foarte exact „mutarile” . Restul e doar show si ceva zgomot de fond.

  37. Domnul Preşedinte (nu plecați că nu e vorba de Dragnea-că la noi, când îi auzi, toți sunt preşedinți: de partid, de Senat, de Camera deputaților) Iohannis, începând de aseară, are o problemă. Şi mai grav, problema se va ivi în turul doi.
    S-auzim numai de bine.

  38. Voi credeti ca mai conteaza cine e presedinte sau premier??? Toti se duc cu saru’mana la
    Washington,Tel Aviv si la neo-marxistii sorosisti de la Bruxelles ( neo-marxisti sorosisti pe care Puthler, China, Erdogan si Trump fac urino terapie cand si cum vor ei, dar e ok pt neo-marxistii sorosisti ei au de dus la capat Planul Kalergi) de unde primesc ordinele in plic si vin sa le aplice in colonia Romanistan.Cand stapanii Romanistanului le cer presedintelui si premierului sa sara raspunsul lor e : cat de sus!Asa ca nu va mai certati, ne-a mai ramas sa admiram natura .

    • A durut de cat de bine ai zis!

    • @Marx Taticul Bruxelez

      Minti cu nerusinare si stii foarte bine ce faci. Vrei sa demobilizezi electoratul.

      Mai nataraule, tocmai l-am avut pe Dragnea care a guvernat asa ca cei pe car ii lauzi tu: Erdogan si Viktor Orban. Ti se pare ca a realizat mare lucru cu ordonanta 114 data impotriva companiilor americane, cu mesajul mutarii ambasadei la Ierulasim si cu pusul de-a curmezisul fata de europeni si americani cu tot ce a facut in Justitie?

      Romania fara aliantele ei strategice ar fi si falita. Deci lasa-ne cu cu nationalismul asta de balta. Du-te in secolele 17-18 si propovaduieste-ti tampeniile.

      Iesim la vot tocmai pt ca vrem un presedinte european, un presedinte care stie sa stimuleze parteneriatele strategice, care stie sa fie prieten cu investitorii straini. Iar pt asta votam in turul 1 asa inca PSD sa nu intre in turul 2.

    • @ Florin
      Ca esti un postac USR+ nu ma surprinde,ma surprinde discursul tau care l-ar face invidios pe orice propagandist PCR ,in plus mai ai ceva si din retorica ANTIFA.Uman te inteleg,nu aveti rezultate nu mai da Sorosica banu :)))).Cat depre vrajeala aia obosita de popa de tara cu nationalismul si negura vremurilor incearc-o la tine in USR.
      Barna fii convins ca nu intra in turul doi si asta nu ca Ciolanis sau tuta aia de Dancila ar fi mai buni,ci pentru ca masinaria pesedeului se va mobiliza si o s-o duca pe tuta in turul doi.Inca astept primul partid care-mi va spune,, in campania electorala ca nu e bine sa fii nationalist,sa-ti iubesti patria si neamul.In rest sa auzim numai de bine si nu uita…admira natura!

    • Stimate domn, mergi de te culca, te-ai uitat prea mult la Antene, sper sa nu ai cosmaruri cu sorosisti!?

    • @Florina
      Stimata doamna nu sunt consumator de hAznaua3 sau RetardTV. Sa auzim numai de bine! P.S. Florin, Florina 😉 coincidente :))))

  39. Daca noi, Diaspora, am stat de atatea ori in frig, ploaie, conditii deplorabile ca sa ne exercitam dreptul de a vota, ce a facut Herr Iohannis ieri? Ne a sfidat, asta a facut! Nu a dat doi bani pe noi! Asa arata acea Romanie normala propavaduita de candidatul Iohannis? Condusa de umbra unui Presedinte? Nu, multumim! Diaspora a votat anti Ponta, nu pro Iohanis! Iohannis nu a inteles nici atunci, nu intelege nici acum. Votul meu merge catre Barna. Barna a avut bunul sa se prezinte in fata mea, in calitatea mea de cetatean, de votant.

  40. .. bunul simt, ziceam…

  41. Dupa calculele mele, bazate pe rezultatele din 26 mai si o redistribuire proportionala a scorurilor, candidatii de dreapta (KWI, DB si TP) isi vor disputa cca 58% din voturi, iar candidatii de stanga (VVD si MD) numai 36,5%. Din pacate, nu se intrevad sanse prea mari pentru ca Dan Barna sa acceada in turul 2, fiind aproape sigur ca VVD va depasi 20%, procent imposibil de atins pentru Barna. Chiar daca am cobora la KWI pana la 35% tot trebuie sa retinem de-o parte minimum 3-4% pentru Paleologlu, ceea ce il adduce pe Barna clar sub 20%. Este deja prea tarziu de intreprins ceva, in favoarea lui Barna.

