G4Media.ro

Klaus Iohannis: Guvernul împreună cu mine ne-am mișcat bine până acum/ E…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Klaus Iohannis: Guvernul împreună cu mine ne-am mișcat bine până acum/ E ciudat că două instituții guvernamentale dau rezultate diferite. Am cerut Guvernului să clarifice aspectele de urgență/ Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă a virusului

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, o conferință de presă în cadrul căreia a declarat că ”e ciudat” că INSP și GCS, două instituții guvernamentale, dau rezultate diferite despre incidența infectărilor în București:

”E nevoie urgentă de corelare a datelor și aștept ca guvernul să clarifice aspectele, de urgență”, a declarat Iohannis.

Președintele a mai declarat că ”școala trebuie ținută deschisă cât de mult se poate”.

Iohannis a transmis că ”ar fi o scuză foarte ieftină să găsim un politician vinovat” pentru creșterea ”galopantă” a cazurilor COVID-19 pentru că Executivul condus de Ludovic Orban ”se străduie să prevină extinderea pandemiei”:

”Nu am ajuns încă într-o situație critică în privința ATI”, a mai spus Klaus Iohannis.

Principalele declarații: 

  • Suntem la debutul unei noi săptămâni în care vedem o creștere îngrijorătoare la toți indicatorii epidemiei;
  • Avem o transmitere comunitară accentuată în Capitală și alte județe;
  • Cel mai dramatic e că, în ciuda eforturilor uriașe ale medicilor, mulți români pierd zilnic lupta cu virusul;
  • Suntem într-o etapă dificilă, valul doi al epidemiei, care se înregistrează și în alte țări UE, și e imperativ să inversăm trendul;
  • Doar înțelegând corect imaginea de moment putem să depășim împreună criza fără precedent;
  • Fără un efort colectiv, va fi imposibil apel să reușim. Fac apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte reglementările în vigoare. Purtați mască în public – spații închise sau nu;
  • Nu ne permitem supra-aglomerarea spitalelor;
  • Am cerut premierului să evalueze în timp real necesarul de paturi ATI și să crească capacitatea ATI pentru a fi pregătite pentru situații mai grave;
  • Restricțiile sunt doar de moment. Unele activități la care renunțăm acum pot fi recuperate, însă viețile nu le mai putem aduce înapoi;
  • Sănătatea celor care se îmbolnăvesc, odată afectată, e mult mai greu de redobândit
  • Contestările permanente întrețin o stare de neîncredere, cu efecte nocive majore asupra sănătății publice;
  • Situația poate fi ținută sub control prin măsuri stricte când e nevoie, pentru perioade limitate de timp;
  • Avem mult mai multe informații medicale despre virus, autoritățile învață, inclusiv din propriile greșeli;
  • Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă. Să nu ne amăgim singuri: această etapă nu va trece de la sine. O vom putea depăși doar respectând strict regulile. Suntem o națiune puternică, e momentul să o dovedim din nou;
  • Digi 24: INSP arată că rata de infectare în București e peste 3 la mie. GCS susține că rata e mai mică. V-au explicat reprezentanții guvernului de ce sunt calculele diferite, amânând aplicarea de noi restricții?/ Klaus Iohannis: E ciudat că două instituții guvernamentale dau rezultate diferite. E nevoie urgentă de corelare a datelor și aștept ca guvernul să clarifice aspectele, de urgență;
  • Radio România: Le recomandați românilor să poarte mască și în spațiile deschise. E nevoie ca purtarea măștii să devină obligatorie în toate spațiile publice?/ Klaus Iohannis: E recomandarea pe care am făcut-o imediat după vizita de la INSP. E o recomandare pe care o fac, fiindcă eu sunt de aceeași părere ca experții INSP, că e bine să purtăm tot timpul masca de protecție. Dacă recomandarea se va transforma în obligație, vom vedea în funcție de deciziile INSP.
  • DCnews: Ambasadorul SUA a declarat sprijin pentru autostrada și calea ferată ce vor lega Constanța de Gdansk (Polonia). Care va fi sursa de finanțare și orizontul de timp?/ Klaus Iohannis: Sunt două mega proiecte de infrastructură, discutate și la întrunirea din 2018 de la București a Inițiativei celor Trei Mări. S-a început construirea unui Fond de investiții și cred că săptămâna viitoare, la summitul Inițiativei, vom face pași înainte în aceste proiecte. Nu m-aș aventura să fac proiecții de timp, dar sunt proiecte vitale pentru regiunea noastră. Voi pleda pentru pași hotărâți în realizarea lor.
  • Antena 3: V-ați declarat mulțumit de guvern în pandemie. Cine e responsabil că au crescut cazurile de Covid? Vă asumați organizarea alegerilor parlamentare în decembrie?/ Klaus Iohannis: Din păcate evoluția pandemiei e de observat în toată Europa și ar fi o scuză foarte ieftină să găsim un politician vinovat. Guvernul se străduie să prevină extinderea pandemiei. Nu am ajuns încă într-o situație critică în privința ATI, se extind facilitățile. Este însă clar că trebuie să luăm măsuri mai hotărâte. Pe de altă parte, treubie să vedem în ce societate vrem să trăim: într-una panicardă care se ascunde, sau una care respectă regulile și își duce democrația mai departe. Esența democtației stă în alegeri libere.
  • Kanal D: E pregătit sistemul de educație pentru cursuri exclusiv online?/ Klaus Iohannis: Trebuie să evităm știri panicarde și descrierea unor situații extreme care, sigur, teoretic sunt posibile. Cred că școala trebuie ținută deschisă cât de mult se poate. S-au făcut progrese semnificative în procesul educațional – au învățat cum să folosească online-ul. E un proces de învățare, s-au făcut progrese semnificative.
