G4Media.ro

Kremlinul amenință că va înceta să mai vândă petrol țărilor care impun…

Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

Kremlinul amenință că va înceta să mai vândă petrol țărilor care impun plafoane de preț pentru resursele energetice ale Rusiei: „Pur și simplu nu vom coopera cu ei pe principii care nu țin de piață”

Kremlinul a declarat vineri că Rusia va înceta să mai vândă petrol țărilor care impun plafoane de preț pentru resursele energetice ale Rusiei – plafoane care, potrivit Moscovei, ar duce la o destabilizare semnificativă a pieței globale a petrolului, relatează Reuters.

„Companiile care impun un plafon de preț nu se vor număra printre beneficiarii petrolului rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe telefonice, susținând comentariile făcute joi de vicepremierul Alexander Novak.

„Pur și simplu nu vom coopera cu ei pe principii care nu țin de piață”, a spus Peskov.

Miniștrii de finanțe din Grupul celor șapte (G7) urmau să se întâlnească virtual vineri și se așteptau să consolideze planurile de impunere a unui plafon de preț pentru achizițiile de petrol rusesc, cu scopul de a reduce veniturile care ajung la Moscova. citeste mai departe

Uniunea Europeană a impus la începutul acestui an o interdicție parțială asupra achizițiilor de petrol rusesc, despre care Bruxelles-ul spune că va opri 90% din exporturile Rusiei către blocul cu 27 de membri atunci când va intra complet în vigoare.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că a sosit momentul ca UE să ia în considerare o plafonare similară a prețurilor la achizițiile de gaze rusești.

Peskov a declarat că cetățenii europeni sunt cei care plătesc prețul unor astfel de măsuri, impuse ca răspuns la campania militară a Moscovei în Ucraina.

„Piețele de energie sunt în fierbere. Acest lucru se întâmplă mai ales în Europa, unde măsurile antirusești au dus la o situație în care Europa cumpără gaz natural lichefiat (LNG) din Statele Unite pentru o mulțime de bani – bani nejustificați. Companiile americane se îmbogățesc, iar contribuabilii europeni devin mai săraci”, a declarat Peskov.

Rusia studiază modul în care un plafon de preț pentru exporturile sale de petrol ar putea afecta economia sa, a declarat Peskov.

„Un lucru poate fi spus cu încredere: o astfel de măsură va duce la o destabilizare semnificativă a piețelor petroliere.”

Înainte ca Rusia să trimită zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie, Europa era destinația pentru aproape jumătate din exporturile de țiței și produse petroliere ale Rusiei, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Blocul a importat 2,2 milioane de barili pe zi (bpd) de țiței, 1,2 milioane de bpd de produse rafinate și 0,5 milioane de bpd de motorină în 2021, Germania, Polonia și Olanda fiind cei mai mari clienți.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Plafonarea este sau mai bine zis face parte din politicile economice și de protecție socială a fiecărui stat. După ce cumpără gaze naturale, energie electrică sau petrol și plătește marfa în euro, dolari sau ruble aceasta nu mai este al lor și statele pot face ce vor cu ea. Așa că rușii mai încet cu amenințările.

    • E inflație de amenințări rusești așa că nu mai valorează nici cât o ceapă degerată. Cred că nimeni nu mai stă să citească sau asculte un fonfleu rusesc. Să facă ce-or vrea și lumea se va adapta și va riposta la ceva concret nu la zaharivisme fermentate

    • @ Anonymus – Nu cred ca la plafonarea asta se referea rusul. Se vorbeste despre o plafonare comuna la cumparare. Mai usor de explicat: x, y si z cumpara petrol de la putin cu un pret de piata (cine da mai mult). Plafonarea de care se vorbeste e ca x, y, z sa se inteleaga sa nu dea mai mult decat vor ei. In felul asta, putin nu va avea cui sa vanda cu un pret mai mare. Putin va avea optiunea de a nu mai vinde lui x, y, z, dar in felul asta scad masiv vanzarile lui, ca doar nu o sa cumpere China, India, sau mai stiu eu cine, tot petrolul pe care schizofrenicul de putin nu mai vrea sa-l vanda lui x, y sau z.

    • ,,Anonimus,, , comentezi , dar habar n-ai ce spui . Țările europene vor să stabilească ele un preț maximal de cumpărare a petrolului rusesc,fără a ține cont de ce vor rușii . Informează-te , apoi vino și fă pe deșteptul pe aici !

  2. Ce amuzanti sunt astia! E ok sa ai un cartel al producatorilor de petrol, dar nu corespunde „principiilor de piata (libera)” sa ai achizitii comune, deci un cartel al cumparatorilor 🙂
    E un fel de „EU Buying Group”, o centrala de achizitii europeana, cam cum au toate lanturile de retail.

  3. Ok, deci de ce mai miorlăie înainte, să acționeze ca la gaze! 😏

    • Cele 50 de țări din „lumea liberă” (SUA, Canada, UE, Japonia, Coreea de Sud, Australia…) ar trebui să impună în bloc un plafon mondial pentru petrol și gaze. Nu să se lase speculate de ruși și de arabi. Dar nu toate pierd. Americanii câștigă. Foarte mult. Așa că….

    • Da, înțeleg, deci America e rea si Rusia e buna, si tu nu ești rusofil! 😄😄😄😄

  4. „Pur și simplu nu vom coopera cu ei pe principii care nu țin de piață”
    O distatura cr!m!nala =)) .. „principii de piata” =)) … am dat cafeaua pe mine …. =))
    Sigurul principiul pe care il intelege cr!m!nalul Putin este elementar de simplu: petrol ruses pentru bani, bani cu care poate ucide si fura teritoriul altei tari in continuare, punct!

  5. Rusii isi vând deja petrolul prin intermediari, comparatorul final fiind tarile „mironosițe” care striga sus si tare ca nu mai vor petrol rusesc si apoi se prefac ca nu știu sursa la ce cumpăra.

    • OPEC – organizatia producatorilor de petrol, iar UE devine un buying group pentru statele membre conform acordului lor. Ce zici? Cand doua asociatii negociaza la s.ange interesele membrilor lor, este interzis undeva de regulile economiei de piata?
      canta la alta masa, pu.tinistule.

  6. Cum îi ataci la bani cum miorlăie!sunt pe cracă și cracă e crăpată!

  7. Si ce mai asteapta mujicul? Sa opreasca astazi. Gazul si petrolul. Haide cracanel, curaj.
    Noi (UE) ne vom descurca, mujcii insa…

  8. !kafka

    nu ma pricep la chestii de genul acesta, nu intra in portofoliul meu de competenta…

    in urma acestui razboi castigatori sunt chinezii, indienii, turcii, iranienii, sauditii ….adica lumea noncrestina

    pierzatori sunt ucrainienii, rusii, europenii….adica lumea crestina…

    ei bine, la castigatori trebuie incluse industria de armament si cea petroliera a sua….

    gresesc eu? Domnul Zelensky de ce lume tine?

  9. Daca nu te pricepi pe ce te bazezi cand declari pe unii castigatori si pe altii pierzatori?
    Ai trecut cu lecturile de secolul XIX?

  10. În ultimă perioada UE & Co fac mutari asemănătoare doctrinei economice de tip comunist. Nu m-aș mira dacă în viitorul apropiat o inițiativă privată sa fie controlată și influențată de autoritățile statale chiar și în Olanda,o tara considerată ca cea mai liberală din Europa. Teoriile lui Marx vor fi predate în școlile occidentale cat de curând!.