G4Media.ro

Liturghii pe internet și Evanghelia pe WhatsApp, noua realitate a Bisericii: Mai…

sursa foto: Pexels

Liturghii pe internet și Evanghelia pe WhatsApp, noua realitate a Bisericii: Mai mulți preoți din Spania, printre care și un român, au decis să se adapteze la normalitatea pandemiei prin intermediul noilor tehnologii

Pandemia a făcut ca Biserica, la fel ca alte sectoare, să se adapteze situației. În Lleida, unii preoții au ales să difuzeze slujbele pe internet sau să înregistreze fragmente din Evanghelie cu telefoanele lor mobile și să le trimită prin WhatsApp enoriașilor. „Este un mod de a transmite Evanghelia oamenilor care nu pot veni la Liturghie sau cărora le este încă frică să participe”, explică preotul din Baix Segre, Paul Fecheta.

Episcopia Lleida a oferit, de asemenea, cursuri pentru reuniuni online și chiar pentru continuarea catehezei pentru copiii care aveau prima comuniune în acest an. Fuensanta García este catehist la parohia Pilar de Lleida și spune că, deși „nu a fost ușor”, este „foarte plăcut să poți merge mai departe”.

Rectorul de la Unitat Pastoral Agermanada (UPA) Pilar-Magdalena, Carles Sanmartín, explică faptul că parohiile diocezei Lleida a trebuit să se readapteze pentru a putea asocia prezența fizică și evenimentele virtuale. „A fost o mare aventură de învățare”, recunoaște el, adăugând că el, ca mulți alții, a decis să transmită slujbele în direct pe internet, pentru a ajunge la oamenii care nu pot merge în parohii. La început, când bisericile au fost închise, mulți preoți s-au filmat la Liturghia oficiată acasă și au postat ​​pe internet, pe paginile de Facebook sau pe YouTube. Acum, deși bisericile pot fi deschise la 30%, mulți continuă să le difuzeze.

În parohia lui Sanmartín, preoții folosesc internetul pentru a difuza, pe lângă slujbe, orele de rugăciune din fiecare zi de luni sau întrunirile. „Prezența fizică și cea virtuală pot face casă bună”, spune el. În plus, mai adaugă prelatul, au organziat cursuri pentru ca persoanele în vârstă să poată urmări activitățile online, fie pe computer, fie pe telefonul mobil. Episcopia din Lleida a organizat, de asemenea, cursuri pentru a-i învăța pe catehiști cum să facă videoconferințe, de exemplu.

Fuensanta García este catehist la parohia Santa Maria Magdalena din Lleida. „Suntem cu toții închiși în casă și nu a fost ușor să menținem contactul cu copiii și familiile lor”, spune el. Acesta este motivul pentru care, explică el, au început cu Skype, dar apoi au mers la Zoom, deoarece se pot conecta mai mulți oameni în același timp.

„Preotul nostru ne-a oferit cursuri pentru a ști cum să ne conectăm, deoarece există multe persoane în vârstă în parohie care nu stăpânesc internetul”, recunoaște el. „Nu sunt un expert și nici nu sunt tânăr, iar când noi, persoanele în vârstă, trebuie să învețăm să folosim programe pe care nu le-am mai folosit niciodată, la început a fost dificil”, spune el. „Dar, cu răbdarea preotului și cu perseverența tuturor, am reușit”, se bucură el. „Este foarte îmbucurător să putem continua cateheza cu copiii, care în ale informaticii ne întrec”, spune ea, dar „dificultățile sunt provocări de depășit și nu mă sperie pentru că sunt instrumente de care trebuie să profităm și pe care trebuie să continuăm să le folosim”, explică el.

Paul Fecheta s-a născut în România și se află la Lleida de opt ani. Este preot în parohiile Aitona, Seròs, Massalcoreig și La Granja d’Escarp, din Baix Segre. Când a început pandemia, a transmis slujbele de sâmbătă după-amiaza și pe cele de duminică pe Facebook în parohia Aitona, în timp ce era carantină totală. Când au început să se deschidă bisericile, el a decis să înregistreze Evanghelia în fiecare zi și un comentariu pentru parohiile sale. Apoi, cu bisericile deschise la 30%, a decis să continue și să transmită online cel puțin o dată pe săptămână și să extindă metoda la toate bisericile din dioceză.

În fiecare vineri, el înregistrează un fragment al Evangheliei într-o biserică din regiunea Lleida și apoi postează pe contul său de YouTube și le trimite prin WhatsApp grupurilor de enoriași. „Este un mod de a transmite Evanghelia oamenilor care nu pot veni la Liturghie sau cărora le este încă frică să participe”, explică el. Fecheta este conștient de faptul că există deja Liturghii care sunt difuzate la televizor și cu o calitate superioară, dar ceea ce face el este „diferit” pentru că „poți vedea slujba din orașul tău și din eparhia ta”. În plus, subliniază el, sunt videoclipuri de 10 minute care sunt „ușor de văzut”, deoarece „nu durează cât o slujbă întreagă”. Fecheta asigură că toate sunt bine primite și că va continua să facă așa „până când nu va mai fi necesar să purtăm mască”.

Părintele din Baix Segre, 38 de ani, este al treilea cel mai tânăr din eparhia Lleida (anul trecut era cel mai tânăr), dar chiar și așa recunoaște că a trebuit să „se actualizeze puțin” pentru că „nu a știut cum să procedeze la început.” Acum, însă, și-a cumpărat și un microfon, astfel încât sunetul să fie mai bun și să nu existe reverberații. Ultimul videoclip pe care l-a postat, vinerea trecută, a fost înregistrat acum două săptămâni la Soleràs (Garrigues). Ultima înregistrare a fost făcută în biserica din Les Borges Blanques, vinerea aceasta, și intenționează să le-o trimită enoriașilor în a doua duminică de Advent, pe 6 decembrie.

Sursa: Diari de Tarragona (preluare via Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Nici sa n-auda bombardierul de Teodosie de lucruri din astea. Pai cum sa renunte el la babele care se reped sa-i pupe mana??

  2. Bravo.

    Doar că după ceva vreme biserica o să pretindă că Dumnezeu a inventat internetul exclusiv pentru difuzarea bunei vestiri.

  3. O s-o faca 7D, sa te stropeasca cu aghiasma din monitor. :)) Sa simti tamaia … etc. :))