  • Realitatea PLUS: Premierul Orban a anunțat sistarea nunților sau botezuri. Sunteți de acord? Se impun și altele?/ Klaus Iohannis: Vor fi analizate în primul rând de experți, iar CNSU va propune măsurile. Avem o creștere evidentă, e evident că anumite restricții trebuie impuse pentru a stopa creșterea.
  • Deutsche Welle: Multe poziții-cheie din instituții sunt ocupate de persoane cu diplome false/ Klaus Iohannis: Cu siguranță există o legătură, dar aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când multe persoane au fost promovate fără să fie competente pentru funcțiile pe care le ocupă. PSD a promovat de multe ori persoane fără competențe. Acum e mult de reparat, asta se numește reformarea statului și mi-o doresc foarte mult.
  • Libertatea: V-a comunicat INSP indicatorul care arată pentru ce procent din populație se cunoasște sursa de infectare?/ Klaus Iohannis: Este un virus nou, nu se cunosc încă toate datele. INSP mi-a prezentat câteva studii științifice, e un proces continuu. Nu au nici ei toate datele. Dacă doriți, prin biroul de presă vă punem în legătură cu INSP.
  • B1 TV: Ați declarat că toate contestările regulilor sanitare întrețin o stare de neîncredere. Cum comentați criticile aduse de Patriarhie guvernului, după anularea pelerinajelor de la Iași și București?/ Klaus Iohannis: Sincer, nu mi-am dorit și nu m-am așteptat să asist la un dialog via media. Ced că un dialog direct ar duce la soluții mai bune.
  • Agerpres: Camera Deputaților a adoptat proiectul pentru acordarea stimulentului covid pentru dascăli. Ce veți face?/ Klaus Iohannis: Când va ajunge la promulgare, vom cere guvernului un punct de vedere și vom acționa în consecință.
  • Agerpres: Dar ar merita dascălii un astfel de stimulent?/ Klaus Iohannis: De meritat, sigur că merită, dar se pune întrebarea dacă în acest moment există bani. Dorința de a sprijini și stimula activitatea lor e o parte, dar putința se măsoară din nefericire și în bani, iar banii sunt mai puțini în situația unei contracții economice.
  • RTV: Ar trebui ca starea de alertă să fie prelungită? Klaus Iohannis: E foarte clar că starea de alertă trebuie prelungită, bănuiesc cu încă o lună.
  • G4Media.ro: Ați vorbit la început despre situații îngrijorătoare, despre praguri alarmante, dar și despre nvoie de măsuri mai ferme. Aveți un instrument puternic- starea de urgență zonală, punctuală, și ați spus că nu vă gândiți să apelați la acest instrument. De ce nu luați în calcul? Klaus Iohannis: Comparația cu alte țări e mai complicată, nu există o definiție univesral valabilă. Ce declară alte state e mai degrabă cu ce se numește la noi starea de alertă. Starea de alertă permite instituirea cam tuturor măsurilor și restricțiilor necesare pentru a gestiona o asemenea pandemie. De aceea s-a creat o lege specială pentru starea de alertă. De când există această lege specială, guvernul a putut să ia măsurile care se impun. Dacă, Doamne ferește, ajungem să nu mai fie suficiente măsurile ce pot fi luate prin starea de alertă, e de evaluat dacă se introduce local sau regional starea de urgență – național, nu cred că va fi cazul.
  • G4Media.ro: Care este momentul în care veți considera că e nevoie de o discuție despre starea de urgență punctuală, regională?/ Klaus Iohannis: Când va exista o astfel de solicitare, o voi analiza cu toată seriozitatea.
  • TVR: AEP a comunicat rezultatele alegerilor după două săptămâni, fără explicații despre întârziere. Ați primit explicații?/Klaus Iohannis: Eu am primit rezultatele. Explicațiile trebuie date fie de BEC, fie de AEP.
  • TVR: Deci nu aveți informații despre deficiențele legate de acele softuri?/ Klaus Iohannis: Nu am primit și nu am solicitat asemenea informații;
  • Observator: Cât ne-a costat economic închiderea firmelor? Își mai permite România să închidă alte afaceri?/ Klaus Iohannis:  Nu putem să intrăm într-o logică simplistă, să măsurăm vieți contra firme, e inadmisibil. Noi ne străduim să ajutăm sistemul sanitar ca să fie ajutați oamenii care ajung la spital. Guvernul a venit cu măsuri pentru a stimula activitatea economică. E o ecuație extrem de complicată, nu poate fi simplificată. Guvernul împreună cu mine ne-am mișcat bine.
  • Știrile Pro TV: Diferențele între INSP și GSC privind rata infectărilor sunt de șapte luni. Ați cerut vreodată lămuriri, de ce totuși aceste nepotriviri? Nu cumva această nepotrivire a contribuit și la neîncrederea oamenilor în autorități?/ Klaus Iohannis: Am cerut guvernului să-și facă ordine rapid în propriile statistici;
  • Adevărul: Refuzați categoric amânarea alegerilor pentru luna martie. Să înțelegem că și în martie 2021 vom avea tot mii de cazuri pe zi? Klaus Iohannis: Am întrebat mai mulți experți, medici: niciunul nu a putut să-mi spună cu mâna pe inimă că în martie va fi mai bine decât acum. Mult mai bine este să ne bazăm pe noi, să purtăm mască, să păstrăm distanța. Iarna, lucrurile sunt mai complicate, intrăm în plin sezon de gripă, apar virozele.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Boss hai cu declarația pe propria răspundere, ca imi era dor de arest la domiciliu.

