G4Media.ro

Justiţia newyorkeză restituie Italiei 42 de bunuri arheologice jefuite și comercializate prin…

sursa foto: Pexels

Justiţia newyorkeză restituie Italiei 42 de bunuri arheologice jefuite și comercializate prin contrabandă, în valoare de 3,5 milioane de dolari

Justiţia newyorkeză a decis marţi restituirea către Italia a 42 de bunuri arheologice jefuite şi comercializate prin contrabandă, în valoare de 3,5 milioane de dolari, megalopolisul american constituind un hub al traficului internaţional de antichităţi, transmite AFP, citată de Agerpres.

Aceste 42 de piese excepţionale – cu o vechime de aproximativ 2.500 de ani – au fost restituite autorităţilor italiene de către anchetatorii americani, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la New York, potrivit unui comunicat al procurorului districtual al statului New York, Alvin Bragg.

„Continuăm să reparăm daunele cauzate de zeci de ani de reţele foarte bine organizate de contrabandă pe teritoriul Italiei”, a declarat Bragg, precizând că „peste 200 de bunuri au fost restituite” Romei de la data la care el a preluat funcţia de şef al parchetului din Manhattan, în 2022.

Generalul de carabinieri Vincenzo Molinese a salutat „marele succes al anchetei datorită unei colaborări italo-americane”.

Printre obiectele recuperate şi restituite se numără un vas din regiunea italiană Puglia, datând din anul 335 î.e.n.. Acest a fost furat dintr-un sit funerar din sudul Italiei înainte de a fi introdus ilegal în străinătate de către un traficant de artă italiană, Giacomo Medici, conform justiţiei newyorkeze.

Acest potir, folosit pentru a amesteca apa şi vinul, a fost recuperat de „un negustor de artă britanic căzut în dizgraţie, Robin Symes, care apoi l-a ‘spălat’ prin (casa de licitaţii) Sotheby’s din Londra”.

Obiectul a fost confiscat în iulie de la un colecţionar privat din New York.

Două picturi pe teracotă din perioada etruscă, datate 440 î.e.n., furate din centrul Italiei în anii 1980, au ajuns la Robin Symes, care le-a vândut în 1992, în schimbul a 1,6 milioane de dolari, unui cuplu de colecţionari din New York, Shelby White şi Leon Levy.

Îngrijoraţi de provenienţa operelor, White şi Levy le-au returnat în 1999 lui Symes, care le-a ţinut la New York până în martie trecut.

În capitala culturală şi economică a Statelor Unite, care găzduieşte muzee grandioase precum Metropolitan Museum of Art şi casele de licitaţii extrem de bogate Christie’s şi Sotheby’s, procuratura din Manhattan conduce încă din 2017 o campanie de restituire a obiectelor jefuite din întreaga lume între anii 1970 şi 1990, introduse ilegal în Europa şi Statele Unite şi confiscate din muzee şi colecţii private din New York.

Sub conducerea procurorului Bragg, peste 1.000 de obiecte în valoare de 185 de milioane de dolari au fost restituite în 19 ţări, printre care Cambodgia, China, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia, Turcia sau Italia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează