G4Media.ro

Legea privind votul în diaspora a fost adoptată de deputații juriști: Au…

Biroul Electoral Central

Legea privind votul în diaspora a fost adoptată de deputații juriști: Au fost interzise exit poll-urile înainte de ora 24:00

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raportul asupra proiectului pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale, acesta urmând să fie dezbătut şi votat în şedinţa de plen de miercuri, transmite Agerpres.

Principala modificare față de forma adoptată de Senat a fost interzicerea prezentării sondajelor realizate la ieşirea de la urne (exit poll), înainte de ora 24,00, ora României, în ziua alegerilor.

Amendamentul a fost formulat de deputatul UDMR Marton Arpad, argumentul acestuia fiind că exit-poll-urile prezentate ca până acum la ora 21:00 ar fi influențat votul românilor din Occident, în țările aflate pe alte fusuri orare.

S-au înregistrat 12 voturi pentru şi 10 abţineri în favoarea raportului de admitere.

Un alt amendament introdus la propunerea USR şi PNL se referă la faptul că listele electorale suplimentare din străinătate se fac şi în format pe hârtie, în cazul existenţei unor disfuncţionalităţi.

Listele electorale suplimentare din străinătate generate în format electronic în mod automat, pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În situaţia disfuncţionalităţii sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare se introduc pe format de hârtie şi cuprind pentru numele, codul numeric personal şi semnătura alegătorului”, prevede textul adoptat.

Conform celor adoptate, „începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate – se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.

Numărul membrilor Biroului electoral, dacă este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.

În diaspora votul se desfăşoară pe parcursul a trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică.

„În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00”.

De asemenea, în diaspora, la ora 21,00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care stau la rând pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot. Un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedintele acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara localului de vot se află alegători care aşteaptă şi stabileşte ordinea în care aceştia au acces în sală. Alegătorii aflaţi la rând îşi pot exercita dreptul de vot până la maximum ora 23,59.

MAE va transmite AEP lista cu informaţiile furnizate de autorităţile străine competente privind numărul cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa sau alte forme de înregistrare în străinătate, defalcat pe state.

Proiectul a fost adoptat luni de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. yeeeey, acum pot vota si eu linistit din portugalia !

  2. 3 zile….peste 1 milion

  3. Fmmpsdaldeudmr vor fi la anul doar o pată neagră în istorie. Luptati să reparați greșeala că a-ți stat aks în ziua votului din 2016.

  4. Este si o problema cu votul prin corespondenta: din cauza birocratiei, multi romani din strainatate (as zice majoritatea – dar este doar o estimare) si-au pastrat actele de identitate cu domiciliul din tara.
    Ca urmare, pentru a se inscrie ca alegatori romani cu domiciliul in strainatate, vor trebui sa declare statului roman ca, de fapt, au domiciliul in strainatate. Deci, cu prima ocazie cand vor avea de-a face cu autoritatile romane, vor ramane fara CI. Ceea ce este just, dar nerezonabil in conditiile ineficientei si incompetentei birocratiei romanesti.

    Si acum se pune intrebarea: Cati vor alege civismul (votul – prin corespondenta) confortului (sa ai CI de Romania, desi nu mai locuiesti in tara) ?