  2. @Ioane,
    Dracu’ te-a pus să nu porți mască?! Acu’ taci și rabdă!

  3. Nu se face nimic până la alegeri.Nici la 10000 cazuri pe zi.

    • Total de acord. Se va face totusi ceva, marirea din pix a populației capitalei pentru a putea mentine coeficientul sub 3 la mie. Pnl-ul nu-si poate permite sa piarda voturi. Ciolanul politic e mai important decât sănătatea poporului.

  4. Azi plavanul a incasat (de la mine) o cantitate uriasade injuraturi, cred ca s-a abtinut din greu sa nu sughita.
    E in pregatire un numar de dresaj la scara nationala, masca pe figura cetateni, chiar si in spatii deschise.
    Eu am fost un purtator disciplinat al mastii in transportul in comun, in magazine, in alte incinte.
    Ei bine, declar aici (nu ca ar avea vreo importanta, dar asa, ca sa ma descarc) ca nu voi permite unor golani sa faca incercari de dresaj cu mine. Undeva trebuie sa li se puna punct derbedeilor.

  5. După cum vedem, natura își face treaba, nu tine cont de măsurile luate de politicieni după ureche.
    Până la urmă, curățenia continuă.

  6. Ficusul și sică mandolină bețivul vor cu orice preț alegeri parlamentare, bine ca ne-au închis în casă și afacerile in primăvară când nu erau cazuri confirmate iar acum la 3000 de cazuri ei vor alegeri. Alegerile vor fi clar periclitate de prezența scăzută la vot ,iar la fel ca la locale vom avea parlamentari cu 10 la sută voturi.

