G4Media.ro

Klaus Iohannis, după respingerea de către CCR a Codurilor penale: Solicit coaliției…

Klaus Iohannis, după respingerea de către CCR a Codurilor penale: Solicit coaliției PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că decizia CCR cu privire la Codurile penale „sancţionează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliţiei PSD-ALDE” şi că modificările aduse legislaţiei penale sunt „nocive şi contrare” Constituţiei motiv pentru care Parlamentul trebuie să le respingă în totalitate.

„Decizia pronunţată astăzi de către Curtea Constituţională, prin care s-a constatat neconstituţionalitatea legilor de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, sancţionează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliţiei PSD-ALDE. Această soluţie arată, o dată în plus, că modificările aduse legislaţiei penale de către coaliţia de guvernare sunt nocive şi contrare Legii fundamentale”, spune şeful statului, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

El susţine că aceste modificări ale Codurilor penale au avut drept scop protejarea infractorilor, slăbirea statului de drept şi încurajarea fenomenului infracţional şi cere coaliţiei PSD-ALDE să abandoneze „pretinsa reformă din domeniul penal” şi să respingă în totalitate aceste modificări.

„Adoptate de Parlament în numai câteva săptămâni, fără nicio fundamentare sau consultare cu sistemul judiciar şi societatea civilă, modificările asupra legislaţiei penale au avut un singur scop: protejarea infractorilor în detrimentul persoanelor vătămate, elaborarea unui întreg set de proceduri menite să slăbească statul şi să încurajeze fenomenul infracţional. În acest context, în care cele două legi au fost invalidate succesiv de către Curtea Constituţională, solicit coaliţiei PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal. Cer, de asemenea, Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse legislaţiei penale şi să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiţiei, care s-au dovedit adevărate atentate la adresa siguranţei cetăţeanului”, spune Iohannis.

Şeful statului subliniază că adaptarea legislaţiei la standardele statului de drept, inclusiv la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, trebuie să se realizeze cu bună credinţă, transparent şi în urma evaluării aprofundate a impactului intervenţiilor legislative preconizate.

Preşedintele Iohannis atenţionează majoritatea parlamentară PSD-ALDE că respectarea votului cetăţenilor dat la referendumul din 26 mai este obligatorie şi că în acest sens este imperativă transpunerea cât mai urgentă în legislaţie a prevederilor Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României.

„Am iniţiat acest Acord tocmai pentru a consfinţi voinţa suverană exprimată de cetăţenii români la referendum, în susţinerea statului de drept şi împotriva afectării independenţei sistemului judiciar. Chiar dacă PSD şi ALDE au refuzat semnarea documentului, acesta nu poate fi ignorat, iar prevederile sale trebuie duse la îndeplinire de către întreaga clasă politică”, conchide şeful statului.

Citește și:

Curtea Constituțională a respins pentru a doua oară modificările aduse Codurilor penale / Actele normative se întorc din nou în Parlament

De ce a respins CCR în integralitate modificările aduse Codurilor penale: Parlamentul nu a pus în acord cele două acte normative cu deciziile anterioare ale Curții și nici nu a făcut corelările tehnice / Decizia a fost luată cu unanimitate

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Reforme făcute în interesul hoților și coruptilor care automat duc la o anarhie totală. Parlamentul trebuie dizolvat și declanșate alegeri anticipate de urgență. Țara asta este în prag de colaps dpdv social și financiar.

  2. Singura solutie ce poate schimba totul este elaborarea unei noi Constitutii (din ce in ce mai multa lume doreste asta )si construirea unui nou stat ,bazat pe respectarea normelor statului de drept impuse de UE. Sa solicitam in comun (,poate o initiativa de acest fel ar fi binevenita), presedintelui ,sa supuna aceasta tema dezbaterii ,concomitent cu alegerile Prezidentiale ,fiind momentul cel mai apropiat , in care s-ar putea cere o astfel de aprobare natiei , in integralitatea ei. Poate ar trebui sa solicitam unor institutii media (Ziare ,TV) , sa permita atasarea unui spatiu , in care cei interesati pot sa semneze o astfel deinitiativa . Poate se string un numar mare de semnaturi care vor fi folosite la declansarea unui astfel de demers . Este evident ca trebuie inceput de undeva . Statul Roman actual ,pare depasit de situatie , in cel putin doua evenimente: Punerea in aplicare a deciziei populare exprimate prin vot la referendum si acum in situatia crimelor din Caracal -daca nu cumva aceasta situatie va capata si alte aspecte , nu numai cele politienesti (ca sa zic asa ).

  3. Dupa razboi, multi viteji s-arata!

    • Marcel, ti se pare ca s-a terminat vreun razboi? Crezi ca psd-alde-udmr au renuntat la nociva activitate legislativa desfasurata de doi ani si jumatate? Nici vorba, doar o lasa nitel in stand-by, sa zicem pana dupa prezidentiale, cu toate ca nici de asta nu sunt sigura. Astia nu renunta la distrugerea justitiei, cata vreme mai sunt la butoane, e doar adevaratul lor ”program de guvernare”.

    • Mi se pare doar ca CCR pune batista pe tambal!

  4. Nu trebuie omis UDMR din coalitia nociva din parlament.

  5. Faptul ca presedintele a luat atitudine din nou fata de magariile comise de penalii psd + alde + oastea de stransura(ca sa treaca la vot), este un semn bun dar insuficient, in sensul ca nu-l putem lasa pe presedinte sa se lupte singur cu haita penala. In fond, presedintele nu se lupta doar pentru el, ci da semnalul ca democratia se apara zi de zi atata vreme cat exista infractiuni si infractori.
    Trebuie sa stam mereu cu arma la picior, sa-i ochim pe dusmanii democratiei si statului de drept, iar arma noastra este votul, protestul, petitia, greva.
    Daca presa a fost fie acaparata de penali, fie inmormantata sub greutatea datoriilor iar impotriva ziaristilor onesti si curajosi, care au mai ramas fideli crezului lor de jurnalisti, a fost lansata o adevarata campanie de intimidare si de hartuire, avem datoria de a ne face auzita vocea in tara si peste hotare, pana cand reusim sa retezam capetele caracatitei.
    Noi trebuie sa stam alaturi de presedinte, daca astfel putem sa-i blocam, sa-i facem sa dea inapoi, sa-i eliminam din pozitiile in care s-au cuibarit. Sa nu asteptam totul de la o singura persoana, fie ea si presedintele tarii, fiindca nu e normal sa-l lasam singur in fata sacalilor….
    Cert e ca momentul acesta e favorabil si trebuie sa batem fierul cat e cald….

    • Eu constat cu tristete ca a ramas doar o arma din cele 4, votul.

    • din nefericire mereu a fost asa, votul e cea mai puternica arma. si asa si trebuie sa fie. altfel ce democratie e aia, unde puterea poporului e la misto? aici ma refer la vot. ca oricum dupa vot fac pipi pe noi 4 ani pana la urmatoarele alegeri. ideea e insa ca nu poti slabi puterea votului. trebuie constientizat ca trebuie mers la vot, asta e important.

  6. Corect ceea ce spui .