G4Media.ro

Liderul republican McCarthy s-a întâlnit cu președintele taiwanez, în ciuda amenințărilor Chinei

Sursa foto: Hector RETAMAL / AFP

Liderul republican McCarthy s-a întâlnit cu președintele taiwanez, în ciuda amenințărilor Chinei

Republicanul Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, s-a întâlnit miercuri, în California, cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen, în pofida amenințărilor repetate cu represalii din partea Chinei, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Manifestanți pro-Beijing și pro-Taiwan s-au confruntat în fața Bibliotecii prezidențiale Ronald Reagan din Simi Valley la sosirea liderului, aflat oficial în „tranzit” prin Statele Unite, în drum spre casă după un turneu în America Latină.

Întâlnirea a iritat foarte mult Beijingul, autoritățile chineze promițând să „riposteze” și multiplicând declarațiile furioase în ultimele săptămâni.

China consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale care trebuie reintegrată, favorizând „reunificarea pașnică”, dar fără a exclude folosirea forței. Conform principiului său „o singură China”, nicio țară nu ar trebui să aibă legături oficiale cu Beijingul și Taipei în același timp.

Într-un ultim avertisment, luni, ministrul de externe a reiterat că „China se opune cu fermitate” întâlnirii dintre cel de-al treilea oficial american și lidera din Taiwan.

Beijingul a explicat, de asemenea, că este pregătit să își „apere cu fermitate suveranitatea națională și integritatea teritorială”, fără a menționa în mod expres posibile manevre militare.

Statele Unite mențin de mult timp o „ambiguitate strategică” în chestiunea Taiwanului. Această doctrină vizează atât să descurajeze China să invadeze Taiwanul, cât și să împiedice liderii insulei să provoace Beijingul prin declararea oficială a independenței sale.

Precedentul Pelosi

Washingtonul a recunoscut Beijingul din 1979, dar rămâne cel mai puternic aliat și principalul furnizor de arme al Taiwanului. Sprijinul pentru insulă este unul dintre puținele consensuri bipartizane din Congresul american, iar sub mandatul lui Tsai Ing-wen, Taiwanul s-a apropiat de SUA.

În august anul trecut, președintele taiwanez a primit-o în Taiwan pe democrata Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților înaintea lui McCarthy.

Această vizită a provocat furia Beijingului, care a efectuat exerciții militare în jurul insulei la o scară nemaiîntâlnită de la mijlocul anilor 1990.

Consulatul chinez din Los Angeles a declarat luni, într-un comunicat, că McCarthy „încearcă cu încăpățânare să joace cartea Taiwanului” pentru a ține în frâu Beijingul. „Este probabil să facă din nou aceeași greșeală, ceea ce va afecta și mai mult relația sino-americană”.

La fel ca Pelosi, liderul republican a dorit inițial să viziteze Taiwanul. El a optat în cele din urmă pentru o abordare mai puțin frontală, întâlnindu-se cu Tsai Ing-wen împreună cu mai mulți reprezentanți ai Congresului în suburbia Los Angelesului.

De asemenea, administrația Biden a minimalizat importanța întâlnirii, secretarul de stat Antony Blinken declarând miercuri că a fost doar un „tranzit” pentru liderul taiwanez și nu o vizită oficială. El a făcut apel la Beijing să nu folosească întâlnirea ca pe o „scuză” pentru a „crește tensiunile”.

„China trebuie să răspundă”

„Răspunsul Chinei va depinde în parte (…) de ceea ce va spune McCarthy în mod public după întâlnire”, a declarat pentru AFP Bonnie Glaser, director al programului pentru Asia la think tank-ul american German Marshall Fund.

Dar pentru acest specialist, retorica folosită de Beijing în momentul întâlnirii cu Pelosi, obligă guvernul chinez să-și arate din nou mușchii.

„China a făcut deja niște declarații destul de amenințătoare, ceea ce sugerează că trebuie să răspundă într-un fel”, spune ea. Fără un răspuns puternic, președintele chinez „Xi Jinping riscă să pară slab”.

La rândul său, Tsai Ing-wen, al cărei mandat prezidențial se încheie anul viitor, încearcă să arate că Beijingul nu a reușit să izoleze Taiwanul pe plan diplomatic de când a venit la putere în 2016.

China a convins mai multe țări să nu mai recunoască Taiwanul în ultimii ani. Cel mai recent, Honduras și-a anunțat decizia la sfârșitul lunii martie.

Doar 13 state mai recunosc Taiwanul, inclusiv Belize și Guatemala, pe care Tsai le-a vizitat în timpul turneului său, după o primă oprire la New York. Înainte de predarea mandatului, lidera vrea să consolideze încrederea taiwanezilor în partidul său, Partidul Democrat Progresist.

„Ea vrea să le arate concetățenilor săi (…) că a creat o relație de încredere solidă, puternică și fără precedent cu Statele Unite, ceea ce este foarte important pentru securitatea Taiwanului”, a conchis Glaser.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...