  7. „Mai mult dialog” ar face bine, sau nu strică, nu mai știu cum a formulat!!!!
    Și dacă guvernul tău este orgolios sau nesimțit și nu face dialogul, nu vii tu cu prerogativa ta de mediator?! Nici în al 6-lea an de job nu a învățat atribuțiile din fișa postului.

  8. Din pacate Presedintele are mare dreptate, infectia cu COVID nu aduce Romaniei un dezastru mai mare decat crima organizata institutionala si coruptia endemica.

    • „, infectia cu COVID nu aduce Romaniei un dezastru mai mare decat crima organizata institutionala si coruptia endemica”

      Asa este, spune el saracu dom’ Presedinte asta, dar cine sa il asculte? Ce noroc ca il avem pe dansu’ Presedinte, zau asa! Ne-a pus Dumnezeu mana-n cap!

      SI atunci de ce mama ma-sii dom Presedinte a numit in fruntea DIICOT, parchetul care se ocupa exact cu lupta impotriva crimei organizate, un procuror numit Giorgiana Hosu?

      Procuror cu o cariera absolut mediocru, cu tot felul de pete in dosar, procuror pentru care CSM-ul nu a dat un aviz pozitiv. Numire impotriva careia a urlat mai toata presa normala, cata mai este.

      Domnului Iohannis nu i-a pasat. Nu i-a pasat nici macar de faptul ca sotul procuroarei Hosu era deja in proces cu DNA-ul, cu capete grave de acuzatie. Sotul care a si fost condamnat in prima instanta, moment in care procurorul Giorgiana Hosu si-a dat finalmente demisia din fruntea DIICOT.

      Deci, se terminasera procurorii in tara asta de a mai ramas numai Hosu? Asa lupta marele nostru presedinte cu „crima organizata institutionala”?

      Hai sa fim seriosi. Dupa asaltul brutal al PSD impotriva justitiei, avem parte de un asalt soft din partea presedintelui Iohannis si al noului guvern PNL. Primul obiectiv e sa avem in fruntea parchetelor doar procurori usor de controlat, caci urmeaza 4 ani de guvernare PNL, ce naiba! Gandul de a da cumva de un nou procuror gen Kovesi baga groaza in toata clasa noastra politica.

      Deci, mai usor cu lupta impotriva coruptiei, ca nu mai exista asa ceva in Romania. Punct.

  9. S-a întâmplat o premiera, santa Klaus, a răspuns cu celeritate la toate întrebările , fără a spune practic nimic!!! Vorba aceea din „popor” sa fie bine ca sa nu fie rău!

  10. Hai te rugăm bagă placa aia cu PSD, in afară de a da vina pe PSD si a vrea guvernul meu , astă nu spune nimic. Dă pensile mărite cum spune legea ca PNL nu o sa intre in parlament. Huooooo.

  11. La ultima intrebare care i s-a pus Iohannis a spus lucrul pe care nu ar fi vrut sa-l spuna public niciodata: ca niciunul dintre „eminentii” cu care se consulta nu i-a gadilat urechea ca in martie va fi mai bine decat in decembrie …
    Pai suntem in octombrie, mai e o luna si ceva pana in decembrie, iar prima chestie pe care a spus-o Iohannis a fost ca avem de-a face cu o „raspandire comunitara accelerata” (sper ca l-am citat corect).
    Asadar, daca mai avem o luna si ceva pana in decembrie si suntem intr-o raspandire accelerata comunitara, VA DATI SEAMA CUM VA FI IN DECEMBRIE? Iar daca in martie nu va fi mai bine decat in decembrie, ma intreb CATI VOM MAI FI IN MARTIE?
    Inca ceva: se spera foarte tare in reusita obtinerii unui vaccin …

    Dar daca nu va fi vaccin eficient nici la anul, nici in 2 ani, nici in 3 ani samd, mi-e teama ca vom fi in situatia in care umanitatea sa fi consumat resurse uriase doar pentru ca A VRUT SA-SI SATISFACA RIDICOLA CREDINTA ca ar fi putut infrange cu sistemele ei inutile natura si regulile ei …. Cred ca ideea de morala, ideea de ajutor si conceptul umanismului sunt valabile doar speciei umane, nu folosesc totalitatii speciilor, iar cand se contrapun regulilor naturii este cert ca nu au nicio relevanta. Pandemia ne-a demonstrat cu varf si indesat asta, indiferent de mesajele livrate prin instrumentul media.

