G4Media.ro

Lacul italian Como, sufocat de turiștii ”de masă”, care periclitează turismul de…

Foto: Luca Casartelli / Wikipedia

Lacul italian Como, sufocat de turiștii ”de masă”, care periclitează turismul de lux

Turism „aglomerat” în Italia: după zona Cinque Terre, și Lacul Como este sufocat de turiști, scrie La Stampa, citată de Rador. Cozi la restaurante, la autobuze turistice, la funicularul care merge de la Como la Brunate, cu vedere spre lac. Cozi nesfârșite și pe șoselele care unesc localitățile de pe malul lacului Como.

După Cinque Terre, „explozia de turiști” sufocă și acest colț al Italiei cunoscut în întreaga lume pentru vilele sale în stil Art Nouveau și alura sa – plină de farmec, dar nu în mod excesiv -, care le face pe vedetele de la Hollywood să-și piardă capul și nu numai.

Prima mare aglomerație a anului s-a înregistrat pentru weekendurile prelungite ale sărbătorilor de Paște și 25 aprilie cu hoarde de turiști în oraș și pe malul lacului, atât spre Bellagio, cât și spre Menaggio. Datorită vremii favorabile, mulți s-au oprit și în numeroasele zone în aer liber. Pe scurt, totul epuizat. Perturbarea traficului a continuat și în următoarele zile lucrătoare, atât de mult încât unii navetiști transfrontalieri către Elveția nu s-au putut prezenta la serviciu.

Pentru următoarele weekend-uri prelungite situația nu pare să se schimbe. Nu există disponibilitate pentru o cameră de hotel în următoarea lună, chiar dacă vremea rea care urmează să vină ar putea duce la unele anulări.

Totuși, vara este încă relativ departe, dar localnicii încep deja să se confrunte cu dificultățile și posibilele soluții pentru gestionarea volumului de turiști. Primul strigăt de alarmă a venit în ultimele zile de la primarul din Tremezzina (un oraș cu vedere la Lacul Como) și de la președintele ANCI Lombardia, Mauro Guerra, care a scris Prefecturii pentru a cere intervenția imediată în gestionarea fluxurilor. „Este esențial să se adopte prevederi extraordinare pentru interzicerea/limitarea traficului greu, în primul rând pentru autocarele turistice, dar și cu referire la vehicule precum TIR-uri, camioane și așa mai departe”, se arată în comunicatul oficial.

Pe lângă primarii localităților limitrofe lacului, sunt îngrijorați și hotelierii, întrucât văd în afluxul excesiv de turiști – în special cei care fac naveta „dus-întors în aceeași zi” – ca o amenințare la adresa turismului cu buget ridicat, care frecventează de obicei lacul.

„Soluția nu este un număr limitat”, explică Luca Leoni, președintele Federalberghi Como. „Problema nu este ușor de rezolvat. Dar cu siguranță, având în vedere cât plătește un turist pentru a dormi într-un hotel aproape de lac (vorbim de 1.000 de euro pe noapte într-un hotel de cinci stele), nu ne putem permite ca a doua zi să nu găsească o ambarcațiune privată pentru a face o plimbare în jurul lacului sau să nu reușească să găsească loc la restaurant să mănânce”.

Ca și cum am spune că turismul „de masă” nu este binevenit. „Acel turist de nivel înalt, în special străin, care se trezește în mulțime pe 1 Mai, va merge în altă parte anul viitor. Poate la Monte Carlo”, continuă Leoni.

O altă problemă este prezența masivă a unităților de cazare private, iar Airbnb este în vizor: „Sunt 270 de hoteluri în zona lacului – explică Leoni – și aproximativ 3.500 de apartamente și pensiuni, care pot găzdui turiști cu reguli și costuri mai mici decât noi. Acest lucru nu va ajuta la calitatea turismului și nici la rezolvarea supraaglomerării”.

Pe scurt, să vină turiștii, dar numai de un anumit nivel. Primarul din Como, Alessandro Rapinese, a făcut deja un rezumat al situației cu câteva săptămâni în urmă: „Localnicilor din Como nu le plac sărbătorile de Crăciun fără turiști, dar nici Paștele cu atât de mulți oameni”. (Traducerea: Oana Avram)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Cu alte cuvinte, p.uli.mea ne ia privelistea, ia sa le interzicem accesul.