G4Media.ro

Klaus Iohannis și Andrzej Duda, declarații la Cotroceni: Vom organiza la București…

Foto: Presidency.ro

Klaus Iohannis și Andrzej Duda, declarații la Cotroceni: Vom organiza la București un summit al țărilor din Est înainte de summitul NATO din iulie

Președinții României, Klaus Iohannis, și Poloniei – Andrzej Duda, au făcut marți declarații de presă la Palatul Cotroceni în urma discuțiilor despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Iohannis a anunțat că cele două țări au convenit să organizeze în capitala României un summit al formatului ”București 9”, care reunește țările membre NATO din est, cu două săptămâni înainte de summitul NATO programat în iulie la Madrid.

Șeful statului a mai anunțat că atât România, cât și Polonia cer o prezență militară sporită a NATO în țara noastră și în regiunea Mării Negre.

Declarațiile lui Klaus Iohannis:

Îmi face o deosebită plăcere să primesc din nou vizita Președintelui Republicii Polone, domnul Andrzej Duda. Bine ai revenit la București, Andrzej! România și Polonia sunt state cu poziții geostrategice foarte relevante pe Flancul Estic al NATO. Împreună, reprezentăm o forță care contează – în regiune și în Alianța Nord-Atlantică.

Suntem inițiatorii unor formate regionale importante, precum București 9, format esențial pentru coordonarea transatlantică și pentru coagularea poziției Aliate pe temele majore legate de securitatea euroatlantică.

Am convenit cu Președintele Duda ca România și Polonia să-și intensifice cooperarea deosebit de substanțială pe linie de securitate.

I-am mulțumit Președintelui Duda pentru contribuția Poloniei la structurile NATO de pe teritoriul României, inclusiv cu militari polonezi pe teren, prezenți încă din 2017, și l-am asigurat că România va continua contribuția sa la Grupul de Luptă NATO și la celelalte structuri aliate aflate pe teritoriul polonez.

Avem nevoie, urgent, de o consolidare consistentă și echilibrată a Flancului Estic, de o Prezență Înaintată unitară și întărită. Este necesară o prezență militară sporită aliată în țara noastră și în regiunea Mării Negre, ca răspuns cu caracter strict defensiv la agresiunea Rusiei.

Un exemplu clar și necesar în acest sens îl reprezintă crearea cât mai rapidă a unui Grup de Luptă NATO în România.

Trebuie să luăm măsuri imediate, cu efecte pe termen lung și voi susține acest lucru și la Summitul NATO care va avea loc acum, joi, la Bruxelles.

Dorim, împreună cu Polonia, reafirmarea clară a sarcinii prioritare fundamentale a NATO – apărarea colectivă. Vizita Președintelui Biden în Europa și participarea sa la Summitul aliat de peste două zile transmite, o dată în plus, un mesaj puternic al unității și solidarității aliate, dar și al susținerii Statelor Unite ale Americii pentru securitatea noastră. Împreună cu Președintele Duda am abordat și prioritățile noastre comune în relația transatlantică, în special în actualul context.

Pentru pregătirea Summitului NATO care va avea loc în luna iulie la Madrid am decis astăzi, împreună cu Președintele Duda, să organizăm la București un Summit al Formatului B9 pe care îl voi găzdui aici la Cotroceni. Ne vom reuni astfel cu două săptămâni înainte de Summitul aliat pentru a ne coordona pozițiile în ceea ce privește consolidarea substanțială a Flancului Estic.

Am discutat astăzi și despre criza umanitară profundă generată de agresiunea Federației Ruse, care trebuie să înceteze imediat. România continuă să desfășoare acțiuni complexe în sprijinul refugiaților din Ucraina.

În acest sens, am avut un schimb de opinii și de bune practici cu Președintele Poloniei în ceea ce privește măsurile implementate de fiecare stat pentru gestionarea valului de refugiați.

Am evidențiat și operaționalizarea centrului logistic de la Suceava, care asigură preluarea asistenței pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova.

De asemenea, am discutat despre rolul şi responsabilitățile pe care România şi Polonia le au în regiune. În acest context, am reconfirmat susținerea fermă și deplină a României pentru Republica Moldova, precum și pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială.

Impactul conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova este unul major, iar Republica Moldova are nevoie de sprijin solid și coordonat, financiar și logistic, din partea Uniunii Europene și a statelor membre, care să acopere inclusiv securitatea sa energetică.

Totodată, România și Polonia sprijină ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în Uniunea Europeană și vom continua să acționăm pentru ca acest obiectiv să devină realitate.

În plan bilateral, ne propunem ca legăturile noastre strânse pe linie de securitate să fie dublate de o cooperare economică robustă și fructuoasă. Sunt convins că vom reuși să creștem volumul schimburilor comerciale și al investițiilor reciproce, inclusiv în domenii de cooperare strategică.

Am discutat și despre proiectele strategice de interconectare regională de interes atât pentru România, cât și pentru Polonia. Mă refer aici la proiectele Rail2Sea și ViaCarpathia, deosebit de importante din punct de vedere economic și pentru mobilitatea militară pe Flancul Estic.

România și Polonia vor continua să coopereze îndeaproape pentru identificarea de modalități concrete pentru realizarea acestor proiecte.

În final, doresc să reafirm convingerea că România și Polonia, unite de un parteneriat și o prietenie trainice, vor continua acțiunea lor hotărâtă pentru a face ca libertatea, dreptul popoarelor de a-și decide singure soarta, pacea și securitatea să rămână reperele prezentului nostru.

Foto: Presidency.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Pare ca se-nteleg bine, fac un schimb de experienta… politici externe cum trebuie si politici interne cum NU trebuie!

    • politici externe pentru ca e amenintarea rusa, altfel ar fi un pic anti -UE, anti -comisia de la Venetia …

  2. Iohanis este echilibrat, insa impulsivul care nu iubeste statul de drept-avand la activ incalcari ale drepturilor, fara virarea banilor pentru PNRR/noroc de razboiul care l-a salvat de la esafodul UE-e foarte periculos.

  3. I-a stricat Arafat intalnirea cu ro-alert-ul

  4. O sa facă pe dracu …
    mai bine sa facă un bine poporului asta și sa plece și sa își ia cu el și pe Câțu și pe (Mă)Ciucă 4 stele 2 epoleți și mai ales pe Jihadistul șef Arahat să se ducă unde o vedea cu ochii.
    Poate totuși are suficientă minte #dulapul sa nu dea gazele alea pe mâna Exxon și negociază ceva in favoarea noastră cu Germania și Franța … știu eu … autostrăzi și infrastructura la schimb cu gazul nostru.
    Conducători mai diletanți și mai proști ca ăștia sper sa nu mai avem parte prea curând.

  5. Un punct in plus pentru Johannis. Intalnirea asta are mare importanța. Ungaria lui Orban e evitată de toți liderii cercului Vișegrad. Romania e țara cea mai puternică din regiune și mult mai de incredere.

  6. Sigur a băut ceva, și a căzut în cap.Asa că nu-l mai luați în seamă.