  12. Ps. Totuși a spus ceva .A grăit ca nu trebuie sa devenim o societate panicata, aviz amatorilor!

  13. Mie sa nu-mi spuna ca sunt inclusi si aia care au „casute pe pamant” in Ilfov, dar lucreaza in oras, in incidenta pe București.
    Sa le blocheze accesul in oras si internările ca „bucureșteni”. Ca ei stau la magazinul din coltul comunei fara masca, se trag de geaca cu vecinii, se înghesuie chiar și la biserica cu babele, dar ii apuca orasitul cand afla ca au luat contact (daca n-au purtat masca indoor) cu tanti maria, careia ii e rău de moare 3 zile, dar tușește horcaind in incinte bine delimitate

  14. E din ce in ce mai clar ca la prezidentiale a fost vorba de un blat urias. Insul acesta a iesit presedinte (din nou) fara a avea habar de minime reguli de argumentare logica. Nu mai discutam de initiativa si capacitate de analiza.
    Deci virusul se raspandeste galopant, nu poate fi vorba de stare de urgenta, care a fost instituita in martie la un numar semnificativ mai mic de cazuri. In acelasi timp, populatia e needucata si nu poarta masti, dar refuza instituirea vreunei reguli suplimentare.
    In ultima perioada, discursul sau are atatea erori logice incat nici nu cred ca se mai chinuie sa minta. E clar ca pentru el si grupul sau mafiot, parlamentarele sunt mai importante decat vietile romanilor.

  15. Aveti ca ati votat, un ficus.
    Aveti si ce nu ati votat, un betiv cu 20% sustinere parlamentara.
    Aveti ciolaniada.

  16. Ceva ce mi-a sarit rau in ochi:

    Deutsche Welle: Multe poziții-cheie din instituții sunt ocupate de persoane cu diplome false. Klaus Iohannis: PSD e de vina.

    Nene Iohannis, oare cat o sa mai tina placa asta?

    Premierul liberal a numit in fruntea Oficiului de Combatere a Spălării Banilor un impostor sinistru, care avea decizii DEFINITIVE din 2016 ca i se anulasere toate diplomele. Chiar si o simpla privire asupra CV-ului acelui impostor iti spunea ca totul pute, de la bun inceput: omul cica isi luase BAC-ul la 32 de ani, la unul dintre cele mai slabe colegii tehnice din Bucuresti.

    Iar Orban zice ca ei au facut o analiza serioasa la numire, dar ce vina au ei ca ala a mintit cu diploma de BAC? Tare sunt si eu curios sa vad cum dracu a aratat analiza aia in cazul asta. Vorbim de directorul Oficiului de Combatere a Spălării Banilor, da?

    Evident de vina e iarasi PSD-ul, care a facut si a dres.

    Apropo, mai stiti ca in guvernul Ponta a fost un ministru al Educatiei atat de slugarnic incat a emis o ordonanta prin care ii spala pe toti cei cu plagiate? Aveau voie sa renunte de buna voie la plagiat, fara urmari. Sorin Campeanu se numea, era in guvern din partea partidului lui Dan Voiculescu.

    Din ianuarie 2020, Sorin Campeanu, mare sef peste toti rectorii din Romania, e membru PNL.

    Da, tot PSD-ul e de vina.

  17. V-ați mișcat bine, ticăloșilor: la DSP nu e nimeni acasă, COVID-pozitivii sunt lăsați să se descurce pe cont propriu, personal am ieșit din cele 14 zile de izolare de la data testului pozitiv și nici până azi n-am primit decizia de izolare, deci legal toată perioada am fost liber ca pasărea cerului, puteam să mă plimb pe unde voiam. Nici concediu medical nu pot primi pentru că îl condiționați de decizia DSP care nu mai vine, noroc că am chemat salvarea și m-am dus la spital pentru evaluare, și primesc pentru o parte din perioadă de la spital ( doar de la data la care m-am prezentat la ei, nu pentru toate cele 14 zile).