    In schimb, o scadere a lui KWI pana la 35% sau chiar mai jos, ar putea fi devastatoare pentru actualul presedinte, ca imagine, inainte de turul 2. Din fericire, cu VVD, defilam lejer, dupa cum spuneam, stanga e limitata si izolata drastic in jurul a cca 1 tremie din electorat

    • @Franklin

      Exact aceleasi minciuni manipulatoare pe care le spui tu aici, le zicea aseara Antena3. Si inca mai sofisticat ca tine. Cu institut de sondare, cu asa-zisi analisti si cu explicatii. Stim fenta. Lasati! Minti si tu exact cu minte Antena3 incercand sa demobilizezi electoratul.

      Specialistii sociologi au tot repetat in ultima saptamana ca Barna va lua scorul aliantei USR-PLUS de la europarlamentare, ba poate chiar mai mult pt ca acum diaspora are 3 zile de vot, deci voturile din diaspora se pot dubla sau chiar tripla. Iar Dancila nu va face scorul de la europarlamentare din 2 motive: Mircea Diaconu rupe voturi de la ea si foarte multi primari PSD sunt demobilizati de pierderea guvernarii, ba chiar multi dintre ei si-au negociat deja mutarea la PNL si trag pt Johanis la aceste alegeri.

      Deci get lot cu minciunile tale. Mergem la vot. Iesim la vot in nr numar masiv. Si votam pe principul „Fara PSD In Turul 2”. Dam o lovitura de gratie bolsevicilor rosii iar in turul 2 votam Johanis.

  42. Dezbatere rezonabila la Europa FM, de apreciat faptul ca Barna a venit desi teoretic nu avea numai de pierdut alegand sa dezbata cu cei la mare distanta sub el in sondaje. Totusi a lasat la o parte abordarea politicianista cinica care dicta sa stai acasa, a venit si chair daca nu stapaneste trucurile politice care atrag electorat semieducat si needucat (atac la persoana, abilitatea de a fi alunecos etc) a facut o figura frumoasa. S-a vazut onestitatea, seriozitatea si determinarea sa faca ceva pentru cei ce doresc sa nu mai fie la coada Europei.

  43. Felicitari Europa FM pt organizare, felicitari celor 3 candidati pt participare la discutii. Intrebarile au fost de bun simt, fara ambiguitati. M-a surprins Kelemen Hunor, desi n-am sa-l votez; la teorie este foarte bun, dar in practica dovedeste contrariul, un fel de Ponta. Barna a vorbit concret, la subiect, a dat raspunsuri clare, n-a atacat persoane. Eu as fi fost mai incisiv, ex – atitudinea presedintelui la demiterea lui Kovesi, e adevarat ca trebuie respectata decizia CCR cand aceasta este emisa in conformitate cu rolul pe care-l are aceasta curte. N-a fost cazul pt Kovesi. Presedintele putea sa sesizeze instantele europene, Romania face parte dintr-o uniune, dar a preferat sa taca, sa abandoneze un cetatean roman si sa dea dreptate unui stat mafiot. Presedintele este ultima reduta la care apeleaza cetatenii, cum sa ai incredere ca ti se va face dreptate, daca si presedintele tau te abandoneaza? Cred ca Barna putea sa spuna ca presedintele n-a utilizat toate parghiile. Barna a punctat foarte bine un alt aspect-rolul diasporei si lobbying ul pe care-l poate face, nu numai in privinta vizelor. Da, diaspora romaneasca este cea mai numeroasa din Europa, dar din pacate neorganizata si cu reprezentare derizorie sau absenta in structurile politice ale tarilor pe care le populeaza. Despre Paleologu aveam pareri mai bune, il vad acum arogant, chiar mistocar.

    • Ce naiba ti-a placut la Kelemen ca eu in afara de minciuni sforaitoare si atacuri ipocrite n-am vazut nimic. Te-ai lasa vrajit de expirmarea lui mieroasa? Ai vazut ce-a zis de paduri? Ai vazut ce-a zis despre sustinere PSD-ului de catre UDMR? Ai vazut ce-a zis despre reforma constitutiei? Ah si minciuna minciunlor: ii zice lui Barna ca isi doreste sa fie un Putin cand tot ce a cerut Barna pt presedinte prin reforma constitutiei a fost capacitatea de a rezolva crizele. Adica o data pe mandat sa poata face un referendum prin care sa intrebe poporul daca trebuie dizolvat parlamentul si facut alegeri anticipate. Pai ce are asta cu Putin care a schimbat constitutia ca sa-si poata trece toate puterile de la presedinte la prim-ministru si apoi innapoi la prim-ministru. Kelemen e o curva mafiota. Un PSD-ist ungur care are in plus doar faptul ca stie sa se exprime. Atat si nimic mai mult.

    • @Florin. N-am spus ca mi-a placut Kelemen, ci m-a surprins pt ca pt prima data nu vorbeste despre comunitatea maghiara, de fapt nici nu era cazul, in calitatea de candidat la prezidentiale. Faptul ca l-a asemanat pe Barna cu Putin, bineinteles ca-l descalifica, precum si atacul la Paleologu, cu Petrov. Barna a fost acuzat in toate chipurile, in masse media, numai tampii pun botul la asa ceva.

  44. Cei 3 mari absenti
    Iohanis il stim, face ceva numai cand este in interesul lui in rest nimic, cateodata te sperii ca poate uita sa si respire
    Dancila este o analfabeta manipulata de baronii psd, nu poate sustine o conversatie elevata nici macar cu elevi de liceu
    Diaconu este un actor care si acum joaca ceea ce l-a consacrat, rolul eternului prost sustinut de emeritii Ponta si Tariceanu
    Marele mincinos: Kelemen Hunor, s-a prostituat pentru PSD in ultimii ani si acum ne povesteste de justitie, educatie si…tineti-va bine…..PADURI
    Marea dezamagire: Paleologu, un asa zis intelectual apropiat de persoane dubioase (Udrea, Basescu) care s-a dovedit mitocan, ingamfat si alunecos
    Barna: un corporatist fara stofa de politician, singurul care a fost exact, direct, pertinent in raspunsuri

  45. Dan Barna este de departe cel mai bun dintre toti candidatii, nu doar dintre cei prezenti la aceasta dezbatere. Discurs clar, concis, coerent, onest si asumat.
    Dan Barna Presedinte!

  46. Corneliu Coposu a spus că România va scăpa de necazuri când va avea un președinte cu cerdință în Dumnezeu, și care clar va reuși să ridice spiritual în primul rând, acest popor descumpănit dar plin de frumoase caracteristici umane. Doamne ajută !

    • A fost Constaninescu credincios. Ne-a ajutat cu ceva?

      Si Dragnea, credincios si el. Doar ca hot.

      Oare daca il facem pe Patriarh presedinte, o va duce Romania mai bine? Eu nu cred. Doar se umplu ministrii lui de mercedes-uri si lux.

  47. …asa sila mi a ramas in minte de la ,,dezbaterea,, electorala cu un ponta obraznic,nerusinat,prost dar fudul si arogant si ACTUALUL SI VIITORUL PRESEDINTE IOHANIS..CA NU MI MAI TRECE PRIN CAP SA MAI PRIVESC CIONDANELI SARBEDE ELECTORALE…HAR DOMNULUI C AM SCAPAT DE ILIESCU SI CONSTANTINESCU!!!

  48. Cred ca am gresit si doresc sa-mi fac mea culpa. Nemultumitului i se ia darul si cine crede ca se poate implica in jocuri ale caror culise nu le cunoaste in totalitate, chiar greseste. Deci din punctul meu de vedere dorind ca Iohannis sa fie presedinte si unul cu maxima legitimitate, adica numar de voturi, spun LA LOC COMANDA! nu mai fac nici-un calcul in care sa-i bag pe alti candidati indiferent de unde sunt. Cred ca dorinta unei infruntari numai pe partea dreapta denota un orgoliu prea mare asa ca nu ma mai intereseaza cu cine se bate Iohannis in turul doi, Eu il votez in ambele pe dlui. Sigur ca se pot face diverse speculatii, scenarii si motivari pornind de la asta, dar nu mai este timp. Deci IOHANNIS O DATA SI IOHANNIS DE DOUA ORI! PS Nu retrag nimic din comentariile facute pana acum la adresa diverselor scenarii pe care am avut impresia ca le sesizez si a microbismului de tip romanesc

  49. Felicitari postului de radio si participantilor la singura dezbatere organizata ad hoc, ca sa nu spunem ca n-am avut una. Prestatia a fost eleganta, au lipsit personaje malefice de anvergura lui Ponta.
    Cu toate obstacolele care i s-au pus in cale si mediatizare negativa din ultimul timp, Dan Barna a demonstrat luciditate, claritate si viziune. Digitalizarea, conectarea provinciilor istorice prin autostrazi, implicarea diasporei, iata numai cateva initiative care vor ajuta la modernizarea Romaniei.
    Kelemen Hunor- un discurs bun, dar ipocrit, una spune la Bucuresti si alta la Budapesta. Bucurestiul a fost pt el trambulina politica. Ridicol sa-l compari pe Barna cu Putin, cand suntem cu totii de acord ca prerogativele presedintelui, singurul ales direct de cetateni, sunt extrem de limitate.
    Paleologu- nu-l cunosc bine ca personalitate politica, a aparut asa din senin candidat PMP pe ultima suta de metri. Prestatia lui a fost mediocra spre slaba.

    Marele absent a fost Iohannis. De altminteri a fost absent 4 ani, asa ca nu-i o surpriza. Cu cata speranta si incredere l-am votat acum 5 ani. Nu inteleg de ce acest presedinte s-a izolat la Cotroceni, s-a distantat de societatea romaneasca, n-a fost niciodata in avangarda, a urcat pe ultimul val dupa ce romanii au iesit masiv in strada, a initiat acel referendum tardiv, stia ca va fi 100% castig pt el. A facut pas cu pas toate miscarile potrivite ca sa nu supere psd ul, sa nu fie suspendat. Un astfel de presedinte neimplicat nu merita un al doilea mandat.

    Maine o sa votez la Ambasada.
    Succes Barna !!!!!!!!!

  50. Finalul lui Moise mi s-a părut sublim.
    Băgați în cap măi românilor.

  51. Multumesc Europa FM pentru aceasta dezbatere.